Окончателно: Парламентът одобри закона за отпадъците

Бизнесът не е доволен от новите правила, но Брюксел може да спре санкциите срещу страната

Изделията от черни и цветни метали ще се връщат само на общински пунктове, и то без пари
Изделията от черни и цветни метали ще се връщат само на общински пунктове, и то без пари    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Изделията от черни и цветни метали ще се връщат само на общински пунктове, и то без пари
Изделията от черни и цветни метали ще се връщат само на общински пунктове, и то без пари    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Фирмите за скрап трябва да кандидатстват за нови разрешителни.

Новият закон за управление на отпадъците, по който бизнесът и министерството на околната среда спореха около година, най-накрая беше приет. В четвъртък депутатите одобриха на второ четене в пленарната зала и последните текстове в законопроекта. Решението е важно, защото може да спре наказателната процедура и санкциите, които Европейската комисия поиска срещу България. Брюксел съди страната заради забавянето на закона, който въвежда европейските цели за рециклиране и оползотворяване на сметта. Въпреки дългите дискусии бизнесът с отпадъци остава неудовлетворен по някои от най-спорните моменти в закона.

Високи екоцели

Според новите разпоредби до 2020 г. поне 50% от хартията, стъклото, металите и пластмасата, изхвърляни от домакинствата, трябва да се рециклират. Дотогава биоразградимите боклуци от бита, които се депонират, трябва да спаднат с 65% спрямо нивата от 1995 г. В момента България е сред най-зле представящите се държави в ЕС в областта на отпадъците и боклука - от години страната се бави с изграждането на модерните регионални депа. Затова целите, гласувани от депутатите, са истинско предизвикателство.

Изискванията обаче идват от рамковата евродиректива за отпадъците, с чието въвеждане България също се забави с 18 месеца. ЕК започна наказателна процедура, а през април поиска от Съда на ЕС в Люксембург да наложи глоба от 15 000 евро на ден, защото страната не е въвела директивата. От пресслужбата на еврокомисаря по околната среда коментираха пред "Капитал Daily", че е твърде рано да се каже дали делото в Люксембург ще бъде прекратено. "Законът ще бъде анализиран, за да се види дали директивата е транспонирана правилно", обясниха от ЕК.

Оспорван мач

Въпреки че управляващите се съобразиха с някои от исканията на рециклиращите компании – например намалиха двойно (до 25 000 лв.) банковите гаранции за площадките им, в крайна сметка в закона останаха и ограничения. Гражданите ще предават стари метални вещи само на общински пунктове, и то без да получават пари, гласи една от най-противоречивите разпоредби в новия закон. По настояване на екоминистерството до 2 години общините с над 10 000 души население трябва да направят такива пунктове. Това ще са единствените законни места, на които хората ще могат да връщат безвъзмездно отпадъците. Идеята е кражбите на метална инфраструктура, от които страдат железниците и телекомите, да станат по-непривлекателни. Площадката ще струва на общинския бюджет не повече от 300 000 лева, прогнозира зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева, цитирана от "Фокус". "Имаме ресурс и общини, които не могат да се справят, ще ги подпомогнем", каза още тя. Мярката обаче ощетява обикновените потребители и изкривява пазара на преработвателите. "Идеята за безвъзмездно събиране на отпадъците противоречи на икономическата логика и не стимулира намаляването им в бита", коментираха след приемането на закона от Българската стопанска камара (БСК). Освен това рециклиращите фирми твърдят, че държавата трябва да осъществява ефективен контрол срещу кражбите, а не да забранява на частните площадки да работят с материали от бита.

Малка победа

Фирмите за скрап обаче отбелязаха точка в мача срещу министерството. Пунктовете им ще могат да са върху територии, определени с какъвто и да било устройствен план. Първоначално от ведомството на Нона Караджова искаха да се признават само общи устройствени планове. Оказа се, че повечето общини в страната не разполагат с такива документи и подобно изискване към бизнеса е непосилно. Решаваща роля изигра Конституционният съд, който отсъди в полза на бизнеса и сега пунктовете могат да минават и по по-либерален режим например с подробни устройствени планове. Всички фирми за черни и цветни метали обаче ще трябва да кандидатстват за нови разрешителни до 6 месеца след влизането в сила на закона.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Ще чакам да излезне в Държавен вестник, защото така и не разбрах: това за безплатното предаване само за металите ли важи, или за всички отпадъци?

 • 2
  boriaz avatar :-P
  Boriaz

  Ако ме накарат да си предавам отпадъците в общински пунктове за едното "Мерси" защо да си троша колата и да си губя времето да си предавам старите уреди? Ще започне масово изхвърляне на стари хладилници по реки и долчинки в тъмните часове на денонощието.
  Ама то си требе малко акъл та некой да се сети!
  П. П. При това положение не трябва ли да се намалят екотаксите? Все пак общинските пунктове ще получават безплатно суровина, която ще предават срещу заплащане (100% далавера)?

 • 3
  gost22 avatar :-|
  gost22

  Веднъж, храним най-голямата полиция в Европа, която не може да се справи с контрола в няколко пункта за изкупуване на метал.
  Втори път плащаме екотакса при всяка покупка (кола, хладилник, кисело мляко,.......), която потъва някъде без ефект.
  Трети път, подаряваме стойност (безплатното подаряване на метала) на държавата.
  Плащаме за едно и също нещо три пъти, което не се изисква от европейските директиви. Май, някой си плати закон, облагодетелстващ собствения му бизнес, а европейските изисквания и санкции, са само за пред обществото.

 • 4
  mohito avatar :-|
  mohito

  Да бе говорете ни, говорете ни. Били прецакали бизнеса?!? Може да са прецакали по-голямата част, ама със сигурност ще има няколко които МОООГО добре ще се "обалаж"
  Ще останат 1-2 фирми които ще лапат мат'рял без пари, е вероятно някак ще са под наблюдение на общината/държавата.
  Пък баламите (демек ние) ще си плащаме и еко такси при закупуване на разните му уреди, ще си плащаме и и такса смет на база данъчна оценка ?!?
  Да приемем, че до сега по старата схема се е плащало за отпадъка на всеки по веригата. По новата схема ще отпаднат паричките дето се плащаха на баламите, които не са малко. Силно се съмнявам обаче по някакъв начин това да доведе до спад в цените на продуктите.

 • 5
  d_stanchev avatar :-P
  gafas

  В Германия старите уреди и старите мебели. се предават на общината безплатно и безвъзмездно. Просто се звъни на един централен номер, уговаряш си дата и час, и идват при теб лично с камион и вземат старите ти печки , хладилници, дивани, легла и пр. След това, събрание неща, които стават за употреба се предоставят на социално слаби хора, или се продават на социално слаби след ремонт, или се рециклират.

  Отделно в някои жилищни квартали около блоковете има обособени места за оставяне на стари мебели и техника. Веднъж или два пъти месечно минават от общината и ги събират.

  Цялата тази дейност облагодетелства много социално слабите, както и хората, които не могат да си позволят нови неща ,като примерно студенти и пр.

  Така че стига сте мрънкали, че безплатно трябва да си предавате старите уреди, които така или иначе не ползвате. В Германия са го измислили, но Българина не можеш да го убедиш да даде нещо и да не получи нищо в замяна.

 • 6
  gost22 avatar :-P
  gost22

  До коментар [#5] от "Драгомир Станчев":
  Като си боядисам жигулито червено, дали ще стане ферари?
  Като получа същото отношение като в Германия (администрация, полиция, съд, спокойствие...), с удоволствие ще си подарявам старото обзавеждане на общината. Дори и данъци в "немски размер" ще съм готов да плащам.
  Нали се сещаш "голяма тояга, ама и моркова голям". Не като нашите — "малка тояга, ама три пъти, и без моркова".

 • 7
  ditora avatar :-|
  ditora

  Драгомире като си купиш нова кола , що не ми дадеш старата си безвъзмездно ?
  От какъв зор правителството ще ми казва дали мога да продам или не вещ която е МОЯ !! Баси комунизма ... ма то кво да очакваш от комунисти.
  Който иска да си дари техниката на социално слаби нека да го има като опция , но не и да ме задължават да го правя - малко ли е че ги храня с данъците си, да не говорим че някой социално слаби могад да взимат повече помощи от заплатите на доста работници . Сутринта изчисляваха в една телевизия че една циганка може да стигне до 900лв соц помощи !!

 • 8
  ivojekov avatar :-|
  Ivailo Zhekov

  Айде стига с остроумните коментари:

  Пунктовете ще са единственото място, където граждани ще могат да предават металните си отпадъци от битов характер (различни от стари електроуреди и автомобили), като това ще става безвъзмездно.

  Капитал пак пропускат някой детайли от новината. Ще ви платят до стотинка за старите печки споко :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход