Нямате думата

Бившият външен министър Иван Станчов: Политиците винаги се възползват от спящото обществоИван Станчов е бивш външен министър в служебния кабинет на Ренета Инджова. Семейството му е в близки контакти с царската фамилия, но през 1943 г. е принудено да напусне България заради публичните антифашистки позиции, които заема. 


Станчов завършва Университета Джорджтаун във Вашингтон, САЩ, а след това служи в американската армия. През 1980 г. регистрира в Женева компанията си Cresta Marketing и започва самостоятелен бизнес в сферата на информационните технологии. След политическите и икономическите промени в Централна и Източна Европа през 1990 г. се завръща в България за пръв път след 47 години и се включва активно в предизборната кампания на СДС. 


През 1991 г. Иван Станчов е назначен за посланик на България във Великобритания и Ирландия.Консултант е по външнополитическите въпроси на президентите Петър Стоянов и Георги Първанов. Основател и председател на фондация "Карин дом" – Варна

Миналият вторник внезапна гледка спъна погледите на минувачите пред сградата на варненското кметство.Повече от хиляда млади хора, организирали недоволството си във "Фейсбук", блокираха едно от най-оживените кръстовища в града, за да поискат отмяната на решение, с което в края на март общинският съвет прие "специфични правила" за застрояване в Морската градина. Те бяха представени като необходим елемент от процедурата по приемането на нов общ устройствен план. В двойното им дъно обаче на практика бе скрито официално разрешение за нова строителна вълна в северната част на парка.

В сряда, ден след неочаквания флашмоб - съветниците във Варна се събраха отново, за да приемат проекта за новия устройствен план на града, с което съдбата на парка щеше да бъде окончателно решена. Но точно тогава, почти като в древногръцка драма, където очевидно предрешените ситуации се решават по сценария Deus ex machina*, стана ясно, че "след съгласуване с премиера" мнозинството в общинския съвет във Варна, доминирано от ГЕРБ, няма да подкрепи скандалната поправка. Така то спаси от застрояване Морската градина. Но не съвсем или дори напротив.

Обсъждането на промените в общия устройствен план на Варна в сряда беше прекъснато от скандал. Съветниците решиха да не дадат думата на присъстващи в залата членове на партия "Зелените" и на гражданското "Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията". Това остави извън дебата темата за добилия печална популярност проект "Алея първа". Става дума за 122 дка крайбрежни терени в Морската градина, върху които вече кипи мащабно строителство. През лятото на 2009 г. те бяха продадени на свързания с "Химимпорт" "Холдинг Варна" от тогавашния областен управител Христо Контров (ДПС) на цена от около 50 евро за кв.м, а впоследствие беше издадено и разрешение за строеж.

Отказът за допускане на гражданско участие в дебата предизвика острата реакция на бившия министър на външните работи Иван Станчов, който в началото на седмицата също взе участие в уличната блокада. "Цели 47 години съм живял извън България, но това, което става тук, е пълно безобразие - каза пред съветниците той. - Подобно потъпкване на граждански права не се е случвало дори по време на нацизма в Германия."

Открихме Иван Станчов за разговор в семейната му къща във варненската Морска градина,строена от дядо му в началото на миналия век. В по-голямата част от имота си потомственият дипломат е разположил Центъра за деца със специфични нужди "Карин дом". За друга част от него, продадена от държавата на "Холдинг Варна", Станчов вече години наред води съдебна битка.

Във вторник на кръстовището пред варненското кметство се бяха събрали само млади хора. Вие защо бяхте с тях, за кураж ли? Или като гарант?
Един от полицаите, които бяха дошли, за да разчистят кръстовището, ми зададе същия въпрос, но по друг начин. Гледа ме в очите и вика: "Ти си стар човек, какво търсиш тук?" После дойде друг и започна да ме бута, за да ме отмести от мястото ми. "Извинявай!, казах му. Не ме пипай! Ти си гражданин като мен, а аз също както теб имам права!" 


Аз се гордея с факта, че този протест, както във вторник, така и в сряда мина мирно. Възхитен съм от младите жени, които бяха дошли там с бебетата си! Това е кураж! Чудесно е и това, че младите хора са на улицата. Те трябва да имат цел, но мисля, че върху нея има още да се поработи. И трябва да продължат, защото в живота няма лесни неща. Но най-важно от всичко е да знаят, че могат да изразяват мнението си публично. 

И все пак кога един дипломат излиза на улицата, за да окупира кръстовище?
Протестът ми няма нищо общо с професията на дипломат. 
Излязох на улицата защото съм убеден, че във Варна се случват неща, които не са добри за града. Като това, което става долу на "Алея първа". Вярно е, че протестът беше в защита на Морската градина, но "Алея първа" е част от нея. 


Дядо ми построи къщата си тук през 1901 г. (Става дума за къщата, в която в момента се намира дневният център за деца, нуждаещи се от специални грижи "Карин дом" - бел. ред.) Завърши я през 1908 г. В същото време беше представител на Царство България в Санкт Петербург. Професията на дипломатите е такава, че живеят извън страната си и когато се върнат, трябва да имат дом, в който да съберат децата си. 
Къщата, в която аз живея сега (в непосредствена близост до "Карин дом"), е строена от баща ми и майка ми. През ваканциите ние всички се събирахме във вилата на баба ми и дядо ми. Но един ден, когато баба разбра, че майка ми ще има седмо дете, каза: "Много те обичаме, но станахме много!" Тогава татко купи съседното лозе и построи тази къща. 


Днес от кмета на Варна разбрах, че т.нар "Алея първа" е подарък на групата ТИМ от държавата. Сега там, в имота на моето семейство, които са попаднали на територията на проекта, се копае. Всеки ден камиони изхвърлят тонове пръст от моя имот и Морската градина във Варненското езеро. В същото време държавата, която е представена тук от областния управител, позволява не само това! Тя позволява в моята градина безнаказано да се секат вековни дървета. На моите жалби от община Варна отговарят, че не са сечени дървета, а са кастрени храсти. Това е тотален абсурд!
Ето затова излязох на улицата. Защото мисля, че през последните 20-25 години много неща в България не се случиха така, както ни се искаше просто защото не сме реагирали като граждани. Аз дори обвинявам гражданите за тази "нереакция". 

Какво ви възмути толкова по време на сесията на общинския съвет във Варна, която се проведе в сряда, та реагирахте толкова остро?
По време на сесията на варненския общински съвет в сряда видяхме как самите съветници гласуваха да не бъде дадена думата на арх. Калина Павлова от партия "Зелените", която присъстваше там като известен гражданин с активна позиция. Изявлението ми не беше политическо! Казах, че мразя несправедливостта и че когато един гражданин иска думата, а тя му се отказва, намирам това за несправедливо. Ако не ти дават думата - това означава, че се връщаме отново към нацизма и комунизма и това е много жалко. 


От друга страна, щом това се случва, трябва да се потърсят други начини за изразяване - чрез вестниците, телевизията, във "Фейсбук"... За няколко месеца в арабския свят "Фейсбук" свърши доста работа! Надявам се да не стигаме до революция, както това се случи там, но все пак вече всички трябва да са наясно, че социалните медии са сила.

Кой управлява Варна?
Във всеки случай не граж­даните!


Затова ли те избраха улицата?
Ако не можеш да получиш отговор, който те удовлетворява, трябва да ползваш други системи за комуникация с властта. От историческа гледна точка има много примери, че в подобни ситуации улицата може да помогне. Точно това се случи и с протестите за защита на Морската градина във Варна от вторник и сряда. Ето, вижте! След като видя съгражданите си на улицата, на кмета Кирил Йорданов му се наложи да стане рано и да разговаря с "бунтовниците" по телевизията. Това не е малко!

Ние сякаш не ценим свободата си, не я разбираме и не се научихме да я използваме, за да живеем по-достойно!
Не знам откъде идва това. Аз много ценя своята свобода. Моето семейство беше изгонено от България, когато тук дойдоха немците. След това не можахме да се върнем. Баща ми се помина далеч от дома, а аз съм щастлив, че не само можах да се върна, но и да работя за България като шести поред дипломат в моето семейство. Дали съм бил добър дипломат - това е нещо, което трябва да решат други хора. 

Казахте, че преди 25 години хората не са реагирали? Какво трябваше да се случи тогава?
Тогава трябваше да се случи това, което се случва сега! Спокойно, без битки трябваше да кажем: "Не! Ние сме тук и имаме права! Всеки гражданин има право да говори!" 
Вярно, че през 1990, 1991, 1992 г. всеки можеше да каже всичко, което реши. Но когато си много млад, буен и емоционален, реакциите ти, добрите ти намерения твърде често имат негативен ефект, съвсем различен от този, който си искал да постигнеш. Това казах и вчера на хората по време на протеста във Варна: Трябва да говорим ясно, за да кажем истината! Само тогава можем да спечелим!

Какво толкова се случи у нас, та качеството на политиците и политиката се срина така главоломно?
Аз мога да изброя много политици, които са били големи българи. В момента обаче има тенденция в България всеки да иска да е първи. В момента изживяваме втори преходен период. Хора с възможности се отказаха от политиката и това е жалко. Уплашиха се може би от публичността в България, от възможността да бъдат оклеветени, омаскарени. 

Откъде да чакаме промяната?
Вероятно пак от улицата! Гражданите трябва да останат там, докато не получат това, което искат. Загубихме много време в години на т.нар. преход, в които бяхме по-наивни, отколкото можехме да си позволим. Сега обаче се оказва, че неусетно с годините са се изпарили както напразните надежди, така и наивността. И започнахме да се питаме какво става? Какво става. Някак си тръгнахме нелепо!

Вие сте човек, който не би трябвало да има илюзии, да бъде наивен. Защо си го позволихте?
Защо... Знам ли... Защото, когато много силно и емоционално искаш нещо, явно не можеш да разсъждаваш разумно. Не знам.. Това отговор ли е?

Възможна ли е етика в политиката? 
Разбира се! Аз съм живял в много страни, където невинаги хората са етични, но ако някой си го позволи - за това има наказание. Аз съм живял във Франция, във Великобритания, в САЩ, в Бразилия. Навсякъде, във всички страни, в които съм живял, нерядко съм бил свидетел на това как познати лица, известни политици са свършвали в затвора. Част от нашия проблем, от проблема на българските граждани е, че ние не вярваме в наказанието. Ние не наказваме хора, които убиват! Как тогава да вярваме, че могат да бъдат наказани хора заради това, че са били неетични към гражданите? 

Излиза така, сякаш у нас правилата се създават, за да обслужват лични интереси. А това означава, че за да защитим интересите на обществото си, трябва да нарушаваме правилата? Това не е ли парадокс?
Има такова нещо! И точно по тази причина твърдя, че трябва да има реакция от страна на гражданите. Ако я няма, тези, които създават правилата, ще продължат да го правят безконтролно и безнаказано. Ето, тук отново можем да си говорим за етиката в политиката. Ако тя липсва, хората с власт винаги ще се възползват от факта на спящото общество. 

Излиза, че живеем във време, в което цинизмът е по-успешен като поведение от оптимизма. Докъде ще ни доведе това?
На хората вече им писна! Видяха, че оптимизмът не им носи нищо. За това тръгнаха за Испания, за САЩ... Записват децата си в университетите в Америка или в Англия. Но това всъщност е наказание. Наказание за България и за нашата политика. 

* Невероятна развръзка на история, която не е следствие на вътрешната логика на самата история.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


38 коментара
 • 1
  lameo avatar :-|
  lameo

  С предварителната уговорка да не прозвуча категорично ще кажа, че ако ГЕРБ не сложат намордник на парвенюшките муцуни на трибуквието и ги оставят да доизглозгат Алея Първа, Варна ще ги отсвири до дупка по изборите. ТИМ Билдингът, както злите езици наричат сградата на общината във Варна, отдавна е разгадан като начин на вземане на решения и ефект на сплотяването. Темата с Алеята е табу и общинарите твърдят, че решаването на въпроса е от компетентността на държавата - същата тая държава, която абдикира и прехвърли правата си върху областния, а той пък върху добре познатата абревеатура. Хубаво е, че Капитал отразява протестите, които са вече повече от симптоматични за чувствителността на младото поколение.

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  За съжаление до болка е прав г-н Станчов по редица въпроси свързани с безотговорното и лишено от чест и достойнство поведение на местните държавно-административни органи. "Парата преди всичко" обединява мафиотско-държавните интереси. Жалка картина и браво на протестиращите хора!

 • 3
  vn avatar :-|
  vn

  Благодарности на г-н Станчов присъствал и на днешната пресконференция относно корупцията при изработване на ОУП на гр.Варна.
  http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=576616

  По думите й въпросът е в това, че определен кръг от собственици, платили на проектанския екип, изработил ОУП са привилигировани. Тя добави, че проблемите с ОУП идват от същите господа, а именно известния Холдинг Варна, който проектира целия ОУП на Варна. Според Павлова схемата, по която планът се проектира е напълно незаконна. „От 2008 година насам частни физически и юридически лица заплащат средства към проектанския екип на ОУП, за да може той да проектира в техен интерес. Сигнал затова бяхме отправили още 2009 година, едновременно със сигнала за сделката с Алея I."

 • 4
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  Като варненец, макар и живеещ далеч от родният си град, съм горд с индикациите че най-после гражданите се събуждат и започват да дават отпор на безобразията случващи се в красивият ни град и в частност - Морската Градина. Паркът създаден преди поколения от рудолюбиви българи възрожденци, индустриалци, търговци поканили чужди и български архитекти, хора връщащи се от гурбет или пътуване носейки различни дървесни видове е символ не само на Варна, но и на градивното ВАРНЕНСКО общество. Не можем да си позволим нещо символизирайки градивното начало на градът ни да бъде унищожено, поругано и омаскарено от една резпределителна коалиция в каквито имено са се превърнали взаимоотношенията ТИМ - общинска - държавна администрация.

 • За да останат ХОРА в България.

  "Ние не наказваме хора, които убиват! "

  Да , така е г-н Станчов.. Знаеш ли колко народ убиха (поради липса на пари за лекарства, кражби, съсипано бъдеще, нерви, и пр.) и изгониха от България другарите костов, бакарджиев, луканов, виденов, бисеров, доган, царя.... Огледай се - всеки срещнат има по някой пострадал!

  И ти беше част от политиката на 90-те и тогава прие спокойно случващото се.. Сега береш и ти плодовете...

 • 6
  wc1 avatar :-|
  WC1

  Добре, сега пренесете случката от Общинския съвет към Народното събрание. Там също могат да присъстват граждани при обсъждането и приемането на закони. Мислите ли, че ако някой поиска думата за участие в дебатите ще му я дадат? Фашисти ли ще бъдат депутатите? Демокрацията се основава на закони, които предвиждат определени процедури. Ако не спазваме процедурите, няма закони, няма и демокрация. Обществените обсъждания вече са проведени и г-н Станчов е имал възможност да се изкаже. Процедурата от 4.07 е друга.

 • 7
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Браво на г-н Станчов! Браво на варененци! Браво на всички, които излизат на улицата, за да търсят правата си!

 • 8
  lameo avatar :-|
  lameo

  Процедурите не са самоцел, а средство. И ако работеха ефективно, целесъобразно и прозрачно, безобразията в Морската Градина на Варна не биха били факт. Само че те са.
  Процедурите са за да служат на хората, а не хората да служат на процедурите.
  Това е и пойнтът на цялото "непроцедурно" гражданско неподчинение, визирано в интервюто с г-н Станчов.

 • 9
  whoops avatar :-|
  Whoops

  Класа!

 • 10
  kalvados avatar :-?
  kalvados

  Адски ми е интересно, как това "гражданско общество" по кръстовищата на Варна, само година по-рано, допусна един от основните лобисти на застрояването на Морската градина да бъде избран за 4 мандат... При все, че това не беше най-големият му грях.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход