Hunger games*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Hunger games*

Hunger games*

Отворено писмо от Иво Прокопиев, съиздател на вестниците "Капитал" и "Капитал Daily", по повод последната медийна кампания срещу него

11273 прочитания

© Анелия Николова


Публикуваме отвореното писмо на Иво Прокопиев, съиздател на вестниците "Капитал" и "Капитал Daily", както и на сайта Dnevnik.bg, по повод последната медийна кампания срещу него. Писмото е публикувано в неговия личен блог.

Вчера дружеството "Каолин" Ад, в което той е акционер, публикува също своята позиция по отправените манипулативни твърдения и тиражираните неверни факти от една определена група конкурентни медии.

След като вестник "Капитал", преди повече от две години, направи журналистическо разследване за недопустима концентрация на публични средства в една банка и държавна подкрепа за една медийна групировка срещу интересите на всички останали на пазара, редовно, през няколко месеца, съм подлаган на всевъзможни кампании и клевети в медиите на въпросната групировка.

Някои от "скандалните" разкрития бяха толкова нелепи, че предпочeтох да ги отминавам с мълчание. Други се разпадаха под собствената си несъстоятелност. За трети, съм опитвал да отговарям с факти, така че всеки критично мислещ човек да може да прецени. А заглавията от типа "Прокопиев стана йога" съм приемал като виц.

Случва ми се за втори път след като през 2001 година една публикация в "Дневник" за брата на тогавашния главен прокурор Никола Филчев беше последвана от масирани клевети в медиите, разследвания даже. Въпреки че няколко години по-късно всички институции се произнесоха в наша полза и моралната победа беше наша, стилът и методите на оклеветяване оцеляха.

На колегите, с които работя, на приятелите си и на тези, които следят последното развитие на кампаниите срещу мен искам да кажа, че не влизам в обяснения с отделни медии не от гузност или страх. За голямо мое съжаление като издател и основател на вестници, ценностите на истинската журналистика са почти напълно загубени – с малки изключения в единични издания и електронни медии, между които нашите, и няколко блога.

Последствията за обществото от това са мащабни. В моя личен случай и в случая на много други хора, чиято репутация брутално и безнаказано бива съсипвана, резултатът е, че публичната реакция се обезмисля, защото не сработват журналистическите механизми за добросъвестно разделяне на факти от манипулации. Борбата на такъв публичен терен е като да се бориш с прасе, и от нея няма как да излезеш по-чист, отколкото си влязъл.

Завел съм и продължавам да подготвям дела срещу конкретни публикации. Такава ще е реакцията ми и след последната кампания, на която от няколко дни говорител е г-н Николай Бареков и TV7, част от същата медийна групировка.

Позволявам си да напиша в допълнение и това открито писмо не само защото чисто човешки съм втрещен от чутото по мой адрес в ефир. (Олигарх, това мързеливо медийно клише, в което вече не остана смисъл, е най-мекото. Но простете, "гризач", "трепещ хора", "престъпник", репортери, които идват вкъщи да притесняват семейството ми – всичко това минава границите дори на сегашната медийна "нормалност").

Струва ми се, че се налага също да разгранича пластовете, на които се води актуалната кампания, защото виждам разрушителни тенденции, които засягат не само мен.

Първо, атакува се "Каолин" – една от фирмите, в която акционер е "Алфа финанс", холдингът, който ръководя. През годините сме развивали и управлявали "Каолин" така, че сега е водещата компания в Източна Европа, дава работа на над 1000 души и е един от най-големите данъкоплатци в някои от най-бедните региони на страната. Целта на безпочвената атака е разваляне на договори и отнемане на бизнес в полза на конкурентни фирми.

Това напоследък се случва не само на нас. За жалост се налага като формула за медиен терор над фирми и предприемачи, на която институциите недалновидно отказват да реагират, а в някои случаи волно или неволно подпомагат. Последствията са, че се отнемат последните шансове за правене на нормален бизнес и привличането на нормални инвеститори в България.

"Каолин" разпространи подробна позиция, защо тезата че произвежданият от фирмата варовик е причина за поскъпването на тока е абсурдна. Който се интересува може да я види, добросъвестните журналисти са добре дошли с повече въпроси.

Ток не се прави от варовик и разликите в цената на този материал влияят с части от процента в крайната цена на енергията. "Каолин", нито е единствен доставчик, нито доставя най-скъпия варовик за електроцентралите. Фактът, че само една от няколко фирми е атакувана, показва че става въпрос за кампания, а не за търсене на истината.

Възможно е цените на конкурентите, които искат враждебно да превземат бизнеса на "Каолин" да изглеждат по-ниски, но само на пръв поглед. Ако обаче и те започнат да плащат законните концесиионни такси, осигуровки, данъци, подпишат същия колективен трудов договор за минния бранш, цената ще е много над тази, на която в момента "Каолин" доставя.

Излиза, че ако си изцяло "на светло", публична компания, си атакуем. Ако си в сивия сектор, си за пример. В крайна сметка трябва като общество да решим какъв тип бизнес искаме в България.

Второ, атакуват се медиите, които издавам заедно със съдружника ми Теодор Захов – директно и чрез опити за съсипване на моята репутация.

Твърдя, че това се случва заради невъзможността тези медии да бъдат подчинени на политическата конюнктура и поради факта, че те са един от малкото останали острови къдeто свободно се изразяват различни гледни точки. Място, където без излишен патос, но със здрав разум, се казва какво се случва в България.

През последните няколко години, пред очите на цялото общество се извършва подмяна на понятието независима медиа. От коректив на властта, медиите се превърнаха в коалиционен партньор. Политици станаха издатели, а "журналистическото разследване" се изроди в инструмент за оплюване и издаване на присъди като в "Народния съд". Публично се извършва саморазправа с бизнес и политически конкуренти, масово се насажда страх, нормалните хора се отвращават. Oбществото ни върви с големи крачки назад, към годините от началото на прехода, когато всички основни граждански институции – медии и обществени организации, бяха фалшифицирани.

Държа да стане ясно, че като издатели на "Капитал" и "Дневник" Теодор Захов и аз сме решени с всички средства да защитим правото на изданията да бъдат обективни и независими в позицията си, такива, каквито са били през последните 18 години.

* По заглавието на едноименните романи и филм, в които под формата на телевизионно риалити, за развлечение на народа се устройва лов на хора. Видях някъде тази брилянтна аналогия и я заемам. Ще цитирам ако открия кой пръв я направи.

Публикуваме отвореното писмо на Иво Прокопиев, съиздател на вестниците "Капитал" и "Капитал Daily", както и на сайта Dnevnik.bg, по повод последната медийна кампания срещу него. Писмото е публикувано в неговия личен блог.

Вчера дружеството "Каолин" Ад, в което той е акционер, публикува също своята позиция по отправените манипулативни твърдения и тиражираните неверни факти от една определена група конкурентни медии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

64 коментара
 • 1
  coldplay avatar :-|
  coldplay

  След като вестник "Капитал", преди повече от две години, направи журналистическо разследване за недопустима концентрация на публични средства в една банка и държавна подкрепа за една медийна групировка срещу интересите на всички останали на пазара, редовно, през няколко месеца, съм подлаган на всевъзможни кампании и клевети в медиите на въпросната групировка.Разследването си е разследване и нека ЕК да каже дали има недопустима държавна помощ,но защо Иво Прокопиев пропуска да спомене най-важната подробност,че е предлагал оферти на собственика на КТБ да си плати за да не пише срещу него и да не излиза това разследване и много други бизнесмени са принуждаване да си плащат,за да не излизат разследвания срещу тях.

 • 2
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Искам да му повярвям на г-н Прокопиев , но не мога. Не мога , защото не мога да се отърва от спомена за онова време , когато той самият беше на позиции , от които можеше да атакува , а не само да се отбранява.....

 • 3
  siegmund_freud avatar :-|
  siegmund_freud

  На среща с двете спорещи страни по Закона за горите премиерът Бойко Борисов потвърди подозренията на от петък, че олигархът Иво Прокопиев е един от хората, които стоят в сянка зад протестите на Орлов мост. Защото предстои да се разбие монополът му в добива на каолин – печалба, която всички плащаме с прескъп ток. Става дума за над 22 милиона, както писахме на базата на експертно мнение от най-високо ниво. Ето и точните думи на Бойко Борисов:
  „Иво Инджев ще е водач на демократичните журналисти – агент от Държавна сигурност – откъде накъде?! Или, да не изброявам монополистите в "Каолин". Ако има някъде монопол, твърд монопол в България, това е производството на каолин, който пряко отива в цената на тока след това. Защото централите едно и три – американската AЕS го купува двойно по-скъпо, отколкото държавната Марица 2. Ще кажете, че това е хубаво, не е хубаво, защото след това ДКЕВР на базата на производствените разходи определя цената на тока и това е 20 години – кръгът "Агнешки главички”. Те ще ми бъдат демократите и ще кажат, че аз съм диктатор – стига с това вече, мълчах си, до тук ми дойде”.
  Както е известно, собственик на Каолин е Иво Прокопиев от Разград, а директор на комбината е брат му – служител на репресивните органи на Живковия режим преди 1989 г. Служители на Иво Прокопиев са основатели на Зелените и бяха в първите редици на протестите на Орлов мост. А поборникът за свободно слово триеше всеки коментар в сайтовете на медиите си, който си позволява да страни от „правата линия” и да подозира, че будните млади хора са използвани в бунта.
  Напомняме също какво е "Кръгът агнешки главички", който се опита неуспешно да овладее България. Справката е на в.Стандарт: „Покрай вестник Капитал Прокопиев си създава връзки в политиката и бизнеса, като през 1997 г. става таен съветник на кабинета "Костов". Влиза в полезрението на тогавашния шеф на икономическата комисия в НС Никола Николов. Заедно с него заформят кръга Агнешки главички. А градският му бачо Кольо му поднася на тепсия "Каолин". За който плаща 11 пъти по-евтино от предварително обявената цена”.
  Напомняме също, че по този случай тече дело, в което Прокопиев за малко и в най-последния момент отърва наказание след обръщане наопаки на позицията на повратлив и вероятно безукорно неподкупен магистрат.

 • 4
  marx avatar :-|
  marx
  • -23
  • +168

  каквото и да се говори Капитал остана почти единствения нормален вестник , а треторазрядните издания са просто факт в Родината ,жалко ,защото формирането на обществено мнение ,дори възпитанието на цели поколения има връзка именно със сериозната преса ,като пример бих посочил дие Цайт , в този ред на мисли подкрепям напълно господин Прокопиев и се надявам и за в бъдеще изданията му да радват ,ако не всички ,то поне нас ,хората живеещи извън пределите на България .  у

 • 5
  emo_enev avatar :-|
  Newcastle Fan

  Гриша Ганчев, Прокопиев, Огнян Донев и т.н. - удрят се хората, които ръководят цели сектори/ниши от икономиката - с висока норма на печалба и почти монополни позиции. Близко е до ума, че вероятната причина е да сложим наши хора на тези позиции и да прибираме печалбата и да контролираме индустрии.

 • 6
  chaosfire avatar :-|
  chaosfire

  "През последните няколко години, пред очите на цялото общество се извършва подмяна на понятието независима медиа. "

  Такова понятие и да е съществувало някога е било нонсенс.

 • 7
  golda_meir avatar :-|
  golda_meir

  Като сте толкова честен и открит човек господин Прокопиев,защо не излезете и да кажете открито,че вие и вашите медии спонсорирате е лансирате партията на Меглена Кунева? Явно имате някакви скрити интереси,а защо не кажете,че след като не успяхте да вкарате свои хора в кабинета на ГЕРБ,обърнахте курса и сега водите злостна кампания срещу тях за отмъщение!

 • 8
  m_art_in avatar :-|
  m_art_in
  • -13
  • +101

  форумните драскачи изпълзяха веднага щом настъпиха работодателите им по свинските опашките...
  По-случайност гледах интервиюто на Дудука с министъра на икономиката - и той сам го каза - цената на варовика формира по-малко от процент от крайната цена на тока и опроверга ТВ7, макар и без много шум...

 • 9
  desipaw avatar :-|
  desipaw

  не ти е чиста работата, и го знаеш, защо дължиш толкоз пари и кога ще ги върнеш?Как ще обясниш агресивният пиар на Кунева-Пръмова?нали си на светло? Що не пишете за ДСБ, СДС, НДСВ, БСП?

 • 10
  robbie_williams avatar :-|
  robbie_williams

  Как може да излиза този човек и да ползва собствената си медия за такава пропаганда и манипулация. Точно пък той няма моралното право да говори по темата. Само преди 3-4 седмици излезе толкова поръчков за мен материал точно тук за Меглена Кунева. И после безпристрастно се пишело в Капитал - на някой друг ще ги разправяте тия неща. Ами подкрепата, която оказвате на аверите Донев и Павлов - всички я виждаме.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.