Акцизни ласки за "Булгартабак"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Акцизни ласки за "Булгартабак"

Акцизни ласки за "Булгартабак"

ГЕРБ се спря да направи два подаръка на цигарения холдинг само за една седмица

Десислава Николова
8716 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


"Булгартабак" си има държава. Има си депутати - лобисти, законотворци, парламентарно мнозинство, и интересите му са добре пазена територия от управляващите. Твърде добре за която и да било компания. И твърде показателно за състоянието на държавността в момента.

През миналата седмица по предложение на депутатите Емил Димитров (ГЕРБ) и Камен Костадинов (ДПС) и с гласовете на управляващото мнозинство беше одобрена поправка в закона за тютюна по искане на "Булгартабак" - производството и търговията с цигарени гилзи бяха забранени. (Това са, грубо казано, празни цигари - филтър и хартия без тютюн). Забраната означава, че няколко предприятия в страната - работещи компании, в които работят хора, инвестирани са пари и имат разработени пазари, трябва да затворят. Синдикатите и собствениците им заплашиха с протест. Премиерът Бойко Борисов реагира бързо и според синдикалисти ги е уговорил да отменят стачката с обещанието, че ще оправи нещата и ще събере "двете банки да се разберат". Под двете банки би трябвало да се разбират собствениците на "Булгартабак" (де юре - руската VTB, а де факто - Корпоративна търговска банка и "Винпром Пещера") и Първа инвестиционна банка, с която се свързва собствеността на най-голямата компания от десетината за производство на цигарени опаковки - "Юрий Гагарин", Пловдив.

Единственият вариант да се поправят нещата на този етап беше президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на текста, защото с него се закриваха работни места и се унищожаваха безцелно инвестиции за десетки милиони евро. Той обаче не го направи.

В същия ден, в който се очакваше решението на президента, се оказа, че парламентарното мнозинство на ГЕРБ е почти готово да направи втори подарък на "Булгартабак" - да приеме акцизни ставки, които да направят почти двойно по-скъпи и на практика непродаваеми конкурентните вносни цигари на четири световни концерна. Обикновено подобни спорни законови промени услужливо се внасят от независими депутати. В случая тази роля изигра Венцислав Върбанов, бивш син народен представител, сега независим, но получаващ държавната си субсидия в ГЕРБ. Въпреки обещанията на правителството, че няма да променя акциза на цигарите до 2014 г., година и половина след последното изменение, Върбанов предложи абсолютно нова структура на облагане. Тя прави скъпите цигари още по-скъпи, а най-продаваните марки на "Булгартабак" остават с непроменена цена. Петнайсет минути преди началото на заседанието на парламентарната бюджетна комисия Върбанов изтегли предложението си. Но както каза самият той, това е временно.

Странични ефекти

От няколко месеца според източници от пазара собствениците на "Булгартабак" са взели решение да го препродадат. За да се случи това обаче, фирмата трябва да бъде достатъчно атрактивна, а от приватизацията й през септември до сега тя всеки месец губи пазарен дял в България. Агресивните й рекламни кампании, някои от които по ръба на патентното законодателство, засега нямат нужния ефект. Така завоюването на пазарен дял на  "Булгартабак", а оттам и пазарната му стойност, се превърна в приоритет на фирмата.

Първата стъпка в тази посока беше забраната за производството и търговията с цигарени гилзи. Тя всъщност цели връщането в активите на "Булгартабак" на бившата фабрика от холдинга, която произвеждаше опаковки - "Юрий Гагарин". Според разказите на синдикалисти пред "Капитал Daily" през последните месеци е имало предложение за покупка на "Юрий Гагарин", но собствениците са отказали офертата. По време на разговорите със синдикатите депутатът Емил Димитров е обявил, че гилзите пречат на "Булгартабак", защото са евтини, и така по-бедните пушачи не ползват продуктите на фирмата. От друга страна, холдингът е клиент на пловдивската фабрика и купува от нея опаковки и филтри.

"Целта на текста, който е откровено лобистки, е нашата компания да фалира, да бъде взета на безценица, да стане отново част от "Булгартабак" и при препродажбата на холдинга на сегашните играчи, свързани с него или на други в близко бъдеще, той да има по-висока стойност. Това са слуховете, за които се говори в бранша, и до голяма степен ние им вярваме, защото има логика холдингът да струва повече, ако затвори отново цикъла на производство с помощните материали и така спестява разходи", заяви Петко Манев, председател на синдикалната структура на КТ "Подкрепа" в пловдивската фабрика и ръководител на производството на забранените цигарени гилзи. Той допълва, че преди години "Булгартабак" решава, че производството на хартия, филтри и опаковки не му трябва, и продава "Юрий Гагарин" отделно. "Сега, когато в него е инвестирано, работи и печели, намери си сам нови чужди пазари, явно стана отново атрактивно", убеден е Манев. От "Булгартабак" обявиха, че не се интересуват от компанията.

В същото време бизнесът с тези продукти през последните години се разрасна и десетина малки фабрики започнаха да ги произвеждат. При всички, както и при "Юрий Гагарин", над 80% от производството е за износ и носи годишни приходи от близо 20 млн. лв.

Президентът Росен Плевнелиев обаче подписа указ за обнародването на забраната с мотива, че "установяването на оспорваната забрана е въпрос от компетентността на Народното събрание и израз на законодателна целесъобразност". Според държавния глава "свободната стопанска инициатива не изключва държавното регулиране на стопанските дейности по законодателен ред". В допълнение президентът посочва, че не е убеден, че текстът нарушава конституционното право на труд и съответно забраната не е противоконституционна.

Законът не предвижда гратисен период за влизане в сила на забраната за производство и така фабриките ще бъдат принудени да затворят. Вносителите и производителите обаче смятат да сезират омбудсмана и чрез него - Конституционния съд. Освен това ще се отнесат към Европейския съд за нарушаване на забраната за свободна търговия и за неоснователно въвеждане на рестриктивна забрана, която не фигурира в европейското законодателство. Така, освен че направените до момента инвестиции и разкрити работни места в "Юрий Гагарин" ще отидат на вятъра, съществува риск и за нова наказателна процедура срещу България.

Без право на избор

Поредното предложение в полза на "Булгартабак" - това на Венцислав Върбанов, е било внесено във вторник вечерта и депутат предупредил цигарените компании за текста. Станало ясно, че ГЕРБ са съгласни със законовата поправка и ще я одобрят по време на заседанието на бюджетната комисия в четвъртък. Представителите на четирите чуждестранни концерна - Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco, Imperial Tobacco, твърдят, че в този си вид поправката е откровено лобистка, насочена е пряко срещу бизнеса им и от нея ще се възползва "Булгартабак".

Според изчисленията на вносителите промяната, предложена от Върбанов, се отразява най-благоприятно на цигарите с цена между 4.30 и 4.60 лв. - диапазон, в който се вместват най-продаваните марки на "Булгартабак". "Виктори" например струва 4.60. Поправката помага и на малко по-евтините марки на друг български производител на цигари - "Кингс табако". Техните цени биха останали непроменени, докато всички луксозни марки със сегашна цена над 4.70 лв., например Marlboro, Camel, Dunhill, Davidoff ще трябва да се продават на цени между 7.50 и 8.40 лв.

Фирмите предупреждават, че това би означавало или ценова война, тъй като част от тях биха могли да продават известен период от време на загуба, но да поддържат ниски цени или изтегляне на някои марки от България. Мярката означава и още нещо - че "Булгартабак" ще трябва да внася по-малки акцизи в бюджета, докато за останалите фирми те ще се увеличат драстично. По различни изчисления това ще донесе годишна загуба между 40 и 80 млн. лв. на бюджета. Причината е, че по-високите цени ще насърчат контрабандата на по-скъпите марки. А в момента повече от половината постъпления от акциз върху цигарите идват точно от продажбата на вносни цигари.

Венцислав Върбанов обаче не се притеснява от предложението си. "Има ли нещо лошо в тази криза да се стимулира българското производство", пита той и допълва, че "който си купува цигари по 8 лв., може да си позволи да си купува цигари и по 10 лв., а тези, които си купуват вносни цигари без бандерол за 3-4 лв., ще започнат да си купуват български цигари с бандерол".

Той обясни пред "Капитал", че е оттеглил предложението си, защото физически не е могъл да присъства на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, за да защити поправката пред колегите си, и "ако реша още утре мога да го внеса".

В същото време директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов обясни пред "Дарик" радио, че не е изненадан от законотворчеството, защото "от месеци в пространството се говори, че такива предложения ще бъдат направени", и се обяви против промяната, тъй като митниците все още не са изчислили загубите от акциз заради намаленото пушене вследствие на пълната забрана. "Не е нормално да се наслагва втори проблем, без да имаме някакъв анализ по отношение на първия проблем", обясни лаконично ситуацията Танов.

"Булгартабак" си има държава. Има си депутати - лобисти, законотворци, парламентарно мнозинство, и интересите му са добре пазена територия от управляващите. Твърде добре за която и да било компания. И твърде показателно за състоянието на държавността в момента.

През миналата седмица по предложение на депутатите Емил Димитров (ГЕРБ) и Камен Костадинов (ДПС) и с гласовете на управляващото мнозинство беше одобрена поправка в закона за тютюна по искане на "Булгартабак" - производството и търговията с цигарени гилзи бяха забранени. (Това са, грубо казано, празни цигари - филтър и хартия без тютюн). Забраната означава, че няколко предприятия в страната - работещи компании, в които работят хора, инвестирани са пари и имат разработени пазари, трябва да затворят. Синдикатите и собствениците им заплашиха с протест. Премиерът Бойко Борисов реагира бързо и според синдикалисти ги е уговорил да отменят стачката с обещанието, че ще оправи нещата и ще събере "двете банки да се разберат". Под двете банки би трябвало да се разбират собствениците на "Булгартабак" (де юре - руската VTB, а де факто - Корпоративна търговска банка и "Винпром Пещера") и Първа инвестиционна банка, с която се свързва собствеността на най-голямата компания от десетината за производство на цигарени опаковки - "Юрий Гагарин", Пловдив.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  nikolayv avatar :-|
  Nikolay

  Eмил Димитров от ГЕРБ трябва да бъде набит, наплют, стъпкан от стадо кози (няколко пъти), овъргалян в кисело зеле, саламура и майонеза, такован от кон и после вече може да го съдят и затварят там, дето му е мястото.

 • Коста Атанасов

  Безумията ГЕРБ-ави не знаят край. В България вече не може да се живее нормално заради всевъзможните закони,закончета,поправки на същите,разпоредби и т.н.

 • 3
  tonixxl avatar :-(
  tonixxl

  Като не можем ( или по-скоро не искаме )да се справим с безконтролния внос на цигари-менте ( без бандерол) е по-лесно да правим забрани.
  Всичко да забраним -ето това се случва в България!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK