Стандартите за данъчни ревизии ще бъдат повишени

Част от планираните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс предвиждат инспекторите да отговарят при отхвърляне на ревизионните им актове в съда

Качеството на ревизионните актове трябва да се повиши, смята Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия.
Качеството на ревизионните актове трябва да се повиши, смята Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия.
Качеството на ревизионните актове трябва да се повиши, смята Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия.    ©  Красимир Юскеселиев
Качеството на ревизионните актове трябва да се повиши, смята Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия.    ©  Красимир Юскеселиев

По-високи стандарти за данъчните ревизии на Националната агенция за приходите ще се заложат с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Това съобщи за "Капитал Daily" председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

С тях се цели подборът на рискови фирми да стане по-качествен, а ревизорите да съставят акт само ако са твърдо убедени, че той ще издържи в съда. В момента близо половината от актовете отпадат при обжалване пред административните съдилища, а за да се стигне до съд, трябва преди това жалбата на ревизираното лице да е била отхвърлена от дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" в НАП.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  xmm avatar :-|
  xmm
  • - 1
  • + 6

  Това,за което се настоява,няма да бъде отразено.
  Ами да не бързат с промените.
  Исканията /настояванията/са много смислени.

  Нередност?
 • 2
  tily_lily avatar :-|
  tily_lily
  • - 1
  • + 16

  Естествено, че държавата няма да иска да промени това, което безнаказано и носи приходи. Хем не искат да направят регистър на неизрядните фирми, хем си търсят ДДС от когото хванат на мушката.
  Това да не би да е законно?!
  Държавата е най-големият закононарушител.

  Нередност?
 • 3
  fve avatar :-P
  Федор Езерский
  • + 8

  Я гледай ти!
  "Другата промяна е, че в процеса на данъчни ревизии дирекцията по методология в централното управление на НАП ще може да дава указания как точно да се прилагат законите. В момента това е забранено и по думите на Менда Соянова създава условия за различно третиране на отделните фирми."

  Не знаех, че има вътрешна забрана за издаване на указания от Краси Стефанов. Става дума за прилагането на чл.10 ал.4 или чл.10 ал.10 от ЗНАП. Правенето им беше доста актуално по времето на Мургина.
  И какво? Значи ще се връщаме към "тези добри практики"? :-)))))
  Брей, много са огладнели данъчните!
  Иначе навремето каква беше "далаверата" - есента се приема закон, в началото на годината - ударно указание след указание, а след това няколко "познати фирмички" започват да правят семинари с лектори... популярни данъчни инспектори или чиновници от "данъчна политика" към МинФин.
  Добре, добре, няма лошо. Срещу този начин има рефлекси да се работи, пък и самите данъчни ще симулират писателска дейност ;-)
  Само пожеланието "да не се стига до административния съд" незнам как ще го направят, щото по "дефолт" ревизионните актове се потвърждават на административно ниво ;-)

  Нередност?
 • 4
  birnic avatar :-|
  birnic
  • - 7
  • + 6

  "Главното настояване - да отпадне солидарната отговорност, при която задължения се приписват на фирми, които са клиенти на неизрядни компании и измамници, няма да отпадне."
  Искането за отпадани на отговорността на всички по веригата на данъчната измама е малоумна. Това е така, защото попадането във веригата не е случайно, а целенасочен акт с оглед реализиране на допълнителна печалба чрез спестен данък. Всички т.нар. "вериги" се създават и поддържан от "честни частници" и "национално отговорния капитал", обвързан и финасиращ политическите сили срещу данъчен "чадър". Нека си зададем Сталинския въпрос: "Кой има полза от всичко това ?", от една такава верига ? Циганите, на чието име са регистрирани или прехвърлени фирмите "бушони" ? Нека да се знае, накрая на всяка верига стои крупен производител или износител, в т.ч. членове и на БСК.
  Що се отнася до падналите ревизионни актове, абсолютна лъжа е, че това са близо половината. В действителност по-малко от 20 % са отменени от съда. Но ако се вземе предвид обективността на последния, то реално не би трябвало да бъдат отменяни повече от 1 - 2 %.

  Нередност?
 • 5
  362500 avatar :-P
  петър николов

  пълни глупости, това трябва да се направи тогава когато на съдиите се вмени задължението да прилагат точно закона, а не по съвест. Докато това не стане е абсулютна глупост, и пълна порнография, каквато и да е промяна в тази насока/но щом на ГЕРБ вече им е омръзнало да са на власт, тяхна си работа/. Защото всеки ревизор, ще предпочете да договори резултата от ревизията, срещу данък "благодарност", веднага приходите ще паднат, а още един 5 годишен заем и пак ще сме при комшиите/в трета глуха/.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал