Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 17 авг 2012, 14:49, 5390 прочитания

Малки Гърции, големи проблеми

Новият рейтинг на общините показва тежката им ситуация, но има нужда от още настройки

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ракитово е близо до Велинград и язовир "Батак" и както уточнява сайтът на общината, на 120 км от прекрасните плажове на Кавала. Топлият беломорски вятър, предимно иглолистната гора и местоположението на града, го правят уникално място в сърцето на Родопите, твърди още сайтът. Има още нещо, по което Ракитово е близо до Гърция - тя е в технически фалит. В новата класация, която Министерството на финансите направи тази седмица на общините в страната, Ракитово е в най-тревожната последна категория заедно с Кюстендил и Земен. Те са общини с голям дълг, просрочени задължения и влошена финансова стабилност, или по думите на финансовия министър Симеон Дянков -  "малки Гърции".

Ракитово има дълг, който възлиза на близо 90% от бюджета й, но по-тревожното е, че за 2012 г. общината има просрочени задължения в размер на 194% от бюджета си. "Когато поех поста през ноември миналата година, имаше 6 млн. задължения при 5 млн. бюджет", твърди кметът Любомир Петков. Повечето от тези задължения са по европейски проекти, по които фирмите са работили и имат да взимат пари, казва Петков. Сметките на общината са запорирани от фирма, която има да взима половин милион. "Договорите за тези проекти са неразплатени. Те се появиха в един момент. Те са подписвани 2010-2011 г. и там няма никакво разплащане. Проектите са изпълнени, общината е взела заем, но сега чакаме фонд "Земеделие" да възстанови парите. Констатирани са нередности", разказва кметът. Парите за възстановяване са 4 млн. лв по Програмата за развитие на селските райони. Върху тях обаче има 700 хл. лева финансова корекция, т.е. ще бъдат удържани, тъй като има нарушения.

Добрите, лошите и късметлиите

Инфографика


Дали историята е точно такава, каквато я разказва новият кмет на Ракитово, няма толкова голямо значение в случая. По-важното е, че Ракитово е в ситуация, в която реално могат да изпаднат огромна част от българските общини. Много от тях работят с европейски програми по правила, които не разбират добре или не изпълняват стриктно. Много са с влошени собствени приходи заради кризата, имат задължения към фирми или пък са с лошо наследство от минали години на некачествено управление. И всички те трябва да продължат да работят, защото от тях зависят осветлението, социалните услуги и развитието на общината. Както казва кметът Любомир Петков, "не можем да спрем да търсим нови проекти". 


Картината, която описва новата класация на финансовото министерство, внася яснота по измеренията на проблема. Сред големите София и Пазарджик са в опасна територия, с дълг почти или над 80% от бюджетите им, а Силистра и Кърджали са просрочили над половината дългове си (виж графиката). Дванадесет средни общини са със задължения между 80 и 160%, а 20 са просрочили над половината. Малките общини засега са в по-стабилно състояние, като само три от тях са в опасна територия със задълженията и други три - с просрочията. Нито една община в България не е в категорията "отличен" и едва седем общини са влезли в "много добър".

Принципно оценката на финансовото министерство е добра моментна картина на държавата - и самите общини, и министърът по еврофондовете Томислав Дончев настояваха за т.нар. кредитен пул. Но ако тя бъде ползвана като нещо повече - а Дянков заяви, че въз основа на тази класация ще бъдат раздавани бонуси за общините през следващия бюджетен период - ще трябва да се повдигнат някои въпроси.

Например сред най-добрите е отличникът по европрограмите Бургас, но на първо място е Шабла - малка община, която няма значими инвестиционни проекти, но която има двойно повишаване на приходите от миналата година насам. В общината има две концесии за добив на нефт и газ, от които малка част остава в местния бюджет, както и приходи от туризъм, но това не я прави уникална. Зам.-кметът по финансите Мариан Жечев обяснява, че причината за внезапния ръст в бюджета са разрешителните за проекти за вятърни турбини, които тази година са били пуснати накуп. "Догодина бюджетът на Шабла няма да изглежда по този приятен начин", предупреждава той. Но, което е по-интересно, Шабла все още няма нито един по-голям проект, по който да е търсила финансиране, и това обяснява липсата на големи задължения в бюджета й. Жечев казва, че тази година Шабла няма задължения по съфинансиране, а догодина очаква да стартира воден проект.Добро начало, но...
 

Това е основна критика, която кметове отправят към финансовото министерство във връзка с оценките. В методологията на класацията се взимат предвид задълженията, които общините трупат при изпълнение на европейски проекти, но в графата за капиталови разходи тези проекти не се отчитат, тъй като са извънбюджетни средства. Това може да накаже активните общини за сметка на по-пасивните, тъй като инвестициите на местно ниво в България напоследък, а и занапред ще се правят изключително с европейски средства, а големи проекти като водните цикли изискват финансиране в пъти по-голямо от доста общински бюджети.

"Тази година взехме голям кредит от фонд ФЛАГ за един от проектите", казва Цонко Цонев, кмет на Каварна, която е средната община с най-големи задължения спрямо бюджета си според оценката. Миналата година задълженията й са били 36%, а тази година са почти 160%. Цонев оспорва това. "Имаме 12.8 млн. лв. бюджет заедно със субсидията и 7.8 млн. лв. кредити, не може да сме на 160%", твърди той и обещава да пита министерството защо е това число. Също така посочва, че кредитите му са разсрочени за следващите четири години и просрочията му са много малки, а средствата на общината - достатъчни.
 

Кметицата на Перник Росица Янакиева също сочи разлики. "Община Шабла има перфектни резултати, но при 5612 души население тя има бюджет от 4.5 млн. лв. На глава от населението се падат по 793 лв. Бургас – 669 лв. са на глава от населението, за община Перник са 471 лв. В курортните общини освен курортните такси вървят и продажбите. При нас не вървят, защото икономическият интерес в момента е нулев. Много различни са общините." Перник може да си позволи да финансира проекти, посочва Янакиева, но малките общини, в които няма такава активност, както в Шабла и други край морето или планинските курорти, могат да плащат "само заплати и тока". Според сдружението на общините при един обективен структурен дефицит на дадена община държавата би следвало да я подпомогне, каквато практика в миналото имаше.
 

Критерият общински чиновници на брой население също донякъде е проблемен. Централната власт кара дълго местната да създаде капацитет за усвояване на средства чрез специални отдели за европроекти. Прилагането на този критерий сега може да постави в по-неизгодна позиция общините, които са последвали съвета.

От финансовото министерство казват, че отчитат, че някои общини, които работят по европроекти, временно може да изглеждат малко по-зле финансово. Те твърдят, че са отворени за препоръките на общините как да се подобри методологията.

А когато сняг запръска...

По реакцията на кметовете изглежда, че спорове по изглаждането на този нов критерий за оценка тепърва ще има. Но че той е полезен, е безспорно - дори и само за да не се стига до "изненадващи" фалити като този на Видин миналата година. "Убеден съм, че още през следващото тримесечие ще има подобрение в общата картина, защото класацията има дисциплиниращ ефект", обясни финансовият министър Симеон Дянков. А дали и как държавата ще помага на най-закъсалите общини предстои да се уточни. Кметът на Ракитово Любомир Петков например очаква връщането на тези 4 млн. лв. от фонд "Земеделие", за да посрещне зимата. "Ежедневно се справяме трудно, не можем да поемем голям проект с такава задлъжнялост. Но ако връщането им се забави, особено ноември-декември, ще се задъхаме. Чистенето на снега и снабдяването с горива е на издръжка на общината."

А както ни съобщава вездесъщият сайт на община Ракитово, тя се характеризира с "прохладно лято, мека зима и обилни снеговалежи".

Големият губещ

На дъното на класацията се оказа Кюстендил, който от 163-о падна на 260-о място. По показателя "размер на дълга като процент от собствените приходи" той има внушителните 254%.

Зад лошата оценка може би стоят поредица от злополучия, а и политически игри. След местните избори през есента на миналата година Кюстендил се оказа в патова ситуация. След обжалване на избора на общински съвет ВАС касира вота и общината се оказа на практика без общински съвет. Тази пролет бяха проведени нови избори и беше избран нов съвет, който заработи преди месеци. Междувременно обаче общината се оказа без актуализиран бюджет за 2011 г. и без гласуван такъв за 2012 г. - прецедент в местното управление.

Това на практика означава, че Кюстендил е напълно блокиран – без бюджет градът не може да изпълнява капиталова програма, да кандидатства с проекти по оперативните програми или пък да съфинансира вече спечелени проекти. В същото време общината има задължения, които не може да не обслужва, като например облигационния заем в размер на 12.7 млн. лв. за възстановяване на здравният център (проект, който обаче е замразен), изтеглен през 2011 г., и три кредитни линия по фонд ФЛАГ за проекти, които са за около 500 хил. лв.

 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка от 350 метра Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка от 350 метра

Все още не е ясно откъде и кога ще дойде финансирането - 11 млн. лв., за целия участък от бул. "България" до ул. "Луй Айер"

31 май 2020, 1432 прочитания

Зам.-министърът на екологията и братята Атанас и Пламен Бобокови вече са обвиняеми 1 Зам.-министърът на екологията и братята Атанас и Пламен Бобокови вече са обвиняеми

Според прокуратурата в организираната престъпна група влизат 10 души, за 4 от тях е поискан постоянен арест

30 май 2020, 3751 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Код жълто

Екстремните температури увеличават непредвидените разходи

Още от Капитал
Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

Средиземноморска арт диета

Парижкият дигателен център за изкуство Atelier Des Lumieres показва изложба с работи на Моне, Реноар, Шагал

Широко затворени очи

Какво (не) научихме за особеностите на общественото поведение по време на пандемия

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10