Поправката "Витоша ски" отпадна от Закона за горите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Поправката "Витоша ски" отпадна от Закона за горите

В дискусията се включи и председателят на ски федерацията Цеко Минев, който е и един от двамата най-големи акционери в Първа инвестиционна банка. "Ако искат, в закона да вкарат и точка "забранено за инвестиции от олигарси и от Цеко Минев", коментира банкерът

Поправката "Витоша ски" отпадна от Закона за горите

Спорещите не се разбраха, очертава се втора зима без ски съоръжения

4624 прочитания

В дискусията се включи и председателят на ски федерацията Цеко Минев, който е и един от двамата най-големи акционери в Първа инвестиционна банка. "Ако искат, в закона да вкарат и точка "забранено за инвестиции от олигарси и от Цеко Минев", коментира банкерът

© Надежда Чипева


И на специалната кръгла маса във вторник не беше потигнато съгласие по върнатите от президента поправки в Закона за горите и най-спорната от тях, предизвикала улични протести в София - за облекчения за ски строителство в горски терени без промяна на предназначението им.

С нея се съкращава процедурата по изграждането на нови писти, лифтове и други обекти и се спестява на инвеститорите таксата, която се плаща за промяната. Земеделският министър Мирослав Найденов защитаваше текста с аргумента за развитие на планинските региони, които са с висока безработица.

Екоорганизациите и опозицията пък обявиха, че с него се прави "подарък на определени ски инвеститори", а държавата губи милиони от такси.

Така условието на премиера Борисов за постигане на "пълно съгласие" не беше изпълнено и текстът няма да влезе в новия законопроект с изменения, чието първото четене ще започне в четвъртък в комисията по земеделие.

"Екоидеята" за лифтовете продължава напред

Като следствие се очертава втори зимен сезон на Витоша без работещи лифтове, тъй като от дружеството собственик "Витоша ски" продължиха да твърдят, че без споменатата поправка са в законова невъзможност да изпълняват задълженията си. Фирмата спря съоръженията в края на миналата година с ултиматума, че няма да ги пусне, преди да влязат в сила поисканите от нея изменения за строителство без промяна на предназначението на горските терени.

Екоорганизациите предложиха проблемът с лифтовете да се уреди, като собственикът придобие право на строеж за тях за определен срок. Така "Витоша ски" ще може да подмени някои от най-старите и амортизирани. Те посочиха, че фирмата ги е купила без отстъпено право на строеж, както изрично е записано в приватизационните документи на "Романски", т.е. със статут на материали, а не на сгради, а оттам и по-евтино.

Петър Петров от "Витоша ски" обаче за пореден път заяви, че това не е решение, защото дружеството "има право на строеж за всичко". Според него с приватизацията на съоръженията държавата е прехвърлила автоматично и правото на строеж.

Миналата седмица "Витоша ски" обяви, че ще внесе свои предложения, които да прецизират идеята на екоорганизаците, но така и не го направи. От дискусията стана ясно, че в крайна сметка предложението на природозащитните организации ще бъде вписано в закона.

"Обществото е заблудено"

Неочаквано на обсъждането дойде и Цеко Минев, президент на ски федерацията и един от двамата най-големи акционери в Първа инвестиционна банка. От неговите думи също стана ясно, че лифтовете над София ще останат затворени заради предписанието собственикът им да изчисти просеките под тях.

"Ние не можем да изчистим просеките, защото трябва да учредим нов сервитут (право за ползване) върху площта им, иначе нямаме право да извършваме дейност на тази територия", обясни Цеко Минев, като така осветли и участието си в собствеността на съоръженията.

На изложения от него мотив от Държавната агенция по горите (ДАГ) заявиха, че ще изчистят просеките за своя сметка. Минев каза, че е запознат с това предложение,  но "Витоша ски" отказала, тъй като бившият директор на Природен парк "Витоша" Тома Белев го обвинил, че ще се възползва от нерегламентирана държавна помощ.

Тома Белев на свой ред възрази, че това не е вярно, а думите му бяха потвърдени от зам.-шефа на ДАГ  Красимир Каменов. "Няма проблем агенцията да изчисти просеките, "Витоша ски" просто не иска", каза той.

"Големият въпрос е искаме ли да имаме зимен туризъм, или не искаме да развиваме зимен туризъм. Ако искат, в закона за горите да вкарат и точка "забранено за инвестиции от олигарси и от Цеко Минев", коментира по-късно пред журналисти банкерът. По думите му "обществото е заблудено, че развитието на ски спорта и зимния туризъм ще спомогнат за изсичането на горите".

Търси се предметът на дейност

Според природозащитниците със спирането на лифтовете "Витоша ски" нарушава приватизационния договор от 2007 г., който предвижда запазването на предмета на дейност за срок от 25 години, а неустойката за нарушаване предмета на договора е 100% от продажната цена. Екоорганизациите смятат, че затова държавата и общината трябва да влязат във владение на ски съоръженията над София.

Столичната община обаче смята дружеството за изрядно. "Те дори са в преизпълнение на задълженията си с 1000 лв.", заяви през януари пред "Капитал" Любка Ганева, изпълнителен директор по следприватизационния контрол към Столична общинска агенция за приватизация.

По думите й няма основание общината да санкционира фирмата за това, че лифтовете в планината не работят, тъй като в приватизационния договор нямало записан ангажимент да работят, а спирането на лифтовете не нарушавало предмета на дейност.

И на специалната кръгла маса във вторник не беше потигнато съгласие по върнатите от президента поправки в Закона за горите и най-спорната от тях, предизвикала улични протести в София - за облекчения за ски строителство в горски терени без промяна на предназначението им.

С нея се съкращава процедурата по изграждането на нови писти, лифтове и други обекти и се спестява на инвеститорите таксата, която се плаща за промяната. Земеделският министър Мирослав Найденов защитаваше текста с аргумента за развитие на планинските региони, които са с висока безработица.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  mila34 avatar :-|
  mila34

  Надявам се съвсем скоро да се намери компромисно решение по въпроса. Доста се проточиха преговорите, а до колкото виждам до момента отстъп има само от страна на предложителите. А съвсем нов коз е, че активистите започнаха да защитават изведнъж интересите на държавата, а преди седмица тя беше голямото зло, което ще позволи някой да отсече горите неправомерно. Струва ми се разумно, че министър Нмалко се е отдръпнал от спора, защото може би трябва да предостави време на опонентите си да устаняват единно мнение относно исканията си.

 • 2
  paulin avatar :-(
  sofi_anka

  Е ,как може така да лъжат от агенцията за приватизация!!!!! В договора е записано, 4е дружеството трябва да поддържа предмета на дейност в продължение на 25год. Не помня подробности но го 4етох някой го беше постнал.

 • 3
  orchis avatar :-|
  orchis

  От всичко най-забавна е реакцията на столична община.

 • 4
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  [quote#2:"sofi_anka"]Е ,как може така да лъжат от агенцията за приватизация!!!!! В договора е записано, 4е дружеството трябва да поддържа предмета на дейност в продължение на 25год. Не помня подробности но го 4етох някой го беше постнал.[/quote]

  Предмета на дейност не е променен. А той, според Търговския регистър, е "изграждане и експлоатация на туристически и спортни обекти, хотелиерство, както и инвестиране в такива, организиране на турнири в страната и чужбина, извършване на услуги съпътстващи спорта и туризма, благоузтройство и изграждане на инфраструктора за туризъм и спорт, туроператарска дейност, специализиран транспорт свързан с осъществяването на горните видове дейности, както и всяка друга търговска дейност незабранена от закона"

 • 5
  b_mitov avatar :-|
  b_mitov

  Виновни са тези, които продадоха "Въжени линии" на "Витоша ски" без да защитят обществения интерес и без да уредят правото на ползване над прилежащите теитории (ски писти, пътеки...).

  Ето ги и тях - Специализиран общински приватизационен фонд:
  http://www.sofia.bg/pfond.asp

  По това време кмет на София е Бойко Борисов. И тъй като явно е в течение на детайлите и пред медиите много държи на името си нека каже, защо така се случи фирма да изнудва държавата спирайки лифтовете.

  Или може би все пак има някаква важна клауза в този толкова скрит приватизационен договор.

 • 6
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  До коментар [#4] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Изобщо не ме интересува дали ще работят съоръженията или не. Часовника цъка за Цеко - не за скиорите и туристите - те последните даже предпочитат да ходят пеша.

  Само да сме точни - едно е смяна на предмета на дейност и друго е спиране/замразяване на дейността. Спирането не е нарушение - то може да се случи по много причини - включително и фалит. За това отговорност при платени задължения от страна на инвеститора не може да се търси.

 • 7
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  [quote#6:"mastikata"]Само да сме точни - едно е смяна на предмета на дейност и друго е спиране/замразяване на дейността. Спирането не е нарушение - то може да се случи по много причини - включително и фалит.[/quote]

  И спирането е нарушение на договора - просто предмета на дейност трябва да се поддържа 25 години.
  Обаче "спирането" става само по един начин - фалит, несъстоятелност.
  Няма ли такова нещо - фирмата си е "действаща", дори и нищо да не прави

 • 8
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Слава Богу!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK