Близо 200 души протестираха срещу уволението на съдия Мирослава Тодорова

Към 12 ч. подписката в подкрепа на съдия Мирослава Тодорова бе подписана от около 200 души.

Близо 200 души протестираха срещу уволението на съдия Мирослава Тодорова

Събралите се съдии внесоха искане за оттегляне на решението за дисциплинарното уволнение на съдия Тодорова

6212 прочитания

Към 12 ч. подписката в подкрепа на съдия Мирослава Тодорова бе подписана от около 200 души.

© Надежда Чипева


Близо 200 души се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в подкрепа на председателя на съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която вчера беше дисциплинарно уволнена, съобщава dnevnik.bg. Сред протестиращите имаше съдии от София, Благоевград и младши съдии от Силистра, както и адвокати и граждани.

Събралите се съдии внесоха искане за оттегляне на решението за дисциплинарното уволнение на съдия Тодорова. Документът е бил подготвен вчера след консултации със съдии специалисти в административното право и в трудово-правните отношени. Сред тълпата се е разпространяваше и
подписка, в която до 12 ч. са взели участие над 200 души.

Съюзът на съдиите внесе в деловодството на съвета официална позиция на въпроса, както и подписаната от 51 съдии във Върховния касационен съд (ВКС) позиция в подкрепа на съдия Тодорова. 


Протестът е безпрецедентен, защото досега съдии никога не са излизали на протест. Подкрепата за съдия Тодорова също е без аналог. Няколко часа след решението на съвета, правозащитни организации и нейни колеги от София и страната разпространиха писма в нейна подкрепа. Определенията за ВСС бяха от "разлагащ се орган" (Български хелзински комитет) до "това е случай на саморазправа" (Върховен административен съд).

Тодорова ще обжалва уволнението си

Съдия Мирослава Тодорова ще обжалва решението на ВСС, с което беше уволнена. "Тъй като не съм съгласна с решението на ВСС, ще го обжалвам", заяви на специална пресконференция Тодорова, цитиран от агенция "Фокус". "Дисциплинарната практика на ВСС е изцяло сбъркана. Основната му задача трябва да е да премахва трудностите. Смея да твърдя, че този ВСС не реши нито един проблем, а създава нови", добавя още тя. Според нея подходът на ВСС цели да отклони вниманието и има връзка с това, че тя е председател на Съюза на съдиите в България.

"Водя дело срещу г-н Цветанов, защото ми се струваше нетърпимо да има вербална агресия между институциите по медиите. Затова няма да коментирам този случай", заяви още Тодорова.

Съдия Тодорова не отрече забавянето по делата, като се опита да обяснение защо се е стигнало до там. "Вярно е, че съм работила в извънработно време, за да имам достъп до компютър. Самият физически достъп до делата беше изключително затруднен, защото няма къде да ги чета преди съдебно заседание. 2008 г. се върнах в съда и до март месец не съм имала кабинет и работно място", коментира председателят на Съюза на съдиите. "Смятам, че нарушението е факт, изпитвам дълбоко неудобство, но считам, че не съм некомпетентна и не съм се забавила от некомпетентност", каза още Мирослава Тодорова.

Повече по темата на dnevnik.bg

Коментарите след уволнението на съдия Мирослава Тодорова

Решението на ВСС е провокация

Бойко Борисов, премиер на България

Вчерашното решение на ВСС, чиято репутация в обществото мога да определя като противоречива, е чиста провокация, насочена срещу кабинета. Решението е взето без дебат, въпреки предложението на правосъдния министър Диана Ковачева за това. Има данни и за други подобни случаи, които не са завършвали с такова тежко наказание и дори са оставени без санкция. Затова подобно решение, взето няколко дни, преди да бъде публикуван докладът на ЕК, определям като провокация, която обслужва други политически проекти, и е пряко насочена срещу кабинета.

Не бива да се забравя, че този ВСС беше избран от предишното Народно събрание с гласовете на партиите на Сергей Станишев, Даниел Вълчев и Ахмед Доган. Мисля, че би било огромен жест към демократичното ни общество съдия Мирослава Тодорова да бъде изслушана от ВСС и след това да се вземе окончателно решение.

ВСС да преразгледа решението си

Диана Ковачева, министър на правосъдието

Има твърде малко случаи на уволнени съдии по повод на забавени дела. Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да намери начин да преразгледа решението си за съдия Мирослава Тодорова от гледна точка на обективност. Няма спор, че има извършени нарушения, свързани със забавено правосъдие. За миналата година има един такъв случай. Била е уволнена съдийка за 20 забавени дела, но нарушенията не са били толкова сериозни. Аршинът, с който се мери, не е еднакъв.

Начинът, по който се налагат дисциплинарните наказания, е грешен

Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите

Това не е протест само в защита лично на съдия Тодорова, въпреки че всички, които я познават и са тук, я уважават като професионалист. Въпросът е за начина, по който се налагат дисциплинарните наказания, без да се даде възможност на конкретния съдия или прокурор да изрази становището си пред наказващия орган и без да са налице установени стандарти за натовареност, при които един съдия може да работи нормално. Когато някой бива наказван, да бъде проследявано защо той се е забавил – дали това е станало, защото съдията изобщо не работи и го мързи или защото не е насмогнал, вършейки много неща и имайки много дела за писане. Едно е да допуснеш закъснение по три дела, когато имаш общо 20 за решаване, друго е, когато имаш 250. Трябва да се проследи цялото качество на работа на един съдия.

Това е правилният начин да имаме активна съдебна система

Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи

По това, което съм придобил като информация от жертвите на престъпността по делата, които е гледала въпросната съдийка, смятам, че именно това е начинът да имаме активна съдебна система...За мен не е важна Мирослава Тодорова, по-важни за мен са писмата, които получих от жертвите на престъпността и делата, които тя е гледала. Защо трябва да говорим за съдия, който всъщност е лишил от справедливост и не е работил в интерес на обществото и не се е водел от върховенството на закона.

Отключи се таеното напрежение в магистратските среди

Михаил Миков, зам.-председател на Коалиция за България 

Има създадено сериозно напрежение между изпълнителна и съдебна власт. Винаги е достатъчна и една искра, за да се случи безпрецедентният протест на съдиите. Всичките опити за посегателства през последните три години върху независимостта - изявления, атаки срещу съдебната власт като цяло и по отношение на отделни съдии за конкретни дела, дават днес тези бури, които се вихрят по улиците. Това, което се случва, не е продукт само на конкретния случай. Този случай отключи едно дълго таено напрежение в магистратските среди.

Източник: Агенция "Фокус"

Близо 200 души се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в подкрепа на председателя на съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която вчера беше дисциплинарно уволнена, съобщава dnevnik.bg. Сред протестиращите имаше съдии от София, Благоевград и младши съдии от Силистра, както и адвокати и граждани.

Събралите се съдии внесоха искане за оттегляне на решението за дисциплинарното уволнение на съдия Тодорова. Документът е бил подготвен вчера след консултации със съдии специалисти в административното право и в трудово-правните отношени. Сред тълпата се е разпространяваше и
подписка, в която до 12 ч. са взели участие над 200 души.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Цвъцко пак настъпи мотиката. Тоя дебил явно наистина не знае кога да спре. Надявам се българите да се усетят и спрат навреме "путинизирането" на държавните структури.

 • 2
  cheta avatar :-|
  cheta

  Хелзингският комитет да се признесе за ЗАБАВЕНИТЕ ДЕЛА! Отказано правосъдие ли е това?

 • 3
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  А съдиите няма ли да протестират срещу корумпирано съдии като Пенгезов?
  И разни свои колеги дето пускат рецидивисти под смешна гаранция или приемат фалшиви експертизи, че еди си кой бил много болен горкичкият?

 • 4
  weinlock avatar :-|
  weinlock

  Как не ги е срам тия бе, тя била виновна, ама понеже същата беля била масова практика, да я върнели!

  Леле долни твари с перверзно извратено мислене - тия ли са ни стожерите на правото бе!?! И имат наглостта да ми протестират, срещу единствения случай в който една от тия твари си е понесла отговорността??? Правосъдието в България е таква клоака, най-вонящата в цялата държава и тия продължават да настояват че никой не трябва да им се меша. Над тях няма цар, няма бог и пак всички останали са им криви, а само те са прави, независимо от неизброимите критики и пълното блато в което се намират!

 • 5
  milena_82 avatar :-|
  milena_82

  Ако не беше завела дело срещу вътрешния министър - щяха да я махнат, ама друг път!

 • 6
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Този ВСС - многоброен и съставен от немалко корумпирани юристи или такива, издигнати от корумпирани политици, е направо ВРЕДЕН !!!! Нужен е нов ВСС, в състав от 12 души, работещ постоянно, принципно и честно, утвърждаващ кадри, политики, практики и най-вече нов съдебен морал !!!!! Сега уволнението на съдия Тодорова, дори и основателно, се явява целенасочено, избирателно и като изключение от правилата и морала !!! То има всички елементи на една политическа поръчка !!!!
  Без нови ВСС, НПК, ГПК, Прокуратура и Следствие, съпроводени с фундаментални промени в МВР, нищо ДОБРО няма да бъде сътворено !!!! Няма нито воля за такива промени, нито идеи, нито изказана мисъл дори как да се направи нещо добро за обществото !!! Защо е така ??? Защото ни управлява червената мутро-мафия от ГЕРБ и положението е наистина безнадеждно !!!!!!

 • 7
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  ВСС и БОП - шпиц командите на Цвъки.

 • 8
  waterfall avatar :-|
  waterfall
  До коментар [#6] от "cobourga":

  Организирайте протест с тези искания. Ще дойдат граждани. Съдии и други представители на властите -едва ли: защото тези промени зависят от тях. Ако са искали- да са ги направили досега. Но и едва ли са възможни - назначенията на всички нива са валидни и безсрочни. Как ще се промени системата със същите кадри? Би могло -само отгоре. Граждански сдружения + ЕС и оказване на силен,постоянен натиск. Освен това - правилен избор на парламент.Фактически проблемът тръгва оттам - но къде е алтернитавата на настоящите управляващи? Къде е? Няма я никъде. Е, как ще се осъществят Вашите толкова важни предложения?

 • 9
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  [quote#5:"milena_82"]Ако не беше завела дело срещу вътрешния министър - щяха да я махнат, ама друг път! [/quote]

  Ей това е истината! Безпринципност и интереси!
  Сега да сключат едно извънсъдебно споразумение;)
  Тодорова я възстановяват, Цвъ го оправдават;)
  И всичко ще си е на 6. Мерзавци!

 • 10
  igr81 avatar :-|
  antropos

  Проблемът е липсата на принципна позиция - не един форумец подчерта това, но... Пък и ЦЦ продължава да налива масло в огъня - като толкова го боли за потърпевшите, що не вербализира и една атака към протежето си?! За да не бъда разбран погрешно - пропуските са факт и съдийката трябва да си носи последствията, но такива трябва да носят и други не по-малко провинили се


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход