Нагоре, ама малко

Българската икономика продължава да расте, но както и досега - в рамките на статистическата грешка

Ако целият клас се провали на изпит, дори и с три на релси ще изглеждаш като отличник за съучениците си. Само че не така седят нещата в очите на родителите, като видят бележника. Горе-долу в такъв сценарий е българската икономика в момента.

През първата половина на годината тя успява да избегне рецесията (каквито очаквания имаше) и дори да отбележи малък ръст. В сравнение с останалите в Европа през второто тримесечие страната ни е доста над средата с 0.2% ръст на тримесечна и 0.5% - на годишна база. Въпросът е, че този резултат е крайно недостатъчен, за да накара предприемачите да създават нови работни места или чужди инвеститори да видят перспектива да дойдат. В допълнение еврозоната се свива, а там са основните търговски партньори на България и това най-вероятно означава и по-малко бъдещи поръчки за българските износители.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
26 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev
  • - 13
  • + 13

  Аз поне оставам песимист защото:
  - доходите могат да бъдат вдигнати чувствително само като резултат на повече производство и по-голяма производителност. За това трябват реформи и наличието на индустриална политика
  - чуждите инвестиции са жалки като обем, което е показателно за привлекателноста на страната и "умението" на това правителство
  - износителките ни имат нужда от помощ за да успеят на нови пазари извън ЕС
  С ниски доходи, липса на реформи, обидно малко инвестиций и износителки разчитащи само на себе си, шансът ни е само да просветне малко в ЕС. А...и идват избори, един друг шанс!

  Нередност?
 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 7
  • + 11

  Интересно, защо "Капитал" не започне, когато пише статии за промяната в БВП-то ни, в заплатите, във външнотърговското салдо - да дава и резултати на останалите държави в ЕС и в света във връзка със съответния икономически параметър, който разглежда (примерно, в сегашния случай да дава петте държави в ЕС с най-голям ръст на БВП в момента и петте с най-голям ръст на БВП в света в момента)?! Да можем да виждаме, къде сме ние и къде са останалите, колко струват всъщност управляващите ни... Все има нужните сведения за икономическия растеж (или срив) на държавите в Европа - Евростат и т.н.

  Нередност?
 • 3
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 17
  • + 8

  До коментар [#1] от "pzashev":

  [quote#1:"pzashev"]- доходите могат да бъдат вдигнати чувствително само като резултат на повече производство и по-голяма производителност.[/quote]

  Глупости! Размерът на доходите зависи от минималните такива в бюджетната сфера, а пък доходите в бюджетната сфера като цяло зависят единствено от състоянието на бюджета. Днес състоянието на бюджета е идеално, дори Дянков си позволява да държи данъците ниски (по-ниски даже и от немските, макар немския БВП и произхождащите от него постъпления в немската хазна да са много по-големи от българските) и затова без проблеми могат да се вдигнат заплатите (особено минималните, докато всичко над минималните заплати вече си зависи от частния сектор и дори може да намалява, докато минималните доходи се вдигат).

  Също - без оскъпяване на човешкия труд българските и които и да било други предприемачи у нас въобще няма да си направят труда да инвестират в по-ефективни (които са и по-скъпи) технологии. Инвестициите в ефективност (тоест, в по-ефективни и скъпи технологии) могат да стават само по принуда и по никакъв друг начин. Защо някой да инвестира в скъпите автоматизации и роботизации, след като просто може да ползва робския и най-евтин в цял ЕС труд на будалите у нас?! За стимулирането на емиграцията и на отрицателния прираст на населението чрез безумно-ниските заплати у нас - за това въобще да не повдигам на въпрос, че...

  Нередност?
 • 4
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ
  • - 8
  • + 6

  До коментар [#1] от "pzashev":


  [quote#1:"pzashev"]С ниски доходи, липса на реформи, обидно малко инвестиций и износителки разчитащи само на себе си[/quote]

  Тихо, да не чуят м@додържачите на Примата, ще те засипят с минуси и ще те нарекат комунист.

  Нередност?
 • 5
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ
  • - 7
  • + 11

  До коментар [#3] от "Станислав Янков":


  [quote#3:"Станислав Янков"]Днес състоянието на бюджета е идеално, дори Дянков си позволява да държи данъците ниски[/quote]

  Прав си, но не съвсем. Бюджетът ни е горе-долу балансиран (къде ли отиде излишъка от червените?), само дето е твърде скромен. И точно там е проблема. Задай си въпроса защо в последните 20 години се инвестира силно в Китай, Малайзия, Виетнам, имайки предвид, че "демокрация" там липсва, а доходите са съизмерими с българските, ако не и по-ниски. Отговорът е в надеждността, предвидимостта на средата, условията за правене на бизнес. Именно бизнесът (най-вече производство), генерирането на добавена стойност е това, което създава данъчни постъпления и повишение на доходите.

  Омръзна ми оправданието "бедни сме, но не сме задлъжнели". Искам да видя тренд, посока на развитие, някой с идея как се излиза от удобната топла кочина. Само че това определено ще е против интересите на влиятелните БГ "бизнесмени".

  Нередност?
 • 6
  merakliyski avatar :-|
  Саше Матросовски
  • - 5
  • + 16

  Българската икономика продължава да расте
  --------------------

  Всяко начало е Трудно !

  Когато човек излиза от калта , в началото е мръсен , но осъзнае ли го , мотивиран ли е - започва да се чисти и след време постига резултата!


  Кризата е като Бурята :
  ---------
  Приближава се бавно , неусетно почти!
  Единственият сигнал,че е отминала , че ти е Отнесла къщата

  ---------
  Освен това вече сме го преживявали през 1997 год -

  и тогава бяхме "изненадани" след банковите процеси - но осъзнахме,че трябва да се гледа напред и продължихме

  Нередност?
 • 7
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 7
  • + 9

  До коментар [#5] от "КЛЮЧАРЪ":

  Ако бюджета е недостатъчен - Дянков нямаше да намалява данъците, а обратното. Ако Дянков не е в състояние да състави размер на данъците за достатъчен бюджет - това си е проблем на Борисов. Да го сменява.

  Специално Китай е толкова конкурентен, защото суровините му са държавен монопол, не се разпределят на пазарни принципи и съответно - предлагат се на несравнимо по-ниски цени на местните производства. Когато и ток, и вода, и дрехи, и жилища, и всичко останало е по-евтино - няма как и труда на работниците да не е по-евтин (отделно - безправието и изтезаването на мнозинството работещи там, което обаче охотно се позволява от западните политици). При Малайзия, Виетнам, Тайланд и даже Индия всичко е започнало с безумно ниски доходи и макар днес тези доходи почти да са се изравнили с българските - през времето, през което не е било така, в тези държави са се формирали клъстери, които да запазват смисъла от установяването на подобни производства там. Нито една от изброените по-горе държави обаче в никакъв случай не може да се нарече иновативен лидер - ноу-хауто там е почти изцяло вносно и няма как да бъде друго яче при техните заплати.

  Сигурно разбираш, че България не може (и няма смисъл) да копира азиатските икономически модели. Няма как да накараш хора, живели в относително развита държава преди "демократичните промени" (държава с ядрена енергетика, с функциониращо земеделие и животновъдство, с паритетна индустрия, включително и компютърна, макар и всичкото това - неконкурентно, а поддържано благодарение на условията в тогавашния Източен блок), да заживеят като скотове и да са доволни от получаването на купичка ориз за вършенето на произволна работа, без да промениш политическия режим в държавата на недемократичен и без да я изкараш същата държава от глобалната икономика и от пазарните отношения (всъщност - такава държава по естествен път ще си излезе от глобалната икономика и от пазарните отношения, защото ще затъне в тежка гражданска война и в непрекъснати безредици, както е в най-западналите африкански държави в момента - Сомалия, Зимбабве, Заир и т.н.). Единствения смислен модел за подражание (в по-общи линии, защото и той не може просто да се копира) е германския с високи заплати, относително високи данъци и осигуровки, отлична уредба на държавните функции и висока креативност в иновативната сфера.

  Нередност?
 • 8
  sqrt avatar :-|
  Daria
  • - 8
  • + 10

  Ръстът на реалният БВП от 0,5% е функция на инфлацията, която според НСИ в България е 1,7% за цялата минала година. Това дори пълен профан не може да го повярва, защото е абсурдно. Дори най-елементарна сметка на 10-ина стоки с ежедневно потребление показва, че инфлацията е най-малко 7-8%, а най-вероятно над 10%. От там излиза, че ръстът на реалният БВП е тотална лъжа и всъщност има спад от поне 5-6%, а може би и повече. Това се потвърждава от намаляващите работни места ( 70 000 по-малко в сравнение със същия период през миналата година. Изобщо статистиката от сферата на манипулациите открито премина в сферата на измамата.

  Нередност?
 • 9
  tswetozar avatar :-|
  TTS
  • - 1
  • + 19

  защо се хабите да коментирате като няма какво да кажете. един не направи някакво градивно предложение базирано на нещо твърдо.. примерно как да добавим повече стойност, какво му е необходимо за да произвежда повече, какво да се случи с образованието... еи такива работи...

  Нередност?
 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 10
  • + 5

  До коментар [#9] от "TTS":
  Няма как да "добавят" каквото и да е защото седерастията превърна България в зърнопроизводително-турисическа страна..... всичко зависи от дотациите на ЕС, спекулата със зърно и туристическият поток....
  Слава Богу че и тях ги има....

  Нередност?
Нов коментар