ВСС освободи Тони Мамата...

...или как уволнението на Мирослава Тодорова разкри проблеми на съдебната система

Златко Баретата (по средата) и неговата дясна ръка Антон Савов-Тони Мамата (вдясно)
Златко Баретата (по средата) и неговата дясна ръка Антон Савов-Тони Мамата (вдясно)    ©  Георги Кожухаров
Златко Баретата (по средата) и неговата дясна ръка Антон Савов-Тони Мамата (вдясно)
Златко Баретата (по средата) и неговата дясна ръка Антон Савов-Тони Мамата (вдясно)    ©  Георги Кожухаров

По-малко от 24 часа след като Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни съдия Мирослава Тодорова, в деловодството на наказателното отделение на Софийски градски съд постъпва молба от адвоката на Антон Савов-Тони Мамата. С нея се иска делото да бъде преразпределено на друг съдия, т.е. да започне отначало. През следващите няколко дни идва молба и за промяна на мярката за неотклонение на друг подсъдим по делото - Росен Петров с прякор Животното.

Според МВР и прокуратурата Антон Савов-Мамата е дясна ръка на осъдения на първа инстанция за търговия с наркотици Златомир Иванов-Златко Баретата. Той е подсъдим заедно с Животното, Добрин Синигеров-Голямата Муна и Генчо Романски-Радо по обвинение за участие и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици от 2003 г. до март 2010 г.

Процесът, по който председател на съдебния състав е Мирослава Тодорова, беше на финалната си права - непосредствено преди присъда. По него има 74 тома материали от разследването и 2858 страници съдебно производство, проведено от съдия Tодорова в рамките на една година в 27 съдебни заседания. След решението на ВСС и отказът на Върховният административен съд да спре изпълнението на уволнението на председателката на Съюза на съдиите процесът трябва да започне отначало, защото наказателните дела по закон се разглеждат от един и същ съдия до постановяване на присъда.

Това значи, че всички свидетели, включително защитени и анонимни, трябва да бъдат отново разпитани, както и вещите лица, и онези 2858 страници престават да имат значение. А подсъдимите, които МВР издирваше с години - би трябвало да бъдат освободени, защото забавянето не е по тяхна вина, а по вина на държавата в лицето на органите, които елиминират съдията. Това е само една от директните щети, които следват от освобождаването на Мирослава Тодорова. Отначало ще почне едно от делата по сагата "Софийски имоти", дело за корупция срещу  служител на затворническата администрация и още много дела, по които има общо над 20 подсъдими.

Нелепото е, че заради три дела, приключени от съдия Тодорова отдавна, ще бъдат забавени много повече, като вредите, освен че ще се случат сега и не са за деяния от 90-те, са от съвсем различен характер. По делата със забавени мотиви няма нарушени права на подсъдимите и не е затруднено разкриването на истината, защото доказателствата са били събрани бързо от съда. Започващите дела сега ще са проблем не само за над 20-те подсъдими, но и за всички граждани, които ще бъдат призовавани отново да разказват за нещо, което вече няма да помнят така добре.

Когато попитахме члена на ВСС Божидар Сукнаров (председател на дисциплинарния, състав предложил уволнението на съдия Тодорова) дали дисциплинарният състав е разгледал въпросът с това колко дела ще трябва да почнат отначало, той отговори:

"Не действаме по целесъобразност"

Но всеки закон има разум и преследва общественополезна цел. Решенията за дисциплинарно освобождаване от длъжност на магистрати подлежат на предварително изпълнение, т.е. магистратът се води уволнен независимо дали съдът впоследствие ще отмени обжалваното от него решение, или ще го потвърди. В същото време обаче Административнопроцесуалният кодекс допуска и възможност предварителното изпълнение да бъде спряно – когато от това могат да настъпят необратими и тежки последици.

Това беше основният аргумент на съдия Тодорова да поиска в петък от Върховния административен съд (ВАС) да спре предварителното изпълнение на решението на ВСС. В жалбата си до съда тя посочва, че по делата до този момент са проведени над 40 заседания, като протоколите от всяко от заседанията са между 3 и 92 страници, разпитани към момента по делата са общо над 90 свидетели и над 40 вещи лица, като остава да бъдат разпитани още около 10 свидетели и 6 вещи лица.

Едно от трите дела, за които Мирослава Тодорова е уволнена - срещу Васил Маникатов, осъден от нея на осем години затвор и 60 000 лв. глоба, а по време на делото съдът е установил престъпни схеми, които незнайно защо МВР и прокуратурата са укрили.

Съдебното обжалване срещу решението на ВСС  разкри добре смазан механизъм в съда, който трябва да контролира актовете на администрацията.

Моделиране на съд

В понеделник стана ясно, че делото е в VI отделение на Върховния административен съд и по него е разпределен съдия Румяна Папазова. Още на следващия ден обаче по делото се появява друг съдия – Георги Чолаков. Законната причина за рокадата може да е само една – отвод на съдията. Потърсена по телефона от dnevnik.bg, съдия Папазова коментира "не е нещо особено и "няма специални причини". След това уточни, че си е направила самоотвод. Как е мотивиран той обаче можем само да гадаем, тъй като в електронанта папка на делото няма документ, който да дава информация за това.

Мътната рокада на съдиите по делото не беше единственият подозрителен факт. Делото на съдия Тодорова попадна в VI отделение, а не в VII, което (според информацията на сайта на ВАС към онзи момент) е компетентно да се произнася по жалби срещу актове на ВСС.

Последните две обстоятелства накараха съдия Тодорова да поиска в сряда отвод на съдебния състав, а съюзът на съдиите с отворено писмо поиска делото да бъде разпределено публично. Нищо подобно не се случи - съдебният състав отхвърли искането за отвод. Съдът приема искането за неоснователно с мотив, че през март месец със заповед на председателя на съда Георги Колев от март тази година материята на отделението е сменена и вече тези дела се гледат от VI отделение.

Пред dnevnik.bg Колев мотивира решението си с това, че VII отделение било пренатоварено и решил да го разтовари. Думите на Георги Колев обаче не намират подкрепа в доклада за дейността на ВАС за 2011 (подписан от самия Колев). От него разбираме, че ситуацията е точно обратната – в VI отделение има 1452 дела, и VII отделение – 1260 дела.

При това положение излиза, че не грижата за натовареността на съдиите е мотивирала рокадата. Причината може би се крие в практиката на "старото" отделение, което спъваше спуснатите от властта и ВСС назначения в съдебната система (каквото беше назначението на самия Колев). Именно непокорните съдии от VII отделение обявиха за незаконен избора на съдия Владимира Янева за председател на Софийски градски съд.

Друга интересна подробност е, че Георги Колев е разтоварил непослушното VII отделение и от друга сериозна материя – делата срещу жалби на Комисията за защита на конкуренцията, които често са с много голям материален интерес.

Тези две промени стават на фона на грижата, която председателят на съда отправя към управляващите. Факт е, че едно от първите неща, които той направи, след като зае поста, беше да вземе на работа съпругата на депутата от ГЕРБ Емил Радев (на позицията главен секретар на ВАС) и приятелката на депутата от ГЕРБ Ивелин Николов (която командирова от Плевен). От своя страна Радев се опита да върне жеста, като предложи промяна в Закона за съдебната власт, която даваше правомощие на Георги Колев да командирова съдии не само от административни съдилища във ВАС, но и от всички други, както и сам да може да определя съдиите в кое отделение ще бъдат (в момента това става с решение на всички съдии във ВАС).

Команда: Уволнявай

При това положение няма защо да се учудваме, че в сряда ВАС отхвърли искането за спиране на изпълнението на уволнението на съдия Тодорова. В определението си докладчикът Георги Чолаков отхвърля доводите на съдия Тодорова, че неспирането на изпълнението ще доведе до множество вредни за обществото последици (че десетки дела ще започнат отначало). Според юристи, специалисти по административно право, с които "Капитал" се консултира, мотивите не звучат особено убедително: "В отправеното до съда искане не се съдържат конкретни доводи... не се сочат видът, характерът и степента на евентуалните вреди, които биха настъпили лично за оспорващата..." Факт е, че по много други дела ВАС е приемал точно обратното (пример за това е решението за спиране на предварителното изпълнение по делото "Лукойл").

Или казано в превод – да, предварителното изпълнение ще наруши обществения интерес, но не е доказано по какъв начин ще бъде нарушен личният интерес на съдия Тодорова. Което е правен нонсенс, доколкото тя е част от обществото, а основната функция на наказателното правораздаване (което ще пострада, ако десетки дела почнат отначало) е насочена именно към обществото.

Именно това е и логиката на съдията Тодор Тодоров, който е подписал определението с особено мнение: "Предварителното изпълнение в случая не е в обществен интерес и би довело до явно несъизмерими с преследваната цел вреди дори и дисциплинарното наказание при разглеждането на спора по същество да не бъде отменено."

При това положение нито ВСС, нито подреденият под зоркото око на управляващите ВАС не се интересуват от обществения интерес - да има ефективно и качествено правосъдие, делата да вървят ритмично, а търсят саморазправа с основния си критик, без да ги е грижа за щетите. Независимо дали обвиняеми за тежки престъпления ще излязат на свобода, а процесът срещу тях ще почне отначало. Друг е въпросът, ако последното не е и търсен "бонус" от акцията.