Електрическа алхимия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Електрическа алхимия

Електрическа алхимия

Как една немска фирма опреределя решенията на енергийния регулатор

7049 прочитания

© Инна Павлова


В последните дни една малко известна немска фирма, базирана в Хановер, изведнъж се оказа в центъра на българската енергетика. Едва ли преди седмица някой бе чувал за фирмата A-E-S Europe GmbH, която според информацията на нейния сайт е фокусирана в инженеринг, проектиране, доставка и строителство на проекти за възобновяема енергия. Подобни фирми реално има с хиляди и ако някой проявява интерес, изобщо не е трудно да попадне на която и да е от тях.

Именно на нейния ценови лист обаче Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се позова при предложението си цените на енергията от фотоволтаични централи да бъдат намалени с между 27 и 40%.

Източници разни

По-малко от месец след като определи преференциалните тарифи за годината, възможността за корекция беше използвана. Това стана заради  наскоро извоюваното право на регулатора (принципно правилно) да може да променя преференциалните тарифи на няколко пъти през годината, за да се отразяват вярно падащите инвестиционни разходи. Правото обаче върви със задължения, а ДКЕВР явно не може да ги покрие.

В своя доклад за ново намаление на цените ДКЕВР се опира на информация взета от сайта на въпросната фирма - Europe-Solar.de. На него има информация за ценовите нива на китайските фотоволтаични модули, които се доставят и търгуват в Европа. Посочено е също, че става въпрос за фабрики като Suntech, Yingli, JA Solar, Canadian Solar, ET Solar, Renesola, които са достатъчно надеждни и притежават сертификати. Самата ценова оферта, посочена от фирмата за поликристалните и монокристалните модули, е съответно 0.61 и 0.67 евроцента на ват инсталирана мощност, което включва и транспортните разходи и са с дата на публикуване 6 юли. Според информацията на сайта цените на модулите през май и април са били съответно 0.73 евроцента и 0.75 евроцента за ват. Това реално означава, че според въпросния сайт цените са паднали между 9 и 19%, което обаче е значително по-малко от предлаганото от ДКЕВР намаление, достигащо до 40%.

При определянето на цените от края на юни, комисията действително се позовава на доста повече източници, като например Доклада за финансирането на възобновяемите източници на европейския енергиен пазар, публикуван на интернет страницата на Европейската комисия от началото на 2011 г. В него обаче са цитирани данни от 2009 г., когато цените на фотоволтачините модули са между 2.95 и 4.75 евроцента за ват. Друг източник, на който се позовава комисията, е доклад на Еrnst and Young от май 2012 г., в който действително се посочва, че към април цената на модулите за един ват слънчева мощност е 0.50 евроцента. Явно обаче тази информация не е взета под внимание при определението на цените от юли. Според доклада на ДКЕВР цената на соларните панели в момента е 0.5-0.7 евроцента, което е намаление с 27 и 40% спрямо един месец по-рано. Според Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация, действително би могло да бъдат намерени панели на такива цени, но те са некачествени и няма как да получат банково финансиране.

При определянето на цената ДКЕВР използва и средно годишната производителност на работа на фотоволтаичните централи. Според доклада на регулатора данните са взети от БАН. Николай Тютюнджиев от Централната лаборатория по слънчева енергия към академията обаче коментира, че такъв термин като "средно годишна производителност", използван от ДКЕВР, не съществува и че не е сериозно комисията да използва данните от сайта на БАН, който се обновява веднъж на две години.

Сметките не излизат

"Дори с числата на ДКЕВР сметката, по която е получена преференциалната тарифа, не излиза", коментира Малинка Николова, председател на Българската соларна асоциация. "Диалогът с институцията обаче липсва", допълва тя. Така на никого реално не става ясно как се определят цените, които се образуват от комисията и от които зависят вложения за милиони. В тази връзка от бранша поискаха методика с ясни източници и актуална база данни, която комисията да използва при определянето на цените.

"Регулаторът би могъл да получи информация за цените на модулите от всяка изградена вече централа", коментира Николова. В този бранш има информационни портали като sologico.com и isuppli.com, от които могат да бъдат видени актуалните цени, по които се продава фотоволтаичното оборудване не само на една, а на множество фирми.

От Българската соларна асоциация също предоставиха данни на "Капитал" за цените на слънчеви модули от май месец на вече инсталирани централи. Според тях от тогава до сега действително има намалените на инвестиционните разходи, но те са в рамките на 3-5% при малките и с 5-10% при централите до 200 киловата.

Защо обаче енергийният регулатор е решил да използва данните от сайта на една никому неизвестна фирма така и не стана ясно.

Когато става въпрос за решение на държавен регулаторен орган обаче подобна аргументация изглежда, меко казано, странна. Дори ДКЕВР да има основания за новото намаление на цените, то изглежда нелепо на базата, на която комисията се опира, и рефлектира сериозно върху нейния имидж. Създава се усещането за някаква тарифна алхимия, която само ДКЕВР си знае как е забъркала. Регулаторната мъгла създава и убеждението в целия сектор, че решенията на комисията се спускат "отгоре", а експертите просто се чудят как да нагласят след това числата, поради което упорито крият методологията си. "С този доклад станахме за посмешище пред цяла Европа" и "излагаме се" бяха сред основните коментари на сектора по време на общественото обсъждане за въпросното намаление.

Това нямаше да се случи, ако начинът, по който комисията регулира, беше по-прозрачен и най-вече се опираше на адекватна база данни, която е широко достъпна за всички. Ако всеки можеше да замести числата в методологията й и да получи новата тарифа, всичко щеше да е ОК. Какво обаче се случва. В рамките на по-малко от месец тарифите бяха променени три пъти, като процентите получават трудно обяснение (как например определени фотоволтаични панели са поевтинели с 20% само за 20 дни).

Как е по света

В последните две години почти всички страни, които имат преференциална тарифа за изкупуване на зелена енергия, започнаха да налагат рестрикции. В повечето от тях обаче това става прозрачно и предсказуемо.

Във Великобритания например цената специално на слънчевата енергия се намалява на всеки три месеца с 3.5%, като намалението може да достигне до 28% с доближаване на годишните европейските цели за инсталиране на фотоволтаични мощности. Намалението обаче може да бъде пропуснато, ако развитието на пазара се забави. Така от май месец тарифите за централи до 10 киловата е 160 паунда на киловатчас, при 210 паунда преди това.

В Германия пък, когато се констатира, че определен капацитет от зелени мощности вече е достигнат, преференциалната цена автоматично пада с определен процент. В Холандия се въведе конкуренция между предприемачите за правото да инсталират централи в рамките на годишни квоти.

Има страни като Италия и Испания, които наложиха много по-агресивни ограничения пред развитието на тази енергия, което явно е предпочитаният подход и от българския енергиен регулатор.

ДКЕВР е не само в правото си,  но е и задължен да сваля преференциалните тарифи, така че те да отразяват реалната пазарна ситуация. Но нищо не пречи решенията да бъдат адекватни и прозрачни.

В последните дни една малко известна немска фирма, базирана в Хановер, изведнъж се оказа в центъра на българската енергетика. Едва ли преди седмица някой бе чувал за фирмата A-E-S Europe GmbH, която според информацията на нейния сайт е фокусирана в инженеринг, проектиране, доставка и строителство на проекти за възобновяема енергия. Подобни фирми реално има с хиляди и ако някой проявява интерес, изобщо не е трудно да попадне на която и да е от тях.

Именно на нейния ценови лист обаче Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се позова при предложението си цените на енергията от фотоволтаични централи да бъдат намалени с между 27 и 40%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  "ДКЕВР е не само в правото си, но е и задължен да сваля преференциалните тарифи, така че те да отразяват реалната пазарна ситуация. Но нищо не пречи решенията да бъдат адекватни и прозрачни."

  Ако нещо пречи за вземането на правилни решения, това е самата ДКЕВР - от тия чеп за зеле на става, смешници...

 • 2
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  Вземете оправете нещата ... Първо навсякъде се говори за някакви евроцентове за ват. Първо не е евроцентове, а евро и второ не за ват а за ват-пик.

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Със спекулацията на тема "зелени" енергии е крайно време да се спре и да се подхожда серьозно както с останалите енергии....

 • 4
  kkk_20 avatar :-|
  kkk_20

  Не е важно с колко % са намалени в момента цените, а е важно каква е текущата пазарна цена на тези модули.

  А ДКЕВР е наистина една абсолютно неработеща структура.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.