Детските лагери ще трябва да предлагат храни по стандарт

Изискването към хотелиерите е записано в проектонаредба на земеделското министерство

   ©  Цветелина Николаева
   ©  Цветелина Николаева

Хотелите, които приемат организирани групи деца и ученици, ще трябва да приготвят храната им с продукти от някои от утвърдените стандарти. Такава промяна е заложена в проект на наредба на земеделското министерство. През миналата година същото изискване бе приложено към училищните столови и детски градини, като сега ще обхване и всички хотели, организиращи почивки за деца и ученици. Новото предложение е мотивирано с нуждата от по-високи изисквания заради зачестилите случаи на натравяния и все още не е обсъждано с хотелиерския и ресторантьорски бранш.

Меню по "стандарт"

Новите изисквания към хотелиерите са заложени в проект за промени на наредбата за специфични изисквания към безопасността и качеството на храните в училищата и детските градини. Към нея се добавя, че тези критерии важат и за "храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици", като в тази категория влизат детски лагери, зелени училища, ученически екскурзии и други подобни. Така по подобие на училищните столове всички хотели, които приемат на почивки групи деца, ще трябва да закупуват продукти по стандарт. Например месните продукти трябва да бъдат по браншовия стандарт "Стара планина", а млечните - по БДС.

Данните към момента показват, че сравнително голям брой месопреработвателни фирми имат лиценз за производство по стандарт "Стара планина" - 95 по данни на агенцията по храните. При млечните продукти обаче ситуацията е доста по-различна. Основно заради дългите процедури по кандидатстване данните от компаниите показват, че например има само три одобрени фирми, която да произвежда кашкавал по стандарт, а за сирене те са осем, а за кисело мляко - десет.

За и против

Засега новите идеи на земеделското министерство не са обсъждани с хотелиерския бранш. От българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация съобщиха, че принципно е добре да има регламент. Той обаче не трябва да бъде "бюрократичен" и твърде ограничаващ. "Трябва да има гаранция за нашите партньори от чужбина, а и за родителите в България", коментира председателят на сдружението Благой Рагин. По думите му през последната година е имало проблеми по детските лагери, а това не е добре и за имиджа на дестинацията. Хотелиери обаче коментират, че земеделското министерство трябва да се стреми към по-затегнати изисквания за качество, съхранение и хигиена в лагерите.

Предложеният в момента регламент задължава хотелиерите да купуват продукти от една категория. Така например задължението да се използва саламурено сирене по стандарт съхранява и гарантира по-високото качество на точно този продукт, но същевременно изключва от менюто в детските лагери например сирена като моцарела, бри или друг вид.