950 млн. евро. Продадено
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

950 млн. евро. Продадено

Финансовият министър Симеон Дянков изчака изгоден момент да пласира новата емисия глобални облигации

950 млн. евро. Продадено

България успешно се завърна на международните дългови пазари, като пласира петгодишни облигации при 4.43% доходност

Стефан Антонов
15360 прочитания

Финансовият министър Симеон Дянков изчака изгоден момент да пласира новата емисия глобални облигации

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


След десетгодишна пауза България се завърна на международния дългов пазар. И въпреки напрегнатата ситуация в Европа страната успя да пласира петгодишни облигации при по-добри условия от тези, при които в момента се финансират Испания и Италия. Интересът към емисията е бил много висок, което логично е позволило на правителството да продаде по-изгодно. Успехът на новата емисия е важен, защото тя осигурява на държавата предвидимост в публичните финанси предвид предстоящото първо голямо плащане по външния дълг догодина.

Подадените поръчки са надхвърлили над пет пъти предложените книжа на стойност 950 млн. евро. Според официалното съобщение на Министерството на финансите постигнатата доходност е 4.436%.

Първоначалната информация, разпространена от Reuters, бе, че предлагането става при цена от 350 базисни точки (3.5 процентни пункта) над средната стойност по котировките на лихвените суапове (от англ. mid-swap е дериват, предлагащ възможност за предпазване на притежателите му от промени в лихвените равнища). Тяхната стойност бе около 130 базисни точки, или 1.3%, което означава, че доходността, която инвеститорите ще търсят от българските облигации, би била около 4.8%. Заради големия интерес в средата на работния ден банките агенти (HSBC, Raiffeisen и BNP Paribas) са свалили добавката под 320 базисни точки над лихвените суапове. Банкери твърдят, че към българския дълг са проявили интерес купувачи не само от Европа, но и от Азия и Близкия изток. Най-много оферти е имало от германски институционални инвеститори.

Колко успешно е предлагането

Доколко успешна е емисията на държава като България показва горницата, с която доходността по книжата ни надхвърля тази по германските облигации, които се считат за безрискови.

В понеделник 5-годишните облигации на германското правителство се търгуваха на равнище от 0.59% (59 базисни точки), което означава, че ако средната доходност по българските облигации е 4.4%, рисковата премия за инвестиция в държавен дълг е 3.8%. Това е по-ниско равнище в сравнение с румънските книжа, което означава, че икономиката ни се оценява като по-сигурна, но по-високо в сравнение с облигациите на балтийските държави, които пък се приемат за отличниците на Източна Европа.

Представител на западна банка, пожелал анонимност, каза за "Капитал Daily", че постигнатият резултат е много добър, защото България не предлага често облигации на външните пазари и поради това инвеститорите са били по-резервирани в сравнение с емисиите на балтийските държави например.

За успешното пласиране повлия и добре подбраният момент. В рамките на няколко дни се събраха доста позитивни новини както на европейско ниво - срещата на лидерите на ЕС, така и на местно - новините за доброто представяне на бюджета, което поуспокои инвеститорите.

Какво привлече инвеститорите

Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков и подуправителят на Българската народна банка Калин Христов са представили новата емисия на потенциалните инвеститори в поредица от срещи из големите финансови центрове. Извън частните разговори с най-големите играчи на дълговия пазар е имало и общи презентации за институции с по-малък потенциал да записват от предложените облигации.

Участник в една такава среща обясни, че 99% от въпросите след презентацията са касаели състоянието на банковата система и това как българските финансови институции биха понесли криза в гръцката банкова система. Българската позиция пък била, че банките у нас са си създали силни буфери като висока капиталова адекватност и ниско равнище на необслужваните кредити.

Кой получи книжата

Все още няма официална информация кой е купил български дълг, както и какви ще са разходите на държавата по него. Но неформално се знае, че купонът по книжата е 4.25%.

Според няколко източника от емисията ще запишат само чужди инвеститори, макар някои местни също да са заявили големи количества. Банкери твърдят, че това е била и целта на финансовото министерство - да продаде дълга с предимство на инвеститори, които нямат достъп до вътрешния пазар. По този начин държавата остави ликвидност в местните играчи и ще може да си позволи да разчита и на тях в бъдеще. Не е ясно обаче какви са били офертите на местните купувачи, но обикновено техните оферти са по-изгодни от тези на чуждестранните, тъй като познават много по-добре средата. Подобна стратегия може да означава, че правителството ще пласира под справедливата й цена, но ще запази интереса на чуждите играчи.

"Ако държавата бе допуснала български институционални инвеститори, доходността можеше да падне с 0.2% пункта, а така на данъкоплатците да се спестят между 15 и 20 млн. евро. Още утре (днес - бел. ред.) тези облигации ще бъдат препродадени на български пенсионни фондове от привилегированите инвеститори, които получиха книжа при първичното предлагане, но това ще е в ущърб на хората, които са повярвали на българската финансова система, а и на всички данъкоплатци", коментира един от двамата експерти, които сигнализираха "Капитал", че емисията ще бъде записана само от чужди инвеститори.

Продажбата на облигациите на или под тяхната номинална стойност в комбинация с лихвата, която ще плащаме, формира крайната доходност по емисията. Колкото по-висока е тя, толкова растат разходите за изплащането й, които се плащат от данъкоплатците. Представител на пазара, пожелал анонимност, обясни, че вече има вторичен пазар, на който българските облигации се продават при цена 101.5% от номинала, или при доходност 4.15%. А това допълнително показва, че има интерес към дълг на държавата. Все пак местните играчи смятат, че подобен подход ги поставя в неизгодно положение, а крайният ефект ще е загуба за държавата от няколко милиона евро.

Как се стигна до емисията

В началото на годината правителството възнамеряваше да финансира падежиращия заем от 818 млн. евро с постъпленията от приватизация на дялове от Българския енергиен холдинг. Допълнителните средства щяха да дойдат с операция, при която Сребърният фонд (част от фискалния резерв) също щеше да купи част от новоемитирани държавни ценни книжа, но на вътрешния пазар. Това щеше да е финансов инженеринг, защото едновременно се плаща заем към външните кредитори, но се запазва размерът на фискалния резерв, а държавният дълг не намалява.

Тази идея бе разкритикувана първо от опозицията и независимите икономисти, но кабинетът не се отказа и подготви законопроект, с който се позволява на фонда да купува български ценни книжа (това в момента му е забранено). Последвалата съпротива от Българската народна банка и критичното становище на Европейската централна банка принудиха кабинетът да предложи нова емисия глобални облигации на международните пазари.

В момента законопроектът за Сребърния фонд не е оттеглен и макар да не се обсъжда, все още е в деловодството на парламента.

След десетгодишна пауза България се завърна на международния дългов пазар. И въпреки напрегнатата ситуация в Европа страната успя да пласира петгодишни облигации при по-добри условия от тези, при които в момента се финансират Испания и Италия. Интересът към емисията е бил много висок, което логично е позволило на правителството да продаде по-изгодно. Успехът на новата емисия е важен, защото тя осигурява на държавата предвидимост в публичните финанси предвид предстоящото първо голямо плащане по външния дълг догодина.

Подадените поръчки са надхвърлили над пет пъти предложените книжа на стойност 950 млн. евро. Според официалното съобщение на Министерството на финансите постигнатата доходност е 4.436%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

95 коментара
 • 1
  portfolio avatar :-|
  portfolio

  4.4% е много добре. Само да не окаже утре, че е 5.4 или 6.4% :)))

 • 2
  hypopotam avatar :-|
  Хипчо

  До коментар [#1] от "portfolio":
  Прав си.

 • 3
  jonydi avatar :-|
  Джони Ди

  Дянков се хили като дарено цигане :) Безспорно се справи добре с емисията, но да не забравяме, че с нея се покриват единствено падежи на стар дълг (отлагат се във времето). Това по никакъв начин не решава проблема с натрупващите се вътрешни дефицити. Вместо да коткат нови чуждестранни инвеститори, гербаджиите се чудят за какво да пропилеят някой друг милион от бюджета - все пак идват избори. Този път обаче сметките им могат да излязат погрешни - когато една партия загуби доверие, даже тава пържоли и каса бира на калпак не спасяват положението.

 • 4
  jetchev avatar :-|
  jetchev
  • -21
  • +127

  еех мама му стара, що не е 10%, та ний старите комунисти да ва подпукаме крити4но. Пустия му Дянков големо дяволе, излезе пак на преба, но здраве да е , на нас от БСП по4на да ни харесва .

 • 5
  lubomirgavrilov avatar :-|
  Любо

  Много добре, зависи за кого. Моята банка във Франция ми изплаща по 1,5% лихва. Интересно защо никой не предлага на емигрантите да инвестират в собствената си страна. Това е обичайна практика в Латинска Америка, нарича се "микроинвестиране". 1 милион емигранти да си купят по хиляда лева с 3% лихва, ето ви милиард лева с 3% лихва. Да, ама на Дянков ще му откъснат главата ако не напълни гушата на "инвеститорте". Впрочем, това е върха на наглостта да наричат инвеститори българските мафиоти които от чужбина с моите пари изкупват българската държава. Направи ли ви впечатление, че не се знаело кои са. Ха-ха-ха... Питайте ББ, той сигурно знае.

 • 6
  bobi_rz avatar :-|
  bobi_rz

  До коментар [#4] от "jetchev":

  Доходността по емисията ще стане ясна на 03/07/2012 г.
  Обявените 4,25 % са силно оптимистични. Испания, която има сходен кредитен рейтинг(Bbb3, ако не се лъжа) ще плаща 7% по последната си емисия облигации.

 • 7
  doriangray avatar :-|
  Dorian Gray

  До коментар [#5] от "Любо":

  Любо, това не е решение на Дянков. Забраната за покупка на ДЦК от местни ФЛ е от 2005г. което автоматично прехвърля питането ти към М.Велчев.

  Ако благоволи, форумният герой vladimirkarolev също може да разясни темата, той беше част от икономическият екип тогава :)

 • 8
  ft8 avatar :-|
  ft8

  Не става въпрос за 2 млрд дълд, а за 10 млрд лоши кредити и нон-солвънт банкова система. Да си държиш депозита, като няма нищо срещу него не е много разумно.

 • 9
  bulair avatar :-|
  Булаир

  Докъде я докарахме - след като 10 години се оправяхме без нови борчове, сега се радваме на "успешно" изплащане на стар дълг с нов такъв. ... Аз пък си мислех, че успех е когато си изплатиш кредита с реално изработени пари.

 • 10
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  Без ни най-малко да съм експерт в материята, се чудя дали предвид факта, че тръсенето четирикратно е превишавало предлагането и че на вторичния пазар облигациите вече се търгуват на 101.5% от номинала си, не сме можели да постигнем и по-ниска лихва, примерно цитираните 4.15%.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.