България на три планети

Актуална доктрина

Бойко Борисов
Бойко Борисов    ©  Анелия Николова
Бойко Борисов
Бойко Борисов    ©  Анелия Николова

- Премиерът Бойко Борисов благодари на доброволците (бел. ред. - над 120 във вторник), участващи в гасенето на пожара на Витоша, "не заради това, че толкова е ценен трудът им, тъй като имаме прекрасни пожарникари, които са с огромен опит, а заради това, че те са съпричастни и искат да помогнат в погасяването на пожара".

- Земеделският министър Мирослав Найденов в понеделник: "По отношение дали ще търсим чуждестранна помощ - разбирате, че става въпрос за петдесет декара. Ако поискаме чуждестранна помощ за 50 декара, те ще ни се смеят." Според Найденов, ако е пожарът е бил в незащитена гора, досега да е бил угасен, но тъй като това е биосферен резерват, "нищо не може да се пипа".

- Пожарът, който избухна в неделя и в понеделник бе ограничен до 50 дка, във вторник се разрасна до близо 150 дка. В телефонен разговор израелският министър на външните работи Авигдор Либерман информирал българския си колега Николай Младенов, че Израел изпраща в България два специални самолета Air Tractor за борба с незатихващия трети ден пожар на Витоша. Самолетите вече са излетели и след две технически кацания се очаква да пристигнат в София в ранните часове на 4 юли.