Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
13 24 авг 2012, 13:40, 5659 прочитания

Светлана Боянова: Няма изтичане на информация за търга за земя

Заместник министърът на земеделието пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Визитка

Светлана Боянова е заместник министър на земеделието от лятото на 2010 г. Преди това е оглавявала Асоциацията на земеделските производители в България. Разговаряме с нея на тема националния търг за продажба на земеделска земя с поименни компенсационни бонове, тъй като министър Мирослав Найденов е в отпуска. В министерството Боянова отговаря за поземлените отношения и управлението на държавния земеделски фонд.

Кога взехте решението да обявите толкова голям търг?

Решението за търг се материализира единствено и само със заповед на министъра. Преди това няма решение. Има анализиране на информация, говорене, мислене, обмисляне, обсъждане – това е. Сега ако ме питате в кой ден съм започнала примерно аз да мисля за това, не мога да ви кажа. Тази тема е поне за мен въпрос за управление на държавния поземлен фонд. Това управление така или иначе по закон можа да стане по два начина – единия е да го даваш под наем, аренда, другият е да продаваш, което към момента може да стане само с поименни компенсационни бонове (ПКБ). Всъщност темата как да си управляваме земята винаги седи на дневен ред. Тоест как не оставяме да има пустеещи земи, какво прави тази земя да носи доходи, носи ли доходи на държавата и така. Поради това ние непрекъснато гледаме в годините има ли интерес към търговете за наем и аренда, които последователно провеждаме всяка година. На база на тази информация взимаме решението, което се обективира един вид със заповед на министъра.

Да не говорим, че през годините имаме и заявления, подадени от хората, които искат да си купят имоти и питат "Може ли да си взема съседния имот, защото аз искам да правя нещо върху него, защото пък моя имот си го ползвам за някакво предприятие примерно." Питанията по-скоро са с цел окрупняване на собствените имоти. И сега държавата наистина няма интерес да държи такъв малък имот, който, първо, че никой не го взима под наем или аренда, и второ - човекът иска да го вземе за инвестиция. За целта обаче имотът трябва да е собствен, не под наем. Когато се акумулира цялата тази информация, тогава се прави търгът. Не случайно е написано, че търгът се провежда не по-рано от 30 дни от заповедта, за да може да има време хората да се подготвят.


Продажбата ще догони няколко цели. Едната е да може собствениците на поименни компенсационни бонове да удовлетворят своите интереси. Другата е държавата да може да продаде онези имоти, които не може очевидно да стопанисва. И трето - тези, които имат интерес от земеделска гледна точка, т.е. да окрупняват земите около собствените си терени, да могат да го направят.

Твърдите, че пускате маломерни имоти, а някои са по 500 дка и повече...
Свободен към момента имот от 500 дка очевидно за нищо не става. Той е предлаган за аренда и никой не е искал.

На база на списъците ми направи впечатление, че повечето големи имоти са пасища. Животновъдите не искат да ги взимат на аренда и аз ги разбирам, но сега е моментът да си ги купят, ако не им достигат. Съзнавам обаче, че е и доста трудна задача.Един месец ли ще бъде срокът за търговете?
Да, един месец, както е в наредбата.

В наредбата пише, че трябва да бъде минимум един месец....
-Да, минимумът е 1 месец. Между другото, наредила съм във всички сайтове на областните дирекции да се качат търговете, за да могат да се ориентират хората за какви имоти става дума.

Колко време обмисляхте да пуснете този пакет за продажба? Заповедта е ясна, тя представлява финалното решение... Сигурно обаче отнема време да видите какво се предлага от дирекциите, надали е работа за около час...
Със сигурност не е отнело един час. Ние си оглеждаме имотите от държавния поземлен фонд постоянно. Например оглеждахме ги при търговете за наем и аренда (те се предлагат всяка година до края на март по закон - бел. ред.). Това се прави непрекъснато, ние всяка година имаме търгове. Не мога да кажа от тази дата започнахме да мислим.

Не всяка година има толкова голям обем. За последните 12 години са продадени общо долу-горе толкова?
Това е предложение. През годините при всички търгове предложенията са повече от продадените. Аз не съм убедена, че тези 154 хил. ще бъдат продадени изцяло.

Има ли вариант търгът да се измени? Например може ли да се промени срокът, платежното средство и т.н.
Не може, тъй като процедура е така за ПКБ-тата. Срокът, тъй като е минимален по наредба, очевидно може да бъде удължаван. Ако има заповед за удължаване, да, но трябва да има причина за това. След като в самата наредба се преценява, че срокът е минимум 30 дни, за да удължим, трябва да имаме някакви сериозни обстоятелства - например хората казват "ние не знаем, не се случва", моля удължете го, защото не сме готови...

Представете си 26 сайта и хората да търсят всеки ден информация...
Това не е първи търг. Предходните пъти винаги е бил 30 дни срокът, нямало е оплаквания. Вие си мислите, че хората ей така седят и не знаят за какво става въпрос. Нали тези собственици, които притежават ПКБ-та, имат интерес. 30 дни наистина е един нормален за популяризиране срок и да прецениш какво ще правиш - ще продаваш или ще се готвиш за търг.

Този търг следствие ли е от антикризисната мярка 2010 г.?
Няма директна връзка между нещата. А и реално той не е антикризисна мярка, защото е срещу ПКБ-та. Ние сме собственик като всеки друг собственик. По отношение на собствеността държавата трябва да се грижи за земята като добър стопанин, т.е. да не я оставя безстопанствена, никой да не я управлява или ако я управлява - това да е законно. За да може ние да виждаме приходите, когато става дума за наемите и аренди. Също така добрият собственик, когато не вижда приходи по този начин, е длъжен да направи другото действие - продажби. И тъй като е само с ПКБ и не е случайно, защото първо трябва да обезщетиш тези хора и тогава да се мисли за друго. Разбира се, ако се промени законът, правилникът и наредбата - ок, и това е вариант.

Мислите ли за промяна, която да позволи продажби срешу пари?
Тази идея се върти отдавна. В антикризисната програма това е записано, като изрично е записано и че това е свързано с промяна в законодателството. Към момента не сме инициирали и не мога да кажа дали тази инициатива ще се случи.

А защо не сте?
Защото според мен, за да се инициира, трябва да имаме пълната картина на нещата. Аз затова и го исках този общ регистър на земите. Миналата седмица приех електронния софтуер за държавния поземлен фонд. Сега службите трябва да попълнят вътре данните, за да стартираме отнякъде, защото през годините всичко е било на хартия. Така че някак си става по-ясно какво се случва с държавния поземлен фонд. Според мен до 2014 г. трябва да сме "занулили" въпроса и да знаем: имаме тази земя, тази е продадена, тази не е търсена от никой.

Засега смятам, че тези 154 хил. дка не пречат на управлението на земите и на евентуална бъдеща продажба срещу пари. Те не са такъв голям ресурс и дори и да има решение за продажба срещу пари, няма да ни попречи тази стъпка с ПКБ, даже е добре да е първо с ПКБ, заради хората.

Какъв е механизмът за вземане на решение колко земи да бъдат предложени на търг?
Централното решение е по предложение на областните дирекции. Те пращат предложения. Ние правим проверка и евентуални корекции.

Но всичко, което отговаря на изискванията и е предложено от тях, вие го одобрявате?
Да, каква да ми бъде причината да откажа?

Когато дойдат всички предложения, в министерството има ли комисия, която ги разглежда или друго?

Има отдел, който се занимава само с това.

Как ще коментирате ситуацията, че една група свързани лица си е изкупила достатъчно ПКБ-та преди търга?
Това си е бизнес, отделен. Мен пазарът с ПКБ като ценни книги не ми е темата. Нас ни интересува управлението на поземления фонд.

Доколко е възможно да има изтичане на информация за предстоящия търг?
Какво означава изтичане на информация? Преди кой срок е изтекла и как е изтекла и под форма на какво е изтекла? На някакво наше решение или какво означава това?

Една група фирми знаят, че предстои търг...
Те знаят всички земеделци, ако питате мен, защото ние нонстоп говорим.

Кога сте го обявили и пред кого?
Ние не сме обявявали решение, което да изтича. Аз ви казвам следното: ако аз с вас утре отида да купувам нещо, няма ли да си говоря с вас? Например искам да ви кажа трябва ми повече информация за телевизори или нещо такова? Това изтичане на информация ли е?

Ако аз сега ви кажа, че искам да си купя 2 дка, ще ми кажете ли, че например догодина ще пуснем търг за 25 хил. дка?

Не, защото няма решение. Няма какво да му кажа на този човек, камо ли да изтече информация. Ако имаме решение, взето със заповед, ще му кажа. Но когато няма, какво да кажа точно? Ще кажа, че нямаме търг в момента.

Заповедта е финална, но решението се взима преди това.
Всичко преди него не е изтичане на информация, както се казва. Всичко преди него е събиране на информация, за да можеш да вземеш решение. Ти не можеш да вземеш решение, ако не знаеш каква ти е земята, какво от нея е свободно, ползва ли се, има ли интерес, има ли заявления. Всички, които ни пускат заявление за ПКБ-та, знаят, че няма търг, но пускат заявление.

Идвала ли е голяма група с 20-30 млн. ПКБ да попита дали се планира търг?
Не. При нас не идват такива питания. Идват хора за конкретни имоти, това идва при нас.

Т.е. не ви е правило впечатление за по-сериозен инвеститорски интерес?
Не, не знам за такова нещо. И аз четох онзи ден във вестника ви и трябва да ви кажа, че и аз не знам.
Аз съм длъжна да ви кажа ние от какво изхождаме. Това е някакъв паралелен пазар с ПКБ-тата. На мен ми е водещ пазарът на земята и въобще ситуацията с държавния поземлен фонд като цяло. Какво да направим, че в момента пише, че се продава с ПКБ? Да не анализираме, да спрем ли, за да не купи някой?

Колко време отнема да съберете от дирекциите информация и да се вземе решение за публикуване на заповедта?
Минава време, но не мога да кажа колко. Още от 2010 г. непрекъснато им искам справки от областните дирекции, за да видя дали има неправомерно ползване например. Ние нонстоп следим нещата и идва информация.
 
А кога поискахте финалните протоколи с конкретните имоти?
Финалните протоколи ги поискахме скоро, миналата или по-миналата седмица.

Очевидно има някакви съмнения около този търг заради съвпадението с изкупуването на този голям пакет компенсационни бонове. Предвиждате ли например да удължите срока или нещо друго, за да ги разсеете?
Съмненията не са мои. Аз за да удължа срока, трябва да имам притеснения. В момента притеснения за срока нямам, никой друг тук също няма притеснения, че срокът няма да стигне. Хубаво е да се знае, че успоредно с търга правим и масивите за ползване, ще има и промяна при споразуменията за ползване. През новата стопанска година, която започва през октомври, е хубаво да сме наясно кой каква земя е купил. В момента тази земя е държавна, после ще се смени собственикът и после той ще каже например "аз не искам да участвам в споразумения". Ние трябва да имаме време да реагираме. А що се отнася до подготовката за търга - мисля, че 30 дни от последната публикация е разумен срок.

В свои коментари наши читатели се усъмняват в коректността на търговете и начина на отваряне на офертите. Публично ли се отварят те?
Има си комисия, която се събира и разглеждат оферти. Работата им се протоколира. Отговорността си е изцяло на областния директор. След това, ако има жалби, аз съм длъжна да се занимая. И аз четох коментарите, но нека да пуснат жалба.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: Братя Бобокови са официално обвиняеми, S&P запази рейтинга на България 1 Уикенд новини: Братя Бобокови са официално обвиняеми, S&P запази рейтинга на България

SpaceX успешно изпрати хора в Космоса, улични сблъсъци на протестиращи с полицаи в различни градове в САЩ

31 май 2020, 2213 прочитания

Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка от 350 метра 3 Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка от 350 метра

Все още не е ясно откъде и кога ще дойде финансирането - 11 млн. лв., за целия участък от бул. "България" до ул. "Луи Айер"

31 май 2020, 3188 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Мътни сметки

Отстраняването на "Алфа рисърч" от конкурс на образователното министерство показа дефектите на обществените поръчки в социологията

Още от Капитал
Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Финaнсови играчки за деца

Банките отдавна имат предложения за разплащания за най-малките, но в сегмента навлизат и финтех компании

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

Средиземноморска арт диета

Парижкият дигателен център за изкуство Atelier Des Lumieres показва изложба с работи на Моне, Реноар, Шагал

Ако това е чалга – аз съм "за"

Защо Мила Роберт е явление на попкултурната сцена в България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10