Опълченците на Витоша

Капитал

Опълченците на Витоша

Или кой и как се бореше с пожара в защитената територия над Бистрица

Милен Енчев
8904 прочитания

Капитал

© Надежда Чипева


Въпрос от публиката:

Като всеки съвестен гражданин си плащам редовно данъците. От общите данъци се издържа над 20-хилядна армия, хиляди пожарникари, десетки хиляди полицаи  и горски - все хора, призвани да ни спасяват в критични ситуации. И ако един пожар не могат да угасят, то защо трябва да плащаме милиарди, за да ги издържаме. Да ги съкратим и да направим цивилно опълчение!

Стефан Аврамов във "Фейсбук"

Понеделник, късен следобед

Пожарът, който избухна в неделя и обхвана около 50 дка от защитената територия на Витоша над село Бистрица, е овладян в посока към селото, откъм Железница го пресрещат с бензинови помпи, пренесени с коне, казаха в понеделник следобед участници в гасенето в местността Режньовете.

Около 50 доброволци и пожарникари работят на фланга на огъня, който тръгна от хижа "Физкултурник". С резачки и лопати огънят се потушаваше механично и "на сухо", а пламъците се ограничават, като се изрязват сухите дървета. Част от доброволците са тук още от 6 часа сутринта. Изкачването до местността е трудно, има почти отвесни места, преодолява се и каменна река.

Всички разчитат на доброволците

В началото е царяла пълна дезорганизация, разказа един от тях - Иван Калчев. "Оказа се, че пожарникарите са гасили десетки хиляди апартаменти в София, но горски пожар виждат за втори път в живота си, беше пълно мазало", каза Калчев. 

Във вторник на място може да пристигнат рейнджъри от парковете "Централен Балкан" и "Рила", съобщиха служители на екоминистерството, които са на място в резервата. Така гасенето ще се подсигури, в случай че не се явят достатъчно доброволци, поясни Борислав Бечев от отдел "Защитени територии" на екоминистерството.

Конят - високопреходна техника

Заради невъзможността пожарна кола да се изкачи до местността, където бушува огънят, от Бистрица и Железница с коне се превозват бензинови помпи. Доброволци с АТВ-та също носят вода на екипите.

Резерват "Бистришко бранище", където се е разразил пожарът, е защитена територия и в него не се допуска почти никаква човешка дейност, включително санитарна сеч.

Според кмета на Бистрица Николай  Николов това е една от причините за разпространението на огъня, тъй като в района има много сухи  дървета, нападали при смерча през зимата на 2001 г.

МВР: Проблемът не е в техниката

Триста и петдесет души - служители на ведомството, работници от горските стопанства и доброволци, продължават гасенето на пожара на Витоша, съобщи пресцентърът на МВР в понеделник сутринта. Осигурена е гасителна и високопроходима техника, резачки и допълнителни количества лопати за ръчно гасене.

Преди да започнат работа, доброволците са инструктирани за спазване мерките за безопасност. В района са допуснати само гасачи с екипировка, на които са раздадени противопрахови маски. 

След като доброволците - участници в гасенето, организирани главно от сайта ОFFRoad-Bulgaria.com и новинарския му вариант OFFnews, от сутринта съобщаваха в интернет за липсата на достатъчно високопроходима техника, за да се качат помпите до билото, от пресцентъра на министерството обясниха за "Капитал Daily" към 14.00 часа, че АТВ-та на МВР са пратени още вчера в планината, но броят им не се знаел.

Проблемът освен това не бил в техниката, а в невъзможността да се стигне до мястото на пожара. На въпрос дали журналистите от OFFnews подвеждат, като съобщават, че има нужда от крос-мотори и друга високопроходима техника, говорителката на МВР заяви, че няма да коментира, тъй като не е чела какво съобщава медията. Според нея към 14.00 ч. в понеделник вече не е имало нужда от доброволци, тъй като пожарът бил ограничен и постепенно бил потушаван по суша и по въздух.

ОFFnews онлайн за една гражданска акция

80 пожарникари, 70 горски служители и 54 доброволци, включително и от OFFRoad-Bulgaria.com, гасят пожара, лумнал в неделс в резервата "Бистришко бранище" на Витоша. Всички те се събраха в 5.30 часа в центъра на Бистрица.

9:15 ч. - Огънят започна да слиза надолу по склоновете. Все още се изчакват помпите, които трябва да бъдат качени по склона на "Бистришко бранище" и да използват водата на Стара река за гасене на стихията.

9:20 ч. – Вятърът обърна посоката си и има реална опасност от разрастването на пожара.

9:50 ч. - Доброволците от OFFRoad-Bulgaria се изкачиха възможно най-близо до стихията, за да направят оглед на мястото, до което трябва да качат помпите. Помпите все още не са доставени от пожарната, тъй като се събират от различни места.

10:15 ч. - Хеликоптерите възобновяват облитанията и продължават гасенето на пожара.

10:30 ч. - Все още не е дошла чаканата помощ от кросови мотори. Те са единствената надежда да се стигне най-близо до мястото на пожара и да се доставят помпите, които трябва да пресекат стихията и разпространението й в останалата част от резервата.

10:54 ч. – Помпите са доставени. Денивелацията от мястото, от което трябва да се помпа водата обаче, е много голяма и се налага изграждането на второ стъпало за помпите. За съжаление мястото се оказва точно в обхвата на огъня. Доброволците решиха, че има втори вариант - атака от място, където огънят е угасен. То се намира над пожара, но разстоянието е по-голямо. Доброволците чакат решение на екипите  на пожарната, с които са в постоянна връзка. АТВ-то, с което разполагат доброволците, е от огромна помощ, но продължава необходимостта от кросови мотори. Идват още доброволци, които са в готовност да сменят включилите се от сутринта.

11:37 ч. - Взето е решение огънят да се атакува и отдолу, и отгоре. Проучва се  маршрутът от с. Железница надолу към резервата, за да се види дали оттам могат да минат други автомобили и евентуално да се прокара просека за пожарен автомобил.

13:03 ч. - Част от доброволците атакуват пожара отдолу, пренасяйки наличното оборудване – помпи, маркучи и вода за хората, които са стигнали вече горе, по силно пресечена местност. Засега не разполагат със струйници, които да насочват водата.

14:10 ч. - Втора група доброволци атакува от подножието на Черни връх, над пожара. Те са оборудвани с четири помпи и маркучи. Вода се черпи от езеро в близост. Вятърът променя силата и посоката си и заплашва да разпространи пожара.

15:14 ч. – На мястото на пожара пристигнаха вътрешният министър Цветан Цветанов и министърът на земеделието Мирослав Найденов. Цветанов обясни, че има забрана доброволците да се допускат до опасните участъци - там ще бъдат допускани само подготвени пожарникари и спасители. Той обясни също, че военните хеликоптери са изчерпали ресурса си за летене и приключват с облитанията днес. Министърът благодари на доброволците от OFFRoad-Bulgaria за участието им в акцията и помощта, която са оказали.

16:12 ч. – Подозренията са, че стихията много трудно ще бъде овладяна. Голямата надежда са прогнозираните за 8 юли валежи. Гасенето на пожара е изключително трудно, тъй като става въпрос за близо 5-6-метров пласт от паднали сухи дървета и е много трудно огънят да бъде овладян. Единственото, което пречи на стихията да се разрасне, е тънка ивица от млада гора, която отделя горящите мъртви дървета от друга зона с паднали и сухи дървета. 

Наета е частна фирма, която ще извършва полети, докато военните хеликоптери не могат да правят това.  Местата, които са били определени за прокарване на маркучи, вече са обхванати от пламъци. Един джип на доброволците вече е повреден, друг трябва да се прибере. За утре трябват свежи сили. Желаещите да помогнат трябва да бъдат в 7.00 часа пред кметството на с. Бистрица.

Въпрос от публиката:

Като всеки съвестен гражданин си плащам редовно данъците. От общите данъци се издържа над 20-хилядна армия, хиляди пожарникари, десетки хиляди полицаи  и горски - все хора, призвани да ни спасяват в критични ситуации. И ако един пожар не могат да угасят, то защо трябва да плащаме милиарди, за да ги издържаме. Да ги съкратим и да направим цивилно опълчение!

Стефан Аврамов във "Фейсбук"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  tm_pz avatar :-(
  Todor Marinov
  • -12
  • +106

  Като всеки съвестен гражданин си плащам редовно данъците. От общите данъци се издържа над 20-хилядна армия, хиляди пожарникари, десетки хиляди полицаи и горски - все хора, призвани да ни спасяват в критични ситуации. И ако един пожар не могат да угасят, то защо трябва да плащаме милиарди, за да ги издържаме. Да ги съкратим и да направим цивилно опълчение!

  Стефан Аврамов във "Фейсбук"

  Мога да добавя само че тези хрантутници само пазят държавата от народа а него огън го горил

 • 2
  tatkoruso avatar :-|
  tatkoruso

  Нямали опит и познания за гасене на горски пожари, ами да си палят по-често.

 • 3
  classicc avatar :-|
  classicc

  Пак започнаха мрънканията - един пожар не могли да потушат. То понеже е лесно и става за 3 часа.

  Браво на всички, работещи да овладеят пожара, който с размерите си от 400 на 500 метра разгневи хората и ги накара да се зачудят как аджеба може да се допусне такова нещо.

  В калифорния, където ежегодно има пожарчета точно 1000 пъти по-големи по площ от тези хората не се оплакват. Да не говорим че има такива, които достигат и до 25 хиляди пъти по-големи от този. Ама нали важното е да се опищи всичко.

  Пожарникарите нямат свръхестествни сили господа, научете го. И се радвайте в колко спокойна и безопасна страна живеете.

 • 4
  mila34 avatar :-|
  mila34

  За съжаление ситуацията е доста напрегната и никак не е лесна за овладяване. Целта на присъствието на министър Найденов там е да показва съпричастност и да може да осигури адекватна информация от самото място на събитието. Може капацитетът и природните условия да не благоприятстват за положителното разитие , но я има осезаемата подкрепа от всички страни.

 • 5
  ykolevski avatar :-|
  ЯК

  Е щом г-н Цветанов е уважил събитието, пожара може да се поуспокои...
  Пълна пародия!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  andrey87 avatar :-|
  andrey87

  Защо ми се върти странната мисъл в главата, че като не приеха законна за горите, измислиха друг начин, ужасен начин да си направят ски пистите си и т.н.

 • 7
  ivo_ivanov avatar :-|
  ivo_ivanov

  Аз пък искам да попитам, що за ресурс е този на военните хеликоптери?
  Не влагам никаква ирония, просто като лаик задавам въпрос.

 • DrAvalanche

  Баш пожарникарят на републиката уважил ли е "събитието" или не му остана време от рязане на лентички?
  За следващия пожар, първо ще прокарат магистрала до огнената стихия, за да може да и резне лентичката, да изпърпори с ландкрузера и изръси поредната порция бисери на фона на огнената стихия.
  А ПИБ имаха ли представители сред доброволците за гасенето, или те са доброволци само за опапването?

 • 10
  kireto avatar :-|
  Кирето

  Абе хора защо пак се изопачават нещата?
  Пожарникарите правят каквото могат, колко от вас са виждали горски пожар отблизо?
  Колегата от ком.3 е прав, за което +, ама ние дай пак да си мрънкаме.
  Скоро имаше статия за балканското мрънкане и се убедих, че ние сме си точно такива.Пак се започнаха конспирации, че ги запалили нарочно и не знам си още какво...Глупости на търкалета.Как някакъв си доброволец ще казва, че пожарникарите нямали опит?
  Ами той като има защо сам не го угаси?
  Стефан Аврамов от фейса е, меко казано т....к.Пожара е локализиран и е обезпечена безопасността на хората.Той знае ли колко време може да тлее един горски пожар, та приказва глупости?
  Ще прави цивилно опълчение?!? Може и да върне ОФ организацията ако иска.И защо не е на Витоша да гаси? Защото е по-лесно да изцвъкаш нещо в нета и останалите да ти се кефят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход