Земеделска сделка на годината
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Земеделска сделка на годината

Земеделска сделка на годината

Неизвестната "Ромфарм компани" купува за 90 млн. лв. 180 хил. декара на "Еларг" в най-голяма сделка в сектора досега

22880 прочитания

След сделката "Ромфарм компани" ще се превърне в един от големите играчи на пазара  на земеделска земя

Най-голямата еднократна сделка на пазара на земеделска земя в България вече е договорена. Другата интересна подробност е, че купувачът, който е готов да плати 90 млн. лева, е абсолютно неизвестна в страната компания - търговецът на лекарства "Ромфарм компани". Продавачът на близо 180 хил. дка е очакван - "Еларг фонд за земеделска земя", който се ликвидира.

След приключването на покупката "Ромфарм", която вече има инвестиции в земеделска земя през други дружества, ще стане един от най-едрите собственици на обработваеми площи в страната. Представител на сектора дори го определи като най-големия притежател сред юридическите лица.

Мегапродажбата

Цената е 89.9 млн. лв., или по 500 лв. на декар. За сделката стана ясно от съобщение за свикване на извънредно общо събрание на "Еларг" на 3 септември, на което тя трябва да бъде одобрена. Дружеството със специална инвестиционна цел в момента е в ликвидация, а вчера и Комисията за финансов надзор разреши то да преустанови дейността си и му отне лиценза.

"Еларг" от известно време търсеше купувач за земите си, повечето от които са в атрактивни земеделски райони. Най-много са около Ямбол (малко над 30 хил. дка) и Плевен (над 27 хил. дка). Цената на декар е малко над пазарната, но изглежда логична за парцели, повечето от които са окрупнени, тъй като това е свързано с допълнителни разходи.

Към края на март дружеството имаше 232.3 хил. дка, но една част от тях ще отидат за обезщетение на някои акционери според предварително подписани договори.

Договорено е "Ромфарм компани" да плати задатък от 5 млн. лв. по сделката, които ще бъдат приспаднати преди прехвърляне на последните 10 хил. дка.

"Това е най-голямата сделка за продажба на земеделска земя в страната към момента. Очаквам да окаже изключително добро влияние на пазара, защото показва стабилност и добри перспективи пред него", коментира пред "Капитал Daily" Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Той допълни, че като сделка е съпоставима с покупката на портфейла от земеделска земя на "Агро инвест инженеринг" от страна на "София франс ауто" миналата година. (Тогава контролираното от Стоян Желев дружество, вносител на "Пежо", купи компанията от "Енемона" за близо 18.5 млн. лв. Желев е акционер в "Еларг" с 19% чрез дружеството си "Био фарминг", които купи в през януари за 11.9 млн. лв - бел. ред.).

"Като мащаби обаче двете продажби за земите на "Еларг" и на "Агро инвест" не са съпоставими - в случая с "Агро инвест инженеринг" ставаше въпрос за малко над 31 000 дка земя. Очаквам до края на тази година да станем свидетели и на други големи пакетни сделки за земеделска земя", коментира още Петков. Според него цената от 500 лева на декар в случая с "Еларг" е напълно реалистична.

"Тази стойност би се получила и ако продажбата на подобен пакет от земеделски площи беше минала на свободния пазар при цена от 420-430 лв./дка плюс разходите за окрупняване. Не трябва да забравяме и времето, което би отнело събирането на подобен обем площи в едно дружество", допълни той.

Незвестен, но платежоспособен купувач

За компанията, готова да плати 90 млн. лв., досега липсва публична информация и е стояла извън полезрението на медиите. Въпреки че основната дейност на "Ромфарм компани" е търговия с лекарства, чрез свои дъщерни дружества тя притежава и 350 хил. дка земя. Имат и 1099 декара лозови масиви в Ямболско. Освен това компанията е акционер с 5.02% в "Еларг фонд за земеделска земя" - дял, който купи в началото на май от фондовете на ПОК "Доверие".

Собственици с по 50% в "Ромфарм компани" са Венелин Георгиев и Тенчо Шиков. Освен в нея двамата участват и в още 10-ина дружества. До редакционното приключване на броя "Капитал Daily" не успя да се свърже с представител на компанията купувач за коментар по сделката и бъдещите намерения. На публикуваните телефони за връзка отговаряше счетоводна кантора.

Източник на вестника, близък до сделката, обаче коментира, че част от земята се купува с инвестиционна цел - отдаване под аренда, другата - за обработка.

"Ромфарм компани" показва, меко казано, завидни финансови резултати и марж на печалбата. За миналата година дружеството има приходи от 175 млн. лв., от които прави гигантска печалба от 105 млн. лв. (виж таблицата). Към края на 2011 г. имат краткосрочен депозит от 46 млн. лв., като година по-рано е бил 33 млн. лв.

Като свързано дружество е посочено "Ставен", което е точно с предмет на дейност изкупуване на земеделска земя, но освен това се занимава с вятърни и соларни проекти. Готов е този в хасковското село Доброселец, става ясно от интернет страницата на дружеството. Фотосоларният парк е с капацитет 2+2 мегавата и е съвместно начинание с "Грийн пауър БГ".

Към 1 ноември "Ставен" заедно със С.И.Г. и "Росагрофонд" притежават 350 хил. декара земя. От информацията не става ясно дали се използват само за земеделски цели, или върху част от тях има ВЕИ проекти. Компаниите притежават и 1099 декара лозови масиви в Ямболско. Съдружниците са спонсори и на едноименния сливенски клуб по джудо.

От 2009 г. "Ромфарм компани" се занимава с паралелен експорт на продукция на румънски фармацевтични заводи. Румънските фирми предпочитали продажбите им да минават през България, тъй като тук плащали по-ниски данъци. Оттук стоката се изнасяла в Турция, към офшорни зони и оттам към Англия.

От началото на тази година "Ромфарм" е регистрирана като търговец на едро с лекарства в регистъра на Изпълнителната агенция по лекарствата. Това е станало на 21 февруари 2012 г., а складът им като дистрибутор се намира в Русе. Обектът се намира на адрес в безмитната зона, където са регистрирани множество други компании, които обаче нямат общо със собствениците на фирмата. "Ромфарм компани" изобщо не е известна на русенските фармацевти, а посоченият в регистъра на ИАЛ отговорен фармацевт не е от русенската колегия, коментираха от аптеките.

Търговецът на едро не е познат и на останалите дистрибутори и не е отчел продажби в системата на компанията, която мониторира търговията с лекарства в страната – IMS Health, което означава, че не се занимава с никакви продажби на територията на България и печели само от реекспорт.

По неофициална информация Венелин Георгиев и Тенчо Шиков имат предприятие в Румъния, като изнасят произведените лекарства в Европа. Пазарът в Русия може да идва по две линии - Шиков е завършил международни отношения в Москва и е син на председателя на близката до БСП партия "Социалдемократи" Лъчезар Шиков.

И още промени за "Еларг"

На общото събрание на "Еларг" ще се гласуват и предложения, засягащи вземания и отношения на "Еларг" с управляващото му дружество "Агроменидж", което е и негов основен собственик. Предлага се неустойката по прекратяване на договора за управление от близо 13 млн. лв. за "Агроменидж" да бъде намалена на 2 млн. лв.

Освен това срещу 10 млн. лв. управляващото дружество ще придобие дъщерното на "Еларг" - "Еларг уинд". "Агроменидж" е и компанията, която вероятно ще спечели най-много от ликвидацията. През лятото на миналата година тя придоби 49.5% от "Еларг" в сделка с QVT Fund за 20.1 млн. лв., като реално зад нея застанаха "Индустриален холдинг България" и дружества на "Алианц", които също имат връзка помежду си.

Сделката тогава беше за 29.56 млн. акции. "Агроменидж" се контролира от Веселин Данев и "Еларг уинд" с управител Красен Подгорски, а доскоро там дял имаше и "Индустриален холдинг България", който впоследствие продаде дела си на офшорката "Агроменидж кънсалтинг". Паричен ликвидационен дял няма да получат акционерите "Био фарминг" на Стоян Желев (19% от капитала) и Рашко Славов, тъй като те ще бъдат обезщетени със земи, а за първата компания има и 1 млн. лв. уравниловка.

Техните земи са изключени от стойността на имуществото според съобщение на "Еларг" от май. Тогава оттам обявиха прогнозна ликвидационната стойност на една акция от 2.40 лв. ("Агроменидж" купиха дела си при 0.68 лв. за брой преди година).

Българската фармацевтична компания ще стане най-големият притежател на земеделски земи сред юридическите лица.
Фотограф: АСЕН ТОНЕВ
След сделката "Ромфарм компани" ще се превърне в един от големите играчи на пазара  на земеделска земя

Най-голямата еднократна сделка на пазара на земеделска земя в България вече е договорена. Другата интересна подробност е, че купувачът, който е готов да плати 90 млн. лева, е абсолютно неизвестна в страната компания - търговецът на лекарства "Ромфарм компани". Продавачът на близо 180 хил. дка е очакван - "Еларг фонд за земеделска земя", който се ликвидира.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  m_style avatar :-P
  m_style

  Алооо, "Капитал" - стига сте употребявали мутиралото соц. понятие АРЕНДА! Има едно понятие - Рента! 21в. сме, не е времето на СОФХОЗА!

 • 2
  xmm avatar :-?
  xmm

  Интересно окрупняване на земя става.
  Редно ли е?

 • 3
  ostin22 avatar :-|
  ostin22

  Мдааа...а е по-лесно да се напише от редакторите, че става дума за привидно закупуване което ще премине в ръцете на офшорка също както при Кремиковци....

 • 4
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Едно време казвахме "световната криза за храни ще настъпи когато китайците разберат, че ориза е само гарнитура". Е, този момент настъпи! Нарастващото население на планетата ще има има нужда от храна. Земеделската земя ще става все по-ценен актив и ние ще чуваме все-повече такива новини.

 • 5
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  [quote#1:"m_style"]Алооо, "Капитал" - стига сте употребявали мутиралото соц. понятие АРЕНДА! Има едно понятие - Рента! 21в. сме, не е времето на СОФХОЗА! [/quote]
  Скъпи мой,

  Аренда е форма на използване на земята, при която се използва чужда земя, а продукцията обикновено се дава/продава на собственика на земята (или на пазара).

  Рента - е договорена доходност под формата на стоки или пари от отдадена под наем земя.

  Мисля, че имаш нужда от малко по-качествено образование, защото двете понятия са съвсем различни.

 • izabell

  Какво ни интересува дали е най-голям ,неколко десетки прехвърляния в регистри,заличават се следи и СТАРИ СОБСТВЕНИЦИ.

 • 7
  franzela avatar :-|
  franzela

  Истината е, че комунистите и децата им изкупиха земеделската земя, а за нас остана да им се радваме и да слушаме повече народна музика!

 • 8
  ms_pain avatar :-|
  ms_pain


  Искам да се поуча как се прави такава печалба при такива приходи, направо къртят...

 • 9
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  Лекарства - яки надценки /реекспорта им го показва/
  Земеделие - яки субсидии
  ВЕИ - яки икупни цени
  Еваларка на синковеца на таткото с БСП-произход....

 • 10
  petrov9 avatar :-|
  Nyama Znachenie

  Страната на А. Стамболийски устремно се превръща в чокойска територия...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK