Трети фалстарт на делото "Батко"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Трети фалстарт на делото "Батко"

Трети фалстарт на делото "Батко"

Четвърта година държавата не може да стартира наказателен процес срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев

Иван Михалев
6699 прочитания

Софийският градски съд (СГС) се провали и в третия опит да започне мега-делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, който е обвиняем за възложените обществени поръчки на фирми, управлявани от неговите братя. Третият фалстарт на делото дойде в навечерието на поредния критичен доклад на Европейската комисия и може да служи като нагледен пример за кризата в правосъдната ни система.

Провалът е знаков и поради факта, че според обвинителния акт именно заради "братските поръчки" в пътния фонд бяха спрени европейските фондове за България. Това стана по времето на тройната коалиция, а вече четвърта година (скандалът с пътния фонд гръмна в началото на 2008 - бел. ред.) съдът не може да започне делото срещу основния виновник за нарушенията.

Причината за днешното отлагане на делото бе отсъствието на адвоката на Георгиев. Оказа се, че адвокат Пламен Ялнъзов има неотложен ангажимент в чужбина. Съдия Петя Крънчева бе принудена да насрочи нова дата за старт на процеса, която заради предстоящата съдебна ваканция ще е чак в края на октомври.

Това е фалстарт на делото "Батко и братко". В края на 2010 г. делото бе върнато на изходно положение, след като съдията докладчик Георги Колев бе избран за председател на Върховния административен съд. Наложи се цялото дело да бъде възложено на друг магистрат, който тепърва да се запознае с десетките томове доказателства и свидетелски показания.

Самият избор на заместващ съдия се забави с няколко месеца, тъй като се оказа, че в СГС няма свободен човек, който да го поеме. Накрая се наложи да бъде командирована съдийката от Софийския районен съд Весела Дончева, за да може процесът да започне. Няколко месеца по-късно обаче тя откри допуснати "съществени процесуални нарушения" в обвинението срещу Веселин Георгиев и така цялото дело бе върнато отново в досъдебна фаза

Изненадващо обаче Дончева беше разкомандирована и върната на работа в Софийския районен съд. На нейно място бяха командировани други съдии от същия съд. Заедно с другите дела на Дончева, делото беше пуснато за ново разпределение, като незнайно защо от списъка със съдии бяха изключени новокомандированите. В крайна сметка то се падна при съдия Петя Крънчева при която има концентрация на дела от обществен интерес. След като стана ясно, че в преразпределянето на делата на Дончева не са били включени новокомандированите съдии, всички магистрати от СГС си върнаха делата за ново разглеждане. Крънчева беше единственият съдия, който не върна делото за Батко. 

Днешното поредно отлагане на делото сякаш идва като илюстрация за неспособността на държавата да решава знакови дела, свързани с конфликти на интереси и корупция. Което впрочем е и една от основните (заслужени) критики в доклада на Брюксел.

Гафове съпътстват процеса от самото начало

Процесуалните спънки по делото "Батко" започнаха още през март 2009 г. Първото заседание на съда бе отложено, заради разболяване на Веселин Георгиев в последния момент. Оказа се, че бившият пътен шеф е постъпил за лечение в пловдивската неврохирургия. Друга пречка за стартиране на процеса беше отсъствието от залата на двамата му братя - Емил Георгиев и Бойко Георгиев, които бяха призовани в качеството на свидетели.

При втория опит за стартиране на процеса изникна нов гаф. Държавата, в лицето на Министерството на финансите, пропусна възможността да предяви иск за претърпени имуществени щети, настъпили в резултат на раздадените по братски обществени поръчки. Юристконсултът на министерството Десислава Димитрова на няколко пъти беше попитана от съдия Георги Колев дали може да посочи сумата на настъпилите имуществени вреди и след като тя не можа да му отговори, се случи логичното - съдът отхвърли гражданския иск.

Така държавата ще трябва да изчака края на наказателното дело и едва тогава да заведе нов граждански иск за щетите, които бившият пътен шеф е нанесъл с незаконно сключените договори. С тази скорост на българското правораздаване, това може да стане най-рано след 5 години, когато присъдата мине и последната инстанция. Ако това изобщо някога се случи...

Държавата се постара максимално, за да забави делото. Дълго време Министерството на финансите отказваше да предаде оригиналните писма от Европейската комисия, в които Брюксел предупреждава властите в София, че ще спре финансирането, заради допуснатите нарушения в пътния фонд. Наложи се оригиналите да бъдат изискани от Брюксел, тъй като се оказа, че те не се пазят в архива на Министерството на финансите.

Делото беше съпътствано и от други странни обстоятелства. Вместо да призове като свидетели в съдебната зала тримата министри, участвали в управлението на пътния фонд по време на тройната коалиция - Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, съдът реши да потърси за свидетелски показания членове на кабинета, които нямат отношение към харченето на парите за пътища. Така в залата бяха извикани Меглена Плугчиева, Гергана Паси и националният ръководител Димитър Ивановски.

Всичко това, съчетано с процедурните спънки от страна на съда, ясно илюстрира "волята" на българската държава да защити интереса на данъкоплатците.

Обвинението

Според прокуратурата Веселин Георгиев е сключил 8 договора за обществени поръчки на стойност 120 млн. лева с фирмите "Инмат" ООД, "Биндер" АД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", в чието управление са участвали по това време двамата му братя – Бойко и Емил. По този начин той е позволил те да бъдат облагодателствани в нарушение на закона за обществените поръчки, твърди държавното обвинение. Заради скандала през 2008 година Брюксел спря 165 милиона евро по програмите ИСПА и ФАР.

Адвокат Пламен Ялнъзов (вдясно) не се яви на днешното заседание на съда по делото за злоупотреби в пътния фонд. Обвиняемият Веселин Георгиев поиска отлагане на делото, което принуди съдия Петя Крънчева да насрочи нова дата за края на октомври.
Фотограф: Георги Кожухаров

Софийският градски съд (СГС) се провали и в третия опит да започне мега-делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, който е обвиняем за възложените обществени поръчки на фирми, управлявани от неговите братя. Третият фалстарт на делото дойде в навечерието на поредния критичен доклад на Европейската комисия и може да служи като нагледен пример за кризата в правосъдната ни система.

Провалът е знаков и поради факта, че според обвинителния акт именно заради "братските поръчки" в пътния фонд бяха спрени европейските фондове за България. Това стана по времето на тройната коалиция, а вече четвърта година (скандалът с пътния фонд гръмна в началото на 2008 - бел. ред.) съдът не може да започне делото срещу основния виновник за нарушенията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  donchoquihote avatar :-|
  StiffUpperLip

  Съдът ни е клоака. Отврат. Крайно време е да се протестира срещу това, а не за глупости.

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  както се пееше в една песен на агент Петров "... и след мъглата, мъгла...."

 • 3
  funny_jazzy avatar :-|
  funny_jazzy

  До коментар [#1] от "donchoquihote":

  Много, ама много си прав. Съдът ни е "the ROOT of ALL EVIL" в тази "държава"!

 • 4
  ssh34368102 avatar :-|
  роджър

  До коментар [#1] от "donchoquihote":

  В случая съдът просто прилага Наказателно-процесуалния кодекс ... там, а и в НК, е клоаката ... няма такива закони, изцяло в полза на престъпниците, приети от всички народни събрания досега ...

 • 5
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  ......Делото беше съпътствано и от други странни обстоятелства. Вместо да призове като свидетели в съдебната зала тримата министри, участвали в управлението на пътния фонд по време на тройната коалиция - Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, съдът реши да потърси за свидетелски показания членове на кабинета, които нямат отношение към харченето на парите за пътища........
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Комбинацията от комунистическа наглост и съдийска продажност влезла в действие при това дело , както и при много други знакови дела , показва до каква степен е прогнила цялата ни Съдебна система.
  Необходима е цялостна реформа на Съдебната сиситема.

 • 6
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  До коментар [#5] от "Николай_1":

  Преди да плюеш да беше проверил на чий действащ министър е фаворит съдията ;)

 • 7
  bz avatar :-|
  bz

  "Днешното поредно отлагане на делото сякаш идва като илюстрация за неспособността на държавата да решава знакови дела..."
  Защо Капитал се опитва да вмени вина на цялата ДЪРЖАВА че не решавала знакови дела ?!?
  За всяко дело има точно определени дознатели, прокурори, вещи лица и съдии които не са си свършили работата.
  Тези опити за размиване на отговорността Ви свалят нивото с всяка такава статия.
  Само се чудя как не намерихте нещо да е попречила изпълнителната власт на това дело.

 • 8
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  До коментар [#6] от "demonoid":

  За точно кой съдия/съдийка става дума ? - по това дело са се сменили 99 съдии до този момент. И след като си толкова запознат с проблематиката специално по това дело , сподели с нас името на този действащ министър!!
  Или са само празни приказки.

 • 9
  mentor avatar :-|
  Ментор

  колкото и мега-критичен да е доклада за съдебната система, все ще е малко. Само това дело е достатъчно за двойно по-критичен. Значи имаме десетки милиони, откраднати с политическа протекция от най-високо ниво при правителството на Станишев, плюс още десетки пъти по толкова загуби в резултат на спрените поради кражбите европари. Загубите за обществото са колосални, но призваните да осигуряват законност 4 години не правят абсолютно нищо освен командирования, разкомандирования и прочие абсурдни процедурни дивотии.
  След като адвоката се оказал с неотложен ангажимент за който не е уведомил, нормално е да му спрат правата за 2-3 години. И на адвокатите като с магическа пръчка ще спрат да им изникват подобни ангажименти.

 • 10
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  До коментар [#6] от "demonoid":
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Преди да плюеш да беше проверил на чий действащ министър е фаворит съдията ;) .......................................
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  В моя пост #5 аз споменавам за "комунистическа наглост" и за "съдийска продажност" - не е ставало дума за нито едно конкретно дело и за нито едно конкретно име на съдия.
  Но........според тебе аз "плюя".............
  От какво тогава се чустваш толкова засегнат другарю??Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK