🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическото ведомство: Много започнато, малко довършено

В много направления МИЕТ има само символични функции, като туризма например

Делян Добрев смени Трайчо Трайков на поста министър в икономическото министерство
Делян Добрев смени Трайчо Трайков на поста министър в икономическото министерство
Делян Добрев смени Трайчо Трайков на поста министър в икономическото министерство    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Делян Добрев смени Трайчо Трайков на поста министър в икономическото министерство    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Обърнахме доста пластове в енергетиката и вкарахме в релси големите енергийни проекти, преработихме правилата по европейската програма "Конкурентоспособност", така че да са в интерес на бизнеса. Създадохме всички стратегически документи, които си бяхме поставили за цел и се очакваха от нас. Заехме пробизнес позиция във всички теми, свързани с административен климат, данъчна среда и социално-трудови въпроси". Така в средата на 2010 г. в интервю за "Капитал", тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков оцени първата година от своето управление. Две години по-късно, през март 2012 г., Трайков беше ненадейно уволнен и на негово място дойде неговият заместник-министър с ресор енергетика Делян Добрев. По повод решението за смяната на Трайков през март 2012 г. премиерът Бойко Борисов оцени свършеното в министерството така: "Много неща започнахме да правим с него (бел. ред. - Трайков), може би най-тежкото министерство... повече от три години все още сме само започнали. И ако трябва да сравните предишното министерство на икономика и енергетика и сега - разлика няма."

Новоназначеният министър Добрев пък постави като свои приоритети развитието на икономиката и туризма. Той обеща повече подкрепа за малките и средните предприятия и повече усилия за привличане на чуждестранни инвестиции.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

92 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev
  • + 36

  Статията отразява доколко цялата пара на министерството е отишла за енергийни теми. И след цялото внимание по темата - пак нищо!
  През същото време:
  - мисъл и виждане кои индустрии има смисъл да развиваме няма
  - няма реална и целенасочена поддръжка на износа
  - не се вижда никакви мисъл и движение как можем да удължим туристическия сезон и се вдигнем малко като ценова категория
  - като лекота за правене на бизнес (въпреки 135 им мерки), рейтинга ни също спада
  - и за капак агенцията за инвестиции не може да привлече нито един значителен инвеститор

  Нередност?
 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 13
  • + 4

  Цитат от статията: ""Заехме пробизнес позиция във всички теми, свързани с административен климат, данъчна среда и социално-трудови въпроси"".

  Чудесно! След като управляващите работят ВИНАГИ САМО ЗА БИЗНЕСА - нека само бизнеса да им плаща данъци. Останалите веднага трябва да бъдем освободени от тази ангария (прибирането на данъците ни, без да получаваме нищо в замяна).

  Нередност?
 • 3
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 14
  • + 6

  Цитат от статията: "С встъпването на длъжност на Добрев беше взето и едно от основните решения изобщо в управлението на ГЕРБ – отказът на България от проекта "Белене", след като подписването на окончателния договор за изпълнение беше отлагано 13 пъти. Макар че то беше подготвяно още от Трайков, накрая спирането беше санкционирано от премиер след доста преобръщания в неговата позиция."

  Наистина! За какво ни е притрябвал ток?! Нали можем да внасяме такъв от румънската АЕЦ "Черна вода", която беше построена сравнително наскоро, както и, в бъдеще, от турските АЕЦ-и, които сега са в строеж (всички те бяха започнати след АЕЦ "Белене" и своевременното им завършване не направи цената им безумна, за разлика от дълги години отлаганата наша централа).

  Нередност?
 • 4
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 6
  • + 10

  Цитат от статията: "Едновременно с отказа си да строи нова ядрена мощност беше взето и решение за изграждането на нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с вече поръчаното оборудване за "Белене", за който обаче все още няма ясна икономическа обосновка. Желанието този проект да бъде изграден изцяло с частни средства също ще бъде трудно издържано, тъй като държавата в лицето на АЕЦ "Козлодуй" ще трябва най-малкото да плати предпроектното проучване, чийто изпълнител ще стане ясен този петък."

  Това пък беше "най-мъдрата" част от сагата с "Белене"! На цената на два блока да бъде построен един! Върховно достижение на "икономическата" мисъл - изцяло български патент...

  За частните средства за строежа - сегашния държавен статут на "Козлодуй" не е никакъв проблем. Просто ще "приватизират" (откраднат) и "Козлодуй" и - ето ти "проблема" решен... А и винаги може и този проект да бъде провален, нали?

  Нередност?
 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 3
  • + 10

  Който може по-малко да започне и повече да завърши в икономиката да вземе властта на изборите 2013 и да демонстрира.....

  Нередност?
 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 12
  • + 5

  Цитат от статията: "Министерството не проведе задълбочена информационна кампания за възможностите за добив на шистов газ, така че независимо от крайното решение - за или против добива, поне да има информирана дискусия в страната."

  Хората си казаха мнението за шистовия газ, с най-недвусмислени протести срещу него и в полза на чистата вода. В Европа също започнаха държавни мерки срещу добива на шистов газ и замърсяванията, до които този добив води. Някои американски щати също го забраниха. Този въпрос е приключен, точно както и въпроса за АЕЦ "Белене".

  Нередност?
 • 7
  45iv avatar :-P
  45iv
  • - 1
  • + 17

  Слаби ракии са ГЕРБЕр4етата. Три години страх да направят нещо , щото някой може да е против, но пък си запазваме до някъде рейтинга. Да правиш реформи , и да тръгнеш срещу те4ението , е за хора с големи топки , сегашните ОПРЕДЕЛЕНО им липсват. Не можеш да 4акаш 4е за реформите ще те оби4ат , понеже засяга статуквото и стотици хиляди семейства свикнали от десетилетия на държавната ясла. Но бъдещите поколения Определено ще го оценят.

  Нередност?
 • 8
  45iv avatar :-|
  45iv
  • - 7
  • + 10

  До коментар [#4] от "Станислав Янков":За мъдроста на Българския политик го знае всекии. Но за мъдроста на тез в момента, е тема за психиятър от световна вели4ина. Решението за Белене е най тъпото нещо което съм видял в Бг. от 1989 насам. В Чехия догодина запо4ва строежа на 2 реактора в Темелин и един в Дуковани, без дескусии дали са необходими. За построяването им се надпреварват и Руснаци , Амариканци и Французи. Нито дума дали от тях ще има нужда. Демагогията навярно са я оставили за Българите. Освен това днес мин. им на икономиката направи пресконференция в която обяви проиритерите си за 20 год. и те са само свързани с атома. След 2025 когато реакторите бъдат готови ряско ще спрират извли4ането на въглища които са най ве4е на открита технология, и ще намалят рязко износа си към Германия. Тъка искат да запазят много села които трябва да бъдат изселени. А това 4е в Германия за ТЕЦовете суровината рязко ще се ускъпи е проблем на Германия. За Чехия е важно 4е в бъдещите обединени системи които предлага на борсата най ефтин ток тои има клиенти. Едно от бъдещето на икономиките Е , бягство към държави с по ефтини енергоресурси.

  Нередност?
 • 9
  ahasver avatar :-|
  ahasver
  • - 8
  • + 10

  До коментар [#4] от "Станислав Янков":И досега не ми е ясно как бай Тошо построи 6 блока на Козлодуй с държавно финансиране, когато имахме и стохилядна армия, образованието беше безплатно, здравеопазването също, а тия нямат пари за нищо. Май попиват някъде. Оня ден гледах Любо Пъпката като обясняваше , че на Ривиерата той лично нямал имоти за 20 млн. Те били на жена му , на сина му , той само давал парите.

  Нередност?
 • 10
  ahasver avatar :-|
  ahasver
  • - 1
  • + 18

  Правенето на първа капка е лесно. Може и с официален костюм. Понататъшното копане , обаче , иска да го съблечеш и да мааш с кирката денонощно. Виж, това не им харесва , няма камери, изпотяваш се, огладняваш , няма време да риташ топка , та затова стигаме само до първата копка. Някъде по три пъти . Засега - на завода за боклук в София.

  Нередност?
Нов коментар