Кашкавал-политика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кашкавал-политика

Министър Найденов обеща "драконовски" проверки в хранителния бранш

Кашкавал-политика

Въпроси и отговори за увеличаващите се цени на храните и странните опити на правителството да ги спре

Деница Ватева, Мара Георгиева
7441 прочитания

Министър Найденов обеща "драконовски" проверки в хранителния бранш

© Цветелина Белутова


1. Увеличават ли се наистина цените на храните? На кои и защо?

Най-тежката суша от повече от 50 години в САЩ тласка цените на селскостопанските стоки силно нагоре, тъй като Съединените щати са най-големият износител на царевица, соя и пшеница в световен мащаб (почти половината от световния износ). Световните цени на царевицата и соята достигнаха върхове, които предизвикаха бунтове в редица страни от Средния изток и Азия. Цените на пшеницата все още не са надвишили предишните си рекордни постижения, но само през юли се увеличиха с 50% и надминаха равнищата, достигнати през 2010 г. Тогава светът отново преживя шок от порасналите цени на пшеницата заради решението на Русия да забрани износа на зърно.

В България, следвайки борсовите тенденции, цените на пшеницата също започнаха да се вдигат. От началото на юли цената на тон зърно достигна между 420 и 460 лв. без ДДС за първо качество, което е с над 30% повече от миналата година. Вече е налице и износ на зърно, който ще се засили през следващите месеци. Консултативният съвет по зърното потвърди първоначалните прогнози за по-високо качество на пшеницата, но отчете, че има спад на реколтата от ечемик. Все още няма данни за добивите от царевица, но засега опасенията са, че те ще са по-слаби заради жегите. Това евентуално също може да доведе до поскъпването й в следващите месеци. В резултат може да се стигне до повишени разходи за производство и съответно до поскъпване на редица основни храни -  месни, млечни продукти и др. Влияние върху цените оказват и повишените цени на тока.

2. Защо правителството се опитва да свали цените?

Рязкото поскъпване на храните може да доведе до социално напрежение и да се превърне в политически проблем за ГЕРБ в годината преди парламентарните избори. По данни на НСИ средно над 35% от разходите на българските домакинства са за храна, което е несъизмеримо по-високо от всички държави в ЕС. Отделно от това гоненето на "спекуланти" е отработена практика на правителството.

3. Какво се опитва да направи земеделският министър?

Земеделският министър Мирослав Найденов не за пръв път се опитва да "регулира" пазара. Опит за "администриране на цените" имаше преди две години, когато отново имаше поскъпване на пшеницата, както и почти около всеки празник, когато по думите му цените се повишават "спекулативно". Спомнете си например истерията с ръста на цените на яйцата отпреди няколко месеца, когато производителите бяха привиквани по срещи и публично порицавани. В битката със скъпите яйца дори бяха включени премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков. В последните години има и други такива случаи: публичното ценообразуване на агнешкото, "респектирането" на търговците по Коледа чрез проверки на ветеринарните власти, изпращането на армия от пенсионери да докладват движението на цените на основните храни и др.

Заради възможното поскъпване на храните през тази есен земеделският министър отново започна да привиква производители и търговци по срещи. Последната от тях, която бе при премиера Борисов, беше обявена като обсъждане на възможностите за подкрепа на животновъдите. На практика обаче тя се превърна в традиционния спор между фермери, преработватели и търговци по темата кой раздува цените по веригата, кой на кого оказва "натиск" за отстъпки и кой колко печели и губи. Така се стигна до разпореждане за проверки на финансовите потоци по цялата верига от НАП и ДАНС, както и за "драконовски",по думите на Найденов, инспекции на вноса на млечни и месни продукти.

4. ДАНС?! Те не трябваше ли да ловят терористи?

Мирослав Найденов съобщи след срещата при премиера, че въпросът за цените на храните бил свързан с "националната сигурност". Затова е взето решение до две седмици агенти на ДАНС, служители на икономическа полиция и НАП да докладват на премиера защо кашкавалът е поскъпнал. Това, разбира се, е нелепо. По закон ДАНС може да разследва "опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата", но трябва много фантазия, за да се впишат високите цени на кашкавала в този текст.

5. Какво казват в своя защита компаниите в този сектор?

Освен взаимните обвинения в оказван натиск по веригата производител - преработвател - търговец и сравнения на субсидиите за земеделие между различните държави в ЕС част от фирмите в хранителната индустрия казват, че са съгласни с проверки, защото това би изсветлило сектора. Условието обаче е тези инспекции да не са кампанийни и избирателни, а да важат за всички. От различните браншове напомнят, че поскъпването на селскостопанските суровини и електроенергията са обективни фактори и няма как да не се отразят на бизнеса.

6. И какво реши правителството?

Освен започналите проверки правителството все пак предложи и няколко идеи за подпомагане на животновъдството. Едната от тях е да се поиска от ЕС разрешение за по-ранно изплащане на субсидиите за 2012 г. Идеята е това да се случи през октомври, а не през януари следващата година, както е предвидено по график. Подобно решение ще подпомогне фирмите при закупуване на евентуално по-скъпи фуражи. Предлага се също да се разсрочат държавните кредити на сектора към фонд "Земеделие", а субсидиите за животновъдните стопанства да се увеличат с 27 млн. лв. Освен тези мерки, фирмите от бранша предлагат кабинетът да пусне за продажба фуражи от Държавния резерв, както и да се иска от Брюксел отсрочка за фермите, които трябва до края на 2012 г. да покрият хигиенни и други евроизисквания. Все още няма официален коментар по тези предложения.

7. Добре, кой е по-голям от кашкавала?

Противно на разпространеното схващане Бойко Борисов не е по-голям от хляба и кашкавала, дори и с Мирослав Найденов до себе си. По-голям от високите цени на кашкавала е единствено пазарът. Той трябва да регулира цените, а ролята на държавата е да има работещи институции, които гарантират честната конкуренция. Това означава равнопоставеност на всички участници - да е сигурно, че всички си плащат всички данъци, че не се удрят един друг под кръста и че не са картелирали пазара. Накратко, усилията на правителството трябва да са в посока работеща Комисия за защита на конкуренцията и ефективна НАП. Това краткосрочно няма да свали цените на кашкавала, но ще помогне за всички следващи подобни случаи. Правителството има и друг много мощен инструмент да се справи със страха от увеличаващите се цени, а именно - увеличаване на доходите. Това обаче може да стане само след цялостно подобряване на средата за правене на бизнес, така че да се стимулират българското предприемачество и чуждестранните инвестиции. Това от своя страна означава провеждане на реформите не само в държавната администрация, но и в съдебната система и други затлачени сектори. Без реформи всеки друг отговор е само вариация на тема кашкавал-политика.

(ред.коментар - "Министърът на ценоделието")

1. Увеличават ли се наистина цените на храните? На кои и защо?

Най-тежката суша от повече от 50 години в САЩ тласка цените на селскостопанските стоки силно нагоре, тъй като Съединените щати са най-големият износител на царевица, соя и пшеница в световен мащаб (почти половината от световния износ). Световните цени на царевицата и соята достигнаха върхове, които предизвикаха бунтове в редица страни от Средния изток и Азия. Цените на пшеницата все още не са надвишили предишните си рекордни постижения, но само през юли се увеличиха с 50% и надминаха равнищата, достигнати през 2010 г. Тогава светът отново преживя шок от порасналите цени на пшеницата заради решението на Русия да забрани износа на зърно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

78 коментара
 • 1
  45iv avatar :-P
  45iv

  Бетмен може да свали цените на селскостопанските стоки и в САЩ ,ако го помолят.

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Това са поредните простотии на това управление! Трябва да се увеличават адекватно заплатите и пенсиите (минималните, де, защото други извън бюджетната сфера не може). Не да се месят по такъв милиционерски начин в ценообразуването. Ако смятат, че някъде има твърде голяма далавера в ущърб на потребителите - държавата да основе държавна фирма - конкурент на злоупотребяващите в момента структури (прекупвачи и тям-подобни), да предложи по-добри условия на производителите и по-добри цени на населението и да коригира деформациите по пазарен начин. Ама - отде толкова акъл?!

 • 3
  ms_pain avatar :-|
  ms_pain

  С милиционерска палка и фуражка цена не се спира, ама да, откъде толкова акъл, като в главата на Миро Найденов само яйца, кашкавал и БДС - чист и прост :)

 • 4
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  Съвременната капиталистическа държава не се справя със своята роля и затова трябва активна държавана намеса.
  Поставянето на максимални надценки/ норми на печалба за социално значими стоки е една необходима мярка.Явно свободният пазар не е свободен а се изражда в олигопол и обикновените потребители нямат развито гражданско съзнание за бойкот например.

 • 5
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#4] от "vesko_dechev":

  Въпросът е, от какъв характер е държавната намеса. Ако държавата те принуждава със сила да работиш на загуба - това е малоумно. Има цял куп други, все пазарни форми на държавна намеса, в конкуренция с частниците, които форми ще дадат в пъти по-добър от сегашния "резултат".

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#4] от "vesko_dechev":

  Въпросът е, от какъв характер е държавната намеса. Ако държавата те принуждава със сила да работиш на загуба - това е малоумно. Има цял куп други, все пазарни форми на държавна намеса, в конкуренция с частниците, които форми ще дадат в пъти по-добър от сегашния "резултат".

 • 7
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Шебекът наш явно се изживява като европейски Хуго Чавес с помощта на верните си шутове Миро Тъпото и Цецоолу. Сега остана да стегнат една бърза експроприацийка на частната собственост и да превърнат бъдещия тунел под Шипка в един нов бригадирски Хаинбоаз.

  За съжаление в Булгаристан няма политик, който да ползва държавата за нещо различно от пропаганда и лична употреба.

 • 8
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  До коментар [#5] от "Станислав Янков":

  Наблюденията показват, че Азиатският модел е този който работи
  нямам впредвид само Китай, но и Корея и Япония-авторитаризъм, строга дисциплина, работа, работа и пак работа без много мрънкане.А си мръднал встрани ти режат канчето.

 • 9
  damianrm avatar :-P
  damianrm

  Правилния път е намаляване на такси, бюрокрация, така че бизнеса да работи по - ефекетивно, а той пазара се грижи да регулира цените. Може даже ДДС на храните да намалят - в мн. държави че и по-богати от нас имат ДДС за храна доста по-малко от 20 %. Щото това което те сега правят вече е пробвано - ама се оказва че държавата през социализма НЕ произвежда хич добре - ако това беше грешно още щеше да си казваме другарю и другарко ...

 • 10
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  [quote#9:"damianrm"]Може даже ДДС на храните да намалят[/quote]
  Няма смисъл!
  Веднага пример: като падна акциза върху кафето ( около 1 лев на кило по тгавашни цени) кафето паднали е един лев?Не.Просто търговците си го прибрах в джоба.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK