Брюксел: Организираната престъпност остава проблем №1 за България

Мониторингът върху страната ни се запазва поне до края на 2013 г.

Тодорова поиска да се спре решението на ВСС

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова вече е подала искане до Върховния административен съд изпълнението на решението да бъде спряно до окончателното произнасяне на съда по казуса. Мотивът на Тодорова е че така тя ще може да продължи работата си по делата, по които заседава, предаде "Дневник". ВАС трябва да се произнесе незабавно по искането й за спиране, като се очаква това да стане още днес.

Организираната престъпност остава голямо предизвикателство за България. Остават въпроси и за независимостта на съдиите. Това е записано в черновата на доклада на Европейската комисия (ЕК), съобщиха БНТ и в. "Труд". Документът ще бъде публикуван в сряда и е петгодишна оценка на напредъка на страната в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Еврокомисията (ЕК) се позовава на данни от Европол, според които български престъпни групировки действат в 15 членки на ЕС и са едни от най-мащабните в Европа, отбелязва "Труд". Според Брюксел обаче ролята и вниманието на престъпните групировки вътре в страната са "уникални". "Тези групировки упражняват значително влияние върху българската икономика - годишният оборот на 12-те най-влиятелни криминални структури е 1.8 млрд. евро. Това ограничава конкуренцията и чуждите инвестиции и осигурява платформа за влияние върху политическите процеси и държавните институции".

В доклада е записано, че страната ни има нужда от време, за да изпълни оставащите препоръки – общо 17 на брой, което налага запазване на мониторинга от страна на Брюксел. Според БНР обаче ще отпаднат междинните доклади за България. Така следващият доклад по изпълнението на препоръките ще бъде в края на 2013 г. По този начин Брюксел за първи път ни "разделя" от Румъния, която ще бъде подложена на допълнителна оценка още в края на тази година – заради опасения, че излага на риск демократичните принципи, разделението на властите и върховенството на закона, допълва БНР.

Похвала за арестите, но недостатъчно присъди

Една от малкото похвали от Брюксел е за поредицата полицейски операции след идването на власт на ГЕРБ. ЕК отбелязва, че многото арести не доведоха до много дела. Но все пак организираната престъпност "бе здраво разклатена, ограничиха се проституцията, трафикът на хора и фалшификациите".

Въпреки че след 2010 г. България инвестира много в подобряване на институционалната и законовата рамка за борба с организираната престъпност, резултатите са ограничени. По твърде малко важни дела срещу организираната престъпност има присъди, отбелязват от Брюксел. За последната година по 4 такива процеса обвиняемите бяха оправдани. Само за 4 от общо 33 поръчкови убийства след 2006 г. са почнали съдебни дела. А от общо 77 "знакови" дела за организирана престъпност, които ЕК наблюдава, едва 16 са приключили с присъди. В 10 от тях всички или част от обвиняемите са оправдани.

Документът отбелязва създаването на специализирани структури в полицията, следствието и съда за борба с организираната престъпност, но досега те не са могли да докажат ефективността си. Специализираният съд, например, се е занимавал предимно с маловажни случаи, тъй като законодателството не му дава възможност да разглежда делата по приоритет.

Независими ли са съдиите

В черновата на документа се посочва, че има случаи, когато назначаването на съдии от парламента и ВСС е било непрозрачно и помрачено от обвинения в политическо влияние. Обръща се внимание на уволнението на съдия Мирослава Тодорова, като се посочва, че то е пример за непоследователност в дисциплинарната юриспруденция.

Друг проблем е голямата разлика в натовареността на съдилищата в София и другите градове и забавяне публикуването на мотивите за присъдите. По този начин, пише в доклада, много съдии се намират в техническо нарушение и могат да станат обект на субективно отношение.

За слабите резултати като цяло според Брюксел вина носят и полицията, и прокуратурата, и съдилищата. Голям проблем са оценката и администрирането на доказателствения материал, многото непълни и слаби обвинителни актове, прекаленото уповаване върху косвени доказателства.

Европейската комисия иска да остане в сила Механизмът за сътрудничество и оценка, защото той се оказал ефективен. Препоръчва се следващия доклад да бъде в края на 2013 г.

Критиките

- България инвестира много в подобряването на институционалната и правната рамка за борба с организираната престъпност след 2010 г., но резултатите са ограничени.

- Утрояването на полицейските разследвания до 6000 през 2011 г. не води до убедителни резултати.

- Слаба разкриваемост на поръчковите убийства.

- Законови ограничения за ефективността на Специализирания наказателен съд и Специализираната прокуратура.

- Програмата за защита на свидетели не дава резултати по важни дела.

- Няма контрол на имуществото на висши държавни служители.

Цветанов: Има и добри моменти в доклада

"Има и добри моменти. В една държава, когато 20 години е липсвала воля за борба с организираната престъпност, резултатите не могат да дойдат за една-две-три години. За първи път има ясна политическа воля". Това бе коментарът на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод изтеклата информация за съдържанието на доклада на Европейската комисия, след като представи в парламента отчет на дейността на МВР за последните три години. Неговият доклад бе представен ден преди официалното представяне на доклада на ЕК.

Според Цветанов МВР е изпълнило на 100% препоръките на Брюксел, но мандатът на ведомството не е достатъчен, за да се разрешат всички заварени проблеми. По думите му, след като бъдат завършени някои от най-знаковите дела, резултат от работата на министерството, от Европа ще дадат ясен сигнал за постиженията.

Направеното от МВР през последните години няма аналог в новата ни история. Това коментира зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов, който е от групата на ГЕРБ, цитиран от "Дарик радио".

Цветанов посочва като най-големи постижения на МВР преструктурирането в дирекциите на министерстовто, намаляването на служителите му до 55170 души и отбелязва някои от най-важните специализирани операции като залавянето на "Наглите", работата по установяването на групата на "Октопода", както и наскоро проведените операции "Кокаинови крале" и "Хашиш".

В доклада намира място и скандалът с дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова, който доведе до безпрецедентни протести от страна на съдии и граждани. В нейна защита се изказа и президентът Росен Плевнелиев, с което влезе в задочен спор с вицепремиера Цветанов. Днес вицепремиерът коментира, че няма противоречия с президента и че няма желание да влиза в спорове.

"Нямам противоречия с президента, нямам желание да влизам в спорове. Президентът има своята компетентност и всеки има възможност да дава своето мнение. Аз давам оценката си на фактите, а те са – 57 забавени дела. За първи път в историята на съдебната система имаме съдия, който има две дела с изтекла давност и липса на правораздаване. Когато се срещне президентът с жертвите на престъпността, а не само да гледаме живота от хубавата среда. Ежедневно министърът на вътрешните работи се сблъсква с очакване тези престъпления да бъдат разкрити по-бързо", коментира Цветанов, цитиран от агенция "Фокус".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


51 коментара
 • 1
  donchoquihote avatar :-|
  StiffUpperLip

  Но все пак организираната престъпност "бе здраво разклатена, ограничиха се проституцията, трафикът на хора и фалшификациите".

  След като комунистите са завзели съд и прокуратура на първо време може да бъде постигането само "здраво разклащане на организираната престъпност'. Тия авгиеви обори не могат да се изринат току така. Но малко по малко въпреки всички вой и пречки нещата ще станат.

 • 2
  nick11 avatar :-|
  Николай_1
  • -11
  • +108

  99.99% от хората пряко или непряко замесени с организираната престъпност у нас са дълбоко свързани с бившата комунистическа номенклатура и всички разклонения на бившия КДС .
  Това показва , че всъщност преходът в България въобще не е започвал , защото комунизмът от България въобще не си е тръгвал , той само се видоизменял през последните 22 години у нас.

 • 3
  b_mitov avatar :-|
  b_mitov

  Снимката над статията карикатура на Доньо Донев ли е? :) :) :)

 • 4
  b_mitov avatar :-|
  b_mitov

  До коментар [#2] от "Николай_1":

  Преходът започна с емиграция и ще прдължи с имиграция на китайци и араби докато не останат Българи.

  Иначе по статията. Тая тема се дъвче от известно време, ама хората искат да виждат присъди и справедливост, а не само борба за постове. С тая патаклама освен да си извадят черните ризи и още повече да опетнят институцията съд ( а без съд не може ) друго няма да стане. За това за съда или добро или нищо(е малко критика върху статистика може пък съдиите да му мислят).

 • 5
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Сега Цецо трябва да си подаде оставката или да бъде сменен.
  Толкова е просто! Написали са му двойка.
  Всякакви локуми за положителни оценки и т.н. грамоти в рамки, може да си ги остави отзад(имам предвид на задното стъкло)!

 • 6
  tanas avatar :-|
  Танас

  За слабите резултати като цяло според Брюксел вина носят и полицията, и прокуратурата, и съдилищата. Голям проблем са оценката и администрирането на доказателствения материал, многото непълни и слаби обвинителни актове, прекаленото уповаване върху косвени доказателства.

  ===================

  Иначе казано НЕКАДЪРНОСТ или ПОДКУПОНОСТ и в двата случая трябва ЧИСТКА в МВР и ПРОКУРАТУРА.

  ОСТАВКИ и ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ както в другите посткомунистически страни.

  ==================

  Румъния започва мащабна чистка и реформа на вътрешното си министерство. 10 000 полицаи ще бъдат уволнени заради липса на подготовка и професионализъм. Това съобщи вътрешният министър Траян Игас.

  Съкращенията ще бъдат извършени до началото на октомври. Според румънския министър на вътрешните работи през последните години 20 000 служители на министерството, главно полицаи, са били назначени с връзки. В същото време много от работещите в министерството нямат необходимото образование за постовете, които заемат.


  http://bnt.bg/bg/news/view/57965/chistka_v_rumynskoto_mvr

  ==================

  Прокуратурата прекрати още 70 958 дела заради давност

  Присъдите след споразумения продължават да растат и са 5177 само за първите шест месеца на годината
  Доротея Дачкова
  Само за първите шест месеца на годината прокуратурата е прекратила нови 70 958 дела заради изтекла давност. Тези престъпления ще останат ненаказани, защото са изтекли всички срокове те да бъдат приключени и внесени в съда. Това на практика амнистира извършителите.  А те са били известни на прокуратурата по 1675 от прекратените дела, което прави 2.4%, сочат данните в доклад на държавното обвинение. 235 659 бяха прекратените по давност дела през м.г.

  Откакто Борис Велчев оглави прокуратурата, поради давност са прекратени около 400 000 дела, някои от които са залежавали и по 20 години. Абсолютната давност се определя в зависимост от размера на предвиденото наказание.

  В края на юни т.г. са били спрени 672 616 разследвания. Основното основание при тях е невъзможността на разследващите от МВР да разкрият извършителя. От прокуратурата искат нова регламентация за тези преписки - те настояват МВР изобщо да не им изпраща тези дела, ако не е открит извършителят на престъплението. По огромна част от спрените разследвания всъщност се чака изтичането на давността, което ще позволи и окончателното им прекратяване. Най-голям е броят на тези дела в Софийския апелативен район - 244 393, като 103 921 от тях са на Софийската районна прокуратура. Следва Пловдив със 135 186, от които - 42 238 на районната прокуратура.

  Досега никой не е санкциониран за необявената амнистия. Няколкото наказателни дела срещу прокурори, които започнаха покрай ревизията, рухнаха в съда. А за търсене на дисциплинарна отговорност също е изтекла давността.

  Интересни са и данните за внесените в съда за първата половина на 2009 г. прокурорски актове. Те са общо 20 759 - почти колкото за същия период на м.г. В това число влизат и споразуменията, както и предложенията за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба.

  Броят на споразуменията се е увеличил чувствително и за първото полугодие е 5177. През първата половина на 2008 г. споразуменията са били 4661, а от януари до юни 2007 г. - 3097.
  В тези случаи обвиняемият или подсъдимият признава вината си, но получава възможност наказанието му да падне под минимума, предвиден в НК. Справка на прокуратурата за м.г. показа, че 49% от осъдителните присъди са постигнати след сделка. В това число влиза споразумението на Боян Петракиев-Барона, чиито дела се превръщат в нарицателно за бавно правосъдие. През март той се съгласи на ефективна присъда по дело за отвличане на сърбина Любимко Радославевич, извършено през 1994 г. Споразумението бе сключено месец преди да изтече 15-годишната абсолютна давност, но Петракиев не влезе в затвора, защото бе излежал присъдата си предварително. По-късно той сключи и второ споразумение - за 3 г. и 7 месеца ефективна присъда за организиране на престъпна група за произвеждане и разпространение на фалшиви кредитни карти.

  Варненските общински съветници Веселин и Христо Данови - баща и син, също се споразумяха с прокуратурата през юни и влязоха за малко в затвора по обвинения за престъпна група за склоняване на жени към проституция и пране на пари и за изнудване. Общо 19 души от бандата получиха леки присъди. Само общинският съветник от ДПС Иван Славков отказа и делото му още не е приключило.

  Освен внесените като споразумения разследвания и 4725 от започналите с обвинителни актове дела също са приключили със сделка.

  Значителен е и процентът на предложенията за налагане на глоби - 12.39% от всички внесени актове. НК допуска това за над 300 престъпления. Когато обвиняемият отговаря на условията, прокуратурата е длъжна да поиска от съда да го освободи от наказателна отговорност и само да го глоби от 500 до 5000 лв.

  http://www.segabg.com/article.php?issueid=4421&;;sectionid=16&id=0000101

 • 8
  chievo avatar :-|
  Chievo

  Но все пак организираната престъпност "бе здраво разклатена, ограничиха се проституцията, трафикът на хора и фалшификациите".
  _____________________________

  Еврокомисарите нещо са се объркали. Организираната престъпност беше положена в подходяща поза, и гръбнакът й - пречупен.

  Мониторингът е обида за професионалисти като Цветанов. Трябва да бъде незабавно премахнат, а български експерти - изпратени в страните-членки на ЕС, за да обучат чуждите си колеги на професионализъм.

  Така бързо ще се изравним със стандарта на останалите страни в ЕС. Или по-точно, те ще се изравнят с нас.

 • 9
  pag avatar :-?
  pag

  Нима някой е очаквал мониторингът да бъде спрян?
  Мониторингът ще остане поне още 5-7 години, независимо кой е на власт. Докладът отново обръща внимание на старите слабости (факт е, че ги има), отчита се и напредък (факт е, че го има) - т.е. никаква космическа драма, както се опитват да ни внушават.
  Истинските промени стават със смяната на поколенията, не по-бързо - неприятно, но факт........

 • 10
  milena_82 avatar :-|
  milena_82

  Добър ден! Организираната престъпност си остава фундаменталното предизвикателство за България!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход