Как дойде зеленият ледников период

Спекулантите не идват от нищото. Тях ги ражда държавата

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ледниковата епоха в сектора на зелената енергия е вече факт. В края на миналата седмица Държавната комисия за енергийно и водно регулиране одобри предложението на Електроенергийния системен оператор до 1 юли следващата година да не се подписват нови договори за намерение за изграждане на ВЕИ.

Както се има предвид, че замразяването полуофициално е в сила от началото на миналата година, в следващите 12 месеца шанс ще получат само много малко обекти, които са успели да сключат окончателни договори до средата на тази година. 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

57 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  daks avatar :-|
  ДАКС
  • - 11
  • + 125

  То като падне и потреблението (покрай кризата, затриването на производството и постоянното намаляваме на хората в БГ и на техния доход), като нищо може да се окаже, че през 2020 г.делът на "зелената" енергия в България е 50 % от потреблението.

  Нередност?
 • 2
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi
  • - 16
  • + 131

  Още в самото начало винаги е било ясно, че електроенергия със себестойност от 80ст за киловат просто е ненужна на българския супер скъсан потребител. Доста овце обаче бляха как било важно да бъдем зелени, други плашеха, че нямало да достигнем дела от възобновяеми източници в микса, трети пък имаха интереси в бранша и направиха всичко възможно да убедят матряла как всичко е за негово добро! Резултата - 25 години по-скъп ток с поне 7-8%, което просто сметнато означава, че един месец от годината ще пълним гушите на някой. Целта за 2020 достигната още през 2012 - конграчулейшън на матряла! Настигнахме Германия в дела на ВЕИ, скоро ще достигнем и цените там!

  Нередност?
 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 3
  • + 94

  До коментар [#2] от "nqma zna4ka koi":

  Да добавим, че м. ноември 2011 с личния ангажимент на доста голяма група най-конкретни депутати беше предотвратено междиното преизчисляване на цените 2 пъти годишно. Ако беше гласувано, тези новопоникнали в пролетния сезон 600 МВ щяха да влязат в микса с цена на изкупуване около 300 вместо 485 лева/мвч. И още нещо - в стенограмите ще се видят поне 100 изказвания, пак на най-конкретни личности, че срок за изкупуване под 20 години щял да обезсърчи банките. Пак лъжа, предвид че кредитите за слънчевите финтифлюшки са масово 5-6 годишни, рядко 10-годошни - за международни компании.

  Така вече не минава ден, без да бъдат разобличени конфликти на интереси, предопределили развоя в сектора. Красимир Първанов има няколко обекта директно чрез сина си, но по-големите му се водят на маргинали от ромски произход. Как искаш този човек да сложи ред? За него мътната вода е идеалния случай, неговите дела да не бият на очи. Днес излезна случай - депутатка от Плевен. Да се досетим ли и тя как е гласувала?

  Тоест спокойно можем да говорим за корпоративно устроено народно събрание. Взеха скрапа, избомбиха цигарените гилизи, а сега се готви и поредният удар с фиксирани цени на лекарствата. Не се мисля за прорк, но някои неща ги познавам отрано. Прочети ми първия коментар под тази статия отпреди 1 г. и 2 месеца. Единствено не съм познал, че хербецидът ще двойно по-силен: само 2% разреждане вместо 4%:

  http://www.dnevnik.bg/morski/2011/05/13/1088774_aptekari_v_burgas_protestiraha/

  Нередност?
 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 6
  • + 70

  ПС. Понеже подхванах темата, на фармацевтите им гласят наистина изкореняване на съсловието. Под благовидния предлог за "неспекулативни надбавки", разбира се. Надбаваката 2% е сметната така, че да ги чака пълен фалит - фирмен и личен, загуба на имуществото и дългогодшна немотия, така че децата им отрано да тръгнат на ангария и да нямат средства, да изучат занаята на родителите си. Нещата ще се развият за 1-2 месеца. На 2% печалба ниой не може да си плаща тока, хеле наема. Първо ще опитат да поизлъжат, но това е капан - за 1-2 месеца ще ги натряскат с глоби за няколко десетки хиляди лева. На третия месец ще са затворили. Просто животът на това съсловие е на косъм. Съжалявам ги, но не много, защото те самите даваха постоянно пари на депутатите, да им уреждат разни лобистки поправи. Научиха депутати и министри да вземат сухо, но явно сега някой голям е извадил повече сухо от тях и им готви пълно изличаване от икономическия ландшафт, за сметка на 1-2 големи акули.

  Нередност?
 • 5
  innlov avatar :-|
  innlov
  • - 1
  • + 39

  Нито НЕК нито ЕРП ще направят разбивка на ел.енергията по видове добив без административно и дори наказателно да ги принудят.
  Основната причина за това е изкушението да се консумира "кафява" енергия и фиктивно да се реализира като зелена.
  Всъщност нещата изглежда се размиват още в регистъра на издадените гаранции. / http://www.seea.government.bg /
  - Много от датите на въвеждане в експлоатация по реализираните проекти не са верни. Преобладаващо са по-ранни.
  - Инсталираните мощности не са верни. Нямам информация някой в страни от "схемата" да ги е проверявал.
  - Спорен е въпроса за т.н. "сертификати за произход" на реализираната енергия.
  - Преобладава прехвърлена собственост, която в последствие е кредитирана и/или поета или пък пряко поръчителствана от офшорка..

  Може би е необходима повече публична информация и то не само правна, а и метрологично-контролна от агенцията за устойчиво енергийно развитие.
  Никой не дава ясна информация и по следната хипотеза:
  - след време при наличие на свръх производство от ФтЕЦ, въведени в експлоатация преди 01.07.2012 и наличие на реално предлагане на енергия от ФтЕЦ на по-ниска цена НЕК,ЕРП, ДКЕВР какво правят!?
  Продължават да изкупуват над пазарната цена съгласно договорите преди 01.07.2012 или се опитват да купуват приоритетно по-евтиното.
  Аз лично считам, че е време ДКЕВР и АУЕР да станат по-публични.

  Иначе "купона" се премести в града "на покрива".. :)

  Нередност?
 • 6
  ijj avatar :-|
  ijj
  • - 8
  • + 21

  "В последните четири години себестойността на фотоволтаичните панели падна 4 пъти."

  Това твърдение е малко пресилено. Защото ако се проследи изменението на преференциалните цени на електроенергията от фотоволтаици в други страни - например в Германия - те съвсем не са намалели 4 пъти. Намалението през тези 4 години е по-скоро в рамките на 25-30% и доведе до рязко намаление и на съответните инвестиции. Разбира се, някакво намаление на цените на фотоволтаиците все пак има, но то не се дължи на съществена промяна в технологията през този период, а по-скоро на появата на китайски производители.

  Просто в Германия предпочитат сравнително по-евтините вятърни турбини (дори и с морско разположение) и затова понижиха преференциалните цени за електроенергията от фотоволтаици (но все пак запазиха сравнително по-високи преференциални цени за малките инсталации по покривите на сгради). А и техните собствени производители на фотоволтаици вече не са съвсем конкурентноспособни.

  За разлика от Германия, при нас има все още неизползвани възможности и за още по-евтините водноелектрически централи.

  В кръга на шегата - ако цитираното в началото на коментара изречение беше в Уикипедия, редакторът сигурно щеше да поиска позоваване :)

  Нередност?
 • The Core
  • - 10
  • + 70

  "...В същото време потребителите щяха да знаят, че не всеки бизнесмен може да яхне тяхното зелено левче, а то от своя страна докарва максимална полза...."
  "Ползата" за потребителите е само със знак минус към портфейлите им!
  Колкото беше и ползата от енерго-спестяващите осветителни тела!
  Спестихме малко киловати, но ни вдигнаха цената на тока, а крушките станаха 20-кратно по-скъпи!
  Сега, като наближи зимата пак ще започнат "въглеродните драми" с ТЕЦ-овете на Ковачки и някой ще трябва да стои на студено на финала!
  С тока - същото: бития бит, ...но продължението не винаги е приятно! (по Гиньо Ганев)
  А който измисли че ВЕИ са "зелени" е просто престъпник! Технологията за производството на 1 МВ такава мощност изразходва много голяма част от въглеродната му квота по време на самото му производство и строителство! Вредата към природата няма нужда от анализ, "красотата" на гледките също! Най-голямата дивотия е да произвеждаш ток(соларен!), вместо храна!
  Целият "зелен комплот" не решава никакъв проблем, но създава редица нови такива!
  Печалбата от "инвестицията" изтича към външни производители и частни джобове, без грам полза за потребителите и държавата!
  Тук влиза и сметката за така оформения "профил" на генериращите мощности - в облачен, студен и безветрен зимен ден/нощ!/ пак ще имаме нужда от пълната инсталирана генерираща "не-зелена" мощност!
  Иначе - ще зинзикаме! А частника няма никакви задължения!
  Въобще - здраво я набарахме (потребителите) "зелената фаза", направо бръкнахме в контакта!!!
  ПП:Ето това е резултата от всичкото балтавене за "глобално затопляне" - наложени с груб лобизъм мерки, водещи до глобално изтичане на капитали към определени кръгове, за сметка на народи и правителства!
  Честито!

  Нередност?
 • 8
  marinella.ivova avatar :-|
  marinella.ivova
  • - 8
  • + 13

  До коментар [#2] от "nqma zna4ka koi":
  Пази Боже! В Германия делът е точно 50%.

  Нередност?
 • 9
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi
  • - 3
  • + 17

  До коментар [#8] от "marinella.ivova":

  50% е инсталираната мощност, като % произведено обаче веитата са далеч по-малко...

  Нередност?
 • 10
  45iv avatar :-P
  45iv
  • - 23
  • + 26

  Интересно какъв е дълът на Иво Прокопиев , един от от основните крадци в Фотоволтовата далавера. Мисля 4е специално Капитал да говори по този въпрос с езика на популистите е демагогия от най примитивно естество. Все едно касапина да пише статий за лошото отношение към животните който отиват в кланницата.Постоянно го правите по разли4ни теми , но навярно бъркате интелигентноста на аудиториата си.

  Нередност?
Нов коментар