Клонингите атакуват
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Клонингите атакуват

Депутатката от ГЕРБ Юлиана Колева е един от номинираните

Клонингите атакуват

Голяма част от предложените от народните представители за членове на ВСС са част от проблема

15605 прочитания

Депутатката от ГЕРБ Юлиана Колева е един от номинираните

© Красимир Юскеселиев


През лятото на 2004 г. в регионалния всекидневник "Вяра" излиза публикация със заглавие "Прокурорка от Благоевград разби и превзе вилата на баба си". В нея четем: "Магдалена Лазарова от Окръжната прокуратура в Благоевград се постави над закона, като свали тогата си и проби дупка в стената на бабината си вила в Попови ливади край Сандански."

Някъде по същото време излиза петата книга на доц. Кристиан Таков. През същата година негови статии по проблемите на гражданското право ще бъдат публикувани в уважавани български и чуждестранни издания. Преподава в София и Хамбург.

Кристиан Таков беше един от седемте юристи, които неправителствени организации в областта на съдебната реформа предложиха на народните представители за номиниране на членове на ВСС. За разлика от Магдалена Лазарова кандидатурата на доцент Таков не беше припозната от народното представителство. Той така и не попадна сред 16-те номинирани, които ще се борят за 11 места във Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Те бяха издигнати в последния момент преди изтичане на срока.

От мотивите към номинациите и профилите на кандидатите можем да видим обща тенденция - всички парламентарни групи са единодушни в опита си да запазят статуквото и в отказа си да вкарат реформаторски настроени юристи в "правителството на съдебната система". Голяма част от припознатите от депутатите кандидати носят белезите на настоящия ВСС, който с непоследователната си политика взриви съдебната система и обществото.

Дългогодишният опит на статуквото

Първата внесена кандидатура беше на депутатите от СДС Димо Гяуров и Мартин Димитров и е на конституционния съдия Владислав Славов. В мотивите си те записват, че той има "дългогодишен административен опит" и се посочва, че е бил зам. главен прокурор (по времето на Иван Татарчев), член на ВСС, председател на Върховния административен съд, председател на Съюза на юристите, конституционен съдия. В средите на "Синята коалиция" се говори, че Славов е бил предложен, защото синът му обслужва правно СДС.

С името на Славов се свързва и едно най-емблематичните решения срещу България в Европейския съд по правата на човека. То е образувано по жалба на служителя на правосъдното министерство Христо Райчинов, който е бил разследван и осъден за това, че е изразил мнението си, че за него "Славов не е чист човек…". Тогава цялата прокуратура е впрегнала (Славов е заместник на Татарчев) машината си срещу Райчинов и той е осъден на три инстанции. След това държавата е осъдена в Страсбург.

Сходна е и биографията на Бойко Рашков, който беше предложен от БСП. Той е бил зам.-директор на Националната следствена служба, после неин директор, член на ВСС, народен представител (от БСП) и зам.-министър на правосъдието (пак оттам).

Богатият опит на двамата със сигурност щеше да е неоспоримо предимство, особено ако кариерата им не беше неразривно свързана с провалената съдебна реформа през последните двадесет години. Дали тя е била успешна или не – няма две мнения.

А за послушните – награда

Две номинации, направени от народните представители от ГЕРБ, със сигурност могат да ни избодат очите. Първата е на народния представител от управляващата партия Юлиана Колева. Със сигурност идеята да номинираш депутат в контекста на критиките на ЕК, че съдебната система се политизира, не е уместна. В същото време името на Колева седи под едни от най-безпринципните предложения за промени в Закона за съдебната власт, които също станаха обект на критика от Европейската комисия.

При последните изменения например тя беше сред тримата народни представители, предложили вратичка закона, която отваряше възможност за рокади в системата без конкурс. Опитът на ВСС да приложи новата разпоредба предизвика скандал и съветът в крайна сметка оттегли решението си.

Светла Петкова, която също е предложена от ГЕРБ в момента, е председател на VI отделение във Върховния административен съд. Именно там близкият до управляващите председател на съда Георги Колев еднолично (а не с решение на събранието на целия съд) премести разглеждането на делата срещу решения на Висшия съдебен съвет. Това стана, след като съдии от VII отделение (където бяха тези дела) отмениха избора на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд.

Петкова разпредели и делото срещу уволнението на председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Съдия Петкова седи и зад две от решенията на ВАС, с които бяха отменени наказанията на магистратите, наказани за случая "Приморско" – Панайот Генков и Николай Урумов.

Лобито на инспекторите

Магистрати определиха пред "Капитал" като прелюбопитен факта, че четирима от номинираните са бивши инспектори от Инспектората към Висшия съдебен съвет – Васил Петров (ДПС), Мария Кузманова (ГЕРБ, а преди четири години номинирана от НДСВ), Незабравка Стоева (БСП) и Ясен Тодоров (АТАКА).

Една от критиките от магистратската общност към предишния състав на инспектората беше именно двойният стандарт, по който той работи в проверките си.  Пример за това беше инспекцията в Софийския градски съд, от която някои съдии бяха наказани тежко (като председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова), а други се изстреляха нагоре в кариерата си (като зам.-председателката на СГС Петя Крънчева).

Инспекторатът удари рамо на управляващите, като скри резултати от проверка на номинираната за съдебен инспектор от ГЕРБ Димана Йосифова. Тази седмица съдът обяви отказа на институцията да предостави исканата информация за незаконен.

Няма спор, че за тези петна в работата на инспектората (който беше критикуван в последния доклад на ЕК) не носят вина персонално от номинираните. В същото време обаче те са били част от колективен орган и са могли да въздействат на политиката му.

Анонимните известни

По време на процеса на номиниране неправителствените организации алармираха, че трябва изключително много да се внимава с номинациите на "независимите" кандидати. Позицията им беше мотивирана от предходните избори, свързани със съдебната власт и проведени от този парламент. Тогава ГЕРБ вкара именно най-спорните кандидатури през независимите депутати (на които вътрешният министър Цветан Цветанов постоянно благодари), симпатизиращи на управляващите.

Този път "независимите" са номинирали прокурора от Върховната административна прокуратура Тодор Мерджанов. Неговото име нашумя преди три години, когато се опита да купи общинско жилище в Благоевград. В крайна сметка общинският съвет в Благоевград му отказа защото се оказа, че той има имоти и на други места и на практика не отговаря на критериите, разписани в закона. Сходен беше и сюжетът в скандала с "малоимотните" магистратски роднини, които бяха придобили право на строеж в Приморско.

През 2005 г. името на Мерджанов попада в негативна светлина в доклад на Българския хелзинкски комитет за религиозните свободи. Той е посочен като едно от главните действащите лица в акцията на полицията и прокуратурата срещу алтернативния синод. В доклада четем: "При тази невиждана по размера си репресивна акция, която някои наблюдатели нарекоха "Българската кристална нощ", имаше ранени свещеници и миряни, някои от които бяха арестувани само защото са протестирали срещу полицейското насилие."

Изслушването на предложените от народните представители депутати ще стане на 11 септември. Неправителствените организации вече направиха заявка, че ще следят внимателно процеса. По закон те имат право да отправят въпроси през депутатите.

Източник от ЕК, с който "Капитал" разговаря, коментира, че най-добрият вариант на парламента да излезе от ситуацията е да не успее да попълни квотата си и така да се стигне до втори избор.

Кой кого предлага?

ГЕРБ

Валентина Драганова - прокурор от ВАП

Каролина Михайлова   - съдия във ВОС

Мария Кузманова - съдия в СГС, бивш член на ИВСС

Светла Петкова - съдия във ВАС

Соня Найденова - съдия в СГС

Юлияна Колева - депутат от ГЕРБ

Независими

Тодор Мерджанов - прокурор във ВАП

БСП

Бойко Рашков - следовател, НСлС

Галина Карагьозова  - съдия във ВАС

Надя Пеловска - председател на РС - Враца

Незабравка Стоева - адвокат, бивш член на ИВСС

"Синята коалиция"

Владислав Славов - конституционен съдия (мандатът му изтича есента)

ДПС

Васил Петров - адвокат, бивш член на ИВСС

Магдалена Лазарова - зам. апелативен прокурор на София

РЗС

Димитър Узунов - председател на РС - Сандански

АТАКА

Йордан Давчев - директор на пловдивското следствие

Ясен Тодоров  - следовател, бивш член на ИВСС

През лятото на 2004 г. в регионалния всекидневник "Вяра" излиза публикация със заглавие "Прокурорка от Благоевград разби и превзе вилата на баба си". В нея четем: "Магдалена Лазарова от Окръжната прокуратура в Благоевград се постави над закона, като свали тогата си и проби дупка в стената на бабината си вила в Попови ливади край Сандански."

Някъде по същото време излиза петата книга на доц. Кристиан Таков. През същата година негови статии по проблемите на гражданското право ще бъдат публикувани в уважавани български и чуждестранни издания. Преподава в София и Хамбург.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

44 коментара
 • 1
  fanela avatar :-|
  fanela

  браво за статията!

 • 2
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  Браво, Росене!

 • 3
  peru42 avatar :-(
  Chicho Bore

  Вече не съм убеден дали трябва да се смея като идиот на това безумие, да крещя Лустрация или да се затворя и да избягам от тук!
  Това е поредният пример за безумната и безока шуробаджанащина, която се шири по нашите ширини. Признак за Страх, че изпускат нещата! Наглост, че никой нищо не може да им каже и Увереност, че лостовете на бившата Държавна Сигурност, независимо от цвета, работят за една цел!
  Тяхното облагодетелстване... Как може да продължаваме да си затваряме очите за очевидно некадърни хора, които просто изпълняват поръчки и се превръщат в демони като самия Татарчев!!! Пионки! И няма значение партията, нали всички са чеда на един и същи баща!
  Очевидно е обаче, че стават все по-нахални, което означава, че се чувстват притиснати, не толкова безнаказани! Лека полека ще изритаме всички Ченгета... и трябва да се почне от някъде, очевидно във съдебната власт ще стане мнооого трудно!!! Предлагам да почнем от Културата, която те така умело разрушават вече 20 и няколко години... но как да стане когато дори Председателят е червена марионетка...
  ...

 • 4
  4itatel avatar :-|
  4itatel

  Браво за статията!

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  Трагедия!

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  "...Зам.-председателя на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева е предложена за този пост лично от близката приятелка на Цветанов и шефка на съда Владимира Янева.
  Петя Крънчева е отговорна за частичното прекратяване на делото „ЦКБ“ срещу двамата основни подсъдими Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата - преди ден по искане на прокуратурата отпаднаха обвиненията на Тренев и Димитров за измама на Майкъл Чорни за изчезналите през 1995 г. $6 милиона, тъй като абсолютната им давност се оказа изтекла още през 2010 г. Делото виси на първа инстанция вече 8 години, след като бе внесено в СГС още през 2004 г.
  Развоят по делото „ЦКБ“ съвсем не е първият сигнал за мудната работа на Крънчева, която е известна сред съдебните репортери, като съдията от СГС, който никога не идва по-рано от час след обявеното от самата нея начало на заседанията по делата й.

  През май 2011 г. Софийският апелативен съд прекрати производството срещу бившия депутат от ДПС и екскмет на Велинград Фидел Беев за данъчни престъпления, тъй като зам.-шефката на СГС забави мотивите си по оправдателната присъда на Беев на първа инстанция с 8 месеца.

  През същата година Крънчева оправда бившия земеделски министър Венцислав Върбанов по делото за безстопанственост. Тогава тя привлече вниманието на медиите в дълга политическа реч в защита на Върбанов. След това съдебният инспекторат започна проверка по делото.

  Градският прокурор Николай Кокинов пък пусна сигнал в инспектората към ВСС за делото срещу шефа на „Озеленяване“ Любомир Ников, което се гледа от Крънчева и бе прекратено заради изтичането на давностните срокове.

  Зам.-председателката на СГС е един от съдиите с най-много висящи дела през последните три години, въпреки че е една от най-слабо натоварените. Статистическите данни на практика показва, че тя гледа дела, които просто не приключват.

  През 2009, 2010 и 2011 г. Крънчева си оспорва челното място по най-голям брой несвършени дела в СГС с Мариян Марков, като през първите две години има по 77 такива казуса, а за м. г. са паднали на 56. В същото време през трите години са й били разпределени общо 345 дела. За сравнение, уволнената от ВСС Мирослава Тодорова има 50 незавършени дела през 2009 г., 49 през 2010 и 41 през м. г., като за целия период е поела над два пъти повече производства – общо 734."

  Логичният въпрос към ВСС и към министър Цветанов е:
  Защо тази "съдийка" не е наказана подобаващо, както например уволнената от Мирослава Тодорова и каква е тяхната отговорност, вкл. и на предложилата я на този пост шефка на съда Владимира Янева?

 • 7
  veny_g avatar :-P
  Вени Г.

  Лудото Яне се сложи на Цвък, номинирайки шефа на Районния съд в Сандански Димитър Узунов за пореден кадър на милицонерското училище в Симеоново във ВСС.

  С кубинките напред, мачкай, Цецо - както пишат малоумните почитатели на малоумника ;-)

 • 8
  jackdaniels avatar :-|
  jackdaniels

  жалка картинка. мисля си че трябва да номинират хора на по 32, които все още не са се оплели в цялата тая воняща история. дългия опит в това блато май носи по-скоро негативи, от колкото плюсове

 • Jessika

  е, това е, всички са навързани като свински черва, аз на тебе, ти не мене...политици, гнус.

 • 10
  apollo avatar :-|
  apollo

  Само съдебен борд е оправията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK