🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдебният съвет се размина с кариерните бонуси. Засега

Депутатите от правната комисия подкрепиха във вторник ветото на президента Росен Плевнелиев върху спорния член от Закона за съдебната власт

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да си член на ВСС е псевдоидеализъм, близо до мазохизъм и граничи със здравия разумПетър Стоянов, член на съдебния съвет

Депутатите от правната комисия подкрепиха във вторник ветото на президента Росен Плевнелиев върху спорния член от Закона за съдебната власт ( ЗСВ), който предвиждаше т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на инспектората към него - след мандата си да се връщат в системата на длъжност с една степен по-висока от вече заеманата. След като въпреки критиките го наложиха в измененията на закона, представителите на ГЕРБ в комисията гласуваха ветото с "въздържал се" и решиха да предложат на парламента засега да подкрепи отпадането на текстовете без допълнителна редакция. Окончателното гласуване на ветото ще е в сряда в пленарната зала.

Търсят се"заместители"

Мнозинството остава на мнение, че трябва да има промени в ЗСВ, които да дадат възможност за кариерно развитие членовете му. Правосъдният министър Диана Ковачева, която с изказванията си непряко подкрепи кариерните бонуси и на заседанието на комисията, припомни, че в министерството вече се работи по следващи промени в закона, свързани с атестирането и кариерното развитие на всички магистрати, които все още са в начален етап, но трябва да са готови до края на септември. "В този контекст може да се помисли и за членовете на ВСС", каза  тя и отново посочи, че трябва да се даде възможност за израстването им в кариерата, за да бъдат привлечени добри магистрати в съвета.

Отпор до последно

По време на заседанието Петър Стоянов от Висшия съдебен съвет, който бе избран от парламентарната квота, защити оставането на текста в закона. "Да се съгласиш да бъдеш избран във ВСС е псевдоидеализъм, близо до мазохизъм, това дори граничи със здравия разум. Членуването във ВСС е понижение, без да е налагано наказание, тъй като връщането в системата влачи освен 9-годишен кариерен застой и намаляване и на трудовото възнаграждение", заяви той като аргумент за  необходимостта от бонусите. Позицията  му бе подкрепена и от Михаил Миков от БСП, от гл. инспектор Ана Кариванова и Янка Гочева от инспектората на ВСС.

Стоянов поиска също самият ВСС да решава кои от магистратите на каква длъжност да се връщат след края на мандата. Депутатите обаче отхвърлиха предложението с мотива, че няма как да има ясни критерии за подобни решения.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  di.mi.28 avatar :-@
  di.mi.28
  • + 3

  След като възприемат членството си във ВСС като"псевдоидеализъм, близо до мазохизъм" защо стоят там? Никой не ги държи насила. Да си дадат отвод и кой от къде е.

  Нередност?
Нов коментар