Токът поскъпва с 13%, а не с 10 на сто (допълнена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Токът поскъпва с 13%, а не с 10 на сто (допълнена)

Ангел Семерджиев обясни изненадващо в парламента защо се налага толкова голямо вдигане на цената на електроенергията.

Токът поскъпва с 13%, а не с 10 на сто (допълнена)

Три фактора са довели до по-голямото увеличение на цената от 1 юли

8915 прочитания

Ангел Семерджиев обясни изненадващо в парламента защо се налага толкова голямо вдигане на цената на електроенергията.

© Георги Кожухаров


Цената на електроенергията ще се повиши от 1 юли с около 13%, а не с очакваните 10 на сто. Това съобщи от парламентарната трибуна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той пожела изненадващо да говори пред депутатите и изказването му беше предавано пряко по БНТ и БНР.

Решението за увеличението е било взето единодушно късно снощи и Семерджиев е пожелал да обясни първо пред парламента защо се налага това поскъпване. От думите на шефа на регулатора се разбра, че основната причина е въвеждането в експлоатация на твърде много мощности от т. нар. зелена енергия и регулаторът е решил да вдигне добавката за зелена енергия, съобщи dnevnik.bg.

Първоначалните изчисления на ДКЕВР показваха, че от 1 юли добавката, която НЕК начислява на разпределителните дружества, а те - на крайните клиенти, трябва да нарасне от сегашните 3.72 лв. на мегаватчас на 8.65 лв. на мегаватчас. В четвърък регулаторът е решил да я увеличи допълнително до 11.10 лв., което почти отговаря на желанието на НЕК. През април електрическата компания поиска добавката да е 11.99 лв. на мегаватчас. Заради наплива от ВЕИ проекти регулаторът е повишил общите прогнозни разходи на доставчиците за зелена енергия от 365.4 млн. лв. на 466.3 млн. лв.

Другите фактори

Първоначално Семерджиев говори само за тази добавка, но след това посочи, че всъщност имало три основни фактора за по-голямото увеличение. Единият бил подпомагането на възобновяемите енергийни източници, но също фактор било и подпомагането на когенерацията при ефективно използване на горива – природен газ и въглища, чрез т. нар. кафява добавка. Тя обаче ще спадне спрямо първоначалните разчети. Добавката скача до 3.83 лева на мегаватчас спрямо сегашните 2.86 лева. В работния доклад на комисията прогнозната стойност беше 3.93 лева.

От следващия месец се въвежда и още една добавка за т. нар. невъзстановяеми разходи, която се дължи на дългосрочните договори за изкупуване на енергията от ТЕЦ-овете "Марица-изток" 1 и 3. В работния си доклад ДКЕВР беше отчел само ток от "AES Гълъбово" ("Марица-изток 1"), като стойността на добавката беше 2.94 лв. на мегаватчас. От 1 юли обаче тази нова добавка ще е 3.38 лв. на мегавтчас, като в нея вече са включени и разходите на НЕК за изкупване на тока от ТЕЦ "ContourGlobal Марица-изток 3".

Предпазна мярка за НЕК

В България цените на електроенергията като крайна стойност са най-ниските от ЕС, но всяко повишение се приема критично от потребителите, затова държим да има абсолютна прозрачност и да се знае точно от кое е предизвикало вдигането, заяви Семерджиев.

В началото на изказването си, той обясни, че се е наложила корекция на добавката за зелена енергия. Това е така, тъй като и до момента НЕК като обществен доставчик претърпява значителни щети от повишеното производство от възобновяеми източници, допълни той. Това производство било много над прогнозите от миналата година, а и от края на април.

Това беше трудно решение, но иначе рискувахме националният доставчик да не може да покрива разходите за тези три компонентна, които описах, каза Ангел Семерджиев. По думите му регулаторът вече работел с министерството на икономиката и енергетиката, за да може в бъдеще тези три фактора да не влияят така на крайните цени.

Той припомни последните законови промени, ограничаващи и поставящи нови изисквания пред пускането в експлоатация на нови зелени мощности. И изрази надежда, че така ще се постигне по-малко влияние върху крайните цени.

Цени за домакинствата от 1 юли

(дневна тарифа при две скали)

ЧЕЗ - 0.17 ст./ киловатчас (сега е 15 ст.)

ЕВН - 0.18 ст./киловатчас (сега е 16 ст.)

Е.ОН - 0.18 ст./киловатчас (сега е 17 ст.)

Цената на електроенергията ще се повиши от 1 юли с около 13%, а не с очакваните 10 на сто. Това съобщи от парламентарната трибуна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той пожела изненадващо да говори пред депутатите и изказването му беше предавано пряко по БНТ и БНР.

Решението за увеличението е било взето единодушно късно снощи и Семерджиев е пожелал да обясни първо пред парламента защо се налага това поскъпване. От думите на шефа на регулатора се разбра, че основната причина е въвеждането в експлоатация на твърде много мощности от т. нар. зелена енергия и регулаторът е решил да вдигне добавката за зелена енергия, съобщи dnevnik.bg.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

46 коментара
 • 1
  ivan_stoichev avatar :-(
  ivan_stoichev

  И какво сега,всички трябва да сме доволни,че вашия собственик Иво Прокопиев успя да прокара преди време тези високи цени на които се изкупува енергията от възобновяемите източници,за да му е добре печеливш бизнеса,пък ние да плащаме с 13% по-скъп ток с тези мизерни и все по-малки заплати,така ли?

 • 2
  stg avatar :-|
  stg

  единствения виновен е държавата , че не е създала правилна конкурентна среда за "зелените" мощности, най лесно е да викаш ми добре толкова е цената ай от нас да мине

 • 3
  kaka_lara avatar :-@
  kaka_lara

  Само не разбирам едно - защо трябва обикновените хора да плащат за тази зелена енергия, нека държавата да си я плаща, в крайна сметка тя си е решила, че ще изкупува тази енергия. Обикновения потребител плаща задълженията на държавата!!!

 • 4
  chyene avatar :-P
  chyene

  "От думите на шефа на регулатора се разбра, че основната причина е въвеждането в експлоатация на твърде много мощности от т. нар. зелена енергия и регулаторът е решил да вдигне добавката за зелена енергия."

  :DDD държавата отказа да дава няколко милиарда за атомна енергетика в полза за хората, но пък ще си вземе от тях, за да ги даде на определени заинтересовани лица, под и зад някакви завоалирани мотиви, като изкара от 9 кладенеца вода, че инвестициите в определен сектор били много скъпи (да се разбира надписани). Добрата стара максима - най-добре е да имаш да взимаш, отколкото да даваш!

 • 5
  gost22 avatar :-|
  gost22

  До коментар [#3] от "pe4enka":
  Обикновения потребител, плаща всички сметки на държавата. Само, че им казват данъци, за по-авторитетно.
  По-добре попитай, защо се сключват договори за изкупуване, от твое име като гражданин, без клаузи за преразглеждане на цената, за в бъдеще.

 • 6
  dun avatar :-|
  dun

  хайде, хайде - дори в България трябва да се научим че "икономиката" си има цена! човека ви казва че цените са едни от най-ниските в ЕС!

  високата цена е единствения начин да стимулираме ограничение в безобразното си консуматорско поведение и да започем да инвестираме в мерки за по-малка консумация...като не ви харесват цените реагирайте като харчите по малко ток !

  бъдещето е в отговорното поведение на всеки от нас - който злоупотребява да плаща скъпо и прескъпо

  като са ви малки заплатите ще престанете да блеете пред сериалите по цяла вечер и ще си допълвате бюджета със собстени лехички зеленчуци

  на господина с "атомната енергетика в полза на хората" ще му препоръчам да попита японците какво мислят по въпроса - там от една страна им отровиха здравето и почвите, а от друга ги накараха да си платят като държавата национализира компанията за да й изплати милиардните задължения по аварията...

  да ти напомням ли че когато работех всички реактори в Козлодуй на "пълна пара" бяхме на жесток режим "в полза на хората" !!!

 • 7
  daks avatar :-|
  ДАКС

  А да ви е честита новата цена на тока!

  Опитайте се да оцелеете при това положение, за да можете да си плащате тока и да доживеете следващото увеличение.

  Лека полека и нещата отиват към бой!

 • 8
  daks avatar :-@
  ДАКС

  "От следващия месец се въвежда и още една добавка за т. нар. невъзстановяеми разходи, която се дължи на дългосрочните договори за изкупуване на енергията от ТЕЦ-овете "Марица-изток" 1 и 3."

  Такааа. Какви са сега тези невъзстановими разходи. И кой идиот ги е кръстил така, след като явно потребителите чрез сметките за тока ще ги "възстановяват"?

  И как стана така, че са договорени в договори с централата, която е собственост на американска компания? Кой, защо и как подписва такива договори?

  Ма нещата верно си отиват към бой.

 • 9
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  Еми и сега, ако не вдигмем национална стачка, си заслужаваме още да ни вдигат цените... Ние сме тиквите, не те... Много лесно ни будалкат...

 • 10
  milena_82 avatar :-|
  milena_82

  Това като капак на всичко!Да пляскаме с ръце и да се радваме!Пълни нещастници!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK