Първи ремонт на Изборния кодекс

Капитал Daily

Първи ремонт на Изборния кодекс

Идеите на ГЕРБ и опозицията не изпълняват препоръката на ОССЕ за дълбока и трайна реформа

Биляна Рилска
3998 прочитания

Капитал Daily

© Георги Кожухаров


Година преди поредния парламентарен вот и осем месеца след изборите "2 в 1", нарочени за най-лошо организирани и най-манипулирани от властта, новият Изборен кодекс е на път да бъде променен.

Управляващи и опозиция вече са готови с предложенията си, които според тях ще гарантират честни и демократични избори. В тях обаче не личи препоръчаната в доклада на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) нужда от по-дълбока и трайна реформа.

Единодушие за прозрачна ЦИК

Всички парламентарни сили са единодушни поне в едно - Централната избирателна комисия да стане по-прозрачна и публична. Основната критика на ОССЕ беше точно за неяснотата как комисията взима решенията си. Затова и управляващи, и опозиция са заложили заседанията й да бъдат открити за наблюдатели и медии.

ГЕРБ дори иска да се излъчват в реално време на интернет страницата на комисията, където ще трябва да се публикуват и стенографските протоколи от заседанията, както и сканираните и получени по електронен път екземпляри от протоколи на районните и общинските избирателни комисии.

Управляващите залагат още задължение за районните и общинските комисии да поддържат интернет страници, на които да обявяват решенията си и стенографските протоколи от заседанията им.

За подобряване на капацитета на изборната администрация се предвижда ЦИК да се подпомага от постоянна администрация от 12 служители.

Те ще бъдат назначени след конкурс по Закона за държавния служител, с което според ГЕРБ ще се гарантира "независимостта на администрацията и че няма да се политизира от политическите сили". Тази администрация обаче ще бъде назначена при сегашното управление и опозицията веднага се усъмни доколко деполитизирани ще са назначенията.

Вратичка за мнозинство в изборни комисии

ГЕРБ си отваря вратичка на парламентарните избори през 2013 г. в ключови за тях районни и секционни комисии да имат мнозинство. Управляващите премахват изискването само партиите, които имат парламентарна група към датата на изборите, да имат представители в звената, които на практика ще броят гласовете.

Промяната ще засегне РЗС на Яне Янев, която остана извън назначената през април миналата година ЦИК с 5-годишен мандат. Под въпрос е дали РЗС ще влезе в ЦИК, но със сигурност ще има представителство в районните и секционните комисии. Поправката би спасила "Атака", за която периодично плъзват слухове, че ще се разцепи.

От ГЕРБ се надяват с този реверванс към партньорите си "по интереси" да успеят да сложат "свои" хора в комисиите, в които имат нужда. И сега зам.-председателят на ЦИК от квотата на "Атака" Мария Мусорлиева гласува с излъчените от ГЕРБ.

24 часа за поправка в забранителния списък

ЦИК ще поддържа и регистъра на населението на ГРАО, където всеки гражданин може да провери дали фигурира в избирателния списък. Пет дни преди изборния ден на интернет страницата на съответната община трябва да бъде публикуван и т.нар. забранителен списък, в който неправомерно попаднаха много хора на президентските и местните избори.

Всеки гражданин може да направи справка и ако смята, че е допусната грешка, ще има 24-часов срок, в който да подаде заявление с доказателства и документи, за да бъде изваден от списъка.

Пробно електронно или реално машинно

ГЕРБ предвижда на изборите догодина в пет секции да има пробно гласуване по интернет, което ще се организира изцяло от ЦИК. Идеята е то да се проведе от 5 дни до 48 часа преди изборния ден и гласоподавател да може да поправя вота си само веднъж, ако е допуснал грешка. Предвидено е от един IP адрес да могат да гласуват не повече от двама избиратели.

В същото време БСП и "Атака" настояват за изборите да се въведе машинно гласуване, за се избегнат най-сериозните манипулации на вота, които се правят точно в изборните секции - като фалшифициране на невалидни бюлетини, попълване на празни и др.

Управляващите предлагат минимум една година затвор за търговия с гласове. За разследване на изборни престъпления ще могат да се използват специални разузнавателни средства, но право да искат тяхното използване ще имат само окръжните прокурори, не и МВР.

Година преди поредния парламентарен вот и осем месеца след изборите "2 в 1", нарочени за най-лошо организирани и най-манипулирани от властта, новият Изборен кодекс е на път да бъде променен.

Управляващи и опозиция вече са готови с предложенията си, които според тях ще гарантират честни и демократични избори. В тях обаче не личи препоръчаната в доклада на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) нужда от по-дълбока и трайна реформа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  tanya_ivanova32 avatar :-|
  tanya_ivanova32

  ВЕЧЕ ПИСАХ ЗА ИЗБОРИТЕ В СЛИВЕН...( имаше лица, които са гласували повече от един път за даден вид избор, просто ги има в няколко списъка, вероятно разполагат със заготовки от фалшиви лични карти...). ПРЕДВАРИТЕЛНО БЕШЕ КАЗАНО, ЧЕ НЯМА ДА ИМА ГЛОБИ И ТОВА Е АКТИВИЗИРАЛО ЗЛОУПОТРЕБИТЕ...!!! ВРАТИЧКИТЕ С КОИТО МОГАТ ДА СТАНАТ ИЗБОРНИТЕ ИЗМАМИ СА СЛЕДНИТЕ : Вече не е нужно да се доказва с нотариален акт за собственост адресната регистрация на лицата... ( АЗ НАПРИМЕР СИ ЖИВЕЯ ОТ 33Г. НА СОБСТВЕН АДРЕС, НО ПРЕЗ 2008Г. МЕ ИМАШЕ ВПИСАНА НА ДВЕ РАЗЛИЧНИ МЕСТА В СПИСЪКА - на входа, на съседския апартамент, само не и на нашия...адрес, без малко и нямаше да мога да гласувам...). Дадено лице може да си посочи ВАШИЯ АДРЕС и да се вмъкне по местоживеене при ВАС, без дори да подозирате това - ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВКЛЮЧЕН И В СПИСЪЦИТЕ С ИМЕНАТА НА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ...ДРУГАТ ВРАТИЧКА СА САМИТЕ НЕЛОЯЛНИ И НЕКОМПЕТЕНТИ СЛУЖИТЕЛИ и СЛУЖБИ ( те все нямат подходящия софтуер, те все са гола вода и все не са подготвени за измамите...), КОИТО ИЗГОТВЯТ СПИСЪЦИТЕ. По същата схема се вписват определен брой ГОТОВИ ЛИЦА, КОИТО ИМАТ ЗАДАЧАТА ДА АТАКУВАТ СЕКЦИИТЕ в определен момент , дават им се указания ( в кое училище и в коя секция ще са ЗАПИСАНИ... ) и заготовки от фалшиви лични карти с различните адреси или лични данни И ОТ ТУК нататък се ОПОРОЧАВАТ ИЗБОРИТЕ !!! ТУК ВИ ОСТАВЯМ ДА РАЗМИШЛЯВАТЕ, ГОЛЯМО РАЗНООБРАЗИЕ ОТ АДРЕСИ, ЛИЧНИ ДАННИ И ДОРИ В РАЗЛИЧНИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА Е ВЪЗМОЖНО ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ПОСОЧЕНАТА СХЕМА !!!

 • 2
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Няколко предложения във връзка с "Първия ремонт на Изборния кодекс":
  1. Гласуването да става САМО по адресна регистрация - никакви удостоверения.
  2. Адресната регистрация да се счита за валидна само ако е от ПРЕДИ 24 месеца.
  3. С цел да сведе до минимум т.н. дирижиран вот - местоположението на циганските секции да е такова , че да бъдат смесени с български секции , а на циганите в изборния ден , да бъде осигурен безплатен транспорт.
  4. Гласуване само с интегрална бюлетина - като отделните политически сили да фигурират САМО с пълните си имена . Да се премахне от бюлетината всякаква номерация на партиите. Подреждането на партиите в бюлетината да е произволно.

 • Михал Мишкоед

  За фалшификациите, подмяната, долната лъжа от тази геноцидна партия, е писано много. Ще Ви споделя какво се случи с мен, което си е чиста истина изводите Ви ги оставям. В нашата избирателна секция трети мандат бе вписан почтен, достолепен мъж, известен гражданин; мой клиент и приятел. Със сигурност за НЕГО гласувах аз самият + той самият. Както и моята съпруга и дъщеря, и неговата съпруга и дъщеря, както и куп приятели, съседи и пр. Знаете ли колко гласа отчете фалшифициращата машина на ПП ГЕРБ за него в нашата секция? Точно 1 / словом - един!/ Дори да изключим теоретично жените / но едва ли биха гласували и то за кой друг?/, за себе си и за него съм абсолютно сигурен. Тоест, смятането на ГЕРБ 1+1+ .....= 1 ! С този пример искам да ви поясня, че няма никакво значение какъв е Изборния Кодекс - мошениците от ГЕРБ винаги ще си нагласят резултатите. Поне още 40 години. Типична тоталитарна партия, пълна с мошеници и безхаберници, кариеристи, мърди и каквото зло се сетите! Изобщо не вярвайте на каквито и да са избори - това зло ГЕРБ ще ни гнети още дълго.

 • 4
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Гьонсуратлък,този път от страна на президента.Да поканиш на консултации само управляващи и опозиция!!! Уж президент на всички българи.Май пак ще си пускаме бюлетините в "един чувал,носен от бременен мъж,подпомаган от депутат от ГЕРБ.",както се изрази един известен българин с чувство за хумор.

 • 5
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Дано е за добро.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход