154 хиляди пъти мерси
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

154 хиляди пъти мерси

154 хиляди пъти мерси

Проблемите на предстоящия търг за земеделска земя срещу компенсаторки и потенциалните им безболезнени решения

Татяна Пунчева-Василева, Деница Ватева
7853 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Може и да не знаете, но държавата удобно си е забранила да продава земеделска земя на търг срещу пари със закон и се е самопринудила да го прави по непазарен начин. Поне така е записано в Закона за собствеността и ползуването на земеделски земи член 35.

До неотдавна смяната на собственост на терени ставаше само чрез заменки, като пропускливостта беше само за любими групи бизнесмени и изгодността беше повече от спорна. Тогава на мода беше да се инвестира в хотели по морето, затова и най-търсената държавна земя беше до курортите. Сега заменки няма. Но пък има далеч по-сигурни агросубсидии и очаквания за още по-големи, тъй като те прогресивно нарастват, докато изравнят европейските. С това апетитът на големите играчи в сектора става още по-силен, а подготовката явно тече още отсега. Държавата още има много земя и единственият начин тя да стане частна вече е с компенсаторни книжа.

В тази връзка обявеният в понеделник търг за земя срещу поименни компенсационни бонове (ПКБ) следва да е интересен за мнозина и да се следи от повече очи (а и преди седмица "Капитал" вече предположи кой ще е победителят). Още повече че земеделското министерство реши да предложи 154 хил. дка за продан - рекордно висок обем за последните седем години.

Но прозрачност и обяснения липсват. А девет месеца преди заповедта за началото на процедурата фирми, близки до "Винпром Пещера", започнаха да трупат портфейл от бонове и вече имат такъв с номинал от поне 37 млн. лв. Всъщност "благодарение" на активната им намеса на пазара на ПКБ-та през тези девет месеца стана ясно, че държавата готви нещо голямо на пазара на земеделска земя. Оказа се търг за земи с обща начална тръжна цена от 46 млн. лв., което е подозрително близко до портфейла на групата около "Винпром Пещера". За да изчисти тези съмнения пред министерството на земеделието и въобще пред цялото правителство, има няколко въпроса, на които те трябва да отговорят с промени в процедурата.

Проблем 1: Оповестяването в последния момент и изтичането на информация

За агроведомството решение, че търг ще има, е подписването на заповедта за старта на търга от земеделския министър. Това обаче е само кулминацията на целия процес по структурирането на търга. Ако министерството бе заявило в публичното пространство какво планира да направи през 2012 г. за собствениците на ПКБ-та още в началото на годината например, много повече хора освен тези от групата около "Винпром Пещера" щяха да имат равен старт за участие. Първо, щеше да създаде по-голяма конкуренция както за самите бонове, така и за предлаганите за продажба земи, с което пък да се занули повече от държавния дълг към хората, чиито земи някога са отнети и вместо тях като обезщетение са получили компенсаторки. Второ, щеше да намали възможността за изтичане или търговия с вътрешна информация както на регионално ниво по общинските и областните дирекции, така и на централно в самото министерство.

Сега се оказва, че още в края на октомври фирми, свързани със собствениците на "Винпром Пещера", са започнали да трупат крупен пакет ПКБ-та явно с цел да участват на търг за земя, поне според три независими източника на "Капитал". С техния пакет при средна цена от 300 лв. на декар могат да си купят около 120 хил. дка земя, т.е. почти всичко от предложеното тази седмица. А като се вземе под внимание средната цена, която са платили за него - около 30-40 ст. за всеки бон с 1 лв. номинал, е ясно, че тази група ще може да си купи земя на близо три пъти по-ниска цена от останалите заинтересувани от търга лица, които разбраха за него едва през изминалата седмица, когато боновете вече са на цена 70-80% от номинала.

В тази връзка и на база на правомощията си след запитване на "Капитал" стана ясно, че Комисията за финансов надзор (КФН) е започнала проверка на търговията с ПКБ през последната една година. Оттам поясниха следното: "КФН проверява функционалността на всички финансови инструменти на пазара, включително на ПКБ - това е непрекъснат процес. Когато забележи нарушения по отношение търговията с какъвто и да било финансов инструмент, налага санкциите, предвидени в Закона за пазарите на финансови инструменти и Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти. По отношение на конкретните въпроси комисията се самосезира преди месец и извършва проверка. Ако КФН разполага с доказателства за извършени нарушения или действия в разрез с добрите практики, ще предприеме конкретни мерки с цел защита интересите на инвеститорите."

Проблем 2: Как се дава информацията

По закон сега земеделското министерство публикува в един централен ежедневник заповедта на министъра, с която той обявява, че ще се проведе национален търг, както и в области. И това е всичко. Няма никаква информация повече, дори за общия обем на земите, които ще се продават. Ако някой види обявата, ще трябва да чака всяка областна дирекция да пусне своята в избрания от нея местен вестник и след това да разлепи в дирекцията протоколите, които съдържат одобрените имоти за продажба. Оттам нататък кои точно имоти се продават и посещението им за оглед например си е чиста доза късмет и доста инат от страна на кандидатите, защото повече информация от това няма.

Във връзка с настоящия търг едва след запитвания на медии стана ясно колко общо имоти ще се продават. Информация за продажбите по области могат да дадат само областните дирекции, които обаче си имаха извинение да не го правят.

Ако медийният интерес не беше достатъчно голям, може би дирекциите нямаше да получат разпореждане от министерството в четвъртък (23 август, три дни след публикуването на министерската заповед) до 10 часа сутринта да качат на интернет сайтовете си информацията за имотите. До редакционното приключване на броя в петък област Монтана все още не го беше направила. Сега обаче, дори и всичко да е на 26-те сайта на дирекциите, това няма да облекчи много кандидатите, защото ще трябва да преглеждат тези две дузини сайтове. И в рамките на едва 30 дни, колкото е времето за подаване на заявление според заповедта на министъра, буквално да разследват къде точно са имотите, за да ги огледат. Много по-лесно щеше да бъде, ако агроведомството беше събрало цялата информация на едно място, което да даде пълната и точна информация накуп и навреме. И ако проблемът е, че няма такова законово изискване, нищо не пречи да се спази регламентът с отпечатването в местен вестник, но да се предостави и още един канал за информация.

Проблем 3 : Тайният търг

По закон търговете за продажба на земеделска земя срещу ПКБ-та са тайни. Комисия във всяка областна дирекция разглежда подадените заявление и в срок от 15 дни представя класираните. Само че офертите се отварят тайно. Процедурата се е провеждала по този начин вече 12 години и дори да не е имало официално оплакали се от нея, това не я прави прозрачна. Напротив, и в момента различни хора, участвали на търгове, споделят, че ако познаваш областния директор, нямаш никакъв проблем да получиш по-добро класиране спрямо останалите кандидати. Проблемът е, че подобна схема трудно се доказва и съответно остава без официални оплаквания срещу търга. За да се избегнат всякакви съмнения за процедурата  (дори огромният обем бумаги, които комисията трябва да прегледа, преди да класира кандидатите), нищо не пречи отварянето на офертите да става публично. Това автоматично изхвърля съмнението за подмяна на оферти и нечестно класиране.

Проблем 4: Липсата на дългосрочна стратегия за боновете и земите

Изводът от ситуацията в момента е, че държавата продължава да няма ясна визия как да се справи с около 1 млрд. лв. дълг под формата на компенсаторки. С боновете може да се купува земя, но в същото време притежателите им не знаят кога и как могат да го направят, защото държавата няма стратегия и какво да им предложи. Всяка година е сама за себе си, което отново поражда съмнение за предварителни договорки и съмнения за хидяди "подаръци" и "сувенири" за верни на властта хора. Така например през последните 12 години една година не си прилича с друга от страна на предложените обеми земи за притежателите на ПКБ-та.

Ако обаче има дългосрочна стратегия, държавата ще може лесно да занули 300 млн. бонове, а след това да започне да мисли и по идеята да продава земи срещу пари, с което пък ще си пълни бюджета. Това обаче няма как да се случи  без дебат между бизнеса, кабинета и експертите, както и без ясна стратегия. Иначе спорадичните търгове винаги водят след себе си съмнението за едни "хиляди подаръци за най-близките ни", така както беше и със заменките.

Може и да не знаете, но държавата удобно си е забранила да продава земеделска земя на търг срещу пари със закон и се е самопринудила да го прави по непазарен начин. Поне така е записано в Закона за собствеността и ползуването на земеделски земи член 35.

До неотдавна смяната на собственост на терени ставаше само чрез заменки, като пропускливостта беше само за любими групи бизнесмени и изгодността беше повече от спорна. Тогава на мода беше да се инвестира в хотели по морето, затова и най-търсената държавна земя беше до курортите. Сега заменки няма. Но пък има далеч по-сигурни агросубсидии и очаквания за още по-големи, тъй като те прогресивно нарастват, докато изравнят европейските. С това апетитът на големите играчи в сектора става още по-силен, а подготовката явно тече още отсега. Държавата още има много земя и единственият начин тя да стане частна вече е с компенсаторни книжа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  apollo avatar :-|
  apollo

  Министерството на земеделието и храните в този си вид и ръководство просто е вредно за България. За да се занимаваш с разпределение на европейски субсидии и "разпределение" на земеделски земи се изисква висока степен на компетентност и почтеност ,а не подозрения в корупция.В електронно- информациония век публичността и прозрачността на информацията трябва и може да са водещи,но се изисква и политическа воля,а не общи приказки.

 • 2
  yotata avatar :-|
  йотата

  Абе, а къде е батко?

 • 3
  blackfrogg avatar :-|
  blackfrogg

  Уж имаше разследване преди някоко години за ощетяване на бюджета с 1 200 000 000 лева след залавяне на камион с фалшиви бандероли и заради безбандеролна алкохолна продукция. Освен това пазарът на цигари от години е залят с безбандеролни цигари "Мерилин", които определено не са "менте". Сега мегаподаръци в земя... Скоро и орден "Стара планина" ще им връчим.

 • 4
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим

  Тези търгове трябва да се обявяват година по-рано по всички възможни медии и да се знае кое се предлага. Цяла седмица не са дали данните за парцелите, как за оставащите три седмици да обиколиш парцелите, към които евентуално имаш интерес, да уредиш финансиране- кредит или друго, да успееш да купиш бонове и да подадеш оферта? Прекалено кратко е.

 • 5
  ivaylo_bg_sf avatar :-|
  Ивайло

  А за кога е насрочен този търг? Има ли обяжена дата?

 • 6
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Много е просто - правителството на ГЕРБ е ползвало "услуги" от собствениците на Винпром Пещера и сега им се "отблагодарява", като им организира нагласен търг за държавни земеделски земи, който не стига, че гарантирано ще спечелят, ами и за почти без пари...

 • 7
  mamarinov avatar :-|
  Marinov Martin

  Като цяло раздържавяването на земя е стъпка в правилна посока, но начина, по който става в момента е нагло и гнусно. Ако БиБи не вземе мерки и не спре тази селяндурска простащниа на Миро и Ко., ще бъде много жалко за рейтинга Му!
  Ама и комунягите добре си изиграха картите с ВинпромЪТ.

 • 8
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Смятам, че това е нахалство. Някога дадоха поименни компенсаторни бонове на хората, защото на тяхната земя държавата е изградила ДЗС, институти към БАН, оранжерии, кравеферми, населени места... Сега се оказва, че държавата си има достатъчно земя и може да им върне заграбените от хората срещу обезценени неолихвяващи се хартийки декари. Що не им връщат реално заграбените декари с категориите, които са били, ами ги карат да участват в търгове. Това ли ни е справедливостта?

 • 9
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  До коментар [#3] от "danaeconnect":

  Да не забравяме, че контрабандата на цигари е дейността на съвместната фирма на Б.Б., Румен Николов - Пашата и ТИМ-аджията Иво Каменов- ТЕО интернешинъл. Освен това Ипон охраняваше тръбите на Лукойл. Няма нищо случайно в тази държава.

 • 10
  gnevnik avatar :-|
  Гневник

  целта на закона е реално възстановяване на земята, поради което по аргумент от чл.35 от ЗСПЗЗ, обезщетяване се извършва само, когато собствеността не може да бъде възстановена по другите начини, определени със закон.
  Окончателно прекратяване на търговете за земи срещу поименни компенсацион и бонове.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.