Плодовете на затоплянето са сушени

Мрежите за напояване в България са в окаяно състояние. Липсва им само глобално затопляне

През очите на Георги Видолов, който отглежда ориз в Пловдивско и Пазарджишко, глобалното изменение на климата изглежда така: очертава се  засетите от него площи с ориз през следващата година да са с 40-50% по-малко. За отглеждането на ориза трябва много вода, а язовир "Пясъчник", който осигурява напояването на въпросните терени, вече е източен под санитарния минимум, разказва той. Дори да започнат поройни дъждове, те също няма да са решение, тъй като язовирът акумулира води от малки реки и за пълното му напълване са необходими 7-8 години.

Иначе, за да достигне до вас 1 килограм ориз, по веригата отиват 3400 литра вода. За да се обуете в нов чифт дънки, са използвани 4100 литра, за един килограм говеждо – 15 хил. литра, а за да изпиете чаша бира, са отишли 75 литра. Изчисленията са направени от най-голямата компания в сферата на капковото напояване, израелската Netafim. С други думи, засушаването като ефект от промяната на климата ще има огромен ефект върху бита, производството и най-вече върху земеделието.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip
  • - 5
  • + 3

  Целта на Реформата (т.нар преход към пазарно ориентирана икономика ) беше да се разглоби всичко в съществуващата икономика н асъставни елементи и отново с пари на КРЕДИТ за да има лихви и печалби да се построят нови съоражения ,заводи и икономика.
  25 години по късно резултатът е налице.
  Преходът в някои сектори е завършиш в някой е на светлинни години да започне.
  Едно нещо е за добро че земята поне почина от Хербициди и отравянето което и нанесе Аграрно промишленият комплекс на комунизмът но как пък не се намери една Цветелина и в тези цеми да ги стегне с нови напоителни оранжерии и био продукция след като сме в най плодородният пояс на планетата и относително думата вода у нас не е като тази в Катар .
  Отговорът е един или нашите бизнесмени са оядени вече че да поволяват реки от пари в биопродукция да им изтичат през пръстите или са силно некомпетентни и чакат като в комунизмът някой да им
  даде
  да ги събсидира
  да им изкупи '
  да им осигури пазар
  да им гарантира добив

  Това господа производители е единственно ваш проблем .
  Ние ходим в магазина и ви плащаме цените които сте налепили .
  5 пари не давам какво ви трябва и как ще орете и поливате да си имаме уважението
  А може би е държавна политика

  Нередност?
 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 9
  • + 2

  Какво напояване в държава управлявана от рестипути-седерасти ???
  На рестипута напояване не му трябва, наемчето стига....

  Нередност?
 • 3
  foster avatar :-?
  г-н Думанов
  • - 1
  • + 9

  "Илюзията за неизчерпаемите водни ресурси на страната, за които не е необходимо да се полагат грижи, е трябвало да бъде разбита още през 2000 г. - най-сушавата за периода 1999 – 2009 г."
  ---
  Това не е илюзия, но и не става само с обреди "Герман" и "Пеперуга". България наистина е независима по отношение на собствени водоизточници и те никога няма да изчезнат. Ако обаче не се поддържа растителната покривка, която задържа водата докато тя слезе от планинските източници до оризищата и нивите, измисленото Глобално затопляне ще ни се струва реалност по-жестока, отколкото е за берберите в Сахара.
  Изборът си е наш - сеч и плещене за обратнопропорциално нарастване на горите, щото имаме мъдри горски и двоен Б или затворени за дърводобив райони по долините на стратегическите водоизточници. Ако второто стане Глобалното затопляне ще ни се струва проблем на извънземните.
  И понеже, и в тази тема комунистите пак се обадиха - изсичането на гората в Делиормаана и Добруджа си е тяхна заслуга. Комунистът боготвори едно от най-безмислените си творения - фазера. Аз мащабното значение на фазера още не съм го разбрал, но знам, че в соц-фазерните предприятия потънаха стотици акри дървесина.
  В Добруджа, в момента зърнопроизводството не е в ръцете на реститути, а в тясно свързани с бившите комунисти кръгове фирми и организации като ТИМ. Тези също правят Пеперуга и Герман, въпреки че карстът им гарантира добро водоснабдяване. Като братя на старите комита, те питат къде са поливните станции? Онези им отговарят - такива всъщност нямаше... Всичко беше илюзия от предаването "Бразди".

  Нередност?
 • 4
  g.e.m. avatar :-|
  ГЕМ
  • + 4

  От рая, в който живеем, ще направим ад, натам отиват май нещата... В Израел направиха обратното...

  Нередност?
 • 5
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  От държавната фирма "Напоителни системи" ползата е никаква, ако се изключи скандала с предишния им шеф, който освен че нямаше диплома, се оказаи съден. Така се разбра недвусмислено, че в ГЕРБ професионалисти не виреят и единствено се борят да си осребрят мандата. В момента "Напоителни системи" напояват корупционно няколко сметки на високите лица в МЗХ - отдали са под аренда за ползване всички читави язовири и не влагат и стотинка в останалите. Каналите не носят приходи, не се стопанисват и са в аварийно състояние, но са си на местата и с малко средства могат да се върнат в експлоатация. Жалко е, но от безстопанственост и разрушителния дух на хората масово бяха разрушени безвъзвратно подземните тръбопроводи, а без тях големи площи стават неполивни. Самите земеделци да спрат да мрънкат, защото те са тези, на които им липсват поливните инсталации. Много малко от парите за техника са вложени в дъждовални инсталации, така че дори и да им се достави вода, те няма какво да я правят. Тъй или иначе реалността в България сочи, че стратегиите не вършат работа, особено когато не са проектно и финансово подсигурени.

  Нередност?
 • 6
  oror avatar :-|
  Orchid
  • + 1

  Дааа...нещо което писах под друга статия, преди да прочета тази.
  Бъдещето е в биоземеделието и биоживотновъдството и в консумация на храни, които задоволяват ежедневните енергийни потребности с по-малко количество (например домашно направен хляб от спелта, лимец и т.н.).
  И разбира се, капково напояване!

  Нередност?
Нов коментар