Консумация на връзката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Консумация на връзката

Консумация на връзката

Контролът на управляващите над съдебната система е факт. Най-лошото предстои

8421 прочитания

© Юлия Лазарова


За три години от мандата си ГЕРБ не преставаха политически да се месят в съдебната власт. Няколко случки тази седмица обаче показват, че управляващите вече успяват да натрупат критичната маса, която ще им позволи не само да се бъркат в работата на съдебната система, но и да я контролират.

Първо стана ясно, че премиерът може да задържа заподозрени. След това съдия от СГС беше подложена на проверка, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) получи "зелена светлина" първо от вицепремиера Цветан Цветанов, а после и от премиера Бойко Борисов.

Накрая, само между другото, правосъдният министър Диана Ковачева за пореден път промени позицията си на 180 градуса - в началото на седмицата тя заяви публично, че ще подсети ВСС да обсъди искането за оставката му (поставено от над 200 магистрати, адвокати, граждани от цялата страна преди три седмици). Няколко дни по-късно на заседанието на ВСС обаче тази седмица Ковачева остана безмълвна. 

Мълчанието на Ковачева е естествено. Евентуално поставяне на въпроса за оставката на съвета щеше да вкара правителството в конфронтация с кадровия орган на съдебната система, а това далеч не е желан ефект - в края на мандата си ГЕРБ очевидно вече овладяват съдебната система и лесно я манипулират и използват за собственото си благо. Тенденция, която, ако се запази, може да има тежки последици за независимостта на съдебната система.

Проверка, тип легитимация

Петя Крънчева, която ще бъде обект на проверката, стана зам.-председател на СГС, след като беше предложена за поста от шефката на съда Владимира Янева (самата тя от най-близкото обкръжение на вицепремиера Цветанов). Съветът избра Крънчева без дебат и без да обсъди нито един от известните факти за нея – че е антидатирала дела (написала е делото със закъснение, но слага нова дата, за да изглежда написано в срок); че гледа дела с години (защото ги насрочва през дълги периоди и не бърза да ги реши); че има необяснима концентрация на дела от обществен интерес при нея; че насрочва дела много след законния срок и т.н., и т.н.

Въпреки това проверката няма да е на публично известните факти, а по висящо дело. Oт ВСС казаха, че тя няма да обхване дълъг период от време, а само една година назад, защото Крънчева вече била проверявана от инспектората. Последното е поредното доказателство за двойните стандарти на ВСС, който уволни основният критик на Цветан Цветанов (както той сам я определи) - председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, след като я провери няколко пъти за един и същ период.

Поведението на ВСС (в линия с назначенията на Янева и Георги Колев, давани от ЕК за пример за непрозрачно кадруване) е доказателство, че този съвет е трайно обвързан с управляващите. Ако преди две години за Цветанов съветът беше "компрометиран" и "корумпиран", днес вътрешният министър и кадровият орган на съдебната власт работят в пълен синхрон и между тях тече постоянен обмен на информация. Мандатът на този ВСС изтича след два месеца и няма никаква причина да си мислим, че управляващите ще искат да сложат край на недопустимата симбиоза и при следващия му състав.

Премиерът, който искаше да бъде съд

В навечерието на доклада на Европейската комисия ГДБОП задържа депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов. Той беше обвинен в търговия за влияние. След като първо прокуратурата каза, че няма да  иска постоянен арест, нещата се промениха - прокуратурата задържа Аврамов за 72 часа и поиска ареста му от съда.

Обяснението дава Бойко Борисов: "Аз не знам друга партия и друг премиер да е разпоредил на ДАНС и да се намесил дотолкова, че негов депутат да получи дори постоянна мярка задържане под стража и в рамките на един ден да му се свали имунитетът. С една дума, който го докопам, само една нощ ще танцува свободен, докато изпълнителното бюро вземе решение."

От казаното разбираме, че премиерът припознава като своя заслуга задържането под стража (което иначе става от съда) на Димитър Аврамов. Той беше задържан от съдия Снежанка Кьосева, която е командирована в СГС от Районния съд в Дупница със заповед от Владимира Янева. Командироването (което измества конкурсите) поставя съдиите в зависимост – те могат във всеки момент да бъдат върнати "на село", ако председателят на съда реши това. Мярката за неотклонение на Аврамов се гледа при закрити врати заради използваните специални разузнавателни средства въпреки становището на останалите съдии от СГС, че това не е основание за засекретяване на процеса. Впоследствие щеше да стане ясно, че в показанията на свидетелите по делото се споменавало името на председателката на правната комисия на ГЕРБ Искра Фидосова, както и че се говорило за купуване на ромски гласове.

ВАС за нас

Друг изключително важен етап от похода на ГЕРБ в овладяването на съдебната система е Върховния административен съд. След назначаването на възпитаника на полицейската академия Георги Колев (който сам признава, че се ласкае от това да го мислят за близък до управляващите) за председател на съда започнаха мащабни кадрови рокади. Така например с работа в съда се оказаха роднини на депутати от ГЕРБ. Според три независими източника от съдебната система Георги Колев има влияние над близо половината от съдиите във ВАС. Това обстоятелство върви с факта, че случайното разпределение на делата в съда е под съмнение и че четири от петимата членове на съдебните състави, произнасящи се като последна инстанция, се определят еднолично от председателя на съда.

Всичко това превръща съда, който по дефиниция трябва да следи за законността на актовете на изпълнителната власт, в орган на изпълнителната власт.  Последното се усети по делата след общинските и президентските избори, когато беше въведена прелюбопитната практика съдът да допуска повторно броене на бюлетини само когато жалбоподател е ГЕРБ. ВАС е този, който ще се произнесе и за законността и на следващите избори.

Ах, този главен прокурор

Опитомяването на следващия състав на ВСС е изключително важно за ГЕРБ, защото той ще реши кой ще е главният прокурор през следващите седем години. Структурата на държавното обвинение е такава, че главният прокурор има изключителна власт и над него (по думите на Никола Филчев) е само господ. Той може да контролира работата на всеки от 1800 прокурори в страната. От него зависи и как и по какви разследвания ще работи полицията. Представете си как би изглеждал вътрешният министър Цветан Цветанов ако акциите на МВР (където прессъобщенията играят ролята на доказателства) умираха в зародиш, защото прокурорът който наблюдава съответното разследване настоява за качествени и нови доказателства, които пък полицията не може да намери, защото просто не е реформирана, а доминирана от полицейски началници със съмнителни професионални качества (за последното призна и Бойко Борисов).

Прокуратурата е и тази, която с помощта на ГЕРБ получи правомощия да подслушва за купуване на гласове. Тъй като гласове се купуват от партиите, това означава, че ако е политическо назначение, главният прокурор ще може да спретне един квазилегален Уотъргейт.

Към момента фаворитите на ГЕРБ са двама - зам. главният прокурор Бойко Найденов (лансиран от вътрешния министър Цветан Цветанов) и председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров (лансиран от премиера). Дали волята на управляващите ще се случи зависи от следващият състав на ВСС. Който между другото ще назначи още и председателя на Върховния касационен съд. Дали и той ще е кадър на Академията в Симеоново - предстои да разберем.

За три години от мандата си ГЕРБ не преставаха политически да се месят в съдебната власт. Няколко случки тази седмица обаче показват, че управляващите вече успяват да натрупат критичната маса, която ще им позволи не само да се бъркат в работата на съдебната система, но и да я контролират.

Първо стана ясно, че премиерът може да задържа заподозрени. След това съдия от СГС беше подложена на проверка, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) получи "зелена светлина" първо от вицепремиера Цветан Цветанов, а после и от премиера Бойко Борисов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

59 коментара
 • 1
  fras avatar :-?
  fras

  Контролът на управляващите над съдебната система е факт. Най-лошото предстои
  ----------------------------------
  И какво е това най-лошо, 'дето предстои?
  Може би ще вземат някого от героите на прехода-мутри, контрабандисти, корумпирани политици и чиновници, ДДС-ари и пр. сган - да осъдят?
  Бре, то си е за страх!

 • 2
  bz avatar :-|
  bz

  Страха е голям !
  Изплъзва им се килимчето на олигарсите под краката и пищят кански.
  Ами ако утре подгонят и тях ?!?
  Ами ако съдът вземе да работи вместо да произвежда "невинни" ?

 • 3
  venimarkovski avatar :-?
  Вени Марковски

  Най-лесното решение е главният прокурор да е завършил право - следдипломна квалификация в УНСС. Не намерих нищо в законите, което да противоречи на подобно виждане. В края на краищата не всеки е можел да се учи в Юридическия факултет на Софийския университет, нали? Имало е хора, които са влизали задочно във ВИФ, после са получавали специалността право от УНСС, например, но не стоят по-долу от един Огнян Герджиков или Борис Велчев, или Пламен Панайотов, или Кристиян Таков и т.н.

 • 4
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#3:"Вени Марковски"]но не стоят по-долу от един Огнян Герджиков или Борис Велчев, или Пламен Панайотов, или Кристиян Таков [/quote]
  Ти пък намери кой да дадеш за пример !
  Борис Велчев какво по-точно свърши за 7 годишния си мандат освен да ходи брадясал и да се обяснява как нищо не може да се свърши ?
  А другите изброени партийни крадци изобщо не заслужават коментар.

 • 5
  zizu avatar :-|
  Zizu

  Поредната статия на Дневник в която се защитават престъпниците и се плюе правителството! Това се нарича пропадане на медията... Жалко!

 • 6
  tafe avatar :-|
  tafe

  До коментар [#5] от "Zizu":

  И как автоматично стигнах те до извода че в момента се назначават най честните и най добрите кадри? Когато някой те назначава на рабата не забравяи че той иска нещо от теб! Така като гледам до тук настоящото управление не прави много за благоденствието ни. Шуро баджинащината провали социализма, що бойко е цецо решиха че ще им помогне незнам

 • 7
  ivaylo.simeonov2 avatar :-|
  Ивайло Симеонов

  Най-добре е да направят така, че ВСС да бъде в чужда държава - например Италия, Франция и да бъде само от чужди магистрати.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  nns avatar :-|
  nns

  Наистина ли има за някой чуденка кой ще е следващия главен прокурор? Ами 'придворния' прокурор Кокинов той ще е.

 • 10
  epoc avatar :-|
  epoc

  [quote#1:"fras"]И какво е това най-лошо, 'дето предстои?[/quote]

  Чети историята, как Сталин и Хитлер са дошли на власт. Специално Сталин идва, защото както казва един от ЦК на КПСС "той изглеждаше глупав и безопасен и ставаше за временно решение докато се изгладят търканията в различните крила на партията".

  Та какво по-лошо от това, да държиш трите власти и да командваш какво да става и какво не и то точно преди избори?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK