Въпроси с вкус на опушено

Както всяко друго бедствие в България, и пожарът на Витоша разкри хронични проблеми

Бавна реакция, липса на адекватна техника и горделив отказ от външна помощ е обобщената картина на пожара на Витоша, с чието разрастване четвърти ден професионалисти и доброволци не успяват да се справят. Опитът в последните години сочи, че при всяко бедствие в България излизат на показ стари и станали хронични вече проблеми. Традиционната липса на средства и на модерно техническо обезпечение сега се комбинират и с колебливите, а на моменти и противоречиви решения на властта. А и с обичайните вече неуместни изказвания на някои представители на кабинета

Разраства ли се стихията?

Във вторник земеделският министър Мирослав Найденов опита да убеди медиите, че пожарът е локализиран на територия от около 50 дка, въпреки мнението на ръководни кадри от "Пожарна безопасност" и въпреки че дори и с просто око се виждаше, че е станал значително по-мащабен от предишния ден.

Наложи се министърът да се качи на хеликоптер, за да се убеди, че засегнататата площ вече е около 5 пъти по-голяма. "Няма промяна в ситуацията", каза в сряда Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Същото потвърди и кметът на Бистрица Николай Гюров пред БНР. По-късно през деня информацията стана разнопосочна - от това, че огънят затихва, до твърденията, че се разраства към Бистрица, обхващайки вече и зелена гора. Безспорен факт е единствено, че вече са направени  достатъчно просеки, по които минават пожарна и друга техника и огънят се облива с вода вече не само от въздуха, но и от терена.

Защо отказахме помощ?

По този въпрос съобщенията от правителството отново бяха в стила "всяко решение е предпоследно". От началото на бедствието огнеборци изказваха мнения, че заради обстоятелствата - труднодостъпен терен и обръщащ посоката си вятър, който затруднява задачата на хеликоптерите, трябва да се потърси външна помощ. Във вторник с репликата "засега няма нужда" отговориха последователно Мирослав Найденов, премиерът Борисов и вътрешният министър Цветанов. Малко по-късно външното министерство съобщи, че България е приела предложената помощ от Израел и че специалните самолети ще излетят всеки момент, за да са тук в ранните часове на сряда.

Надвечер обаче българското правителство обяви, че е отказало помощта, защото "според преценка на оперативния щаб огнищата са под контрол и екипите имат сили да се справят със ситуацията". В сряда напредъкът бе противоречив, а доброволците дори заговориха за нарастващо отчаяние...

Обезпечени ли сме технически?

Хаос, недостатъчна организация и липса на техника и консумативи. Това разказаха доброволците за първия ден на "организираните" усилия – понеделник. Във вторник и сряда, след като все повече звена и институции се включиха в акцията, нещата в някаква степен се подобриха. Но основните факти остават притеснителни:

Само два от военните хеликоптери са донякъде ефективни в ситуация на пожар като този на Витоша. Високопроходими машини на държавните институции почти липсваха в първите дни на борбата с огъня. Едва след като смесените екипи успяха да направят просеки, по които да минат превозни средства, борбата с огъня стана по-ефективна, но разрастването му "компенсира" тази промяна.

В сряда основната новина дойде от военното министерство, което изкара срещу стихията непозната досега на широката публика  машина - "прототип, направен от танк Т-62 на пожарна с вместимост до 10 тона вода", който ще прави и просеки с широчина 4-6 м.

"Ценен" ли е трудът на доброволците?

Изказвайки "хиляди благодарности" към доброволците, премиерът Борисов уточни, че "не заради това, че е е толкова ценен трудът им", защото "имаме прекрасни пожарникари". От многобройните разкази на участници в акцията се разбра, че огнеборци и доброволци са се сработили много добре в планината, а това, което им е липсвало, са били ясни и адекватни инструкции от "високите етажи".

Пренебрежителното изказване на Борисов раздразни стотици в социалните мрежи, но земеделският министър Мирослав Найденов направо ги взриви с репликата: "Еколозите, вместо да си чешат езиците, да отиват горе да помогнат". Както може да се предположи, голяма част от доброволците на Витоша са и участници в гражданските протести против промените в Закона за горите. От понеделник между 100 и 150 души, основно форумци от Offroad-Bulgdria.com, се събират сутрин в Бистрица, записват се в списък и минават инструктаж. В първия ден те почти единствено транспортираха храна, вода и провизии с автомобилите си, а впоследствие се включиха активно в проправянето на просеките - някои опасно близо до линията на огъня.

Откъде тръгна пожарът?

Все още няма информация от разследващите какво е причинило пожара. Снимка на очевидец, направена на 1 юли отдалеч, показа началото му – петно от едва няколко квадрата по средата на участък с изсъхнали дървета. В близост няма пътека, а мястото не е туристическо. Засега не е изоставена нито една от възможните хипотези, включително за умишлен палеж.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  kvisko avatar :-P
  kvisko

  То и македонското правителство предложи помощ (правителствено решение от вчера) да изпрати два самолета, ама нали е срамно да се иска от братята, та почти нито една медия не спомена нищо.
  http://www.vlada.mk/node/3755
  п.с. Скопие - София - 40 мин. със самолет!

 • 2
  bz avatar :-|
  bz

  До коментар [#1] от "kvisko":
  Това самолетче от снимката ако ще пращат по добре че не са го приели.
  Редно е да се погледне професионално на проблема.
  Нашите хеликоптери вдигат по 3500 литра на курс вода и без проблем могат да работят в екип без да си пречат.
  Докато предложените Израелски самолети имат вместимост 3000 л и като се пуснат бързо прелитащи машини над терена просто няма да можем да ползваме 3-те машини които имаме и в момента.
  Сметката е проста 2 самолета по 3000 л или 3 хеликоптера по 3500 за мен поне е очевиден избора !
  Ако бяха качили преработения танк който носи 10000 още по добре но ...

 • 3
  victoriamars avatar :-|
  Виктория

  Не могат ли управляващите като говорят глупости поне да са единодушни?
  Другото, което вече дори не ме учудва, е фактът, че за пореден път се опитват да настоят едната част на населението срещу друга. Само в България може министър-председателят да омаловажи трудът на толкова много доброволци и да му се размине. Нямам думи...

 • 4
  kvisko avatar :-|
  kvisko

  До коментар [#2] от "bz":

  Не става въпрос за фукане... на кого топките са му по-големи.
  И не можеш да ме убедиш че 3-те машини, които ползваме, имат дотолкова сгъстен график че постоянно един от трите е над пожара. Така че, дали македонски или израелски, надали не могат да се впишат в "графика". И надали са излишни при положение че от "бум на техника" горе в момента се ползват доброволци!
  И това не ти е стратегически проблем изискващ незнамсикакви дългосрочни решения та да обясняваш че трябва да се погледне "професионално на проблема"! По форуми всички сме специалисти!
  Горе има повече журналисти и политици отколкото доброволци и професионалисти! Трябват спешни решения, за каквито очевидно мъжкарите за пореден път се оказаха силни на думи (пред медиите), но неподготвени на практика!
  Ей ти го професионалиста:
  http://btvnews.bg/bulgaria/premier-s-opit-na-pozharnikar-obeshcha-izgasena-vitosha-do-3-chasa.html • 5
  bz avatar :-|
  bz

  До коментар [#4] от "kvisko":
  Линка който си дал за статия от професионалиста заглавието му е:
  "България отказала самолета на Израел, за да не стане катастрофа в небето над Бистрица"
  Какво повече да коментирам.
  Българите разбират от всичко най-вече от футбол и политика, още по-добре пред компютъра анонимно в интернет да се правят на велики.

 • 6
  kvisko avatar :-|
  kvisko

  До коментар [#5] от "bz":

  Демек, цитирайки Него, бъдейки съгласен с Него, искаш да ми кажеш че израелците, барабар с "братята", не са си преценили риска и са решили да умират за нас? Но Той не дава?
  Но, след като цитираш Преподобния, и аз да взема да цитирам нещо Негово:
  - (16:44ч.) Борисов обеща изгасена Витоша до 3 часа (10:34ч.)
  - гасенето на пожари е цяла наука и той като пожарникар никога не си е позволявал да притеснява премиер с въпроси за пожари.
  и отново...
  - Гасенето е ”наука”, обясни примерът

  ...а не ми се ще и да коментирам високомерното му мнение, че е сложно да обяснява на "поданиците" що е то гасене! Всеки редови пожарникар ще го обясни, но Той не, сложно било!

  Предполагам смяташ, че и изказванията на доброволците са некомпетентни и поръчкови, и целят да навредят на Него.

  [quote#5:"bz"]Какво повече да коментирам.[/quote]

  И аз ти се чудя какво въобще коментираш....

 • 7
  mila34 avatar :-|
  mila34

  Ами точно в този момент излезе информация, че пожарът не се разраства, защото са готови просеките и пожарът е овладян, вече колко време се е нужно да се потуши надали има кой да каже. Но определено съм на мнение, че има реакция по случая, дори и самите екоактивисти, които са на място изразяват мнение, че действията на пожарникарите са предпазливи, но ефикасни.

 • 8
  bz avatar :-|
  bz

  До коментар [#6] от "kvisko":
  Явно си личи колко мразиш властта - дотолкова че бялото за теб е черно.
  Искаш да ме убедиш че Македонци и Израелци познават всеки въртолет, пожарна и доброволец в България и предварително знаят ние какво ще ползваме за гасенето че били цитирам "
  [quote#6:"kvisko"]израелците, барабар с "братята", не са си преценили риска и са решили да умират за нас?[/quote]
  По кой начин да преценят риска бе kvisko ?!?
  Да не говорим че организацията на гасенето в първите дни е била меко казано лоша и лявата ръка не знае какво прави дясната. Остана да докарат Израелци и Македонци и да се избият в небето за да е доволна раята че са дошли чужденци да ни "оправят".

 • Vojda

  I will FIRE YOU!

 • 10
  b_mitov avatar :-|
  b_mitov

  "Еколозите, вместо да си чешат езиците, да отиват горе да помогнат".

  г-н Борисов, пожарът има две огнища и до като малка част поливат в парламента останалите правят каквото могат горе в планината. А и колко пъти трябва да се каже, че това не са просто еколози, а здравомислещи и можещи хора с най разнообразни професии.

  Тъпотия няма граници. Вместо в началото да облитаха пожара да правят снимки, още тогава да бяха метнали няколко кофи вода и да се приключи в зародиш (при толкова ранен сигнал). Добре не го направиха, вземете помощ от Гърция, Турция, Македеония, Израел (всички имат пригодни самолети). Но не ние можем и ще се справим сами. Гората ще изгори, но ние ще бъдем мъжкари до край. Аман от недълновидни комплексари. Чувал съм, че понякога и бездействието е престъпление.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход