Отново интересен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Отново интересен

Председателят на РЗС Яне Янев стана странно търсен събеседник от депутатите, ангажирани с промени в изборното законодателство<br />

Отново интересен

Председателят на РЗС Яне Янев предлага законодателни промени в услуга на статуквото

Елена Старидолска
4159 прочитания

Председателят на РЗС Яне Янев стана странно търсен събеседник от депутатите, ангажирани с промени в изборното законодателство<br />

© Анелия Николова


Един майстор дърводелец след 40 години работа решил да се оттегли. Отишъл при началника си и казал, че вече му е време да се пенсионира. Той се съгласил, но поръчал да направи още една къща и тогава да спре да работи. Майсторът, който иначе не обичал да претупва работата, не се старал много - вложил по-лоши материали, не изпипал строежа. Когато приключил, занесъл ключовете на началника си, а той му ги връчил с думите, че е заслужил след 40 години служба да си построи къща. "Ако знаех, че ще е за мен, много повече щях да се старая", завайкaл се майсторът.

С тази притча депутатът от "Синята коалиция" Михаил Михайлов илюстрира подхода на управляващите в парламента към изборния кодекс и закона за политическите партии. "Не мислете за тях като за ваши, а за цялата система", обърна се той към ГЕРБ по време на дебатите по измененията на кодекса в сряда. Всички парламентарни групи имат предложения по него, но повечето от тях не са съществени. Донякъде очаквано най-скандалните идеи дойдоха от председателя на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев, който реши да направи корекции и в закона за политическите партии, някои от тях очевидно насочени срещу новата формация на Меглена Кунева. С гласовете на мнозинството и двата проектозакона минаха безпроблемно на първо четене.

Въпреки че Янев категорично отрича да е имал предвид партията "Движение България на гражданите", когато с експертите си е писал законопроекта, зад повечето от текстовете в него прозират намерения да се създадат затруднения пред включването й в политическия живот (конкретните предложения - в допълнителния текст). Още повече че председателят на РЗС не крие ироничните си коментари по адрес на бившия еврокомисар: "Тъкмо във властта се изредиха децата и внуците на членовете на Политбюро на БКП и дойде ред на снахите."

Извън текстовете "анти-Кунева" другите предложения поставят по-високи изисквания към учредяването на партии, по-високи бариери за Народното събрание пред коалициите, по-голяма прозрачност за финансирането на формациите и по-лесни правила за заличаването им. Искра Фидосова, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ, беше един от пламенните му апологети.

Законотворец

В кулоарите на Народното събрание Янев изведнъж се оказва търсен събеседник от депутатите, ангажирани със законодателството за изборите и политическия живот. След като още в правната комисия получи похвали от Искра Фидосова, че е предложил добри юридически текстове, в сряда той отдели немалко време и на колегата й Тодор Димитров. Разговорът беше за по-високия праг за преференция, който Янев предлага. Внимание му обърна и Мая Манолова - острието на БСП по изборното законодателство, но с упрек, че е внесъл текстове в ущърб на Меглена Кунева. Доскоро низвергнат в ролята си на опозиционер, след период на изолация и партиен разпад, Янев уцели стратегията за оцеляване при мнозинството от ГЕРБ - да поема неприятните поръчки в политиката в замяна на неясни компенсации. Затова и отново стана "интересен".  

В конкретния случай с поправките "анти-Кунева" обаче той се усети, че е прекалил и превръща новата инициатива в жертва. Янев вече дава знак, че между първо и второ четене ще настъпят промени, които ще отпуснат примката, въпреки че не признава, че цели да създаде трудности пред Кунева. "Колкото и да коригирате дефектните текстове, те изиграха ролята си, но не във ваша полза, а в полза на политическата сила, която искахте да уязвите", каза по този повод Четин Казак от ДПС на ГЕРБ и нарече текстовете на Янев гаф и мечешка услуга. 

"Вече обявих, че датата, от която влизат ограниченията, няма да е 2012 г., а 2013 г.", твърди председателят на РЗС и се кълне, че това било техническа грешка, защото текстът бил преписан от проекта му в миналия парламент. Още тогава бил предложил сходни поправки, за "оздравяване на политическата система, която е тежко разложена". Даже се зарича, че "с Кунева играта ще е по-интересна, тъкмо ще показваме кой е символ на подмяната и политическата фалшификация". И това го казва човекът, който на два пъти се опита да подмами избиратели, като регистрира партии със сходни имена на известни земеделски формации, откъдето тръгна пътят му в политиката. Протеже на Анастасия Мозер, след като я напусна, той създаде НС-БЗНС, огледално име на нейната организация тогава БЗНС-НС. За едни избори пък си направи плакати с Б.З.Н.С. по подобие на БЗНС на Георги Пинчев.

Баланси

Включването на Янев с тежката артилерия срещу партията на Меглена Кунева роди предположенията, че мнозинството, на което от няколко месеца РЗС пак е партньор, се притеснява от нарастващите проценти в полза на бившия еврокомисар в няколко социологически проучвания (между 8-10%). "България на гражданите", която все още не е регистрирана в съда, е далеч от позицията да застрашава първия в рейтингите - ГЕРБ, но би могла да повлияе на конфигурацията в следващото управление. Дори да не бъде изключена напълно от участие в него, влиянието й може да бъде силно ограничено, като с капани, вкарани чрез промени в законите, в последния момент се изяде от подкрепата й.
Яне Янев от своя страна прави опити да възстанови парламентарната си група в това Народно събрание, която се разпадна в края на 2009 г. Тя му трябва като инструмент, за да увеличи времето за изяви в парламента, да разполага с коли и членове на комисии. Освен това с помощта на ГЕРБ той ще промени определението за "парламентарно представена партия", така че при всички случаи РЗС да мине за такава. Това ще й помогне да излъчи представители в бъдещите избирателни комисии, които най-вероятно ще си взаимодействат с хората на управляващите.

Председателят на РЗС не се е отказал и от поредния енигматичен проект, който анонсира, но за есента на тази година. Според него тогава ще настъпи "разместване на пластовете в политиката" и ще се появи "интересна, нова фигура". Картината, която Янев рисува, по-скоро напомня на плаващите пясъци, в които в последните години затънаха почти всички политически играчи, които се опитаха да партнират с управляващите -  те се движат ту нагоре, ту надолу според дисбаланса между зависимостта си от тях и самооценката за тяхната значимост.    

Идеите на РЗС

1. "Анти-Кунева"


"Не се допуска името на партия да повтаря изцяло или частично име на регистрирано сдружение" - така партията "Движение България на гражданите" няма да може да се регистрира, защото вече има неправителствена организация "България на гражданите". Някои юристи дори твърдят, че изобщо не може да използва думата "гражданите", защото вече я има в "Граждани за европейско развитие на България". Според Янев обаче предложението му е, за да няма партии "Български червен кръст" или "Отворено общество". В ръководството на партии не могат да влизат хора, които в последната година са били в управата на търговски дружества, финансови институции, на други предприятия или организации с идеална цел, регистрирани извън България. Меглена Кунева все още е в консултативния съвет на френската "Париба". Не се допускат и такива, които са в управлението на международни организации, по които България не е страна. Българи с двойно гражданство също не могат да представляват партия.

По-тежките условия трябва да влязат в сила от 1 юли 2012 г., датата, на която се учреди партия "Движение България на гражданите". Освен това вече започналите процедури се прекратяват.

2. Бетониране на статуквото

Партия "Атака" няма да може да ползва логото си, ако влезе в сила забраната партиите да не могат да използват герба, знамето на България или друга държава, както и религиозни знаци. Знакът на формацията на Волен Сидеров използва за фон трибагреника и кръста. Бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски пък няма как да стане учредител на партията на Меглена Кунева, преди да бъде заличен от съда като част от ръководството на СДС, защото е записана и такава забрана. Не се разрешава и членство в две формации едновременно.

За да бъде легитимно учредителното събрание, то трябва да се състои не от 500, а от 1000 души и да бъде отразено поне "от една национална електронна медия и един национален ежедневник". Двойно се увеличават и хората, които трябва да се запишат първоначално в нова формация - от 2.5 хил. души на 5 хил. души, като трябва да се представи и размерът на платения членски внос от всеки от тях. Подписката се проверява от служба ГРАО. Списъците с имената на учредителите, инициативния комитет и ръководствата трябва да са публични, както и имената на регионалните лидери.

Местните формации от типа "Граждани за Сливен", "чийто устав или наименование предвижда функциониране изключително в отделни региони на страната", няма да могат да участват в национални избори. В същото време новите формации имат шест месеца, за да регистрират структурите си пред областните управители (които между другото се назначават от правителството), а съществуващите - от датата на влизане в сила на закона. Нови местни организации няма да се регистрират, ако вече изборите са насрочени. Ще се заличават партиите, които за два последователни избора нямат организации в поне половината общини в страната.

От 10 на 20 хил. лв. се увеличава депозитът, който партиите трябва да внесат, за да участват в избори, предвиждат промените в изборния кодекс, които Янев предлага. Освен това държавните и общинските служители, както и тези на изборна длъжност ще трябва да гласуват задължително, ако искат да запазят работата си. В противен случай няма да могат да заемат поста за четири години. Тези, които са гласували пък, ще имат предимство при кандидатстване за такива позиции. 

3. Слава и пари

Държавната субсидия за парламентарните партии остава за централата, независимо дали формацията има група, както и независимо дали депутатите са я напуснали междувременно. Променя се формулировката за парламентарно представена партия - вече не е нужно да има поне десет депутати, а само да е участвала в изборите и да има изобщо депутати. Заради това, че групата на РЗС се разпадна пет месеца след началото на мандата на Народното събрание, а част от бившите му депутати декларираха принадлежност към групата на ГЕРБ, Яне Янев изгуби част от държавната субсидия. Той е предвидил новите текстове да важат за следващия парламент. 

4. Двама са малко, трима са много 

Коалициите от повече от две формации по-трудно ще влизат в Народното събрание. За съюзи от две партии бариерата остава 4%, колкото е сега, но за повече процентите трябва да са колкото броя на партиите в тях плюс два. Така коалиции от три партии например ще трябва да съберат пет процента от действителните гласове на избори, за да влязат в парламента. Янев беше предложил бариера от осем процента за коалиции през 2009 г., но Конституционният съд я отмени, тъй като това създаваше привилегия за самостоятелните участници (за които прагът е 4%). Председателят на РЗС твърди, че е сигурен, че този път КС няма да отмени това решение. ГЕРБ се колебаят дали да го подкрепят.

5. Неочаквано добри идеи

Партиите не могат да отказват информация за техни решения "отнасящи се до закони и политики, свързани с управлението на държавата и общините". В едномесечен срок от вписването на нова формация тя представя пред Сметната палата сведения за имуществото и финансовите средства, както и документи за произхода им. ДАНС проверя данните.

Заличават се партиите, които за последните пет години имат повече от две участия на избори и са получили по-малко гласове, отколкото са подписите, които са представили за регистрация в ЦИК. Например през 2011 г. за президентските избори Съюзът на десните сили, който беше регистриран от "Радикали" на Евгений Бакърджиев, "Гергьовден" на Любен Дилов, ССД на Стефан Софиянски, Демократическата партия на Александър Праматарски, Български демократически форум и Обединени земеделци с лидер Петя Ставрева, е получил малко над 64 хил. гласа, а пък е представил подписка в комисията, за да участва в изборите, с малко над 91 хил. подписа. Още един такъв случай и формациите в тази коалиция ще трябва да се разпуснат.

Срещу "Атака" и ДПС има още един текст - не могат да се регистрират в ЦИК партии, "чийто устав, политически документи или публични изяви" са в противоречие с конституцията или от които може да се направи извод, че имат за цел да се наруши териториалната цялост на държавата или да се създадат автономии.     

Един майстор дърводелец след 40 години работа решил да се оттегли. Отишъл при началника си и казал, че вече му е време да се пенсионира. Той се съгласил, но поръчал да направи още една къща и тогава да спре да работи. Майсторът, който иначе не обичал да претупва работата, не се старал много - вложил по-лоши материали, не изпипал строежа. Когато приключил, занесъл ключовете на началника си, а той му ги връчил с думите, че е заслужил след 40 години служба да си построи къща. "Ако знаех, че ще е за мен, много повече щях да се старая", завайкaл се майсторът.

С тази притча депутатът от "Синята коалиция" Михаил Михайлов илюстрира подхода на управляващите в парламента към изборния кодекс и закона за политическите партии. "Не мислете за тях като за ваши, а за цялата система", обърна се той към ГЕРБ по време на дебатите по измененията на кодекса в сряда. Всички парламентарни групи имат предложения по него, но повечето от тях не са съществени. Донякъде очаквано най-скандалните идеи дойдоха от председателя на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев, който реши да направи корекции и в закона за политическите партии, някои от тях очевидно насочени срещу новата формация на Меглена Кунева. С гласовете на мнозинството и двата проектозакона минаха безпроблемно на първо четене.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  ...."Тъкмо във властта се изредиха децата и внуците на членовете на Политбюро на БКП и дойде ред на снахите."...............
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Независимо , че тези думи излизат от устата на Яне Янев , не мога да намеря нищо неточно в тях. Нещо повече - те напълно прилягат за един класически паразит в политическия ни живот , какъвто се явява другарката Кунева-Пръмова.

 • 2
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Яне,Яне-бело дупе!

 • 3
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Не е зле в изборния кодекс и в правилника на НС да се направят промени, касаещи люспенето на депутати и превръщането им в "независими", но всъщност абсолютно зависими от партията (в случая ГЕРБ), която им плаща издръжката. Представители, избрани с партийна листа трябва да напускат парламента при напускане на партията.

 • 4
  yavor31 avatar :-|
  Мартин Akakka

  Оф добре че след една година няма да го гледам този клоун повече.

 • 5
  gospodin avatar :-P
  Г-н D

  До коментар [#4] от "Мартин Карaбовски":

  Не се радвай! Ще мимикрира - я в ГЕРБ, я в друга сигурно прескачаща бариерата партия...

 • 6
  dimitardimitroff avatar :-|
  top11

  Отново закон за един човек...

 • 7
  vox.populi avatar :-P
  FlyingDutch

  До коментар [#1] от "Николай_1":Преди това бяха затьовете или каквито там са Мутрата и Цв. Цв. ;)

 • 8
  johnnie1160 avatar :-|
  Johnnie

  Тежко и горко на държава, в която хора като янев ги наричат "политици"...

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Отново смешен! Този Янев не се умори да прави циркове!

 • 10
  aron25 avatar :-|
  aron25

  "Донякъде очаквано най-скандалните идеи дойдоха от председателя на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев, който реши да направи корекции и в закона за политическите партии, някои от тях очевидно насочени срещу новата формация на Меглена Кунева."
  После да не се сърди, че му викам педал..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK