Извънредното заседание на ВСС се превърна в "другарски съд"

Извънредното заседание, свикано по инициатива на правосъдния министър Диана Ковачева, бе с основна цел да се обсъди практиката при налагане на наказания на магистрати за дисциплинарни нарушения, свързани със забавяне на дела.

Извънредното заседание на ВСС се превърна в "другарски съд"

Магистратите обсъдиха дисциплинараната практика и потвърдиха уволнението на Мирослава Тодорова

5589 прочитания

Извънредното заседание, свикано по инициатива на правосъдния министър Диана Ковачева, бе с основна цел да се обсъди практиката при налагане на наказания на магистрати за дисциплинарни нарушения, свързани със забавяне на дела.

© Надежда Чипева


"Не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек, забавил над 50 дела"

Вицепремиерът Цветан Цветанов коментира изказването на президента Росен Плевнелиев за казуса "Мирослава Тодорова"

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) потвърдиха на днешното си извънредно заседание взетото миналата седмица решение за дисциплинарно уволнение на съдия Мирослава Тодорова. Тя е председател на Съюза на съдиите в България и един от най-яростнити критици на сегашния състав на ВСС.

С усещане за "другарски съд", с хаотични изказвания и без ясна цел - така е преминало заседанието, свикано по инициатива на министъра на правосъдието Диана Ковачева, съобщава dnevnik.bg. То бе анонсирано като заседание, на което да бъде обсъдена практиката при налагане на наказания на магистрати за дисциплинарни нарушения, свързани със забавяне на дела.

Няколкото часа дебати обаче са били използвани по-скоро, за да се защити взетото решение, което доведе до безпрецедентни протести на съдии и граждани. В крайна сметка ВСС отказа да преразгледа решението си. Оттук нататък то може да бъде обжалвано пред тричленен и петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

Колко натоварени са съдиите

Тодорова бе уволенна заради забавено написване на мотивите по три дела. Казусът бе използван, за да се припомни за този стар проблем в работата на съдиите, който обаче досега не е довеждал до уволения или наказания на други хора по веригата.

"Настоящата дискусия е неуспешна поради края на мандата на настоящия ВСС. Ние подценихме темата и тя недостатъчно системно беше поставяна. Ние не знаем каква е истинската картина на натовареността на съдиите", коментира главният прокурор Борис Велчев.

Двама от членовете на съвета - Пламен Стоилов и Иван Колев – са използвали заседанието, за да изнесат данни за натовареността на Тодорова. Според тях съдиите във ВКС имат по 300 дела, а Тодорова - не повече от 260 на година, т.е. според тях тя не е сред най-натоварените. Стоилов, който преди време бе засечен в телефонни разговори с плевенския лобист Красьо Черничкия, е и един от вносителите на предложението за уволнение.

Писмената защита на съдия Тодорова, в която тя обяснява, че е била свръхнатоварена и че делата са престояли в досъдебна фаза повече от 7 години, не е била коментирана. Няма и предложения за наказания на следователи или прокурори, че са бавили толкова дълго време делата.

Кой какво спечели

Почти никой не спечели и почти всички загубиха от ситуацията, коментира председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев. По думите му България е загубила от казуса с наказанието на съдия Мирослава Тодорова, защото това се е случило в навечерието на доклада от Европейската комисия (ЕК).

"Загубиха всички, в голямата си част добросъвестни съдии, а гражданите загубиха ориентация за разумност в сроковете на правораздаването", коментира още той. 

Груев цитира и статистика, според която въпреки нарастването на делата с 25% в сравнение с 2009 г., решаването на делата в срок нараства с 30%. Това е нечовешко усилие от страна на колегите, коментира Груев, цитиран от агенция "Фокус".

В края на заседанието правосъдният министър Диана Ковачева е поискала да се направи доклад за дисциплинарната практика на съвета. "Има още няколко месеца и могат да бъдат формулирани конкретни мерки", коментира Ковачева.

Повече по темата на dnevnik.bg

"Не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек, забавил над 50 дела"

Вицепремиерът Цветан Цветанов коментира изказването на президента Росен Плевнелиев за казуса "Мирослава Тодорова"

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) потвърдиха на днешното си извънредно заседание взетото миналата седмица решение за дисциплинарно уволнение на съдия Мирослава Тодорова. Тя е председател на Съюза на съдиите в България и един от най-яростнити критици на сегашния състав на ВСС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Такива бяха указанията на вътрешния министър от сутринта.

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Е, какво друго можеше да се очаква когато жалбата се препраща обратно до инстанцията взела обжалваното решение.

  За мен е странно разглеждането на броя дела "на кило", без въвеждане на коефициент на сложност, но това е отделен въпрос свързан с въвеждането на качествени критерии за оценка за работата на съдебните органи.

 • 3
  dol avatar :-|
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  Тодорова внесла ли е тази сутрин жалба????????Ако не е внесла- то би било ПРОТИВОЗАКОННО, ПОРОчНО ВСС ДА ПРЕРАЗГЛЕДА РЕшЕНИЕТО СИ ОТТЕГЛЯЙКИ го. АПК към който ЗСВ препраща , не позволява оттегляне без да е депозирана жалба. Но и да беше внесла, ТО ПОСОКАТА НА ВЯТЪРА БЕшЕ пределно ЯСНА СЛЕД ИЗЯВЛЕНИЯТА НА КОВАчЕВА ПО БНР ОТ ВчЕРА. ...Маскарад, СЪчЕТАНА С ЛИНчУВАНЕ, МАСКИРАНО зад мотива разглеждане на дисциплинарната практика ....ЛИНчУВАНЕ безпрецедентно и на ръба на закона, ако не и отвъд него ЗАщОТО ЗСВ задължава ВСС дисциплинарните преписки да се разглеждат при закрити врати. Заседание- нелепо, смешно, ЖАЛКО, ужасно закъсняло както всяко друго решение и действие ПЛОД НА ПАНИКА на изп. власт И ЛИПСА НА СПАСИТЕЛНИ ИЗХОДИ . Изказването на ГРУЕВ е забележително- КАКТО вече писах КЛАСАТА, ФИНЕСЪТ или ги имаш, или ги нямаш.

 • 4
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  До коментар [#3] от "dol":

  Заклеам се! На какво ги пишеш тези мнения с тези произволни големи букви?

 • 5
  bz avatar :-|
  bz

  Доста селективно сте отразили какво стана известно днес Капитал.
  Ето малко информация която завършва картината:
  Мирослава Тодорова е била вече наказвана веднъж миналата година с отрязани 15% от заплатата за забавени дела и въпреки това, е продължила да работи по същия начин. Това заяви бившият шеф на етичната комисия и член на ВСС Цони Цонев по време на извънредната сбирка на съвета.
  Два пъти проверки на работна група от Софийския апелативен съд са установявали нарушенията на съдия Мирослава Тодорова, каза още Цонев. Магистратът обясни, че тя е единственият съдия, който веднъж вече има наложено тежко наказание за нарушенията си и след това го е извършила отново.
  "Не сме имали друг случай, при който да сме наказали дисциплинарно съдия или прокурор два пъти, затова не можем да направим съпоставка. Това е рецидив и в практиката на ВСС няма друг такъв случай, за да можем да правим анализ на дисциплинарните производства на съвета".
  Съдиите имат по 300 дела, а съдия Тодорова не е имала никога повече от 260 дела на година, посочи още Колев, и добави, че всичко е въпрос на организация на работата, а тя не си е свършила преките задължения.
  „През 2005 г. тя е разгледала 254 дела, от които 30 от общ характер. През 2006 г. има 12 дела, през 2007 г. е била преподавател в Националния институт по правосъдието и има две дела; през 2008 г. има 178 дела, през 2009 г. има 250 дела, 16 от които са от общ характер. През 2010 г. има 218 наказателни дела, 18 от които са от общ характер”.

 • 6
  dol avatar :-P
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ


  До коментар [#4] от "krasi_kara":шТЪ остаВА да си мислиш ЦЕЛА ГОДИНА..явно ДРУГА работа СИ НЕМАш!

 • 7
  dol avatar :-P
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  До коментар [#2] от "daskal1":ЗА ЖАЛБИТЕ И КЪДЕ СЕ ПРЕПРАщАТ И ОТИВАТ малко по -предпазлвио защото звучи КАТО ПРАВЕН АБСУРД.....явно правните познания са НУЛА...така за #рист ЗВУчАТ смешно...съжалявам, че правя забележки, но просто не се сдържах.

 • 8
  assenovg avatar :-|
  Georgi

  В понеделник, 9 юли, когато бил определен дневния ред за редовното заседание на ВСС, министър Ковачева изненадващо е включила точка, засягаща въпроса за дисциплинарното наказание на съдия Тодорова.

  Предложението било лично резюмирано от правосъдния министър на 12 юли. Същия ден на заседанието си ВСС уволни съдия Тодорова, разкри Радан Кънев, юрист и зам.-председател на ДСБ.

  Тази информация липсва в "официалните" медии. Явно Капитал е от същата "дружинка", заедно със останалите слагачи.

 • 9
  dol avatar :-|
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  До коментар [#5] от "bz"; Колко ти е надницата за да правиш евтини внушения , а , пич....След като я наказаха за първото открито провинение , тя седна и си написа мотивите по всички забавени дела. Когато я уволняват към това провинение за което вече е наказана, прибавят нови две от около същия период. ВСИчКИТЕ ПРОВИНЕНИЯ ЗАРАДИ КОИТО Я НАКАЗВАТ СА ПРЕДИ 2010, 2011, 2012...А Е НАКАЗВАНА ДВУКРАТНО САМО ПРЕЗ 2012!!!!!!!!!ТА МНОООООООО ТИ КРИВИ СМЕТКИТЕ БЕ, платен драскач!

 • 10
  rome avatar :-|
  Rome

  Подкрепям мнението, че от тази ситуация няма печеливши всички сме губещи.

  Мирослава Тодорова и нейната натовареност се вижда, че не е най- висока, има едно предупреждение да си оправи градинката, тя не го е направила. Следват санкции! Ако наистина има нещо нередно в уволнението й, да обжалва. Да прецени безпристрастния български съд кой е прав и кой е крив.

  Не съм фен на Цв.Цв. но изказванията на М.Т. са като изстрели към Луната, искам да разбера как членове на изпълнителната власт влияят върху съдебната власт и ВСС.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход