Хронология на един абсурд

Агресивно объркани, управляващите съвсем се оплетоха по казуса "Тодорова" и преди доклада

Свиканото от министър Диана Ковачева извънредно заседание на ВСС се оказа на рождения й ден и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев й връчи букет от името на членовете на съвета.
Свиканото от министър Диана Ковачева извънредно заседание на ВСС се оказа на рождения й ден и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев й връчи букет от името на членовете на съвета.    ©  Надежда Чипева
Свиканото от министър Диана Ковачева извънредно заседание на ВСС се оказа на рождения й ден и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев й връчи букет от името на членовете на съвета.
Свиканото от министър Диана Ковачева извънредно заседание на ВСС се оказа на рождения й ден и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев й връчи букет от името на членовете на съвета.    ©  Надежда Чипева

Три дни след безпрецедентния протест на магистрати, юристи и граждани пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС ) и четири след уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова управляващите съвсем се объркаха в позициите си. Първоначално заявената воля на ВСС да "преразгледа решението си", както и призивите на правосъдния министър Диана Ковачева в същата посока, бяха заменени от нова атака срещу  Тодорова на свикано извънредно заседание на съвета в понеделник, подгрята от вътрешния министър Цветанов с участието му в сутрешното предаване на БНТ.  Всичко това се случва два дни преди огласяването на политическия доклад на Европейската комисия. Той проследява справянето на България по проблемната област "Правосъдие и вътрешен" ред през изтеклите 5 години от приемането й за член на ЕС и според преобладаващите прогнози ще е силно критичен.

Ето и ключовите моменти от развитието на казуса с уволнението на съдия Тодорова:

Четвъртък, 10:00

ВСС взима решение да уволни председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. След заседанието правосъдният министър Диана Ковачева енергично защитава решението и коментира, че всички съдии, които са забавили дела,"атрябва да бъдат обект на дисциплинарни санкции".

Петък, 10:00

Над двеста души, сред които уважавани съдии, адвокати, прокурори, дипломати и граждани се събраха пред сградата на ВСС за мълчалив протест срещу безпринципното решение на съвета.

13.30

Премиерът Бойко Борисов обявява, че решението на съвета е провокация към правителството, а минути след това Диана Ковачева вече смята, че "ВСС трябва да намери начин да преразгледа решението си за съдия Мирослава Тодорова от гледна точка на обективност".

Същия ден:

- на сайта на ВСС се появява съобщение, че съветът е готов "да обсъди искането за преразглеждане на решението на съдиите на свое пленарно заседание през следващата седмица" - вътрешният министър Цветан Цветанов казва, че няма намеса в работата на ВСС и че няма конфликт с Мирослава Тодорова.

- президентът Росен Плевнелиев заявява: Притеснен съм, когато съдиите в България протестират. Това е поредният проблем, който старият Висш съдебен съвет произвежда. Решението на съда поражда съмнение за неефективност."

Събота, 12:00

Съобщението, че ВСС е готов да преразгледа решението си, изчезва от сайта на съвета.

Неделя, 11:00

След като два дни по-рано правосъдният министър Диана Ковачева е казала, че призовава ВСС да преразгледа решението си за уволнението Тодорова, иска включване в предаването "Неделя 150" на БНР, за да съобщи, че е свикала извънредно заседание на съвета в понеделник, открито за журналисти, тъй като, ако се окажели верни информациите в медиите за тежките нарушения на Тодорова, те са трябва да бъдат обсъдени публично и да се чуят по-добре мотивите за уволнението. Съзнателно или поради незнание, Ковачева пропуска факта, че законът категорично забранява разпространение на данни от дисциплинарно производство, което не е приключило - в случая заради обжалването на решението от Тодорова..

Понеделник, 9:00

Вътрешният министър Цветанов заявява пред БНТ: "Не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек, забавил 50 дела и лишил от правораздаване хора, които са направили отвличане, нанесли са щета на държавния бюджет в особено големи размери за ДДС, които 2007 г. се е произнесла с присъда и 2011 г. се е произнесла с мотивите си." По думите му на протеста е имало адвокати от "незнайно какви кантори"

10:00

На извънредното заседание на ВСС отделни негови членове (или по-точно Пламен Стоилов) изнася твърдения за нарушения. Дали твърденията са верни - не знаем, защото другата страна я няма, за да каже своята гледна точка, а съдът (ВАС) още не се е произнесъл въз основа на доказателствата. Тече разказ, но на журналистите не са показани доказателствата. Не са, защото  членовете на ВСС знаят, че нямат право и затова (уж) изнасят факти, научени от медиите.

На заседанието става ясно също, че за пет години ВСС е организирал само един семинар и е написал доклад за натовареността на магистратите, както и че практиката по дисциплинарните производства за забавени мотиви е противоречива.

11:00

Министерството на правосъдието кани кореспонденти на чужди медии на пресконференция по "актуални въпроси" от 13:30 ч. По-късно тя е отложена за 15:30.

15:00

На въпрос дали е изследвал въпроса със забавените досъдебни производства по делата, заради които беше уволнена Мирослава Тодорова (нейното забавяне е 4 г. 8 месеца, а на разследващите – близо десет години), членът на ВСС Божидар Сукнаров казва за dnevnik.bg, че случаят "Тодорова" е приключил за ВСС и няма да го коментира. Така без последствия остава и изнесената информация за нарушения на ръководството на СГС.

15:30

Диана Ковачева отменя срещата с чуждестранните журналисти, след като на нея идват и български репортери. Тя се мотивира с "изскочила работа". 

16:00

Президентът Росен Плевнелиев отговаря на Цветанов: "Продължавам да твърдя, че решението на ВСС за уволнението на съдия Тодорова е необосновано и необективно, което остави съмнение, че се подхожда несистемно, а по-скоро индивидуално към някой, който, освен че има силна гражданска позиция, но и води дела срещу вътрешния министър."

Държавният глава отхвърля огласеното същия ден предложение на ДСБ за промени в конституцията, които да доведат до радикални структурни реформи на ВСС - премахване на парламентарната квота от 11 души във ВСС и пряк избор на съвета от всички магистрати.

Спорните основания на ВСС срещу Тодорова

От думите на Божидар Сукнаров, председател на дисциплинарния състав във Висшия съдебен съвет (ВСС), предложил уволнението на съдия Мирослава Тодорова, се разбира, че основанието за това е забавяне на мотивите по три наказателни дела от общ характер (по които обвинението се поддържа от прокуратурата). Те са част от 53-те дела, заради чието забавяне Тодорова вече беше наказана с намаляване на заплатата с 15% за две години. Сега за три от тях тя получава повторно и крайно наказание - уволнение.

По едното дело мотивите са забавени четири години и осем месеца. Според Сукнаров така е изтекла абсолютната давност и апелативният съд е прекратил делото, а Тодорова е създала "условия за избягване на наказателна отговорност от подсъдимия".

От писмената защита на съдия Тодорова, която не беше поканена за изслушване от ВСС, става ясно обаче, че "подсъдимият по делото е бил оправдан и присъдата е изцяло потвърдена от апелативния съд". Това означава, че забавеното написване на мотивите към оправдателната присъда не би могло да създаде условия подсъдимият да не понесе наказателна отговорност, тъй като тя не е възникнала въобще.

Според Сукнаров другите две дела са със забавени мотиви "по едното - около три години, а по другото - около две". По тях не е изтекла давността, но подсъдимите са били "лишени от възможността в продължение на две-три години да обжалват постановените против тях съдебни актове, което разклаща доверието в съдебната система". Едното от двете производства е срещу съдения за наркотрафик Васил Маникатов, който беше отвлечен, докато трябваше да излежава присъда.

По закон срокът за изготвянето на мотивите на наказателните дела от общ характер е месец, но той не е задължителен и нарушаването му не води до правни последици, признава и самият Сукнаров. "Магистратът трябва да носи отговорност само ако не се е произнесъл в "разумен срок" и бездействието му е виновно", твърди в писмената си защита Тодорова и настоява за преценка дали срокът е разумен в контекста на цялостната й натовареност - над 300 дела годишно. Тя обръща внимание, че забавянето на мотивите не е довело нито до вреди, нито до ползи за подсъдимите, както и че "въпреки забавянето при изготвянето на мотивите качеството на правораздаването й е подпомогнало ускоряването на процеса в другите две инстанции".

Според Сукнаров Тодорова е уволнена и заради "други нарушения": взети от деловодството дела, забавяне на качването на присъдите в електронната система на съда. От защитата на Тодорова става ясно, че тя е изобщо първата проверявана в това отношение и че има почти 10 пъти повече качени в системата дела в сравнение с ръководителите на съда.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  hristov19 avatar :-|
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?

  Ковачева стана за смях ,Цветанов е на обичайното си посредствено ниво , Президента защити достойно позицията си..

 • 2
  muzar avatar :-|
  Музар

  Циркът е пълен. Искам да обърна внимание на поведението на ВСС, който непрекъснато произвежда правни "грешки". Цитирам "Правен свят":

  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=27342
  Всички разпоредби на закона са спазени по време на дисциплинарното производство, заяви Божидар Сукнаров, член на дисциплинарния състав. Законът предвижда задължително изслушване на дисциплинарно провинените лица от дисциплинарния състав (или от административния ръководител), не и от пленарния състав на ВСС. Г-н Сукнаров заяви, че решенията на тричленните състави на ВАС, с които бяха отменени наложени от ВСС наказания, именно защото магистратите не са били изслушани в съвета, все още не са влезли в сила. Предстои решението на петчленен състав, каза той. Това обаче не е точно така – има и едно такова решение, което е потвърдено от петчленка – по делото по жалба на съдията Пламен Колев от СГС. Предстои петчленен състав да се произнесе и по други две решения в същия смисъл – по жалби на съдиите Иван Коев и Владимир Астарджиев от СГС.

  Така или иначе, макар г-н Сукнаров да не знае да има влязло в сила решение, той има разрешение на дилемата как да се осигури право на защита на магистратите по дисциплинарки в тези случаи. Това разрешение обаче не предвижда най-простичкия и логичен ход - засегнатите магистрати да бъдат поканени и изслушани от ВСС. Законът не предвиждал такова нещо, заяви г-н Сукнаров.(Всъщност законът в никакъв случай не забранява ВСС да кани и изслушва когото и да е.) "Може би е правилно оттук нататък да въведем практика вносителят на предложението Инспекторатът да не взема отношение преди гласуването, макар и да участва в заседанието по закон. Оттам нататък нещата са напълно чисти процесуалано, даде рецепта г-н Сукнаров. Тя обаче едва ли е приложима в случая. В конкретните решения ВАС отменя дисциплинарното наказание, наложено на съдиите и заради нарушено право на защита по чл. 56 от конституцията, а не само заради нарушаване на принципа на равнопоставеност. И макар в закона да не пише изрично, че предложените за наказание трябва да се изслушат, в Конституцията е записано, че нейните разпоредби се прилагат пряко.

 • 3
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Ако управляващите имаха ясното и искрено желание да работят за незавсисима съдебна система (от която всички имаме нужда), то не биха се оплели и шикалкавили по този непристоен начин.
  А щом те нямат такова желание, то ние нямаме нужда от такива управляващи.

 • 4
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  Айде бе
  Уволниха някаква дето не си върши работата и вече голям проблем става
  Един работник ако не си върши работата така години изхвърча на момента, а съдиите не, щшото сигурно са богоизбрани
  ай сиктир!

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  А какво стана с осъдената съдийка за подкуп? Тя още ли е съдийка?

  Проблемът да съдебната система е огромната натовареност на съдиите, която може да се реши само с назначаване на още няколко хиляди съдии - което няма как да стане или просто разходите които плащат загубилите делата да не са субсидирани - а да са в пълен размер, включващ хонорарите на всички участвали в решаването на съответното дело от съдията - до портиера, че и отгоре. Т.е. делата трябва да станат скъпи за загубилият делото. В момента съденето е национален спорт. Така съдиите са претрупани и делата се точат с години - т.е. нямаме правораздаване. А в съда е като в руска рулетка, не знаеш кой съдия как ще реши дадено дело, особено когато се проточи.

  Който иска да не плаща много пари ако не е прав - ами отива на медиация или въобще не опира до съда.

  Отделно прокуратурата ако загуби дело, трябва да плаща от своя бюджет. Ако на 2ра инстанция присъдата се промени - съдиите да си плащат разходите от своя бюджет. Ще се повиши отговорността - както на тези които решават да се съдят, така и на самите съдии и прокурори. И най-важното - няма да има точене на дела, просто защото разходите скачат с всяко свикано заседание.

 • 6
  muzar avatar :-|
  Музар

  [quote#4:"vesko_dechev"]Уволниха някаква дето не си върши работата и вече голям проблем става[/quote]

  ВСъщност, не са я уволнили - цитират "Правен свят" - първото такова дисциплинарно уволнение вече е паднало в съда (ВАС). Предстои и останалите да "паднат", тъй като ВСС прави елементарни правни грешки! При това явно серийно. Когато един престъпник извършва серийни престъпления, не му ли секазваше "рецидивист"? ВСС прави постоянно една и съща правна грешка, поради което наложените от тях наказания се отменят от съд.

 • 7
  hristov19 avatar :-(
 • 8
  leko_uchuden avatar :-|
  leko_uchuden

  Пак да повторя - престъпници уволниха мързелив съдия. Изберете си "страна". Не може човек , който не е писал мотиви 4 години да е "символ" на реформата. Ако искаш да даваш морални оценки първо махаш гредата в свовто око, защото имаче ще дойде цецко и ще компрометира всяко желание за реформи.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  lz22 avatar :-|
  lz2

  [quote#8:"leko_uchuden"] Не може човек , който не е писал мотиви 4 години да е "символ" на реформата.[/quote]

  Ама това е най-доброто,с което разполагат съдиите!Добре поне,че не са я хванали с подкуп,защото нещата опират до това,че разликата,между оная нещастница във Варна,и останалите е,че нея са я хванали,а останалите,още не!

 • 10
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Настоящият ни ВСС – еманация на съдебната ни система и на обществената ни пригодност за създаване на гражданско общество на демократична основа; което се опита чрез законови промени, /касаещи функционирането му/ да изтъргува "независимостта" на съдебната ни система, а в последствие я отстъпи под натиск на "най-демократичния премиер, който сме имали и ще имаме" е Нагледно доказателство за обективността на очаквания от ЕК доклад, както за нейния авторитет, така и за смисъла от съществуването й, и нейното влияние за прилагането на еднакви правила за всички граждани на ЕС, каквито трябва да бъдем и ние /все още, но докога ли ?/!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход