Все по-бледо синьо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Все по-бледо синьо

Иван Костов остана сам да представлява "Синята коалиция"

Все по-бледо синьо

Макар и с нов лидер СДС изпада зад борда на сериозната политика, а заедно с това намаляват и потенциалните партньори на ГЕРБ в следващия парламент

Велина Господинова
6838 прочитания

Иван Костов остана сам да представлява "Синята коалиция"

© Анелия Николова


"Можехме да си издигнем виртуален лидер и като нищо щяхме да си го изберем." Така се шегуваха активисти на СДС след втория тур на вътрешнопартийните избори за председател на партията, които се проведоха миналата неделя. На тях за председател на синята формация беше избран кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Триста гласа по-малко получи опонентът му Ваньо Шарков.

В известен смисъл в шегата на седесарите има малка доза истина. Независимо че е работил като организационен секретар в екипа на бившия председател Мартин Димитров, до победата на вътрешнопартийния вот Кабаиванов беше почти неизвестен не само за широката публика, а и за немалка част от активистите на СДС. От тази гледна точка изборът му е парадоксален.

По думите на активисти на синята партия той спечели вътрешнопартийния вот без почти никаква предизборна кампания. Още по-учудващо пък е, че имаше областни градове, където победата на Емил Кабаиванов над Ваньо Шарков на втория тур беше направо зашеметяваща. Най-фрапиращият случай е в Кърджали. Там от 135 регистрирани за вота сини активисти за него са гласували всичките 135. За сравнение, на последните местни избори там СДС беше в коалиция с още четири партии - НДСВ, БЗНС, ОДС на Стефан Софиянски и БСДП, и успя да спечели 333 гласа. Подобна беше картината и в Пловдив-област, където всичките 500 членове на СДС са дали гласа си за кмета на Карлово. Кабаиванов е получил завидна подкрепа и в Бургас. Там 99% от активистите са го подкрепили, а гласовете за Шарков се броят на пръстите на двете ръце.

Повече от ясно е, че гласовете за кмета на Карлово не са плод нито на лидерските му качества, нито на обстоятелството, че сините активисти виждат в негово лице човека, който ще спаси партията. Кабаиванов спечели с помощта на апаратни схватки и благодарение на вътрешнопартийни договорки между две групи в СДС – софийската организация и няколко областни структури, над които има влияние временният председател на формацията Борис Марков. И двете, обединени единствено от идеята да разбият "Синята коалиция" и да разчистят сметките си с Иван Костов.

В този смисъл Емил Кабаиванов изглеждаше най-удобната кандидатура – един от основателите на "Синята коалиция", впоследствие отрекъл се от нея. Работил в екипа на бившия лидер на СДС Мартин Димитров, но след това преминал в отбора на Борис Марков. Близък до още един противник на "Синята коалиция" и Костов – бившия президент Петър Стоянов.

Председател-наместник

Политологът Румяна Коларова сполучливо определи бъдещата роля на Кабаиванов на нещо като наместник. Ще натиска само копчето дистанционно от Карлово, а други вместо него ще управляват партията от "Раковски" 134. Депутати от СДС намекват, че точно това е и замисълът с номинирането на действащ кмет, при това от град далече от София, който трудно ще съчетава кметската работа с лидерския пост. По думите им фактическият лидер на синята партия ще бъде Борис Марков. За да получи легитимация като лидер в сянка, той най-вероятно ще стане зам.-председател на СДС. Останалите роли бяха разпределени още след оставката на Мартин Димитров. СДС-София получи поста на главен секретар на партията. Сега разликата е в това, че името на председателя на столичните сини активисти Борислав Бориславов се спряга за поста. В споразумението според депутати има и още един бонус – обещанието, че СДС-София ще има привилегията само да определи кандидатите в депутатските листи за парламентарните избори следващата година.

Колко съюзът на Марков със СДС-София ще издържи не е много ясно. Засега те постигнаха общата си цел – изваждане на СДС от "Синята коалиция" и превземане на партията отвътре. Далеч по-сложно ще им бъде обаче да укрепят партията, така че тя да прескочи 4-процентовата бариера, каквито шансове засега СДС няма.

"В момента разпознаваемостта на Емил Кабаиванов изцяло зависи от авторитета на СДС. В смисъл, че той самият не носи със себе си изграден през годините политически авторитет, който да допълни авторитета на СДС. В момента той е само председателят, а не лидерът на СДС независимо от успешния му първи мандат като кмет", казва политологът Антоний Гълъбов.

"Историята на СДС е като историята на шотланския боец – има сблъсък, след сблъсъка единият умира, а другият му взема силата. И старите седесари като Иван Сотиров например очакват, че след премерването на силите единият ще умре, а другият ще оцелее.", казва Румяна Коларова. "Тази митологична представа за СДС обаче беше валидна до 1997 г.", добавя тя. След поредната електорална битка между СДС-тата на изборите през 2005 г., по думите й, се видя, че не оцеля само един, а цели три формации претендираха да представляват СДС в Народното събрание – СДС на Надежда Михайлова, ДСБ и коалицията Български народен съюз, в която бяха Стефан Софиянски, Анастасия Мозер и Красимир Каракачанов. "Така че тази митология вече е по-скоро заблуда, отколкото план за действие", заявява Коларова.

Кой има изгода

"Точно заради това не е лошо пак да се върнем към историята на СДС. През 1994 г. също имаше двама оцеляващи – СДС и Народен съюз. Малцина вече си спомнят, че омразата между тях беше огромна. През 1995 г. обаче те се обединиха в успешната коалиция ОДС. "Синята коалиция" беше замислена по този модел – да повтори добре познатото старо ОДС. И въпросът е защо тези хора сега искат да разрушат познатият и добре работещ модел ", казва Коларова. Обяснението на политолога е, че с развалянето на "Синята коалиция" се цели стопяването на СДС.

Подобна теза разви и евродепутатът Надежда Нейнски след избора на карловския кмет за лидер на синята партия. Тя каза, че целта е СДС да бъде изваден от националния отбор и националната политика. "Не случайно организациите, подкрепили Кабаиванов, са организации, които навсякъде по места са в коалиция с ГЕРБ", добави още Нейнски, намеквайки за Кабаиванов и за евентуална външна намеса в разпада на "Синята коалиция". Той като кмет на Карлово управлява града заедно с ГЕРБ. Според Антоний Гълъбов обаче, дори и да има външен сценарий за това, движещите му сили са вътре в СДС.

"Това са горе-долу едни и същи хора, които никога не са печелили избори, но винаги са търсели възможност да се продадат на следващите управляващи. Процесът започна още с НДСВ, продължи след това под различна форма с други политически сили и в момента успешно финишира в ГЕРБ. В момента по-опасните противници на СДС са в самия СДС" , добавя политологът.

А сега накъде

Големият въпрос оттук нататък е какво ще се случи със СДС, другата партия от "Синята коалиция" – ДСБ, и как ще се пренаредят останалите играчи вдясно – управляващата формация ГЕРБ и новата партия "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева.

"Войната между двете алтернативи в СДС - против и за "Синята коалиция", все още не е разрешена и развръзката тепърва предстои. Тя нямаше да бъде решена и ако за лидер беше избран Ваньо Шарков. Все повече се вижда обаче, че предстои раздяла, а не нов път", казва Румяна Коларова. В подкрепа на думите й е отказът на депутатите от СДС да се срещнат с новия лидер на СДС в партийната централа в началото на седмицата. На поканата се отзоваха само трима депутати – Димо Гяуров, Михаил Михайлов и Лъчезар Тошев. От тях само последният приема политиката на сегашното ръководство. Останалите засега са в отбора на Шарков. Според Румяна Коларова единият от вариантите е противниците на линията Марков - Кабаиванов да се опитат да преосноват дясното отново заедно с ДСБ или да стабилизират "Синята коалиция" без СДС.

И Коларова, и Гълъбов обаче са категорични, че самостоятелно ДСБ има повече шансове да влезе в следващия парламент от СДС. "Част от гравитиращите групи около ДСБ не бяха във възторг от взаимодействието със СДС. И от тази гледна точка формацията на Иван Костов има ресурс за нарастване", казва Гълъбов. Според него големият проблем на СДС е, че много от избирателите му вече са в ГЕРБ, а друга част ще се преориентират към формацията на Меглена Кунева.

Румяна Коларова смята, че "Движение България на гражданите" е привлекателно за политиците седесари, но не и за избирателите на синята партия. "Евентуалният разпад на "Синята коалиция" и на СДС генерира много мощни анти-Кунева настроения сред избирателите на синята партия. Както на тези, които са недоволни от раздялата с ДСБ, така и на тези, които ще бъдат недоволни от разцеплението на СДС. И двете групи ще виждат в Кунева причина за това.", казва Коларова. "По същата логика и ГЕРБ трудно ще може да привлече този електорат, който е останал верен на синята идея било във вариант СДС само, или във вариант "Синята коалиция.", добавя тя.

Засега обаче поне според социолозите нито СДС, нито ДСБ имат шанс да влязат самостоятелно в следващия парламент. И ако от изборното упражнение в синята партия имаше някаква полза, тя е, че извади едно неизвестно от уравнението на следващото мнозинство. Така потенциалните партньори на ГЕРБ за втори мандат във властта стават с един по-малко. И да - една легенда си отива. Някогашната огромна партия днес имплодира до шепа безлични непознати.

"Можехме да си издигнем виртуален лидер и като нищо щяхме да си го изберем." Така се шегуваха активисти на СДС след втория тур на вътрешнопартийните избори за председател на партията, които се проведоха миналата неделя. На тях за председател на синята формация беше избран кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Триста гласа по-малко получи опонентът му Ваньо Шарков.

В известен смисъл в шегата на седесарите има малка доза истина. Независимо че е работил като организационен секретар в екипа на бившия председател Мартин Димитров, до победата на вътрешнопартийния вот Кабаиванов беше почти неизвестен не само за широката публика, а и за немалка част от активистите на СДС. От тази гледна точка изборът му е парадоксален.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

35 коментара
 • 1
  casablanca avatar :-|
  КДС

  Емил Кабаиванов е "неизвестен", но Иван Костов е добре известен и познат. В случая хората не гласуваха толокова за Кабаиванов, колкото против Костов. Също като мен на последните избори.

  Така ще стане и на изборите догодина: при положение, че нема за кого другиго (ГЕРБ, БСП/БКП, Кунева, НДСВ и останалия дребосък), нищо чудно нещата да се обърнат и хората да дадат последен шанс на СДС.

  Така че, не бързайте да го отписвате (знам, че много ви се иска)...

 • 2
  linasda avatar :-|
  Lili Nikolova

  Много добър коментар! А "антикотстовистите" да не бързат да го отписват от политическия живот - в България все още има мислещи хора, които не се ръководят само от интереси, а защитават и някаква идеология...

 • 3
  linasda avatar :-|
  Lili Nikolova


  20 юли 2012 18:382
  -+
  ""
  Много добър коментар! ""Това се отнася за статията, а не за коментара преди моя!

 • 4
  casablanca avatar :-|
  КДС

  Всеки- който помогне с нещо да бъде изтрито негативното влияние на лицето Костов (не го наричам нито циганин, нито гаргамел) от политиката на България ще получи моя глас на следващите избори.

  За съжаление, може да бъде само един.

 • 5
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  От властови борбички, сметки и договорки СДС-то се самозакопа. А защо Костов да е виновен за това ритуално самоубийство?

 • 6
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Шанс за Костов. Това е добре за България.

  До коментар [#1] от "КДС": Това,че не си чел какво е обещавал Костов си е твой проблем, както и на другите гласували последователно за Симеон и Мутрата.

 • 7
  nogica avatar :-|
  nogica

  все по-безлично(безразлично) синьо

 • 9
  dorn avatar :-|
  dorn


  [quote#1:"КДС"]Също като мен на последните избори.
  [/quote]
  Андрешко прост и тъп , от андрешковска губерния .Защо ли се биха за вас дедите ни в сръбско -българската война(1885 г.)

 • 10
  gallnare avatar :-|
  Мария

  Много изчерпателен коментар. И много точен, няма какво да му се възрази, освен може би пак да напомним, че до редовните избори има цяла година. Това е добрата новина засега.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK