Студена война за студената вода

"Софийска вода" иска 12% скок на цените, регулаторът не отстъпва за над 2.86%

Според общината 

"Софийска вода" не може да поставя нови условия по вече подписан договор
В София все още има доста квартали без никаква канализация

Студената война между "Софийска вода" и водния регулатор за цените на водата в София продължава с нова серия. След като вече година двете страни не отстъпват от позициите си, вчера концесионерът на столичните водни доставки извади нов коз: "Софийска вода" може да намали предвидените си инвестиции до края на 2013 г. с 15 млн. лв., ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не позволи увеличение на цената на водата за столичани от 1 юли с 12%. Компанията - концесионер и оператор на водната система на София, отправи искането си за 12% (20 ст. на кубик) поскъпване през август миналата година.

Сегашната цена с ДДС е 1.68 ст. на кубик. Година по-късно регулаторът все още не се е произнесъл окончателно, но индикациите към момента са, че корекцията ще е с 2.86%. От компанията коментират, че подобен ръст няма да може дори да компенсира инфлацията, която се е отразила върху разходите им и поставя под риск инвестиции за около 15 млн. лв. По изчисленията на "Софийска вода" по-висока с 20 ст. цена на кубик се равнява на 52 км подменени водопроводи.

"Не може "Софийска вода" да поставя условия на общината, защото има ясен договор", коментира третата страна в спора - общината, в лицето на кмета на София Йорданка Фандъкова. "Това е доброволен договор и в противен случай  ще се прекрати", каза още градоначалникът. Тя допълни, че ако концесията се развали по вина на частния партньор, общината няма да плаща милиони левове неустойка.

Френски неволи в София

В средата на 2010 г. мажоритарният собственик в "Софийска вода" беше сменен, след като предишният - британската United Utilities, започна да се разделя със задграничния си бизнес. Сега френската Veolia Water държи 77.1% в компанията, оператор на активите, а останалите са на общината. Veolia Water е едно от четирите подразделения на Veolia Environment, която развива дейност в сектора на водите, енергетиката, транспорта и преработката на отпадъците. Компанията е един от най-големите водни оператори в света, като развива дейност в 67 страни и има договори с 4500 общини.

Със стъпването си на българска територия френската компания наследи сегашния инвестиционен план за периода 2009 - 2013 г., който предвижда 240 млн. лв. вложения. При одобряването на плана на всяка една ВиК компания се прави разчет за необходимото повишение на цената през годините като основна линия, по която идват средства за подобрение на мрежата (другият източник са еврофондовете, където обаче се отпускат средства основно за пречистване на отпадни води и по-малко за водоснабдяване). Така през 2008 г. се реши, че цената за София трябва да расте с по 14% на година. Всяка година обаче ВиК компаниите трябва допълнително да защитават тарифите си, като се прави преглед на направените от тях инвестиции. Така от "Софийска вода" изчисляват, че до момента цената расте средно с по 9.9%.

Между социалното и инвестициите

Сега ДКЕВР е отказала да признае 11.5 млн. лв. от инвестициите на дружеството, направени от 2009 г. насам. Около 6 млн. лв. от тях са били във водопроводи, а 5.4 млн. лв. са в когенерацията в пречиствателната станция за отпадни води в Кубратово. Когенерацията позволява на компанията да произвежда електроенергия от утайки и така да си осигурява 75% от енергийните нужди на съоръжението. От "Софийска вода" обаче са на мнение, че разходът за изграждането на когенерацията трябва да бъде признат, тъй като без него оперативната дейност на пречиствателната станция ще излиза по-висока. Комисията не признава и около 630 хил. лв. годишно за експлоатационни разходи на двете малки пречиствателни станции в Пасарел и Мала църква, които са били построени със средства по програма ИСПА.  

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че е сигурна, че регулаторът ще постъпи отговорно, без да натоварва допълнително хората с необосновано по-висока цена на водата. "При възможно най-ниска цена трябва да има най-много инвестиции във водната инфраструктура на града", каза тя.

Нищо лично, просто бизнес

Освен лошата водна инфраструктура в столицата новият френски собственик наследи и недоволството от страна на общината, което се активизира през определен период от време. Неведнъж се е лансирала и идеята за промяна на фирмата оператор.

"Това са по-скоро политически игри", коментира Жан Салеси, прокурист на "Софийска вода". Той доразви темата, като обясни, че със смяната на собствеността са се променили и някои от компаниите, които фирмата е използвала за подизпълнители, така че е възможно да е имало интереси, които да са били засегнати. 

До края на годината концесионерът трябва да постигне съгласие със Столична община и по следващия петгодишен инвестиционен план, който започва от 2013 г. Основното разминаване между оператора и общината е по отношение на канализацията. "Софийска вода" иска да хвърля повече усилия в намаляване на загубите по мрежата, а общината настоява за повече средства в канализация. Проблемът на компанията е, че към момента загубите на вода (търговски и физически) са 55.5%, а по план трябва да бъдат 47%. От кметството пък напомнят, че все още голяма част от града, и то в луксозните квартали, нямат канализация. 

Престрелките между общината и концесионера продължават. Фандъкова апелира "Софийска вода" при сигнали бързо да отстранява авариите и качествено да полага асфалта след това, защото много от дупките по улиците на София са именно от ремонтите на оператора, каза още кметът. "Лесно е да се критикува "Софийска вода", но тя не е единствената ютилити компания, която извършва ремонти в столицата", отговориха пък от компанията. Оттам обясниха, че има банкова гаранция от 400 хил. лв. в полза на общината, в случай че някъде стане забавяне при подмяната на настилките след ремонт на "Софийска вода", но че тя никога до момента не е била използвана. От своя страна пък "Софийска вода" има проблем при събирането на вземанията си, които към момента са 62 млн. лв. От тях над 80% са задълженията на домакинствата, а общинските жилища дължат 5 млн. лв.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  townboy avatar :-|
  townboy

  http://en.wikipedia.org/wiki/Veolia_Environnement Цените като в западна европа а доходите като в страна от третия свят. И пак ще ни убеждават че плащаме най-евтината вода. Ами нали все още я имаме в изобилие и това е наше право. В страните от ОПЕК например горивата са по-евтини отколкото при нас. Обаче френските чифути искат да ни издоят.

 • 2
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Неолибералната практика за приватизиране на комунални услуги в големите градове - водоснабдяване, електификация, сметосъбиране и пр.- от компании, които са монополизирали някои от тези дейности в ред страни (както и въпросната Веолия уотър) вече се пропуква. Преди години общинският съвет в Париж прекрати концесията за водата на града (където участваше и Веолия уотър) и водоснабдяването отново бе върнато като дейност на общината. Същото стана с референдум в Рим. Причината ли - драстичният скок в цената на предлаганата услуга от концесионера.
  В София след концесионерането цената на водата скочи с почти 150%! И срущу това - ипотекиране на активите на компанията срещу кредити, никаква реална инвестиция, освен в ремонти на съществуващата мрежа. Да ги гонят!

 • 3
  syrditko avatar :-P
  BGman1

  Въпроса е кой накрая... ще изпие студената вода?:))

 • 4
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  "Проблемът на компанията е, че към момента загубите на вода (търговски и физически) са 55.5%, а по план трябва да бъдат 47%."

  Е какво ни занимават тогава с техните си проблеми? Да си подменят тръбите и да не лаят много... Като им се вижда "мисията невъзможна" да се отказват и да си заминават, никой не ги е накарал "на сила" да се занимават с подобна дейност.

 • 5
  kireto avatar :-|
  Кирето

  След като се оборудвах със солари, май е време да се оборудвам и с хидрофорна помпа, та да сложа край на всичко.
  Колегата от ком.4 е прав.Нека да си сведат до минимум загубите /утечките/ по тръбите и след това да "лаят".Но понеже им се вижда голяма инвестицията да влагат в ремонти, по-лесното е да искат вдигане на цената.Некомпетено и безхаберно!

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#4:"geordgeo"]"Проблемът на компанията е, че към момента загубите на вода (търговски и физически) са 55.5%, а по план трябва да бъдат 47%." [/quote]

  >>> Подчертавам "търговски и физически". Да не би "търговските" да са неплатените сметки, защото за други не се сещам? Какви опити направихте да ги съберете, или просто е по-евтино да ги разпределите на останалите? Най-елементарното нещо е да направите това, което правят частните Глобул, ЧЕЗ и Мтел - да се продадат на събирачи с отбив от примерно 50% (ще се види при търг). Даже това ви мързи да направите....А друг е въпросът, че някой е дремал години наред, пък колкото по-старо задължението, толкова по-трудно събираемо става...

 • 7
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Това са по-скоро политически игри", коментира Жан Салеси, прокурист на "Софийска вода".
  Че Веолия дойде в резултат точно на такива кадрили. Навремето т. нар. англичани я изместиха благодарение на далаверите на единствения доказано неокрумпиран политик - с шитрока усмивка.
  Като става дума за "загубите", нали ни ги калкулират в сметките. А виж, с инвестициите - това е друга бира - така ютилити компаниите "изнасят" печалбата. Нали с това се занимаваха фирми като "Крам комплект" и т.н. Нормално е новите чичковци да им духнат под опашките и да наложат своя схема.
  ...както казват и богатите понякога плачат - ние не сме спирали.

 • 8
  oserv avatar :-|
  Patilan

  До коментар [#2] от "Г-н D.":

  Има две обяснения на това което става :

  1. Водоснабдяването едно от малкото области където пазарният подход доказано не работи. Други пододбни области са железопътен транспорт, земеделие, здравни услуги.

  2. Второто обяснение, е че менъджмънта и служителите са българи.

 • 9
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#8] от "Patilan":

  Има и трето по вашата поредност обяснение, което, обаче, ми се струва, че е най-важно: монополизмът! Както писах по-горе има големи компании (като Веолия уотър, например), които са се концентрирали в тази сфера. Те участват в конкурси и печелят концесии за водоснабдяването на много и огромни градове. Развили са ноу хау, механизми, пинизи към политици, структури и пр. Те могат да управляват ВиК сектора. Проблемът е, че печелейки концесията (или купувайки я) те стават ЕДИНСТВЕНИТЕ водоснабдители на София, например. И тъй като - логично - преследват своите корпоративни интереси за максимална печалба, капочват да извиват ръцете на отдалия концесията (в случая Столична община) с нови и нови искания за корекция (нагоре) на цената на услугата. Тъй като цената не я плаща общината, а отделните потребители, това искане за увеличение на цената всъщност е тест за корупционен тест за управляващите.

 • 10
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Цялата идея за концесиониране на водните доставки и отвеждане на отпадните води е извратена в основата си. Концесионират се природни богатства, не урбанистични дейности, поради което и концесиите за боклуците са нередни. Изобщо - объркана логика. Ако са искали да се постави дейността на пазарни принципи, да бяха приватизирали "Софийска вода"...
  Сега в момента какво е състоянието на инфраструктурата? По-скоро лошо, на места трагично, само в новите участъци е прилично. Инвестиционната програма е занижена още в началото, а сега даже не се спазва. Цените растат и постоянно има натиск за все по-голям ръст, обосновката - само условна.
  Според мен инвестициите не трябва да се обвързват с цената на водата и услугата. Фирмата има грижата да си намери финансиране за нужните инвестиции, при условия, които осигуряват възвръщаемост на капитала при конкретните цени. Ако инвестициите ще се прехвърлят в сметките на потребителите, тогава на кого му е нужан концесионер. Идеята е концесионер да стане фирма с големи или поне достатъчни финансови възможнсти, така че инвестициите да не се пренасят върху населението, иначе работата би я свършила и общината...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход