Българската хранителна банка вече дари 30 тона
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Българската хранителна банка вече дари 30 тона

ДДС върху даренията, което прави по-скъпо предоставянето на храна на нуждаещи се от бракуването й, все още е спирачка пред функционирането на хранителната банка. Въпреки това няколко фирми вече я захранват с продукция. На снимката- близо 1 тон дарени храни се товарят на камион в Елин Пелин, които да ги транспортират към партньорски организации в София.

Българската хранителна банка вече дари 30 тона

Продукцията е разпределена в София, Пловдив и Пазарджик

Деница Ватева
5101 прочитания

ДДС върху даренията, което прави по-скъпо предоставянето на храна на нуждаещи се от бракуването й, все още е спирачка пред функционирането на хранителната банка. Въпреки това няколко фирми вече я захранват с продукция. На снимката- близо 1 тон дарени храни се товарят на камион в Елин Пелин, които да ги транспортират към партньорски организации в София.

© Анелия Николова


Българската хранителна банка е дарила 30 тона храни на нуждаещи се през първите два месеца от дейността си, съобщиха от организацията вчера. Те са дарени от търговци и производители и са отишли при социални слаби българи в София, Пловдив и Пазарджик. Все още обаче пред функционирането на системата стои големият въпрос с плащането на ДДС върху даренията, което прави по-евтино унищожаването на продукция. "На практика дарителите са международни компании, които имат такава практика и в други държави", съобщи директорът на банката Марина Бракалова.

Първите дарения

Хранителната банка е система за събиране на храни, които се разпределят между финансово затруднените хора. За целта производителите и търговците даряват на организацията продукти с нарушен търговски вид, които не могат да се пласират на пазара, или такива с изтичащ, но не и изтекъл срок на годност. Събраните на едно място храни пък започват да се се предоставят на семейства с финансови затруднения, социални институции, бездомни хора и др. като тази роля се извършва от неправителствени организации на доброволен принцип.

Допълнително системата включва и дарение на услуги. Така например фирми предоставят безплатно счетоводни, логистични, транспортни, ПР и други услуги на българската хранителна банка. В банката отиват и конфискувана, но годна продукция, иззети от агенцията по храните.

През първите два месеца на работата й са дарени 30 тона храни, които са разпределени в София, Пловдив и Пазарджик.

Големият въпрос с ДДС

Въпреки първите стъпки, все още има пречки пред функционирането на системата. Българските производители са казвали, че са готови принципно да даряват продукти, които са годни за употреба, но по една или друга причина не могат да се реализират на пазара. Според настоящото законодателство обаче те трябва да заплащат ДДС за даренията, което на практика го прави по-скъпо, отколкото бракуването на храните, при което не се дължи.

Така вариантите са данъкът да отпадне или да "поскъпне" унищожаването на храни, за да има стимул те да бъдат дарени.

Вчера от одиторската компания "Прайсуотърхаус Купърс" представиха доклад, според който в 12 европейски държави разходът за ДДС, който фирмите-дарителки понасят, е нулев или минимален. В 15 други обаче той съществува.

Различните държави са въвели и изисквания за даряването на храна. Така например в Румъния, за да няма разход за ДДС на фирмата, дарението не трябва да е над 0.3% от общото производство, а в Литва - да не надвишава 72 евро на краен получател. В Астрия и Италия пък са въведени изисквания даренията да бъдат на продукция, негодна за търговска разпространение - например нарушени опаковки, наближаващ срок на изтичане и др.

Българската хранителна банка е дарила 30 тона храни на нуждаещи се през първите два месеца от дейността си, съобщиха от организацията вчера. Те са дарени от търговци и производители и са отишли при социални слаби българи в София, Пловдив и Пазарджик. Все още обаче пред функционирането на системата стои големият въпрос с плащането на ДДС върху даренията, което прави по-евтино унищожаването на продукция. "На практика дарителите са международни компании, които имат такава практика и в други държави", съобщи директорът на банката Марина Бракалова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    lancelot avatar :-|
    lancelot

    Тъжен факт - по-евтино е да унищожиш храната, отколкото да я дариш..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK