Борисов "закри" пожара на Витоша, екопротестите продължават

Капитал Daily
Капитал Daily    ©  Георги Кожухаров
Капитал Daily
Капитал Daily    ©  Георги Кожухаров

Пожарът на Витоша е потушен, беше обявено близо час след като премиерът Борисов и вътрешният министър Цветанов, придружени от репортери и камери, посетиха местността Бистришко бранище, където от неделя горят горски масиви.

В продължение на четири дни пожарът, започнал от резервата "Бистришко бранище", увеличи пет пъти обхвата си, достигайки около 250 дка. В потушаването му заедно с пожарникарите дневно се включваха над 100  доброволци, а новинарски сайтове предаваха сведения от тях за хода на стихията и впечатленията им за организацията на борбата с нея.

Високи оценки

Борисов и Цветанов се убедиха на място на петия ден, че са останали само три малки огнища, които са локализирани и не застрашават незасегната от пожара гора, както и населените места в околността. Облитането им с хеликоптери, които изпускат балони с вода, ще продължи, тъй като заради пресечената местност това се оказало единствената летателна техника, която може да извършва тази дейност.

След отказа на предложените от Израел два специално оборудвани самолета в сряда премиерът даде ултиматум за три часа пожарът да бъде потушен, като посочи, че самолетите не са подходящи за такъв пожар. "Гасенето на пожари е наука, а самият аз съм практик. Имам хиляди погасени пожари. От тях 15-20 горски. Никога не съм давал като пожарникар дори да си помисли някой, че трябва да ходи да пита министър, камо ли премиер, за пожар.

Горски пожар с вертолети и самолети не се гаси, той само се локализира и се правят опити с това да не се разшири. Погасяването може да стане само когато вкараш противопожарната техника - камионите с помпените станции вътре в пожара", посочи Борисов. Същия ден на Витоша бе изпратен прототип на танк-пожарна, произведен от военния завод в Търговище.

Премиерът отхвърли всички критики към властите заради хаотична организация на гасенето на огъня, като даде висока оценка за нея. По думите му освен това работещите на място огнеборци били "много демотивирани" от тези критики.

Такива бяха отправени в последните дни и от доброволците, и от представители на природозащитни организации. Коалиция "За да остане природа в България" даде в сряда специална пресконференция, на която изложи аргументи за това, че държавата е напълно неподготвена за борба с горски пожари.

Широк достъп до резервата

Равносметката показва, че около 500 души, които се бореха с огнената стихия, са успели да свържат двете просеки - откъм дерето на Стара река и от хижа "Физкултурник". Очаква се така да бъде пресечен пътят на огъня както надолу към село Бистрица, така и отвъд реката, към Симеоново.

В същото време пред "Дневник" служителят в природен парк "Витоша" Симеон Арангелов предупреди, че създадените просеки вече ще осигуряват по-лесен достъп до изгорелия участък, включително и на бракониери. По думите му в по-голямата част от изгорелия участък от планината не е стъпвал човешки крак.

"След две-три седмици, като си тръгнат пожарникарите, остава път, по който спокойно може да преминават и АТВ-та, и камиони, което е предпоставка за бракониерство. След пожара трябва да се оцени и какво се случва с животните и растенията в резервата "Бистришко бранище", каза той.

По думите му в засегнатия район са живеели около половината от мечките на Витоша. Има и много редки видове растения и тепърва ще бъдат направени оценки на щетите върху гората.

Арагелов обясни също, че няма в района няма регламентирани официални пътеки и досега придвижването в него е ставало по падналите дънери с приблизителна скорост 100-150 метра в час. Той смята, че напълно трябва да се изключи версията, че пожарът е възникнал след някакъв вид "разходка" и че е по вероятно "всичко да е започнало умишлено".

Подобно мнение изразиха и мнозинството интервюирани в последните дни експерти. Според инж. Дамян Дамянов, зам.-директор на югозападното държавно предприятие, обединяващо 37 държавни горски стопанства, пожарът е възникнал непредумишлено.

Столичани и варненци - пак на улиците

Заради акцията по гасенето на огъня на Витоша за четвъртък беше отложено протестно шествие в София от 18.30 под мотото "Туристи, доброволци и любители на планината ЗА ГОРИТЕ!!!", организирано чрез "Фейсбук", за което е изпратено и уведомление в общината.

Сред изброените мотиви за него е и настояването да се преразгледа договорът на "Витоша ски" АД заради възможността и тази година ски съоръженията на Витоша да не работят. Същевременно от ДСБ съобщиха, че ще внесат предложения за законови промени, които да гарантират достъпността им.

Протести за същата вечер бяха планирани и във Варна, въпреки че общинският съвет забрани строежите в Морската градина в бъдеще. "Причината е свързана с  "Алея Първа" и протестите ще продължат, докато проектът не бъде преразгледан", заяви Славена Панайотова от сдружение "Варна диша" пред бТV. Тя уточни, че сдружението не е организатор на проявата, а хората сами се организират.