Финансовият министър отново предлага пари срещу реформи в МВР

Всички работещи в силовите ведомства ползват редица привилегии като ранно пенсиониране и 20 заплати на куп

Почти всяка година полицаите организират протест с искане за по-високи доходи
Почти всяка година полицаите организират протест с искане за по-високи доходи
Почти всяка година полицаите организират протест с искане за по-високи доходи    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Почти всяка година полицаите организират протест с искане за по-високи доходи    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Ден след като Синдикалната федерация на служителите в МВР поиска 25% увеличение на заплатите и заплаши с протест, финансовият министър Симеон Дянков предложи в замяна полицаите да се откажат от привилегиите си.

"Ако служителите на МВР искат увеличение на заплатите, то те трябва да се впишат във всички норми на останалите служители в бюджетния сектор", заяви вицепремиерът пред "Нова телевизия". Той посочи, че служителите на МВР ползват редица привилегии - отпуск 45 дни, пенсиониране на 52 години и обезщетение от 24 заплати. И сравни с останалите държавни служители (с изключение на военните), които имат право на до 25 дни отпуск, пенсионират се на 63 години и получават до шест работни заплати като компенсация. "Ако искате повече пари, влезте във всички норми на другите", посъветва Дянков.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
30 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 111
  • + 9

  Още един мандат на ГЕРБ с Дянков, да се затрие съвсем МВР-то и ще мога спокойно да започна да се издържам от престъпност! Супер! Скоро ще кара S-класа! Само да не стане нов терористичен акт като бургаския, да се дадат пари на МВР и да ми се объркат сметките...

  Нередност?
 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 95
  • + 16

  Цитат от статията: ""Ако служителите на МВР искат увеличение на заплатите, то те трябва да се впишат във всички норми на останалите служители в бюджетния сектор", заяви вицепремиерът пред "Нова телевизия"."

  Съгласен! Да се откажат полицаите от всички тия "привилегии", когато Дянков вместо тях застане в предните редове на някоя полицейска престрелка с криминални престъпници, да иде да укротява футболни хулигани, да си рискува живота в автомобилно преследване и т.н. Кога ще видим Дянков лично да задържи и сложи белезници на някой нарко-мафиот?

  Колкото по-бързо се разкарат ГЕРБ от властта - толкова по-голям шанс има все пак да се отървем от тази дянкова олигофрения и разпада на сигурността ни, до който тя води. Само дано до тогава не стане нов, този път успешен терористичен акт ала-Бургас...

  Нередност?
 • 3
  apoloniy avatar :-|
  Apolon ot Tiana
  • - 7
  • + 76

  Да се направи реформа в тази закостеняла и проядена от мързел, некомпетентност и корупция система! Да се реорганизира работата, като се започне от изборността на районния инспектор, през началника на РПУ, до главния секретар. Полицията да премине на управление от кметовете на общини, както е в Холандия и районните инспектори и началниците на РПУ да се отчитат пред общинските съвети. При несправяне с работата да се сменят с обикновено мнозинство. Да се отчитат за бюджета също пред общинските съвети. Несправянето им с работата по превенция на престъпността и ООР да се отразява върху оценката на кмета и да служи за основание за отстраняване на кмета от Общинския съвет.
  Да се направи проверка колко полицаи работят в момента под прикритие, но не в смисъла на закона за МВР и НПК, а под прикритие от началниците си и опосредстваните си работодатели, хората, пропищели от бездействието или обвързаността им с престъпниците.
  Да се завеждат всички сигнали за извършение престъпления в елекронен регистър, който не послежи на манипулация от началниците и дежурните и веднага да се дава номер за ЗМ на пострадалите и жалващите се.
  Регистърът да е свързан с прокуратурата и с нейния системен администратор и номерът на ЗМ регистрира при прокурора он лайн! Да се премахне остарялата и неработеща система за отчитане "на картони"
  Не знам само как ще се компенсира вредата нанесена върху така наречения агентурен апарат от кампанията за омерзяването му под общото определение "доносници". Да се направи отчет и анализ доколко е разбит агентурния апарат и какво може да се постигне само със СРС.
  Анализът да се разгледа от НС и Съвета за сигурност при Н.П. Президента на РБ.
  Да му се даде гластност и възможност за учàстие на гражданското общество в реформата.
  В заключèние: Колкото и да ни промиват мозъците, че имали политическа воля, мога да заявя: няма нищо такова и не ви вярваме!

  Нередност?
 • 4
  pzashev avatar :-|
  pzashev
  • - 4
  • + 66

  В предложението на г-н Дянков има рационален и разумен момент.
  Но има много въпросителни и опасения! Въпрос: те верно ли всички в системата на МВР се пенсионират на 52? Защото между риска и износването на един патрулен полицай (за който 52 е също доста рано) и една дама приемаща документите за паспорти има голяма разлика. Опасение: отчитайки интелектуалния потенциал на началниците на г-н Дянков (премиера и заместника му г-н Цветанов) и евтиния им популизъм, надеждата за промяна е минимална. Ако не си имал смелост за реформи 3 години, не виждам защо такава ще се появи изведнъж сега.

  Нередност?
 • 5
  niki_m avatar :-|
  николай
  • - 14
  • + 75

  Абсолютно съгласен с Дянков! АБсолютно!
  От какво са се изморили и амортизирали?
  Че по-лесно ли е да си шофьор от градски транспорт например, че да работиш до 67 години?
  Че по-лесно ли е да си медицинска сестра и цяла нощ да не лягаш и да бършеш лайната на всеки?

  Крайно време е да им се вдигнат годините за пенсия, както на останалите!
  Крайно време е да им се дават при пенсиониране 6 заплати, както на останалите.
  Крайно време е да имат платен годишен отпуск около 30 дни, а не 50-60-70...
  Крайно време е да почнат да си плащат социалните, здравните и за втора пенсия осигуровки, а не да им ги плаща държавата!

  Докога ще отглеждаме търтеите на обществото?

  Нередност?
 • ГЕМ
  • - 4
  • + 56

  Това министерство е за закриване, не за реформа. В него още се кара по комунистически - и заплатките им са гарантирани, и пенсийките, и привилегиите. Това са 1 млрд лева, бе хора... За какво? За кого?
  С всичко това бих бил съгласен, ако поне приличахме на някоя по-бяла и по-просперирала държава, в която да се чувствахме по-защитени ние и семейставата ни, ама не би... Престъпността е ескалирала в небивали размери (особено битовата), за кокаин и хероин се говори всеки ден, камикадзета летят по пътищата и убиват невинни хора, а те само за пари говорят!
  Писнало ми е от оядени и мързеливи ченгета, те са срам за цялата нация! Поне външният им вид да всяваше респект, а не смях... А за хората, зарязани по села и паланки да се оправят сами (с кражбите от циганорите) направо не ми се мисли...

  Нередност?
 • 7
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 52
  • + 6

  Чудесно-чудесно! Българското МВР е най-зле финансираното и в най-окаяно състояние в цял ЕС (интересно, колко отделя една Германия на човек от населението за сигурност и какво би показало сравнението с България по същия показател?). Българският полицай също е най-зле платения в цял ЕС, а рисковете за него са най-големи, защото престъпността у нас е най-развита (с изключение на Италия, де). И въпреки това, всичките продължават да тласкат МВР към пълното му затриване! Чудесно-чудесно! Плановете ми от първия ми коментар тук (#1) ще се реализират бързо. Само да не стане пак някой терористичен атентат и всички да се освестят и да започнат да мислят за сигурността си, вместо за безумия...

  Нередност?
 • 8
  marin avatar :-|
  Марин
  • - 1
  • + 33

  До коментар [#7] от "Станислав Янков":
  Аз се съмнявам, че обикновената престъпност в България най-развита, доста развита е организираната престъпност, която обикновено се свързва и подкрепя от политиците. За тази организирана престъпност не е необходимо МВР да е с огромна бройка служители (най-голямата в Европа на глава от населението). Нужни са свестни политици и граждански контрол върху тях.

  Нередност?
 • 9
  konni avatar :-|
  konni
  • - 4
  • + 39

  До коментар [#8] от "Марин":

  Това с най-големия брой полицаи на глава от населението е пълна лъжа.Напишете в Гугъл "щат на МВР" и ще се види лъжата.В МВР по данни на Цветанов служителите с полицейски правомощия са около 29000.Пребройте колко от тях работят в Дирекции,Министерство и т.н. и ще се окаже ,че почти няма полицаи.В щата на МВР са и пожарните(по света те са към общините),Пастортните служби,които например във Великобритания са отделна служба,Гражданска защита и т.н.Проблемът на реформата в МВР е че на хубавите места където не се работи много,а се ползват привилегии са роднини и приятели на нашите хора.Никой не може да обясни защо служителката, раздаваща карти за почивка трябва да ползва ранното пенсиониране на патрулиращия полицай.В нормалните държави ,където полицаите пак се пенсионират по-рано след 15 служба на улицата ги слагат в канцелария,защото са амортизиранизани,за жените е след 10 години работа на смени),а тук някои си карат от начало до ранна пенсия в архиви,деловодства и т.н.

  Нередност?
 • 10
  konni avatar :-|
  konni
  • - 2
  • + 26

  До коментар [#8] от "Марин":

  Стотици спортисти са служители на МВР например Станка Златева,Мария Гроздева и т.н. За мен това са велики хора и спортисти,но е редно да са на щат в Министерството на спорта.Има спортове,например художествената гимнастика,къде на 25 години момичета са за пенсиониране и са допринесли достатъчно много за славата на България,за да бъдат осигурени до живот,но защо това трябва да става за сметка на бюджета на МВР и МНО,а на работещите там поради липса на средства да не се изплаща положен извънреден труд.Реорганизацията в МВР е задължение на управляващите,а не на синдиката на служителите в МВР.Точно синдикатът иска разграничаване на привилегиите между различните категории държавни служители.Има огромно значение дали ще се служи 27 години в Човешки ресурси или в патрулка,затова първите нека са държавни служители,но да не ползват привилегиите на първа категория труд.

  Нередност?
Нов коментар