Аз на тебе, ти на мене

Аз на тебе, ти на мене

Парламентарните групи парцелираха квотата си във ВСС и обърнаха гръб на гражданския сектор

4804 прочитания

© Антония Тилева


Ако при тройната коалиция постовете се деляха на принципа 3:5:8, сложната политическа конюнктура в парламента роди формулата 6:3:2:2:1. Именно така бяха разделени номинациите за членове на ВСС. Тази седмица народни представители номинираха 16 юристи, от които през есента ще бъдат избрани 11, колкото е квотата на Народното събрание във Висшия съдебен съвет. Въпреки че номинациите станаха при новите правила, безспорно гарантиращи повече прозрачност от всякога, съмненията за задкулисни договорки останаха.

"Обстоятелството, че предложените кандидатури са от повече от една от парламентарните групи, или повече от очакваната изборна квота, говори, че ще има състезание между имената, които бяха предложени", коментира председателката на правната комисия Искра Фидосова два дни след обявяването на имената.

"Трудно обаче могат да бъдат избегнати съмненията, че това се прави, за да се формират онези нишки на зависимост и размяна с услуги, които са същинският гръбнак на корупцията и жертването на публичния интерес в полза на групови и лични интереси", смята Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи, които иначе не отрича публичността. Това, за което говори Иванов, е очевидната предварителна договорка между парламентарно представените партии. Единствено кандидатурата на "Синята коалиция" беше обявена по-рано от последния възможен момент. Всички останали 15 са внесени едновременно часове преди изтичането на крайния срок (виж другия текст - "Клонингите атакуват").

Достатъчно е да видим самите предложения. Те са внесени в деловодството в рамките на по-малко от два часа във вторник. Освен това към пакета документи има и приложено свидетелство за съдимост, като при повечето кандидати то е издадено около седмица по-рано. На свидетелствата за съдимост винаги пише целта, за която се изготвят (в случая – член на ВСС). Това означава, че номинациите са били ясни още миналата седмица. Защо не са били обявени по-рано така и не стана ясно. Правосъдният министър Диана Ковачева заяви, че няма проблем в късното обявяване, защото "законът е спазен". "На стартовата линия номинациите се появиха в последния момент - и въпреки множеството предварителни слухове – с фойерверки от изненада и често възмущение", коментира Христо Иванов.

Да закъснееш и да закъснееш с връзки

Още миналият петък представител на групата от НПО (Асоциация за европейска интеграция и човешки права, "Български адвокати за правата на човека", Институт за развитие на публичната среда, "РискМонитор", Съюз на съдиите в България, Център за либерални стратегии, Национална мрежа за гражданско наблюдение на съда) са влезли в контакт с народни представители, за да им кажат, че ще предложат "гражданска" листа със седем юристи. Пакетът с документи е бил внесен във вторник. НПО предлагат на народните представители съдията в Апелативния специализиран наказателен съд Веселина Вълева, зам. апелативния прокурор на София Галина Стоянова, съдията от апелативния съд в Пловдив Иван Ранчев, доцентът по гражданско, семейно и търговско право в СУ "Св. Климент Охридски" Кристиан Таков, председателката на районния съд във Враца Надя Пеловска и прокурорката от апелативна прокуратура в София Юлиана Кацарова.

Неправителствените организации мотивират предложението си така: "Участието им във ВСС за всеки от тях е въпрос на професионален дълг и обществена отговорност, но за нито един от тях не възниква никакво съмнение от биографичния им път досега, че има склонност от злоупотреба с административна власт." Предложението е разгледано само от една парламентарна група – на "Синята коалиция". Там представителите на ДСБ и СДС се разделили на две. СДС категорично отказали да издигат друга кандидатура, защото вече били номинирали Владислав Славов. ДСБ пък били разкъсани от това дали да предлагат някого, при положение че тяхната политика била, че във ВСС въобще не трябва да има парламентарна квота. В крайна сметка при гласуването предложението било отхвърлено. Единствено депутатът от БСП Георги Божинов се осмели да избере някого от гражданската листа и предложи председателката на районния съд във Враца Надя Пеловска. В мотивите си той пише, че я предлага, "за да направи възможно участието в надпреварата за формиране на парламентарната квота във ВСС на издигнати от неправителствени организации кандидати, доказали своя професионализъм и авторитет сред обществото".

Останалите народни представители отказват да разгледат предложенията, което провокира неправителствените ораганизации да се обърнат към парламента с второ отворено писмо, с което обвиниха директно парламентарните групи в задкулисни договорки: "Трудно можем да отхвърлим заключението, че рефлексът, проявен от всички парламентарни сили, е, че решенията се вземат предварително и по съображения и договорки, които, изглежда, не са подходящи за огласяване и за които после съдим само по дефицитите в работата и отговорността на избрания орган."

И още: "На този фон публичните процедури има опасност да се превърнат в своето отрицание – да представляват симулация, чиято единствена цел е да даде легитимност на предварително съгласуван на тъмно сценарий с предопределени резултати."

Делегация за индулгенции

Два дни след края на срока за номиниране председателката на правната комисия в парламента Искра Фидосова търси среща с представителството на ЕК в София. На нея освен дипломатите присъстват депутати от всички парламентарни групи, както и правосъдният министър Диана Ковачева. Идеята е била Фидосова да промотира "тъй прозрачната процедура" за номинации, но между другото депутатите (от всички партии) се оплакали от натиска на неправителствените организации, които се държали тенденциозно - били подали номинациите си в последния момент, а впоследствие критикували, че техни представители не са били избрани.

Аргументът за липсата на време е несъстоятелен. Единствената припозната кандидатура от гражданската листа е една от първите, които са внесени в деловодството на парламента във вторник. От качените на сайта на народното събрание номинации ясно се вижда, че някои от документите на "партийните" кандидати са били събирани до последния възможен момент. Народните представители отхвърлиха призива на неправителствения сектор да удължат срока за номиниране, за да преосмислят дали да не включат предложенията си.

Така (след номинациите) те още веднъж показаха, че могат да действат в синхрон и без значение от партийната си принадлежност. А по същото време в изпразнената пленарна зала течеше вотът на недоверие.

Ако при тройната коалиция постовете се деляха на принципа 3:5:8, сложната политическа конюнктура в парламента роди формулата 6:3:2:2:1. Именно така бяха разделени номинациите за членове на ВСС. Тази седмица народни представители номинираха 16 юристи, от които през есента ще бъдат избрани 11, колкото е квотата на Народното събрание във Висшия съдебен съвет. Въпреки че номинациите станаха при новите правила, безспорно гарантиращи повече прозрачност от всякога, съмненията за задкулисни договорки останаха.

"Обстоятелството, че предложените кандидатури са от повече от една от парламентарните групи, или повече от очакваната изборна квота, говори, че ще има състезание между имената, които бяха предложени", коментира председателката на правната комисия Искра Фидосова два дни след обявяването на имената.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  vladimirkarolev avatar :-|
  Vladimir Karolev

  Предлагам да почват ВСС по утвърдената схема 4-4-2.

 • 3
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  уф, но можем да харесаме статията и да пишем за ...лято, жени...климатици, резервации.. снимки.. можем да пазим за всс до есента наши спомени.
  пишете- какво пиете в жегата..

 • 4
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  има минусари които клинчат. как да правим ОФ с несериозни хора. лято е - общувайте на по близко отстояние.
  лъжичка нес кафе+ 50 водка+ изстуден черен чай 200 + бисквитка с масло и захар.
  литър зелен чай преди лягане и след събуждане. допуска се дива мента и нарязани пресни лимонови листа. за бсп се препоръчват вилици.
  като не ви харесва предложете ваша рецепта.

 • 5
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Много добре написано Росен Босев! За съжаление тази "делба" в която участват всички парламентарно представени партии остава "незабелязана" от повечето медии.
  С медиите ясно - на нашите пишман олигарси такова правосъдие им е нужно - повечето благодарение на него станаха богати и с негова помощ ще направят още пари.
  Но че нито една партия няма силата да покаже принципност и да каже: това не е въпрос на партийни делби?!? Много печално и тревожно.

 • 6
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Мултипликация на сбъркани кадрови решения. Залага се мина за следващите 7 години и само ще се чака кой първи ще стъпи върху нея. А това ще стане някой ден, когато започнат да кадруват и тогава пораженията няма да са само върху тях. Срокът на работа на новия ВСС е повече от един мандат, така че ще има да ги одумваме много след като всички са се отрекли от ГЕРБ и свястните сме забравили за ГЕРБ-овците аутсайдери...

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  "Ти на мене аз на тебе" и "Интереса клати феса" са в основата на българският капитализъм от време оно още от 1885.... Учените хора му викат "корпоративен капитализъм" (Р.Аврамов например)....
  В тази връзка не става ясно за какво плачкаме конкретно във връзка с ВСС.... що избора му трябва да се отличава от правилата....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход