"Окупирай Варна" заради Морската градина

Над 840 дка гори край "Аспарухово" ще бъдат застроени според новия общ устройствен план

Капитал
Капитал    ©  Надежда Чипева
Капитал
Капитал    ©  Надежда Чипева

Стотици граждани се събраха във вторник вечерта пред сградата на кметството във Варна, за да протестират срещу проекта за общ устройствен план (ОУП) на града, който предстои да бъде приет в сряда. Протестът "Окупирай Варна" беше организиран в социалната мрежа Facebook. Паралелното шествие в София беше отложено за четвъртък.

Междувременно няколко граждански сдружения във Варна разпространиха и информация за предстоящо застрояване на 750 дка горски терени в близост до кв. "Аспарухово".

Флашмоб срещу застрояването

Участниците във вчерашния флашмоб във Варна искат отмяна на решение, гласувано от общинския съвет в края на март, с което бяха приети специфични правила за застрояване в централната част на Варна и Морската градина. Нуждата от тях бе обяснена именно с процедурата по приемане на ОУП, но на практика с решението строителството в северната част на парка беше официално разрешено.

През последните 15 години администрацията на кмета Кирил Йорданов, избран за четвърти мандат, този път от ГЕРБ, утвърди практиката си да издава строителни разрешения за т.нар. сгради с обществено предназначение или за "възстановителни дейности" в парка.

След завършването им те се оказваха жилищни кооперации, хотели и еднофамилни къщи. Фиктивното откриване на детски градини или творчески клубoве в част от новопостроените сгради се превърна в "легален" трик за прикриване на нарушенията. Те не бяха санкционирани и от строителния контрол.

Който е изготвил плана, той ще строи

Плановете за застрояване, оповестени вчера, са на "Инвестиционна компания Галата", която е свързана с "Химимпорт" (а сред акционерите е СИР ЕООД, собственост на Светлана Коева, съпруга на Радослав Коев - кум на кмета на Варна Кирил Йорданов). Документите, разпространени вчера, сочат, че застрояването е залегнало в проекта за нов ОУП, изготвен по поръчка на общината от "ТПО Варна ЦППБО" ЕООД, собственост на "Холдинг Варна" (свързано с "Химимпорт").

Според Националния имотен регистър друг горски терен от 85 дка в същата част на Варна и определен за застрояване според проекта за нов ОУП е собственост на дружеството "Варна плод". Членове на управителния съвет на компанията са Иво Каменов, Росица Кирязова, Тихомир Митев, Андрей Василев и Марин Митев – всички свързани също с дружествата  "Холдинг Варна", "Химимпорт" и "Химимпорт инвест".

Друг проект на акционерното дружество "Холдинг Варна", известен като "Алея Първа", също стана повод за многобройни протести от страна на граждани на Варна и екоактивисти. Той предвижда застрояването на четири крайморски терена в града, част от Морската градина.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


54 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  За Аспарухово ли?- няма и да си мръдна пръста.Да строят:)

 • 2
  vankata2 avatar :-|
  Lyubomir Lambov

  Като си приемат ОУП които си изработиха сами ТИМ си разрешат да строят каквото си искат където си искат! А всички останали ако не са платили предварително ще се изненадат как изведнъж попадат в зони с обществено предназначение в които нищо не може да справи!

 • 3
  nk_ avatar :-|
  NK /имигрант в родната страна/

  Малко изкривено звучи това за Аспарухово. Развитието на град Варна е възможно на север, запад и юг. На север са открити полета и не е подходящо за жилищно строителство. На запад е подходящо за промишлено строителство заради близоста до летище, магистрала и комуникации въобще.

  Остава юг. Недостатъчното развитие от долната страна на канала се дължи преди всичко на единствения реален подход през Аспаруховия мост. Втори мост ще промени коренно нещата, а допълнителна фериботна линия вблизост още повече.

  А тези 750дка ще да са земя, която подлежи на урбанизация. Не си мислете, че ще стане от раз, защото просто няма интерес в момента. Но в бъдеще при развитието на града е важно тези неща да са уточнени предварително, а не на принципа от последните 10 години на Киро - спираме всяко движение за да можем да пробутваме само наши хора.

  Град Варна в момента е в отвратително състояние точно поради липса на подобни решения. Надробената каша вече няма оправяне, ама Киро си го преизбрахме ... тоя път с ГРОБ. По същия начин ни пробутват и застрояване на Морската градина, което е НЕДОПУСТИМО.

  Но... темата Аспарухово е съвсем друга бира... и след като останалата част от града е тотално окепазена и няма оправия... тук има шанс да започне нещо качествено и на чисто.

 • 4
  kosmev avatar :-(
  Убитака

  Да строят в Аспарухово и да продават на баламите - точно покрай канала, влага, мъгли, на северен склон, циганска махала - единствената връзка с града един мост, на който ако стане катастрофа и се затвори, трябва да спиш на хотел...
  Ама да строят в морската е върховна наглост.
  Варна за 15 години не е мръднала - няма един нов булеварт или околвръстно !!!
  В София построха метро, естакади.
  Чудя се, има ли практика за предсрочни МЕСТНИ избори - какво трябва да се направи, за да се стигне дотам?
  Ама като си знам съгражданите... пак ще си го изберат дебилите...

 • 5
  nk_ avatar :-|
  NK /имигрант в родната страна/

  До коментар [#4] от "Убитака":

  Точно в момента Аспарухово е едно от най-хубавите места за живеене в гр.Варна, при все северното изложение и циганите. И причината е точно в този начин на мислене - всички са осрали до краен предел по-атрактивните райони и само неатрактивни като Аспарухово и Владиславово имат нормална инфраструктура, а освен това районните кметове си вършеха малко по-съвестно работата.

  Не че е приятно да признаеш, че градът е клоака...но е факт.

 • 6
  niki_m avatar :-(
  николай

  Рядко наминавам през Варна, веднъж в годината, но забелязвам, че е станала толкова грозна, изпотрошена, разрушена, прилича на грохнала старица. Жалко, наистина жалко за красивата Варна и за добрите хора, които познавам там.
  Искрено се надявам това безумие да се спре!
  Нямам възможност да дойда до Варна в момента, но ако има онлайн подписка - ще я подкрепя!

 • 7
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  Принуден съм да призная,че Варна диша прахта на Бургас.

  по всички показатели.

 • 8
  izabell avatar :-|
  izabell

  Ванба я съсипа кмета,с подписка или без подписка прави си каквото си знае.Да стана грозна но не е СТАРИЦА.Нали знаете ГРОЗНА И АМБИЦОЗНА ЖЕНА +ТЪП И АЛЧЕН СЪПРУГ са идеална двойка.

 • 9
  izabell avatar :-|
  izabell

  До коментар [#6] от "niki_m":Да стана грозна но не е СТАРИЦА.Нали знаете ГРОЗНА И АМБИЦОЗНА ЖЕНА +ТЪП И АЛЧЕН СЪПРУГ са идеална двойка.

 • 10
  peho avatar :-|
  peho

  [quote#4:"Убитака"]Варна за 15 години не е мръднала - няма един нов булеварт или околвръстно !!! [/quote]
  Ти май не си от града. Може да сме много зле и да отива на по-зле, но да отречеш, че има нов крайезерен път(Девня) и основен ремонт на околовръстното. Нов "булеварт" няма къде да се построи. Освен на Сливница и Варненчик да се изсекат където има дървета и да се премахнат островите за да се разширят платната, друго решение няма.
  А за Аспарухово NK е абсолютно прав. Поне там има шанс да се получи един нормален квартал, не като хаос-а във Виница например.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход