Депутати атакуват спорни поправки и за дървесината в Закона за горите

Според БСП се отваря врата за корупционни практики в добива и търговията с дървесина

Депутати атакуват спорни поправки и за дървесината в Закона за горите

Опозицията поиска от ГЕРБ концепция за ски туризма вместо лобистки закони

Милен Енчев
4828 прочитания

Според БСП се отваря врата за корупционни практики в добива и търговията с дървесина

© Красимир Юскеселиев


След изострени дебати парламентът проведе в четвъртък три гласувания на три законопроекта за изменения на Закона за горите. С едното отново беше отхвърлен старият вариант, върнат с президентско вето заради екопротестите в София.

С другото беше приет новият, предложен от ГЕРБ, който изключва поправката "Витоша ски" и включва предложените от екоорганизациите регламенти, улесняващи модернизацията на старите лифтове в страната, а с третото - внесената от Христо Бисеров от ДПС поправка, която цели премахване на необжалваемите глоби от закона. Сега действа правилото, че глобите до 100 лева не подлежат на обжалване.

Удар по дървопроизводителите

Заради лобистки по думите им изменения в регламентирането на добива и търговията с дървесина депутати от БСП дадоха брифинг в Народното събрание и се заканиха да пратят в Конституционния съд текстовете, които са в ущърб на обществения интерес и в полза на контрабандната продажба. 

"Покрай текста със ски пистите, по който управляващите отстъпиха от позициите си, останаха незабелязани други лобистки текстове, които създават нови корупционни практики", заяви Корнелия Нинова. Тя посочи, че нито едно от обещанията на министър Найденов, поети след протестите на дървопроизводителите в началото на годината, не е изпълнено.

Според нея най- спорните въпроси са свързани с корупционните практики в продажбата на дървесина през стоковата борса, в пакети, както и износът й от страната, които облагодетелстват единици фирми от бранша за сметка на останалите в сектора, в който работят 23 хиляди българи и над 100 български фирми.

"Каква е практиката? Както след купуване от стоковата борса, така и след купуването от тези милиони търгове следва една много интересна практика, която се обръщам към вас като медии да я проверите на място - отидете в Доспат, отидете в Смолян, разпитайте фирмите, които купуват.

Тези пакети от по 180-100 000 кубика се разбиват на пакети от по 2000 и се препродават през 20 лв. разлика на кубик, платена на ръка. Тоест създава се организирана контрабандна продажба на дървесина в България. И това става с дейното участие на министъра на земеделието.

Защото тези фирми, използвайки чадъра на ГЕРБ, са абсолютно безконтролни вече в реализацията на тези количества. При това положение ние ще сезираме и компетентните органи, и данъчните органи да си свършат работата", каза депутатът от левицата Димчо Михалевски.

Послание и към чуждите инвеститори

"Дайте си концепцията за развитието на ски спорта да ви я гласуваме и така да отправим послание към целия свят, не само към нашите инвеститори." Този призив отправи към управляващите Юнал Тасим от ДПС по повод казуса т.нар. поправка "Витоша ски", облекчаваща строителството на спортни съоръжения не само в горските, но и в земеделските терени, въпреки че засега тя не е включена в новия законопроект.

"Осем месеца занимаваме обществото с тази тема. Има текстове, които обслужват много тесен кръг хора. Стана ясно, че много малък брой хора могат да ви поръчват (на ГЕРБ – бел. ред.) законопроекти, както и че 2–3 хиляди души могат да ви докарат до усещането, че си отивате от власт", коментира той. "Да се подменя темата за лобизма с въпроса дали искаме ски спорт или не е обидно", каза още Тасим.

Втори опит с Борисов и после - Вивиан Рединг

От сдружение "Природата за хората" и няколко други организации, подкрепящи облекченията за ски строителството, поискаха в отворено писмо среща с премиера Борисов преди второто четене на закона.

Основните теми отново са строителството на спортни съоръжения без промяна на предназначението на терените, както и подмяната на стари и изграждането на нови лифтове и влекове в горските територии.

"Това е повече от логично и наложително предвид амортизацията на тези съоръжения, което рано или късно ще ги превърне в опасни за ползване от гражданите. Със съжаление и изненада отбелязваме, че такива правила в предложените текстове няма", се казва в писмото.

Всъщност в новия закон по предложение на екоорганизациите построените преди 1987 г. лифтове (каквито са всички на Витоша) получават 20-годишно срочно право на строеж, за да могат да се подменят. От "Витоша ски" обаче твърдят, че това не урежда проблема.

В заключение от "Природата за хората" заявяват, че ако премиерът не ги изслуша, ще сигнализират за "абсурдния казус със Закона за горите" еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг.

След изострени дебати парламентът проведе в четвъртък три гласувания на три законопроекта за изменения на Закона за горите. С едното отново беше отхвърлен старият вариант, върнат с президентско вето заради екопротестите в София.

С другото беше приет новият, предложен от ГЕРБ, който изключва поправката "Витоша ски" и включва предложените от екоорганизациите регламенти, улесняващи модернизацията на старите лифтове в страната, а с третото - внесената от Христо Бисеров от ДПС поправка, която цели премахване на необжалваемите глоби от закона. Сега действа правилото, че глобите до 100 лева не подлежат на обжалване.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  milenpara avatar :-|
  milenpara

  Всъщност се надяваха да препродадат дървесината от големите пакети през 30-40лв за кубик, но не успяха. Но и сегашните 20-30% комисионна не са лоши, особено като даже не излизаш от офиса, а оставиш работата да я свършат малките фирми срещу шепа трохи.

 • chinchev1

  Всеки изважда от контекста каквото му харесва....
  До април месец 2011г продажбата на дървесина ставаше по "най - пазарните и конкурентни правила" по ЗОП чрез "пряко договаряне", събиране на "три оферти" и понякога "открит конкурс", на практика директорите канеха когото си поискат и "безмилостната" конкуренция на трите оферти водеше до "невиждан икономически и социален бум".

  С новия закон за горите се въведоха задължителни търгове....
  Резултатите:
  Разгласяване на търговете чрез сайтовете на държавните предприятия, там нещата са пределно ясни, непрекъснато нарастване на посещаемостта на сайтовете,
  За първи път всеки може да закупи документи или просто да ги прочете безплатно...........просто ПРОЗРАЧНО
  За първи път има чисто стопански механизъм за определяне на спечелил търга......въпреки всичко на повечето търгове се явява по един участник, а другите протестират ........
  За първи път има надаване за дървесината, макар и рядко.....
  За първи път държавните предприятие имат значителни печалби
  За първи път има заплащане свързано с производствената дейност на предприятията....
  ...............има има големи пакети, има разбира се, Република България е правова държава и са познати много форми на обединения, въпреки това поради непонятни причини за единичните "големи пакети"
  се явява по един кандидат, нито едно сдружение по ЗЗД, дори не са закупени документи.................
  Най - жалкото е, че никой, никого не спира да участва по тези прословути търгове..............въпреки това участниците са по един двама......................
  После имаме недоволство...........нямало дървесина..........ами отговора е ..................................АМИ УЧАСТВАЙТЕ на търговете..........по добрия нека спечели и на борсата има пакети в момента, които от месеци си стоят за продажба,
  АМИ УЧАСТВАЙТЕ на борсата .............ако не беше трагично щеше да е смешно...............
  Пред фактите и боговете мълчат..........а тези факти са публични....пак на сайтовете на държавните предприятия

 • 3
  chinchev1 avatar :-|
 • 5
  mila34 avatar :-|
  mila34

  В търговията с дървесина определено може да има някои тънкости, но те са насочени към това да е по-удобно на потребителите. Не смятам, че след всички тези протести може да се прокрадне какъвто и да е лобистки текст. Министър Найденов наистина трудно изпълнява обещанията си, но всичко това е заради огромното желание да се спира развитието на Витоша и да няма възможност за модернизиране, което да е по-достъпно за инвеститорите.

 • 6
  dragoslava avatar :-P
  Dragoslava

  Вашият лобизъм срещу нашия лобизъм.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход