Един абсурд по-малко
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Един абсурд по-малко

Един абсурд по-малко

Управляващите подготвят промени в Търговския закон, с които да ограничат фалита със задна дата

14805 прочитания

© Николай Дойчинов


- По неофициална информация поправките ще бъдат разгледани в парламента през септември

Най-черният текст в Търговския закон за бизнеса напоследък - този за фалит със задна дата, е на път да остане в миналото. Празнота дава възможност при несъстоятелност всяка сделка от миналото, случила се дори преди 10 години, да бъде разваляна. Така например, ако гражданин си купи апартамент, може да го изгуби, ако строителят влезе в процедура по несъстоятелност към дата, по-ранна от сделката.

Емил Радев, депутат от ГЕРБ
Фотограф: Георги Кожухаров
Източник: Капитал Daily

От повече от година представители на фирми, адвокати, банкери призовават законодателят да промени текстовете, позволяващи такива измами на длъжници. Сега група депутати от ГЕРБ, сред които Емил Радев, ще внесат законопроект, който ще ограничи (от шест месеца до максимум три години назад) определянето на началната дата на неплатежоспособността (виж карето). В момента периодът е неограничен, което създаваше възможности за некоректни длъжници с помощта на отделни съдии да избягват плащането на задълженията си.

Какво ново

Проектът ще бъде внесен и разгледан в правната комисия през септември, твърдят източници на "Капитал Daily". По-подробен и решаващ повече аспекти на казуса законопроект беше изготвен от група юристи миналата година по поръчка на Министерството на правосъдието. Той престоява там близо година, като от пресцентъра на министерството коментираха, че "предстои той да бъде внесен" в Министерския съвет.

Подобни изменения бяха внесени през зимата и от червения депутат Янаки Стоилов, но председателката на правната комисия Искра Фидосова така и не ги внесе за разглеждане.

Така след години нищоправене управляващите най-сетне се заеха със законовия недостатък. Засега текстовете не са перфектни, коментират юристи, но показват воля да се реши проблемът на всички съвестни търговци.

Абсурдът със задната дата

Проблемът с определянето на начална дата на неплатежоспособност без ограничение назад във времето съществува от години. На практика законът позволява при фалит на компания синдикът да търси обратно всички получени плащания към контрагентите й години назад. Често това се постига с фалщифицирани документи за старо задължение.

Другият огромен проблем със законовия текст е, че дори и да има обезпечение, то пада. На риск са поставени всички плащания между компании и обезпечения от 1998 г. насам. Сред най-ощетените са банките, тъй като ипотеките им падат и те стават редови кредитор. Ето и пример: отпуснат е бизнес кредит от 1.5 млн. лв., обезпечен за 2 млн. лв., който не се обслужва от кредитополучателя. Когато банката преминава към искане за обявяване на търговеца в несъстоятелност, той заявява, че дължи 5 млн. лв. неустойка по друг стар договор.

Съдът постановява, че търговецът е бил неплатежоспособен още преди банката да учреди ипотеката си, и включва заема от 1.5 млн. лв. и неустойката от 5 млн. лв. към масата на несъстоятелността. Когато имуществото е продадено от синдика, банката получава пропорционален дял. Така, вместо да вземе цялата сума като обезпечен кредитор, тя трябва да се задоволи с минимална част и отпуснатият кредит остава непогасен. Всеки адвокат по търговско право се сблъсква в практиката си с множество такива случаи.

Например през зимата синдик поиска от "Алианс-ДН" да върне 318 хил. лв., с които преди години фалирал търговец купува от компанията капачки за буркани. Подобен е случаят с фалиралото дружество "Булгаргеомин", чиято начална дата на неплатежоспособност беше определена преди 14 години. "Тъй като е работил с милиарди, "Булгаргеомин" може да завлече стотици дружества, на които е плащал през това време", обясни Стефан Стефанов, адвокат и гл. ас. по търговско право в СУ "Св. Климент Охридски", и допълни, че Търговският закон отдавна е трябвало да бъде променен.

Бързо и още промени

"Капитал Daily" потърси представители на търговски дружества за коментар върху предлаганите поправки в Търговския закон. Въпреки че не бяха запознати в конкретика с тях, предприемачите приветстваха промените и настояха за въвеждане на възможно най-кратки срокове при преценка на неплатежоспособността на фалиращия търговец.

"Всяка стъпка в тази посока е добре дошла. Това ще позволи да се подобри бизнес средата за всички добросъвестни кредитори, не само за банките", каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" и председател на управителния съвет на асоциацията на банките. Сдружението от години настоява за по-добра защита на кредиторите.

Според Петър Славов, главен изпълнителен директор на Прокредит банк, "предложените промени ще са капка в морето, въпреки че са в правилната посока". Той отбеляза, че проблемът е много сериозен и само с тази мярка няма да бъде решен. "Като цяло несъстоятелността е много зле уредена в българското законодателство, такава е и съдебната практика и много фирми се възползват от това", каза Славов.

"Срокът за обявяване на неплатежоспособността със задна дата не би трябвало да е по дълъг от 6 месеца, дори и една година ми изглежда много", смята Румен Костов, изпълнителен директор на "Мегапорт" - Велико Търново. На същото мнение е и Мария Жекова, управител на дружеството за производство на опаковки "Ате пласт", според която много компании страдат от проблема.

Адвокат коментира, че проектът на Радев е доста орязан, но е движение в правилната посока. Дали той ще бъде придвижен и приет, или ще свърши като другите в кошчето, предстои да видим наесен.

Какво предвиждат промените- началната дата на неплатежоспособността няма да може да предхожда с повече от 3 години молбата за откриване на производство по несъстоятелност. Ако плащането или обезпечението попада в този период, ще е необходимо то да е извършено 6 месеца преди подаването на молбата в съда или две години, когато става дума за плащане между свързани лица.

- подозрителният период за изпълнение на парични задължения преди падежа, даване вместо изпълнение и учредяване на залог и ипотека постфактум ще е една година

- подозрителният период за плащане при настъпил падеж ще е само 6 месеца

- сроковете ще са по-дълги, когато кредиторът е недобросъвестен

- плащанията за комунални услуги ще бъдат защитени от недействителност, ако са извършени до 30 дни от падежа

- кредиторите ще бъдат защитени, когато залогът и ипотеката им са учредени като условие за предоставянето на кредита

- кредиторите ще получат право наравно със синдика да предявяват отменителни искове срещу плащания на длъжника. Срокът ще е една година от откриване на производството

- част от заварените дела по исковете за попълване на масата на несъстоятелността ще се довършат по новите правила. По досегашния ред ще бъдат приключени само исковете по две хипотези.
- По неофициална информация поправките ще бъдат разгледани в парламента през септември

Най-черният текст в Търговския закон за бизнеса напоследък - този за фалит със задна дата, е на път да остане в миналото. Празнота дава възможност при несъстоятелност всяка сделка от миналото, случила се дори преди 10 години, да бъде разваляна. Така например, ако гражданин си купи апартамент, може да го изгуби, ако строителят влезе в процедура по несъстоятелност към дата, по-ранна от сделката.

Емил Радев, депутат от ГЕРБ
Фотограф: Георги Кожухаров
Източник: Капитал Daily

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  tsyrvulan avatar :-P
  tsyrvulan

  Ха, как може едно предприятие да функционира цели 14 години в неплатежоспособност си остава загадка!?

 • 3
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Не напразно това прекрасно парче райска земя се нарича "АБСУРДИСТАН"!

 • 4
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  До коментар [#3] от "bestbuy":

  така е. асоциациите са далеч от нелогичното, временен лагер и разлика от държави завършващи на - стан . измислена е за да се прехвърлят днешни кражби на задна дата и подържане на етнически вот.

 • 5
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  "Срокът за обявяване на неплатежоспособността със задна дата не би трябвало да е по дълъг от 6 месеца, дори и една година ми изглежда много", смята Румен Костов, изпълнителен директор на "Мегапорт" - Велико Търново. На същото мнение е и Мария Жекова, управител на дружеството за производство на опаковки "Ате пласт", според която много компании страдат от проблема."Срокът за обявяване на неплатежоспособността със задна дата не би трябвало да е по дълъг от 6 месеца, дори и една година ми изглежда много", смята Румен Костов, изпълнителен директор на "Мегапорт" - Велико Търново. На същото мнение е и Мария Жекова, управител на дружеството за производство на опаковки "Ате пласт", според която много компании страдат от проблема.
  ....................
  съгласен с цитата. Благодаря на Николай Дойчинов за представянето на различни гледни точки

 • 6
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Не съм юрист. Разбирам дадения пример - банката отпуснала милион и половина срещу 2 милиона ипотекиран актив преди две години но фирмата имала стар договор отпреди 10 години по който дължи 6 милиона и затова като пишат несъстоятелността със задна дата, ако това са двете единствени задължения на фирмата то банката ще може да усвоява само 20% от продадените активи на обявената в несъстоятелност фирма. Дотук е ясно. Обаче какво касае това някой който си е купил апартамент преди 4 години от фирмата за 200х.лева които да речем е платил в брой?

 • 7
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  До коментар [#6] от "dreamer":

  смисъла е че който е позволил прецакването чрез криене на информация да вземе парите на читавия.....на чуждия
  ....не вярвай на първия съвет - събери пет. не че не съм прав.

 • 8
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#7] от "savov_d.a.":

  Да де, то идеята на българските закони е опирайки се на тях някой да се облагодетелства за сметка на всички останали. Така са ни написани законите, почти винаги умишлено, в полза на властимащите, много рядко несъзнателно.

 • 9
  reges avatar :-|
  reges

  дългата ръка на банковото лоби... щяло да подобри бизнесклимата дръжки... а ако предприятието е във фактичрески фалит отпреди 2-3 години и тихомълком разпродава активи на близки на собственика?? какво правим - стабилизираме ги заради мошениците? вместо да има ефективни механизми за борба с измите...
  А и затова не са пуснали предложението на Янаки - те да бръкнат в дълбоката каца на банковия мед

 • 10
  savov_d.a. avatar :-|
  savov_d.a.

  До коментар [#8] от "dreamer":

  Власта е убава жена на младини но убива на старини.
  за да се бориш за нея трябва да е разделена иначе караш на виагра.
  ..
  без глупости- разделението на властите е основа на демокрация която принуждава мераклии за власт да са по умни.
  демокрация днес означава избор и път на средна класа от износители, която принуждава чрез авторитет и финансов ресурс промяна на политическата закостенялост отразена в монополизъм и феодализъм според района.
  диктатурата води, както си искате го разбирайте води до намаляване на броя на потребяващи внос.
  сравнението между България и Южна Корея, без да я превъзнасям е добро поле за размисъл.
  ..........................................
  ..изложих се с този коментар. голям зор е и планина и море. ще качим некои на връх по бански за загар..на Коледа...мечти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK