Концесионна жажда
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Концесионна жажда

Над 70% от ВиК мрежата в София е амортизирана<br />

Концесионна жажда

Инструмент за натиск или замазване на проблемите е работната група, която ще проучва управлението на водата в София

Елена Старидолска
6270 прочитания

Над 70% от ВиК мрежата в София е амортизирана<br />

© Цветелина Белутова


В края на юли 2012 г. общинските съветници в столицата са пред едномесечна ваканция. И както повелява традицията, дневният ред на последната сесия е набъбнал с всички отложени по-засукани проблеми през годината, оформени в 70 точки. Сред тях неочаквано е и докладът на съветника от ВМРО Ангел Джамбазки, който предлага да се развали 25-годишният договор за концесията за водата на София, сключен през 2000 г.

Два дни преди заседанието на съветниците документът мина през комисията по финанси, и то на първо място от над 35 точки. Председателят й Орлин Алексиев е доста експедитивен, особено в лятната жега и душната стая, но този път щедро отпуска близо половин час на Джамбазки да разкаже мотивите си. От конкретните параметри на цената на водата ("нараснала над 300% от 2000 г. досега") и загубите по мрежата и от несъбрани вземания ("над 60%") той стига до емоционални твърдения, че компании от групата на "Веолия", която притежава по-големия дял в "Софийска вода", са "изгонени с шутове от държави от Латинска Америка". А пък "кметът на Париж спечели изборите, като изгони "Веолия", защото каза, че 60% от цената на водата отива за политически подкупи и още 20% - за административни".

Накрая комисията, доминирана от представители на ГЕРБ, укроти плама на Джамбазки и гласува създаването на работна група, която да проучи дали договорът от 2000 г. се изпълнява. И да предложи евентуални варианти за развалянето му. Докладът трябва да е готов до ноември.

Извън плявата

Ако Джамбазки знаеше, сигурно щеше да използва още един аргумент - в общината в Берлин сега върви подобна дискусия. След лятната ваканция местната власт трябва да реши дали да приеме цената, на която "Веолия" е готова да се раздели с дела си в смесената компания, която управлява водата. Аргументите на берлинските общинари са, че цената е твърде висока, услугата - не толкова добра, а печалбата за фирмата - голяма. По предварителни изчисления цялото връщане на водното управление към общината трябва да й струва 1.3 милиарда евро. Общинският съвет вече прие офертата на другия частник - RWE. За идентичен дял компанията ще вземе 660 млн. евро.

В София засега поне официално до подобни идеи не се стигнало, но "Софийска вода" има проблем. Но не заради изказването на парижкия кмет, защото такова няма, нито пък защото "Веолия" е гонена от Латинска Америка, което също е невярно.

Факт е, че загубите на вода по мрежата - физически и търговски, са около 60% при малко над 45%, колкото трябваше да са според петгодишния бизнес план на компанията, представен в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). За това обаче от "Софийска вода" казват, че има обективни причини. "Близо 70% от мрежата в София са амортизирани. Има периоди от над 20 години, през които в нея не са правени инвестиции", твърди административният директор и директор на "Веолия вода" - България, Мариана Итева. Годишно е възможно да се подменят около 3-4% от тръбите (но реално компанията подменя около 1% от тях), а по думите на бившия прокурист на компанията, а сега председател на асоциацията по водите Иван Иванов пред "Фокус" 75% от водоснабдителната мрежа в София трябва да бъдат подменени.

Другата причина да не се справят с намаляването на загубите е нормативна - нямат законово основание да спират водата на апартаменти в етажна собственост, а пък ограничаването на водоподаването в ромските квартали е съпроводено с политическо и социално напрежение. По време на тройната коалиция например за кратко беше спряна водата на квартал "Филиповци", но след това пусната не без намеса от службите за национална сигурност. Потреблението там е 1 млн. куб.м месечно, което се равнява на 1% от загубите на компанията. Близо 80% от 62-та млн. лв. фактурирана, но неплатена вода се дължат от битови клиенти. Част от загубите са и кражби от мрежата, например незаконни включвания, за да си напълни някой басейна в двора. Компанията открива средно по 60 незаконни връзки месечно, но работи само по сигнали. "Приоритетната ни цел е намаляването на загубите, но това изисква време и много пари. Те трябва да дойдат основно през цената на ВиК услугите", твърди Итева.

От "Софийска вода" не отричат, че загубите се плащат през цената на водата, но и също казват, че всеки потребител заплаща количеството, отчетено от водомера за входяща вода. Категорично отричат несъбираемите вземания да са ценообразуващ елемент. Стойността на услугата обаче зависи и от оперативните разходи и инвестициите, но тя често се политизира от ДКЕВР заради социалния ефект. Трикът е, че за да подобри състоянието на мрежата, "Софийска вода" трябва да инвестира. По-високите разходи първоначално обаче трябва да се покрият от по-висока цена на водата. Заради това бизнес плановете често не се изпълняват, тъй като, от една страна, те се одобряват от общинските съветници, а от друга, цената се определя от държавния регулатор. До края на октомври "Софийска вода" би трябвало да представи следващия си петгодишен бизнес план в общината, в който да предвиди показателите за ниво на услуги, инвестиции и амортизации от 2014 г. до 2019 г.   

Напрежение в отношенията със Столичната община пък внасят споровете дали трябва да се инвестира предимно в изграждане на канализация или в ремонт на водопреносната мрежа. Администрацията настоява за първото, а компанията за второто, откъдето и възвращаемостта й е по-голяма. По думите на министъра на околната среда и водите Нона Караджова "водните проекти на София с финансиране от еврофондовете стигат 400 млн. лв.", повечето се инвестирани в колектори и пречиствателна станция, но от "Софийска вода" се очаква да доизградят мрежата. Ако се спазва стриктно концесионният договор обаче, дружеството има за задача само да управлява активите (според някои тълкувания даже само съществуващите до 2000 г.), но не и да строи.  

Сценариите

За да се развали концесионният договор обаче, са нужни доста по-силни аргументи от тези на Джамбазки. Формално може да стане по три причини - при наказателно постановление от контролния орган (ДКЕВР) и предложение до общината, при национализация или ако концесионерът две години не изпълни 75% от стойността на предвидените инвестиции, при положение че комисията е одобрила предложените от него цени. Такъв случай досега няма. Отделно в договора са предвидени парични обезщетения и международен арбитраж, ако се стигне до съд. Столичната община ще трябва да поеме и остатъка от заемите, които "Софийска вода" е получила през годините.

Джамбазки не е фактор, от който зависи това в общината, но е възможно мнозинството от ГЕРБ по някакви си свои причини да се възползва от внесения доклад. За пръв път документът беше депозиран в деловодството на "Московска" 33 преди четири години, но отхвърлен като "несериозен" от председателя на Столичния общински съвет тогава Андрей Иванов. По-малко от година преди парламентарните избори изведнъж му беше даден ход, макар и не в крайния му вид. 

"Всеки договор може да бъде развален", твърди човек от управлението на общината, запознат с концесията. "Работната група от общински съветници и представители на администрацията ще анализират още веднъж изпълнението на концесията и има ли варианти за прекратяването й, както и евентуалните щети за общината. Важно е и интересът на софиянци да е защитен", отговори Николай Стойнев (ГЕРБ), председател на комисията по стопанска политика и зам.-председател на СОС, на въпрос защо беше нужно да се създаде подобен орган. Итева от своя страна твърди, че "Софийска вода" има "много добър диалог със Столичната община. Не считаме, че сме в нарушение на концесионния договор. Проблемите ни са свързани с нормативната база и са като пред всеки ВиК оператор в страната".

Очевидно от "Веолия" държат на българския пазар, особено на фона на изтеглянето си от Португалия, Холандия и Италия. За 2011 г. печалбата им е 28 млн. лв.. Според Джамбазки обаче разходите за външни услуги през 2009 г. например са по-големи от печалбата на дружеството. В момента пред приключване са две обществени поръчки - всяка за по 15 млн. лв., за поддръжка и ремонт на две трети от мрежата в София. Отделно съществуват договор за технически услуги и договор за управление на активите, според които на мениджъри от чуждата компания се заплаща допълнително за консултирането й.

До 2015 г. "Софийска вода" няма право да плаща дивиденти, но след този период няма вече и задължения за вложения, т.е. очакванията са до 2025 г. да е най-голямата й възвръщаемост. Тоест развалянето на концесията би било най-изгодно за общината точно в този момент. Но пък разривът би се възприел като изключително лош знак за чуждите инвеститори.     

Защо?

Облаците около "Софийска вода" започнаха да се сгъстяват от началото на годината, когато Андрей Иванов се раздели с поста си на председател на СОС. Една от причините за това, макар и неофициално потвърдена, е заради прекомерното влияние, което е придобил върху поръчките и управлението на компанията, заради което френските инвеститори са се оплакали на премиера.

Иванов, макар и все още председател на ГЕРБ в София, вече не е с такова влияние в мнозинството в СОС, за да го използва за своеобразен реванш. Предизборният период обаче е подходящ за упражнения по популизъм за цената на водата.

Отсега е сигурно например, че БСП ще се включат в кампанията срещу концесията, още повече че позволиха на Джамбазки да събира подписи срещу нея паралелно с тяхната инициатива за референдум за АЕЦ "Белене". Ако се стигне до гласуване в пленарната зала на общината, социалистите ще подкрепят развалянето на договора. Владимир Кисьов от СДС е предпазлив: "Позицията ни ще зависи от икономическия анализ - колко ще струват неустойките, какво ще трябва да заплати общината." Подобен беше и коментарът на зам.-председателя на СОС Вили Лилков (ДСБ): "Трябва да бъдем много внимателни, защото може да се окаже, че последиците са много скъпи за софиянци. Ще очакваме анализа на работната група, за да видим дали е изгодно финансово и технически."

Засега от ГЕРБ отказват официален коментар за бъдещето на отношенията си със "Софийска вода", но се пазят от крайни оценки. Сред съветниците има хора, които смятат, че столицата не би могла да управлява сектора. Възможно е обаче да проучат опита в Берлин и да вземат калкулаторите, за да изчислят все пак колко би струвала подобна сделка в София. На етапа, в който столицата преговаря с правителството за няколко милиона, за да плати отчуждителни процедури, откупуването на 77-процетния дял на "Веолия" в "Софийска вода" едва ли е възможно. Кампанията по темата, от която засега продуктът е работна група, прилича по-скоро на нещо средно между инструмент за натиск и опит за отклоняване от реалните проблеми на София.

По темата работи Люба Йорданова

В края на юли 2012 г. общинските съветници в столицата са пред едномесечна ваканция. И както повелява традицията, дневният ред на последната сесия е набъбнал с всички отложени по-засукани проблеми през годината, оформени в 70 точки. Сред тях неочаквано е и докладът на съветника от ВМРО Ангел Джамбазки, който предлага да се развали 25-годишният договор за концесията за водата на София, сключен през 2000 г.

Два дни преди заседанието на съветниците документът мина през комисията по финанси, и то на първо място от над 35 точки. Председателят й Орлин Алексиев е доста експедитивен, особено в лятната жега и душната стая, но този път щедро отпуска близо половин час на Джамбазки да разкаже мотивите си. От конкретните параметри на цената на водата ("нараснала над 300% от 2000 г. досега") и загубите по мрежата и от несъбрани вземания ("над 60%") той стига до емоционални твърдения, че компании от групата на "Веолия", която притежава по-големия дял в "Софийска вода", са "изгонени с шутове от държави от Латинска Америка". А пък "кметът на Париж спечели изборите, като изгони "Веолия", защото каза, че 60% от цената на водата отива за политически подкупи и още 20% - за административни".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Как все на монополистите не им стигат парите, не знам. Еми като не можете да си вършите работата, вървете си. Имали 5 годишен план, според който трябвало да се свърши това и това, ама йок сега - не става, щото парите им били малко. Айде стига де, аман от такива като вас. Освен да надувате цените и да се оплаквате, друго не правите.
  И уж си имам водомери вкъщи, плащам каквото са ми отчели, ама на всеки 3 месеца имам изравнителна сметка заради общия водомер на блока, чийто показания винаги са повече от сбора на всички останали водомери във входа. Е стига де, нали уж са търговски измервателни уреди, които са проверени и отчитат точно?
  Защо винаги клиентите да са ощетени?

 • 2
  m17 avatar :-P
  m17

  До коментар [#1] от "geordgeo":

  А водата с която се пълни парното, а вода с която се мие входа кой да я плати - господ ли ?. Но най-сериозния фактор са старите водомери на голяма част от апартаментите и/или техните манипулации. Защото тези водомери са си собственост на хората в техния си имот.И не могат да бъдеат контролирани ефективно. Познавам хора които с гордост ми обясняват как редовно си свалят водомера и го продухват с прахосмукачка. Но при относително морални съседи, изравнителната сметка е минимална. В моя вход, от изравнителната сметка имам примерно по лев на всеки три месеца при сметки от 10-15лв на месец.

 • 3
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  До коментар [#2] от "m17":

  Всички водомери на входа са сменяни с нови преди 5 години, пломбирани са и т.н, отделно се проверяват най-редовно от инкасаторите, няма как да не са редовни. Ама при сметки от 10-15 лева месечно да се плащат по още 20 лева на изравняване? Има разлики от по 300-400 куб.м. за целия вход, не мисля, че това е много нормално...

 • 4
  ceco avatar :-|
  Цецо

  До коментар [#3] от "geordgeo":

  Вероятно някои от съседите лъжат. Доста разпространено у нас. Пломбирания водомер не е пречка.
  Софийска вода е едно от най-големите изчадия. Само лапат. Полза никаква. Преди 12 години загубите в преноса пак бяха толкова. Ами в договора нали ужким имаше план за намалението им? И стига са ревали, че за това трябват инвестиции. Ако намалят двойно разхода на вода това пък не водили директно до намаляване на разходите? Ама защо да го правят като ние плащаме загубите. И така ще е докато ДКЕВР им го позволява.

 • hodounski

  Просто трябва да си изпълнят инвестиционната програма!Взимат куп пари за присъединяване на нови обекти,а за старите не си мърдат пръста.Нахалници!Не е луд,който яде баницата....

 • 6
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "По време на тройната коалиция например за кратко беше спряна водата на квартал "Филиповци", но след това пусната не без намеса от службите за национална сигурност. Потреблението там е 1 млн. куб.м месечно, което се равнява на 1% от загубите на компанията."
  Ами да вземат и да включат сметките на ромите в бюджета на МВР или ДАНС. Така е по-справедливо. Цялото общество да се ангажира с хрантутенето на ромеите.

 • 7
  extrasho avatar :-|
  extrasho

  От началото на водната концесия в София през 2000 г. фондация Аксес публикуваше годишни доклади за изпълнението й, които показваха, че Софийска вода се ползва от политици и финансови кръгове като златна кокошка.
  Първата работа на Б. Борисов след като стана кмет през 2005 г. беше да се отърве от мониторинга.

  Софийска вода има функция на куче-касичка и до днес. Само името на концесионера напоследък стана френско. Общинските съветници, призвани да защитават интереса на града и неговите жители, в огромното си мнозинство са нищо повече от обикновени брокери и дилъри, без значение с каква бюлетина са избрани. Само недоволството на обществото и обикновените потребители е в състояние да промени начина, по който се ползват парите от месечните ни сметки, а именно те да отиват за строителство на инфраструктура, а не да изтичат в джобовете на политически партии и мутренски организации.

  Иначе изгоненият воден концесионер в Латинска Америка (по-точно в Боливия) е Бектел, а не Веолия, което е само елемент от неграмотността (или преднамереността?) на общинския съветник Джамбазки.

 • 8
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  Софийска вода слагат канализационна тръба под бул. Бъкстон вече 8 месеца - тръбата е макс. 1-1,5 км., а са блокирали целия квартал.

  Какво да добавя или са некадърни или крадат много. И при двата случая концесията трябва да се развали поради нарушенията, които ДЕКВР трябва да види колкото и да са късогледи както показа ситуацията с тока.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK