Парламентът прие ветото върху закона за горите

Депутатите от ГЕРБ отново се "въздържаха"

Премиерът Борисов инструктира земеделския министър: "Найденов в парламента отиваш, изрично още веднъж декларираш – докато няма 100% съгласие между екоорганизации, не с опозиционните партии – те нямат нищо общо с този процес, този закон не върви. Приемат ветото и не се прави нищо по него, докато няма 100% съгласие".
Премиерът Борисов инструктира земеделския министър: "Найденов в парламента отиваш, изрично още веднъж декларираш – докато няма 100% съгласие между екоорганизации, не с опозиционните партии – те нямат нищо общо с този процес, този закон не върви. Приемат ветото и не се прави нищо по него, докато няма 100% съгласие".
Премиерът Борисов инструктира земеделския министър: "Найденов в парламента отиваш, изрично още веднъж декларираш – докато няма 100% съгласие между екоорганизации, не с опозиционните партии – те нямат нищо общо с този процес, този закон не върви. Приемат ветото и не се прави нищо по него, докато няма 100% съгласие".    ©  Юлия Лазарова
Премиерът Борисов инструктира земеделския министър: "Найденов в парламента отиваш, изрично още веднъж декларираш – докато няма 100% съгласие между екоорганизации, не с опозиционните партии – те нямат нищо общо с този процес, този закон не върви. Приемат ветото и не се прави нищо по него, докато няма 100% съгласие".    ©  Юлия Лазарова

Народното събрание уважи ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за горите. Това означава, че спорният законопроект се връща на изходна позиция - той ще бъде отново поставен за разглеждане на първо четене в ресорната парламентарна комисия.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
21 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sunrise_ avatar :-|
  sunrise_
  • + 20

  Идиокрация!

  Нередност?
 • 2
  linasda avatar :-?
  Lili Nikolova
  • - 9
  • + 10

  Става интересно,и се надявам някой тук, в този интелигентен форум, да обясни на прост и разбираем език чии интереси стоят зад едната и другата група, протестиращи ЗА и ПРОТИВ Закона. Щото е много наивно да се мисли, че всичко се прави в защита на някакви чисти идеи...А би трябвало!

  Нередност?
 • 3
  petar_333 avatar :-|
  petar_333
  • + 7

  До коментар [#1] от "sunrise_":

  на квадрат дори!

  Нередност?
 • 4
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор
  • + 22

  До коментар [#2] от "linasda":

  Защо бе, аз участвах в протестите по блокирането на Орлов мост подтикнат от напълно чисти идеи; тези с които бях там и които познавам - също.

  Нередност?
 • 5
  kumalisa avatar :-|
  kumalisa
  • + 14

  Браво на бат ни Бойко. От мекушавството си и от това, че е ненадмината фурнаджийска лопата и популист (само Берлускони е в същата категория в най-близката история на популистите) чак го докарва до демокрация и до това гласът на народа да се чува. Вярно, по доста изкривен начин се стига до там, но се пак - до там се стигна.

  Каква крива държава е това. И браво на потрестиращите. Те са от малкото некриви неща в България (:

  Нередност?
 • 6
  marriela avatar :-|
  Marriela
  • - 4
  • + 1

  До коментар [#4] от "Автор":

  Въпросът е дали екоорганизациите са подтикнати от чисти идеи! Дали те самите нямат определени интереси, защото тези организирани еколози са си официално регистрирани по закон и се финансират по някакъв начин, който едва ли е чрез дарения! А когато става въпрос за пари, за финансиране на една или друга структура винаги има и определени интереси!

  А иначе - не само вие, аз вярвам, че много хора като вас са отишли заради едната чиста идея, но едва ли всички на този протест са били там само от някакъв алтруизъм. Но с чистите ви идеи в случая сигурни ли сте, че не помагате по-скоро на тези, които може би не са със съвсем чисти такива - в конкретния случай, организираните еколози - те могат само да ви благодарят, че им помогнахте на масата за преговори да седнат само те и управляващите, т.е. Бойко Борисов да се съобразява единствено с тях (извън управляващите).
  Затова си мисля, че е малко наивно да се протестира само заради едната чиста идея, личната ни позиция трябва да е добре подплатена с необходимите знания по темата, за да не позволяваме да ни манипулират.

  Цитат от статията:
  "Найденов в парламента отиваш, изрично още веднъж декларираш – докато няма 100% съгласие между екоорганизации, не с опозиционните партии – те нямат нищо общо с този процес, този закон не върви."

  Защо съгласието трябва да е само между екоорганизации и управляващи? Това на мен не ми харесва! Къде са различните специалисти, имащи отношение към този закон, къде са хората от общините, къде са хората от различните браншове, които ги касае този закон?

  Може да не съм съвсем права в разсъжденията си и нещо да ми убягва!

  Нередност?
 • 7
  marriela avatar :-|
  Marriela
  • - 3
  • + 1

  [quote#5:"kumalisa"]чак го докарва до демокрация[/quote]
  Демокрация в случая? Да сте чували за разделение на властите?
  Няма демокрация в случая, защото в една демократична държава има разделение на властите, в България така е по Конституция. Бойко погазва това в момента - той нарежда на свой министър да отиде в парламента, като го инструктира какво да каже на депутатите от ГЕРБ, как да гласуват! Бойко Борисов е министър- председател - той е начело на изпълнителната власт, депутатите - те са законодателната власт, президентът е отделна власт, имаме и съдебна власт!
  И друго - Бойко иска 100% съгласие на екоорганизациите! Екоорганизациите ли представляват гласа на народа? Със сигурност не; хората, начело на тези организации, са част от народа, но не са гласът на народа!

  Нередност?
 • 8
  kumalisa avatar :-|
  kumalisa
  • + 6

  До коментар [#7] от "Marriela":

  Според мен няма нужда да бъдем толкова педантични. Първо, демокрация по книга няма никъде, пък какво остава за България. В България трябва да оправим де факто всичко останало за да станат подобни "подмятания" истински проблем. С това не казвам, че не си права, а просто че предвид цялата ситуацията в страната - това да ни е проблема (:
  Второ, екоорганизациите не са "народа", но мисля на повечето хора е ясно, че причината законът да бъде върнат е неговата непопулярност сред голяма част от населението, което мисля може да наречем "народа", а не екоорганизациите.

  Нередност?
 • 9
  marriela avatar :-|
  Marriela
  • + 2

  [quote#8:"kumalisa"]Според мен няма нужда да бъдем толкова педантични. Първо, демокрация по книга няма никъде, пък какво остава за България. В България трябва да оправим де факто всичко останало за да станат подобни "подмятания" истински проблем. С това не казвам, че не си права, а просто че предвид цялата ситуацията в страната - това да ни е проблема (: [/quote]
  Не съм съгласна. Това, което демонстрира Бойко Борисов, си е голям проблем, защото показва, че в момента той упражнява еднолична власт, което противоречи на Конституцията. Не може целта да оправдава средствата! И това протестиралите на Орлов мост трябва да ги възмущава не по-малко от поправките в Закона за горите. Още повече, че поведението на Бойко Борисов не може да се интерпретира по различен начин, както спорните поправки за горите - поведението му категорично е несъвместимо с демократичността!


  [quote#8:"kumalisa"]Второ, екоорганизациите не са "народа", но мисля на повечето хора е ясно, че причината законът да бъде върнат е неговата непопулярност сред голяма част от населението, което мисля може да наречем "народа", а не екоорганизациите. [/quote]
  Това си мисля, че е спорно твърдение!
  Ние не знам сред колко голяма част от населението е непопулярен този закон, защото не знам каква част от него е добре запозната с разпоредбите му! Непопулярността сред протестиращите срещу него се основаваше не на доброто му познаване от всички тях - всички не са специалисти, за да познават материята добре и проблема във всичките му детайли. Всъщност, колко от протестиращите наистина бяха в час с този закон - допускам, че твърде малко! Аз нямам мнение по този закон, защото не съм специалист, чувам разнопосочни мнения - на кого да се доверя, нямам доверие на управляващите, но нямам доверие и на еколозите! А навикът на не малко българи да се правят на специалисти по всичко е непродуктивен, може да се каже и вреден!

  Нередност?
 • 10
  waldemaar avatar :-P
  Waldemaar
  • + 5

  То оставаше да не го приеме и от ГЕРБ сами да си бламират собствения ГЕРБерски "президент" (четете като "сламено човече")

  Нередност?
Нов коментар