Големият брат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Големият брат

Големият брат

Делото срещу Pussy Riot напомни как все повече българското правосъдие заприличва на руското

11882 прочитания

© reuters


Две седмици след присъдите срещу Pussy Riot вълната от възмущение още обикаля света. България не е изключение. Засилена фейсбук активност, стерилна декларация на правителството, една-две политически реакции, тук-там неадекватни коментари от "колеги" музиканти, няколко плахи протеста и два комунистически паметника, които осъмнаха с шарени качулки.

Присъдите бяха за хулиганство, но едва ли Pussy Riot щяха да бъдат осъдени, ако вместо "Богородице, спаси Русия от Путин", бяха изпели "Богородице, пази Русия и Путин". Процесът беше демонстрация на властта за това какво се случва с този, който я тормози. Делото срещу Pussy Riot показа добре смазан механизъм за политическа саморазправа, в основата на който е уж независимата съдебна система. Встрани от явната политическа зависимост системата за правораздаване в Русия е изцяло зависима от полицията - станеш ли подсъдим, означава, че си 99% осъден. Няма нужда да се втренчваме за да видим, че схемата за правосъдие на Путинова Русия е завършен етап на моделираната от политическата класа в България съдебна система.

Ние също сме онези 99%…

Преди две години в сайта opendemocracy.net разказа историята на Павел Зайка - 45-годишен шофьор на линейка от Москва. Той е излязъл, за да празнува току-що роденото бебе на негов приятел. Късно вечерта взима такси, но влиза в конфликт (заради сметката) с шофьора - Улугбек. Следва сбиване, счупен нос и потрошено стъкло на колата. Двамата са задържани. След 24 часа в ареста те си стават приятели, извиняват се един на друг.

Плановете на разследващите обаче са други. При обиска на Зайка те откриват в него швейцарско ножче. Следва дежурният побой и разпити. Ключовият момент е, че таксиметровият шофьор е узбекистанец - т.е. част от недолюбваните в Москва централноазиатци, а разрешителното му за работа и престой е изтекло. Улугбек бързо е увещан от милицията да даде показания под диктовка. Зайка е обвинен в опит за въоръжен грабеж - с швейцарския нож се опитал да вземе телефона на таксиметровия шофьор (докато дърпал телефона с лявата ръка, с другата взел ножчето от колана си и го отворил, забележете). Срещу него освен манипулираните и изтръгнати с изнудване показания на таксиметровия шофьор има обяснения на полицаите, които са като писани под индиго. Никой не си е направил труда да смени поне пола на "автора", тъй като единият полицай е жена.

Зайка е задържан под стража. Съдът уважава искането на разследващите и го оставя в ареста. Там той остава до края на процеса. След като разбира какво се е случило, Улугбек отива в полицейското управление. Иска да даде нови показания и да обясни, че старите са му измъкнати с изнудване -  полицаите са го накарали да излъже. Разследващите веднага му обясняват, че ще му повдигнат обвинение за лъжесвидетелстване.

Въпреки че случаят придобива международна популярност и несъстоятелността на обвинението става публично достояние, Зайка е признат за виновен за опит за грабеж и осъден на една година затвор. Няма защо да се учудваме - над 99% от наказателните дела в Русия завършват с осъдителни присъди. Независимо колко безумно е делото и доказателствата по него.

Случаят в Москва обаче силно прилича на едно българско дело, за щастие завършило с хепиенд – процесът срещу пловдивчанина Максим Савов. Той прекара пет месеца в ареста по обвинение за въоръжен грабеж, който както стана ясно впоследствие, не е извършил. Разследването срещу него беше едностранно, базирано на абсурдни констатации и манипулирани доказателства. По време на цялото дело полицията и прокуратурата отказваха да видят грешките си и да обърнат внимание на множеството оневиняващи го доказателства. В крайна сметка Савов беше окончателно оправдан от Върховния касационен съд, а държавата си осигури загубено дело в Европейския съд по правата на човека.

Гледай Москва и виж Пловдив

Ако московската система от съдилища беше побратимена с някое българско съдилище, това без съмнение щеше да бъде Пловдивският окръжен съд. Неведнъж вътрешният министър Цветан Цветанов е казвал, че съдът в Пловдив дава "ефективно правосъдие".  Патрон на пловдивската правораздавателна система е соченият за сигурен фаворит за следващ главен прокурор – председателят на окръжния съд в града Сотир Цацаров, който Цветанов определя като "стабилен съдия".

Именно Цацаров е човекът оставил за постоянно Максим Савов в ареста. "Въпреки че всички доказателства рухваха едно след друго, само и само за да не засегнат авторитета или суетата на председателя, съдебните състави механично потвърждаваха ареста на Максим Савов впоследствие", коментира адвокатът правозащитник Михаил Екимджиев.

Районът на Пловдив е печално известен с това, че е сцена на едни от най-унизителните за България осъдителни решения в Страсбург. "Пловдивските съдилища са произвели най-много поводи (в много случаи еднотипни и повтарящи се) за осъдителни решения срещу държавата",  коментира наскоро адвокатът правозащитник Михаил Екимджиев: "Несъмнено това е един от страничните ефекти на особената "наказателна политика" на г-н Цацаров."

"Много често в България казармените условия се харесват на политиците. При тях няма изненади – който е обявен за бандит, остава в ареста, впоследствие получава тежка присъда, както е било поръчано от Цветан Цветанов или Бойко Борисов по телевизията. В тази предсказуемост се губи идеята за право и законност. Това е голямата жертва, която се дава в такива феодализирани райони като пловдивския.

Ех, там няма кой да ги пуска

Така вероятно си мислят някои български министри. В Пловдив осъдителните присъди доближават 99%. Според официалната статистика над 99% от разследванията, внесени в руските съдилища, завършват с осъдителни присъди. За сравнение - дори по времето на Сталин са били около 85%.

Откакто е съдия Марина Сярова, която прочете присъдата срещу Pussy Riot, е постановила общо 178 присъди, като само една от тях е оправдателна (за катастрофа). От официалния доклад на българската прокуратура осъдителните присъди по внесените от държавното обвинение дела са 97.6%. Средното ниво за Европа е около 70%… Въпреки че българската прокуратура винаги се хвали с тези числа, наскоро главният прокурор Борис Велчев все пак  призна, че оправдателните присъди също са белег на демократичност.

И ако в руската съдебната система няма отклонения, в България статистиката се разваля най-вече от софийските съдилища, където оправдателните присъди се доближават до международните стандарти.

Руският правозащитник Павел Чиков обясни пред "Капитал" феномена с оправдателните присъди: "Практиката е всяка оправдателна присъда да се консултира с по-горната инстанция. Съдията получава инструкции преди постановяването на присъдата дали евентуално оправдаване ще бъде отменено или не." Чиков разказва, че ако осъдителните присъди са 99%,  отменените оправдателни присъди "са още повече".

Тъй като основният индикатор за качеството на работата на съдиите е статистиката за това колко техни акта са отменени, никой не смее да постановява оправдателни присъди, защото по този начин убива шансовете да се развива професионално.

"Телефонно правосъдие"

На върха на московската съдебна пирамида се намира председателката на Московския градски съд Олга Егорова. Тя е назначена на поста през 2001 г. от Владимир Путин, който няколко пъти я награждава във връзка с работата й. До смъртта му тази година съпругът на Егорова е генерал-лейтенант от ФСБ.

Именно тя е човекът, който всички свързват с телефонното правосъдие.

Преди няколко години една млада съдебна секретарка – Наталия Василева, разказа как е съгласувана присъдата по второто дело срещу Михаил Ходорковски. Съдията по делото е Виктор Данилкин (председател на Хамовническия съд, където бяха осъдени Pussy Riot). "Когато нещата не вървяха по план, трябваше да се докладва на градския съд и да се изчакат указания оттам", казва Василева, цитирана от opendemocracy.net. Според нея след съгласуване с Егорова са се решавали въпроси като това кои свидетели да бъдат разпитани и какви въпроси да им бъдат задавани.

Присъдата е трябвало да бъде прочетена на 16 декември 2010 г., но след публично изказване на Путин, че вината е доказана, произнасянето е отложено с десет дни. Според Василева тогава са нанесени сериозни корекции, а няколко дни преди произнасянето съдия Данилкин е бил извикан в Московския градски съд.

Според Павел Чиков телефонното правосъдие действа безотказно поради една проста причина – строгата военна йерархия, която е създадена в системата на московските съдилища. По делото Pussy Riot със сигурност е имало серия от обаждания коментира правозащитникът: "От патриарха до Путин. От Путин до съда." Целта според Чиков е ясна: "Трябва да е сигурно, че Pussy Riot ще бъдат осъдени и че тяхното наказание няма да е условно или пробация, а затвор." Според адвокатите на трите момичета присъдата е била готова две седмици преди обявяването й. Тогава руският президент Владимир Путин заяви, че не одобрява постъпката на момичетата, но и че те не трябва да бъдат осъдени прекалено сурово.

Преди няколко месеца комисарят по човешките права към Съвета на Европа Томас Хамарберг определи практиката представители на изпълнителната власт в Източна Европа и Русия да оказват натиск върху съдии, като им "разясняват" какви присъди би следвало да постановят по дела от обществен интерес, като "телефонно провосъдие". Преди време вътрешният министър Цветан Цветанов се обърна към българските магистрати: "Благодаря на тези съдии и прокурори, които ежедневно говорят с мен и са носители на промяната."

Кадрите клонинги

Според Павел Чиков, за да бъде гарантирана строгата йерархия в руското правосъдие, е въведено неписано правило за това кой може да става съдия и кой не. "Ако допреди десет години това бяха предимно кадри от правоохранителните институции – полиция и прокуратура,  днес профилът е съвсем друг." Съдии стават бившите съдебни секретари и помощници, щателно подбрани от... Олга Егорова. Чиков нарича тази практика "клониране" и признава, че тя води до капсулиране на системата: "Това са млади хора, които не са могли да видят каквато и да е била друга алтернатива. Те са израснали сред началниците и са свикнали да работят по техните указания."

Системата на Егорова има своята опозиция. През 2004 г. съдията от Московския градски съд  Олга Кудешкина беше уволнена, след като обвини Олга Егорова, че й оказва натиск по конкретно дело. Друг борец срещу статуквото (и най-вече практиката винаги да се постановяват осъдителни присъди) е съдия Александър Меликов. През 2005 г. той е уволнен заради забавени дела. Звучи познато?

Основният критик на посегателството срещу независимостта на съда в България – председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, беше уволнена поради същата причина в края на юли.

Две седмици след присъдите срещу Pussy Riot вълната от възмущение още обикаля света. България не е изключение. Засилена фейсбук активност, стерилна декларация на правителството, една-две политически реакции, тук-там неадекватни коментари от "колеги" музиканти, няколко плахи протеста и два комунистически паметника, които осъмнаха с шарени качулки.

Присъдите бяха за хулиганство, но едва ли Pussy Riot щяха да бъдат осъдени, ако вместо "Богородице, спаси Русия от Путин", бяха изпели "Богородице, пази Русия и Путин". Процесът беше демонстрация на властта за това какво се случва с този, който я тормози. Делото срещу Pussy Riot показа добре смазан механизъм за политическа саморазправа, в основата на който е уж независимата съдебна система. Встрани от явната политическа зависимост системата за правораздаване в Русия е изцяло зависима от полицията - станеш ли подсъдим, означава, че си 99% осъден. Няма нужда да се втренчваме за да видим, че схемата за правосъдие на Путинова Русия е завършен етап на моделираната от политическата класа в България съдебна система.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

43 коментара
 • 1
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  И как българското правосъдие заприличва на руското? Айде стига манипулации, да не би тук да са осъдили някой защото е казал нещо против Боко?

 • 2
  pavlin.s. avatar :-|
  pavlin.s.

  Подкрепям горното. Да не говорим, че докато Русия е силна и самостоятелна нас ЕС ни гледа и няма да го позволи. Видя се с Унгария и Румъния, че никого не оставят да си разиграва коня както си иска. А колкото последния пример със съдийката не си е вършила работа добре са я освободили. Чакам още такива съдии да бъдат освободени.

 • 3
  kkabakciev_drsc avatar :-|
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!

  Какво правосъдие има или няма в Русия - това е съвсем отделна тема. Кочината България е член на ЕС. Но в кочината България съдебна система не съществува! ИЗДАВАТ СЕ НАПЪЛНО ПРОИЗВОЛНИ АКТОВЕ НА ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И ЗАКОНА, И СА ПЛОД НА ДРАСТИЧНАТА КОРУМПИРАНОСТ И/ИЛИ НЕКАДЪРНОСТ НА МАГИСТРАТИТЕ! Има отделни компетентни и достойни магистрати, но те не променят общата картина на ТОТАЛЕН ПРОИЗВОЛ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА! Вж. блога ми за безобразия, беззакония, безумия и престъпления в съда: http://kkabakciev.blogspot.com/

 • 4
  atanaslalov avatar :-P
  atanaslalov

  На мен присъдата над девочките дори не ми беше интересна.Тя беше ясна от самото начало.По-забавни са реакциите след нея...Изведнъж всички откриха,че съдебната система в Русия е под контрол :) Та нима не се е знаело винаги...70% (горе-долу) от кадрите в съдебната система на Русия(разбирай и България ) са соц. кадри. Те друго освен политически контрол не знаят .....

 • 5
  winterbach avatar :-(
  Петър Иванов

  Как съдебната систем да е независима като 70 г. е решавала независимо само бракоразводните дела.
  Всичко останало се предрешаваше от партийните организации

 • 6
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Според Павел Чиков телефонното правосъдие действа безотказно поради една проста причина – строгата военна йерархия, която е създадена в системата на московските съдилища."
  ...как ще ги стигнем ...руснаците, Че ги задминем дори!

 • 7
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#4] от "atanaslalov":

  Асболютно вярно и ясно.

  Освен това България никога не е била по-дълбоко под руско влияние от свалянето на тород живков в сравнение със сега. Лошо ни се пише. Ако някога ни командваше съветската държавна власт, сега ще ни командват съветски групировки.

 • vassilun

  [quote#1:"daniel defoe"]И как българското правосъдие заприличва на руското?[/quote]

  Ето така:

  "Системата на Егорова има своята опозиция. През 2004 г. съдията от Московския градски съд Олга Кудешкина беше уволнена, след като обвини Олга Егорова, че й оказва натиск по конкретно дело. Друг борец срещу статуквото (и най-вече практиката винаги да се постановяват осъдителни присъди) е съдия Александър Меликов. През 2005 г. той е уволнен заради забавени дела. Звучи познато?"

  И така:

  "Преди няколко месеца комисарят по човешките права към Съвета на Европа Томас Хамарберг определи практиката представители на изпълнителната власт в Източна Европа и Русия да оказват натиск върху съдии, като им "разясняват" какви присъди би следвало да постановят по дела от обществен интерес, като "телефонно провосъдие". Преди време вътрешният министър Цветан Цветанов се обърна към българските магистрати: "Благодаря на тези съдии и прокурори, които ежедневно говорят с мен и са носители на промяната."

 • 10
  aisaider avatar :-(
  aisaider

  ... "Делото срещу Pussy Riot напомни как все повече българското правосъдие заприличва на руското.."
  ----------------------------------
  А "Капитал" все повече прилича на платена от Сорос многотиражка ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK