Цените на новите глобални облигации тръгнаха нагоре

Интерес на вторичния пазар има. От него се възползват спекулантите, които продават

Симеон Дянков заяви, че иска българските облигации да се държат от дългосрочни чуждестранни инвеститори, но представители от пазара отхвърлиха този аргумент и смятат, че на вторичния пазар до 30% от емисията ще бъдат купени от български институции.
Симеон Дянков заяви, че иска българските облигации да се държат от дългосрочни чуждестранни инвеститори, но представители от пазара отхвърлиха този аргумент и смятат, че на вторичния пазар до 30% от емисията ще бъдат купени от български институции.    ©  Анелия Николова
Симеон Дянков заяви, че иска българските облигации да се държат от дългосрочни чуждестранни инвеститори, но представители от пазара отхвърлиха този аргумент и смятат, че на вторичния пазар до 30% от емисията ще бъдат купени от български институции.
Симеон Дянков заяви, че иска българските облигации да се държат от дългосрочни чуждестранни инвеститори, но представители от пазара отхвърлиха този аргумент и смятат, че на вторичния пазар до 30% от емисията ще бъдат купени от български институции.    ©  Анелия Николова

Две седмици след като България емитира облигации за 950 млн. евро (при доходност 4.436%) на международните пазари, с тях вече има и вторична търговия, макар все още да е трудно да се определи размерът й.

Търсене има, включително и от български инвеститори, а от него се възползват чужди фондове и играчи, които продават и реализират спекулативни печалби, съобщиха представители на финансови институции за "Капитал Daily". И двамата предпочитат на този етап да не бъдат цитирани.

На първичното предлагане в началото на юли български инвеститори не бяха допуснати въпреки големия интерес от тяхна страна, което доведе до недоволството им. На свободния вторичен пазар обаче те могат да купуват без проблем. Това обаче очевидно би станало при по-висока цена, ако се случи в този момент.

Доходността пада

В момента доходността по българските книжа е паднала до 3.90-3.95% (а цената расте), а самите облигации с фиксирана лихва от 4.25% се продават на цени между 101.3 и 101.5% от номинала си. Решението на Европейската централна банка да понижи основната лихва в еврозоната от 1% на 0.75% допълнително е тласнало инвеститорите към инвестиции в държавни облигации, защото при възможността за евтино рефинансиране нискорисковите и доходоносни книжа като българските стават привлекателни за закупуване.

Поскъпването на облигациите ни, се дължи на общия подем във финансовия сектор, а не на извънредни положителни събития, които се случват в България смятат представители от пазара. Рисковата премия за кредитиране на българското правителство - дериватът CDS (Credit Default Swap), също се понижава и от 320-340 базисни точки при емитирането на облигациите в петък се търгуваше на равнище между 300 и 320 базисни точки.

Дилър от финансова институция обясни, че моментът за пласиране на облигациите в началото на миналата седмица е бил много подходящ за спекулативно настроените играчи, защото книжата се продават с 0.8% отбив от номинала още преди ЕЦБ да свали лихвите.

Добра спекулативна печалба

Само дни по-късно цената им вече е 1% над номинала и продължава да се покачва, което осигурява добра 2% възвращаемост от инвестицията на тези, които са купили на първия ден и препродали в срок от две седмици след това. Според него над 30% от размера на емисията - поне 300 млн. евро от облигациите, ще бъдат изкупени от български институции в срок от два месеца след емитирането им.

Примерът за това са активните оферти за покупка на книжа, при които кандидатите търсят пакети от по няколко милиона. Българин, служител на голяма банка в чужбина, коментира ситуацията така: "Реализираната цена, на която в момента може да се продаде, е 101.25 за 100 евро номинал. Емисията излезе на 99.182 за същия номинал заедно с начисления за тези няколко дни купон, който е 4.25%, инвеститор, който е записал книжа от емисията досега е направил към 2.19% печалба от българските облигации. Горе-долу половината от тази печалба е от общия спад на лихвите (5-годишен германски бонд за същото време е направил печалба от около 1.28%), а другата половина е от подобряване на кредитния спред на България спрямо този, при който беше пласирана емисията."

Колегата му допълни: "Интересно ми е за какви дългосрочни и сериозни инвеститори говореше министърът на финансите преди 2 седмици, след като още на първия ден започнаха спекулативните препродажби." А към външните облигации на България винаги е имало интерес от страна на местни инвеститори - показателно за това са двете стари емисии - 75% от тази с падеж догодина се държи от български институции, а от тази през 2015 г. процентът е над 40.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  Е много акъл, много нещо... Е не искат да ги цитират, защото утре като пръднат в Гърция и нещата се обърнат ще дърдорят точно обратното. Наслушали сме се на дървени философи - първо казват, че ще фалираме, после доходността щяла да бъде над 7%, а сега целия свят направил спекулативни печалби на гърба на българина! Аман от тикви и зелки леещи мозък! Направете някаква спекула и вие бе хора, ама чакате другите да се набълбукат, а вашето да не се губи!

 • 2
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

  и теб те бива да говориш глупости. Виждаш че облигациите от 2002 се държат до падеж именно от българските фондове. и въпреки това им е било отказано да купят при записването. Защо по-добре не се замислиш дали тези, които са купили как са заслужили тази привилегия

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Няма какво да го плюете Флик с тази задача се справи блестящо, фактите са факти.....

 • 4
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Ето интервюто на Симеон Дянков пред "Капитал" в което отговаря на много въпроси.

  Симеон Дянков: Очакваме скоро да ни повишат рейтинга
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/2012/07/03/1858953_simeon_diankov_ochakvame_skoro_da_ni_povishat_reitinga/?sp=1#storystart

  Цитирам:"На въпрос защо само външни инвеститори са били допуснати да участват в записването на новите облигации, Дянков отговори "Защото е важно да има диверсификация и повече външни инвеститори да имат от нашия дълг. Иначе вътрешният пазар е доста активен. Знаете, че в началото предпочитах да не излизам на външния пазар, защото има достатъчно ликвидност от пенсионни фондове и банки в България. Но за моя голяма изненада всички политически сили и банкерите настояваха да се излезе навън. Тогава има смисъл да отидеш при по-дългосрочни инвеститори и това се случи – участвваха голяма група американски фондове, участваха Сингапур, Корея и което беше най-голямата изненада за мен, участваха държави от Близкия Изток – Кувейт, Саудитска Арабия, Катар, Египет, Ливан – и то с големи поръчки".
  "Това е добре, защото България като финансова стабилност вече стои добре. А това ще улесни следващия финансов министър, който през 2015 г. ще работи по следващата част от емисия на облигации на НДСВ", допълни министърът.

  "Поздравиха ме финансистите от всички политически партии – и Пламен Орешарски, и Мартин Димитров, и Иван Костов, и Йордан Цонев. Но за последните три години това е първият случай, в който помолихме всички политически сили да не коментират много преди емисията, а да критикуват след тази емисия и те удържаха на думата си, за което много им благодаря. Те помогнаха за България.", обобщи Дянков.

 • 7
  lybitel avatar :-|
  lybitel

  Любопитна дискусия се получава във форума. Не разбирам как журналист да накара някой да инвестира един лев в него? Освен работодателите за развитието му, естествено.
  В противен случай да инвестираш в журналист е все едно да го купиш? Това ли е стандарт да не е дебил?

 • 8
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  До коментар [#4] от "BlueWater":

  Ситуацията всъщност доказва за пореден път, че Дянков не бива да играе срещу пазара (нещо, което той с упорито твърдоглавие продължава да прави), защото накрая пазарните правила се задействат и губещ е Дянков (хазната и всички ние като цяло).

  С механичното "отрязване" на вътрешните играчи целта на Дянков за диверсификация няма да бъде постигната, понеже те ще си го купят по-скъпо на вторичния пазар. А те ще го купят, защото и без това в момента държат голяма част от падежиращата догодина емисия и е необходимо да си набавят нов български дълг, за да подържат същото качество на порфейлите си.

  Като резултат от този недалновиден ход всички ние сме губещи по две линии:

  От страна на хазната - при първоначалното емитиране доходността щеше да бъде по-ниска.

  От страна на качеството ни на бъдещи пенсионери - нашите спестявания ще бъдат по-малко, заради това че пенсионните фондове, където са нашите спестявания, бяха лишени от тази добра възможност за по-висока доходност.

 • 9
  realdrago avatar :-?
  realdrago

  До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

  Малко уточнение: какво се случва след емитирането нас българите не ни интересува, тъй като скоро няма да издаваме нов дълг. Държавата ще плати 4,25%, нито повече, нито по-малко! Кой печели и кой губи след емитирането, т.е. на вторичня пазар, нас не вълнува ;)

 • 10
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  "В момента доходността по българските книжа е паднала до 3.90-3.95% (а цената расте)..."

  Доходноста е паднала, защото цената расте. Купона (лихвата) си остава същата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход