Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Паркингът на летище "Бургас" - само българските служби за сигурност бяха изненадани, че тук е толкова лесно да се извърши атентат. Терористът го е знаел предварително

Черният лебед на терора

Какво и как трябва да се промени в службите за сигурност, за да предотвратим бъдещи атентати

Йово Николов
12218 прочитания

Паркингът на летище "Бургас" - само българските служби за сигурност бяха изненадани, че тук е толкова лесно да се извърши атентат. Терористът го е знаел предварително

© Reuters


Никой не го очакваше, никой не беше готов за него. Атентаторът самоубиец, който взриви автобус с израелски туристи на летището в Бургас, беше последното, което българските служби за сигурност - ДАНС, Националната разузнавателна служба и МВР, са мислели за възможно.

Терористичният акт може да бъде определен като класически черен лебед според теорията на икономиста Насим Талеб - събитие, което е напълно неочаквано за наблюдателите му, има изключително голямо въздействие и след случването му изглежда като че е можело да бъде предвидено (предотвратено). Учените, които се занимават с тази теория, смятат, че слепотата към черните лебеди може да бъде предизвикана от няколко основни недостатъка. На първо място е илюзията за контрол над ситуацията, съчетана с организационни недостатъци и това, че различни звена са съсредоточени предимно в това да задоволяват собствените си нужди, а не да извършват услугите, за които съществуват.

Всичко това може да бъде видяно в трагичната история от Бургас. И ако има смисъл да се връщаме назад и да търсим пропуските, довели до смъртта на седем човека, то е само за да видим какво трябва да се направи, за да не се случват повече те. Да се научим как да виждаме черните лебеди, преди те да ни връхлетят.

Големият въпрос сега е дали този атентат е можело да се предотврати. Имало ли е предварителни сигнали, направена ли е оценка на риска, след като през януари е имало предупреждение от израелските служби, че техните туристи може да бъдат атакувани в зимните курорти на България и че именно автобусите са слабата точка, реагирало ли е българското разузнаване на факта, че миналата седмица в Кипър е бил заловен потенциален терорист, който е трябвало да се взриви по същия начин...

"Държа да кажа, че досега сме имали поне 15-ина сигнала, различни през годините, които сме проверявали, установявали, едни задържали, други предотвратявали. Това, което се тиражира - имаше декември-януари, но за зимните ни курорти. Тогава поработихме с колегите доста и не се случи. За този атентат имаше повече съмнения да бъде в други държави, но се случи тук", каза премиерът Бойко Борисов ден след атентата. От времето си на главен секретар на МВР той винаги е бил предпазлив, когато става въпрос за това, дали България е потенциална мишена за атентати, и много нервен на журналистите, които експонират тази тема.

Безспорно работата срещу тероризма е много трудна. Това е асиметрична заплаха - с много малко ресурси може да се нанесе огромна вреда, както обясняват специалистите. Класическите методи, които се използват, не са много ефективни тук - няма как да се поставят под наблюдение милиони хора например. Това не е и военна заплаха с фронтова линия, на която се стреля от двете страни.

"Тези отговорности лежат на първо място и преди всичко на раменете на българите в този конкретен случай. Изглежда, е провал и на разузнаването - нямаше предупреждение, идващо от службите, доколкото знам. Охраната също се провали, тъй като е нямало никакви мерки за сигурност, когато пътниците са напуснали терминала", казва в интервю за "Дневник" д-р Боаз Ганор, експерт по национална сигурност. "Склонен съм да вярвам, че нападението в България е било планирано като едновременно нападение с това в Кипър - било като синхронна акция, било като атаки една след друга.

От ретроспективна гледна точка със сигурност бих помолил местните власти да увеличат бдителността си за други възможни мишени. Казвайки други възможни мишени, може да е във всяка държава по света. Броят им обаче може да бъде ограничен, знаейки кои са най-посещаваните от израелски туристи места. Ако се ограничим до тези държави, ще имаме не повече от 4, 5, 6 държави и България е една от тях. Така че това е нещо, което в ретроспекция Израел можеше или трябваше да свърши по-добре", твърди експертът.

За това, че специалните служби не са очаквали България да стане мишена, говори фактът, че темата за терористичните заплахи не присъства в годишния доклад за състоянието на националната сигурност на ДАНС. Това заявиха членове на Комисията за наблюдение на ДАНС в парламента, след като изслушаха в четвъртък нейния заместник-председател Владимир Писанчев и останаха неудовлетворени от неговите доклади. Според ротационния председател на тази комисия Иван Костов: "Това означава, че те са преценили, че няма такъв риск за държавата, и са коригирали една постановка от началото на века, че тероризмът е потенциална заплаха за България и рискът за това е повишен поради определени условия."

В президентството смятат, че е пресилено да се каже, че темата е подценена. Анализът на риска се извършва на няколко нива, има два основни компонента - вътрешна и външна среда. Изследват се интензивността на заплахата, вероятността да се случи, защитата на обектите, казват оттам. Носителите на заплахата и местата, където биха могли да ни ударят. От известно време ДАНС съставяли планове на критичната структура в страната. Елементи от нея били летищата, автогарите и гарите.

Но е факт, че

Допускането на подобен атентат говори много

за състоянието на българските служби и ефективността както на разузнаването, така и на службите за вътрешна сигурност. Една от основните задачи и на ДАНС, и на двете разузнавания - цивилното и военното, е събиране на информация и анализ на рисковете за сигурността на България. В този смисъл разузнавателните служби в България използват съответния инструментариум. От друга страна, с тероризъм се занимават и в ГДБОП. (Между другото заловените с подкуп антимафиоти миналата седмица са именно от сектор "Терор" на ГДБОП.)

ДАНС, която е контраразузнавателната и аналитична служба, наблюдава диаспората от чужди граждани от арабски и ирански произход. Както разказват бивши контраразузнавачи, поради либералния режим в България те предпочитат страната ни, а техни представители се вербуват на базата на взаимни услуги - службите се застъпват за някого, а той дава информация за съмнителни лица и действия на тази общност. Това стои вероятно и зад изказването на премиера Борисов, че нямаме проблеми с ислямския тероризъм, защото в България на всеки ъгъл има дюнерджийница.

Ако се докаже обаче, че самовзривилият се терорист е закупил вещества от България и е ползвал логистична подкрепа за наблюдение, тогава службите против тероризма трябва да понесат своята вина. А това е много вероятно. Ако той е имал взаимодействие с хора, които живеят тук, от това следва, че има т.нар. спящи клетки на терористични организации. Това, първо, означава солиден провал на превантивната работа на службите и, второ, оттук нататък ще трябва доста да поработят, коментират бивши служители на разузнаването. Друг смущаващ факт е, че по темата тероризъм в държавата работят не повече от 50 души, твърдят източници от службите.

Според бившия шеф на някогашната Национална служба "Сигурност" Атанас Атанасов и бивш депутат от ДСБ занижената охрана е допълнително обстоятелство, което е допринесло за това терористите да изберат България за място на атентата срещу израелските терористи. Държавата ни се е превърнала в "мека цел", както казват специалистите - т.е. в място, където лесно може да бъде извършен атентат.

Както казва Бояз Ганор, "когато говорим за спиране на терористични атаки, има два основни стълба: а) притежаване на предварителна информация за намеренията и възможностите на терористите на територията на атакуваната държава и б) действията по сигурността, които трябва да предотвратят или да откажат терористите, извършващи тези нападения", т.е. охраната. Липсата на охрана на израелски туристи наистина е странна. От атентата през 1972 г. в Мюнхен срещу израелски атлети практиката на службите за сигурност е всеки самолет да се охранява от МОСАД. Преди години преди всеки полет на израелски самолет от София за Тел Авив служители на Специализирания отряд за борба с тероризма отцепваха движението на аерогарата, а израелски спецчасти охраняваха пътниците до самолета. Имало е дори случаи те да не минават през паспортния контрол на аерогарата, спомнят си служители на българските служби. Затова е необяснима липсата на охрана на автобусите за Слънчев бряг, при това след поредицата заплахи срещу израелски туристи по света тази година.

Атентатът в Бургас трябва да доведе до тотална промяна на работата на българските специални служби. Десетки години те работят на ръба на закона без нормативна база и са предимно източник на политически интриги и скандали. Трагедията в Бургас всъщност е доказателство за това, че системата за сигурност не е ефективна. Една от основните причини е липсата на координация. Замисленият като координиращ орган Съвет за сигурност към министър-председателя е само формален орган от години насам. Липсата на тероризма като заплаха за сигурността на страната в доклада на ДАНС от миналата година показва, че нивото на експертност и анализ не е толкова високо, че да върши работа. От президентството заявиха, че има промяна в обстановката, което налага да се направи анализ защо това се случи на територията на България, налага ли промяна на начина на работа на службите и трябва ли да промени стратегията за национална сигурност. Това ще бъдат част от въпросите, които ще се разглеждат на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 26 юли. Оттам заявиха, че активно се работи и по нормативната база в законопроекта за национална сигурност, където ще са предвидени ефективни механизми, за да се управлява системата за сигурност. Самите проекти са в напреднала фаза и се очаква да влязат в комисиите на парламента още през септември. Това е положителен знак и е доста преди крайния срок, който предишният КСНС си постави за април 2013 г.

Всичко това наистина е крайно необходимо. Атентатът в Бургас има и още един аспект. Подобни трагедии предизвикват службите за сигурност да искат повече пари, правомощия, режим за ограничаване на човешките права, използването на СРС и т.н. Все неща, което освен всичко останало вдигат и цената на сигурността. Затова анализът на координацията и нормативната база за работата на службите е толкова важен, защото България е държава с ограничен ресурс и затова той трябва да бъде ефективно разпределен. Липсата му води до подценяване на рисковете и в крайна сметка до трагедии като тази.

Накратко, властта в момента няма друг избор, освен да форсира реформите в службите за сигурност и полицията. Без тях България ще бъде уязвима. Даже нещо повече - България вече е уязвима и уязвена. 


43 коментара
 • 1
  joppo avatar :-P
  Arthas

  "Учените, които се занимават с тази теория, смятат, че ... организационни недостатъци"


  "организационни недостатъци" ?!?!
  май различни неща сме чели

 • 2
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  Какво и как трябва да се промени в службите за сигурност, за да предотвратим бъдещи атентати
  ....................................................
  силата е в разнообразието и социалността.
  ....................................................
  има хора с двигателни или други проблеми. Има пенсионирани.
  нека гледат камерите, да изкарат някой лев, да оценяваг заплаха, да получат бонус. 3 години подбор и обучение. после по резултати.
  5 000 очи и уши ще видят средно 40000 камери и микрофони, ще спестят 10 000 полицаи, ще са свидетели за съд.
  човек се учи по бързо от куче.
  за терористи трябват хора с различна история и , физика, багаж,...

 • 3
  bestbuy avatar :-(
  За да останат ХОРА в България.

  Минавал съм през летище Бургас , и мога да кажа, че мерките за сигурност вътре в летището са 3 пъти повече от нормалното по други летища...

  Уви, обаче българите трудно мислим "out of the box" и затова не предвиждаме други възможности.. Еле, пък полицайте, на които като има кажеш пази А, никога няма да се сетят , че има и Б.

 • 4
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Ето защо , според мене , най-погрешната стратегия в битката с тероризма е да се хабят ресурси/в т.ч. най-важния -времето/ , за изграждане на супер сложни и скъпи системи за антитерористична защита.
  За превенция трябва , а вече и май са започнали , да мислят самите терористи!! Не ние трябва да чакаме да ни нападнат , а те трябва да почнат да гадаят , кога ние ще ги намерим.
  А намерим ли ги - те да му мислят.
  Откриването и унищожаването на бен Ладен , беше само лек предопредителен полъх , но леден полъх.

 • 5
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Като се преобърне колата - пътища много.
  В редица държави при висок риск не се срамуват в рискови обекти да патрулират въоръжени с автоматично оръжие полицаи - всява респект- отделно цивилни за прикритие, допълнително наблюдение и действие.
  Това на повърхността.
  А иначе много ум и разум, много постоянна упорита работа и качествени хора - валидно за всяка сфера в държавата.
  много жалко за загиналите невинни.

 • 6
  merkel avatar :-|
  merkel

  Трите основни стратегически обещания на ГЕРБ при встъпването им в длъжност:
  1 Влизане в еврозоната - ПРОВАЛ!
  2 Влизане в шенген - ПРОВАЛ!
  3 Премахване на мониторинговият механизъм Б-я (докладите на ЕК) - ПРОВАЛ!

  Това автоматично превръща ГЕРБ в първото правителство след Жан Виденов без НИТО ЕДИН международен или стратегически успех за Б-я. Освен че чисто икономически е единственото правителство след Жан Виденов което води до невиждано ОБЕДНЯВЕНИ и мизерия и вместо да увеличава фискалният резерв го харчи. Вместо да намаля дълга към БВП на страната го увеличи и вместо да има растеж и излишъци сме вече три години на тежък невиждан дефицит от Виденово време насам. Тоест брутален ПРОВАЛ!

 • 7
  merkel avatar :-|
  merkel

  Имаше редица взривове преди атентата които властта с типичната си некадърност некомпетентност и престъпно безхаберие проспа. Какво става с взривената кола на Сашо Диков? Един от двамата ахмаци опозиция на властта заедно със Слави Трифонов! 99% от журналистите се продадоха и/или уплашиха само Диков и Трифонов запазиха честта си като мъже и не позволиха да ги скопят. Властта тогава впрегна целият си медиен и финансов ресурс включая кръга КТБ и "светата троица на Бойко" както ги нарича Дикон Бареков-Кулезич-Кошлуков станали известни и като преторианците на Бойко за да обивинят Диков че е некъв изрод който е готов да взриви себе си дъщеря си и семейството си за да прецака властта че е купен от Алексей Петров и така нататък. Знаете ри че ГДБОП са имали наглостта да обвинят Сашо Диков че се е взривил сам и ако не е да се явил на ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА апропо на който Диков беше готов да се яви. Защо мълчите сега??? Защо не поканеите Сашо Диков да ви разкаже докъде е стигнала наглостта на пишман милицията. А какво става с бруталните взривове пред вестник Галерия който можеше да отнесе поне 5-6 глави. Същата история и там властта пак обивини Патрошкова Дачков и всичките жуналисти там че сами са се взривили. Единственият опозиционен вестник на властта. Защо медиите контролирани от властта не поканят сега Патрашкова и Дачков да видим дали пак милицията и мафията от ГЕРБ ще имат наглостта да ги обвинят че са се самовзривили??? Да не би и евреите да се самовзривиха? Знаете ли че Николай Радулов разкости и разкри МВР и хвърли бомбата че след като са унищожили средният и малък бизнес едрият бизнес е брутално рекетиран от ГДБОП??? И че вече ичало бизнесмени готови да проговорят веднага след падането на властта? Тоест първата ОПГ ще бъде Флоров-Цветанов-Борисов. Защо мълчите? Бойко ТВ -БТВ ще върне ли Светла Петрова и Мира Баджева на работа? Единствените освен Трифонов които бяха опозиция на властта. Знаете ли че във всяка ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА правилото е МЕДИИТЕ СА ОПОЗИЦИЯ НА ВСЯКА ВЛАСТ! Само в режимите се случва това което в Б-я всички медии под ботуша на властта. ПОЗОР! СРАМ НИ Е ОТ ВАС г-да журналисти. Властта ще падне след по-малко от година вие ще останете с позора и особено мъжете журналисти ще си останате скопени.

  И за финал властта имаше наглостта да обвини протестиращите опозицията и журналистите които все още не са се продали и уплашили че подкрепят мафията или директно са мафиоти. Ами сега излиза че мафиот №1 е Жозе Барозу и цялата ЕК е мафия щото накова и разкости властта на ГЕРБ!

 • 8
  kyuubi avatar :-|
  Puf-Paf

  [quote#3:"bestbuy"]Уви, обаче българите трудно мислим "out of the box" и затова не предвиждаме други възможности.[/quote]

  Точно българите са доказани и ценени по цял свят именно заради гъвкавостта, приспособимоста и тотално нестандартните решения, които могат да дадат и реализират за без пари и за вчера. И това го твърдя най-отговорно и го виждам почти всеки ден...

  Айде да не се подценяваме толкова за всичко, м?

  Проблемът по-скоро е, че тея хора за съжаление не действат в България... а извън... та ако говорим за българите в България може да се каже, че съм съгласен... отново за съжаление :(

 • 10
  fiona avatar :-|
  fiona

  Израелската преса нарече атентата провал на техните служби! Да сме чули една дума на самокритика от нашите големи началници? А някой да се е осмелил да ги попита нещо по въпроса? Отделно трябва да се питаме какви изобщо специалисти са ни останали след всички безумия, които се случиха в нашите служби. Тревожно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK