Нов протест и предложения за Морската градина във Варна

Премиерът Борисов е назначил четири нови проверки по казуса

Капитал
Капитал    ©  Надежда Чипева
Капитал
Капитал    ©  Надежда Чипева

Няколко граждански организации във Варна обявиха нов протест пред сградата на общината в понеделник вечерта, на който да поставят конкретни искания, свързани с опазването на Морската градина в града. На пресконференция предишния ден Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА), Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) и др. представиха предложенията си към общинското ръководство.

Компактна територия

"Нашето първо предложение е да се очертаят такива граници на Морската градина, при които в най-голяма степен да бъде защитен трайно общественият интерес. Ние предлагаме Морската градина да е компактна територия – от магистралата за Златни пясъци до морето и от вълнолома до спирка "Почивка" (северната граница на Варна)", посочи арх. Калина Павлова.

Очертаната от нея територия не включва местностите Долна Трака и Горчивата чешма. В новия общ устройствен план на Варна те се оказаха в рамките на парка и по този начин на собствениците на многобройни имоти в двете вилни зони на Варна бе отнето правото да ги застрояват и да разполагат с тях.

"Смятаме, че именно територията от вълнолома до спирка "Почивка" е тази, която повечето варненци асоциират с понятието морска градина. След нея има силно застроена зона, която трудно може да се преобразува или да се нарече парк",  обясни Павлова.

Второто предложение е за забрана за движение на коли в Морската градина с едно изключение - безплатен автомобилен достъп до плажа по крайбрежната алея. Гражданските организации настояват за провеждането на местен референдум по този въпрос, който да очертае точните граници на зоните в парка, до които ще може да се стига с автомобил.

Публичност за всички строежи

Третото искане гражданите е на сайта на община Варна да бъдат качени всички проекти и издадените разрешителни за строеж в Морската градина, одобрени след 1990 г., за да може обществеността да прецени дали те са законни.

"В отговор на откритото ни писмо до институциите Министерският съвет ни уведоми, че на 16 юли т.г. премиерът е назначил четири нови проверки по казуса с крайбрежната алея. Две от тях трябва да се извършат от областния управител и от кмета на Варна. Ние очакваме те да ни потърсят, за да им съдействаме с наличните документи и аргументи, с които разполагаме", съобщи арх. Павлова.

Протестиращите ще настояват и за незабавна ревизия и публичност на всички строежи в Морската градина, както и за бързо изготвяне на регистър на зелените площи.

Организациите заявиха също, че разполагат с доказателство, че едно от разрешенията за строеж, въз основа на което се работи по укрепване на ската в Морската градина, въобще не е издавано. Свиканият от тях протест пред общината ще отбележи навършването на три години от първата протестна декларация от граждани и граждански организации във Варна до премиера и главния прокурор за пълна ревизия на извършената продажба на крайбрежната зона на Варна в Морската градина.

"За трите години след сключването на сделката институциите не се справиха с казуса. Прокуратурата не разгледа нито един от подадените сигнали за нарушения", се казва в разпространения призив за протеста. Организаторите му заявяват, че искат среща с премиера Бойко Борисов, за да чуят неговото становище.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • tsyrvulan

  Неадекватното поведение на правителството, общинска и областна администрации, и неприкритата подкрепа за всички проекти на ТИМ, ще накарат варнеци на следващите избори да отсвирят ГЕРБ до дупка. И ако съгражданите ми могат да накажат политиците отговорни за безобразията във Варна чрез гласуване за други политически сили, то въпросът с ТИМ ( и всичките превъплащения на тази организация ) е малко по-сложен. Има вече нетърпимост към трибуквената абревиатура и Морската Градина е само началото, трябва да ги натиснем и за непостроеният градски стадион и за много други неща.

 • 2
  el_komandante avatar :-(
  el_komandante

  До коментар [#1] от "tsyrvulan":

  Айде да си отговорим, защо няма един читав чужд инвеститор във Варна. Кой е "Октопода"? Мафията и нейните политически слуги, от сорта на Контровци, Симеоновци, Кирета, Бойковци ( и вся остальная сволач ), които задушават всяка инвестиция и всякаква почтена инициатива в тоя град. От "Морска столица" се превръщаме в един порутен тъжен град на оскотели келнери и проститутутки... Това ли искаме за децата си ?

 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell

  Мене ако питате,бих протестирала града да е пешеходен,по хоризонтално а вертикално само по някои улици.Кмета да си реши кръстословицата-както трябва!

 • 4
  el_komandante avatar :-P
  el_komandante

  На циганския кмет в главата му е едно безкрайно кръгово, като посоката на движение зависи само от вида на употребения алкохол. Нищо не очаквам от тоя мъпет, той се активизира само когато когато трябва да пазарува цигански гласове по изборите...

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Луд умора няма, само се поти.....явно варненските калинки си нямат работа и само протестират...... що не извадят разрешителните за строеж от 1900 година насам?

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  [quote#2:"el_komandante"]Айде да си отговорим, защо няма един читав чужд инвеститор във Варна. [/quote]
  И каква ти беше файдата от чуждия инвеститор в електроразпределението ЕвН, токът стана по евтин или какво та плачкаш....

 • 7
  sqrt avatar :-|
  Daria

  До коментар [#1] от "tsyrvulan":

  И за коя точно политическа сила ще гласуват варненци като всичките им партийки са 100% комисионери?

 • 8
  sqrt avatar :-|
  Daria

  До коментар [#2] от "el_komandante":

  То в цяла България няма един читав инвеститор... във Варна поне има море и през лятото можете да съберете малко тлъстинка, за да прекарате зимата. Във вътрешността на страната и това го няма.

 • 9
  otnesenr avatar :-|
  slq84014722

  "Нашето първо предложение е да се очертаят такива граници на Морската градина, при които в най-голяма степен да бъде защитен трайно общественият интерес."

  Съжалявам, но при гласуването на статута на Морската градина, гражданите бяха нахлули в залата на общината, а отвън имаше протест и решението, което взеха общинските съветници, в крайна сметка беше аплодирано както от нахлулите в залата, така и от протестиращите отвън.

  Обаче сега някои хора явно са си променили решението и са решили, че искат намаляване на морската градина такава, каквато е гласувана сега, че и протестират. Хора, внимавайте, защото не се знае кои хора стоят зад това искане да се намали Морската градина.

 • el_komandante

  [quote#9:"Отнесен"]Съжалявам, но при гласуването на статута на Морската градина, гражданите бяха нахлули в залата на общината, а отвън имаше протест и решението, което взеха общинските съветници, в крайна сметка беше аплодирано както от нахлулите в залата, така и от протестиращите отвън.

  Обаче сега някои хора явно са си променили решението и са решили, че искат намаляване на морската градина такава, каквато е гласувана сега, че и протестират. [/quote]

  Не, това не е поредната глупост на варненските общинари. Това е съвсем съзнателно измислено абсурдно наказателно решение. Напълно преднамерено се залитна в другата крайност. От намаляване с 62% на площа на Морската градина, отидоха на увеличение на 130% на площа и, като съзнателно включиха територии, които отдавна са урбанизирани на 90%, и никога не са били част от Морската градина. Това се прави с цел максимално засягане на интересите на голяма група граждани, за да се противопоставят на протестиращите за спсяването на Морската градина. Стара тактика на власта - "Разделяй и владей".
  И е нагло до безкрай. Вземаме от обществеността собственост, за да задоволим апетитте на наши хора, а когато тя дръзне да протестира, вземаме пак от нея, уж за да възстановим справедливостта.
  На Общината във Варна и трябва гьостерица, хем голяма и неокастрена.
  А иначе и децата знаят, че Морската градина е от "Вълнолома", до полигона на "Почивка", (вкл. т. нар. "Салтанат", както и крайбрежната зона)! Хората искат това. Морската градина никога не е влючвала "Горчивата чешма" и "Долна Трака", и никога никакви мероприятия с цел озеленяване и облагородяване не са извършвани там!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход