Министър в сянка

Електроцентралата за биомаса в Етрополе

Министър в сянка

Около името на Емил Димитров има постоянни скандали, свързани с лобистки поправки в полза на бизнеса му. Последствия за депутата от ГЕРБ обаче засега няма

Велина Господинова
30939 прочитания

Електроцентралата за биомаса в Етрополе

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


От началото на август жителите на Етрополе се будят сутрин от остра миризма. Вечер е същото. Казват, че ежедневното обгазяване на града съвпаднало с пускането в експлоатация на електроцентралата, която работи с биомаса. Преди две седмици кметът Богомил Георгиев (ГЕРБ) и представител на фирмата - изпълнител на проекта за електроцентрала - "Грийн форест проджект", се срещнали с граждани на Етрополе и им обяснили, че централата за биомаса работи съвсем законно и всичко е изрядно, защото има издаден в средата на юли акт 16 за въвеждане в експлоатация.

Седмица по-късно общинският съвет се събира на извънредна сесия по проблема, като петима съветници от опозицията внасят предложение, с което настояват: кметът да издаде заповед за спиране на работата на електроцентралата до отстраняването на причините за обгазяването, Министерството на околната среда и водите да задължи инвеститора на обекта да проведе процедура по ОВОС и да бъде сезирана окръжната прокуратура в София да направи проверка за начина на въвеждането в експлоатация на обекта. Мнозинството от ГЕРБ отхвърля предложението. Все пак общинските съветници гласуват да се създаде комисия, която на място да провери работата на електроцентралата. Ден преди да отидат обаче, са уведомени от представители на "Грийн форест проджект", че електроцентралата спира работа. Но според жители на Етрополе обгазяванията продължават.

Общински съветници твърдят, че една от причините за замърсяването е в избраната от собственика на централата технология "термична газификация на биомаса". Другите са, че на съоръженията няма монтирани катализатори, които да пречистват вредните емисии, няма и пречиствателна станция, каквато е предвидена по проект. "Как без тези две неща обектът е получил изобщо акт 16?", питат общински съветници. И добавят, че ще продължат да настояват да бъде направен ОВОС на електроцентралата.

Надеждите им за изход от ситуацията засега изглеждат минимални. Първо, защото не само те, а и повечето жители на Етрополе, са убедени, че зад проекта на регистрираната в Холандия фирма всъщност стои депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Като доказателство за съмненията си те сочат няколко факта. Единият е, че електроцентралата се намира в двора на "Фабрика Медикет" АД. Преди да стане депутат, Димитров заедно със съдружника си Славян Теофилов беше собственик на дървопреработващата фирма, но впоследствие прехвърли акциите на майка си Елеонора.

Към това прибавят и че миналия месец общински съветници от ГЕРБ внесли в общинския съвет предложение 10 дка общински ливади да бъдат дадени за изграждане на складови помещения за електроцентралата без смяна на предназначението на земята, което обаче не било прието само благодарение на това, че един от съветниците от ГЕРБ се въздържал. И понеже освен ток централата ще произвежда и топлоенергия, общинският съвет в Етрополе е гласувал на фирмата "Грийн форест проджект" да се предостави правото безвъзмездно да използва улиците, тротоарите и публичната общинска собственост за изграждането на топлопреносна мрежа. Според проекта централата ще отоплява общинските сгради в Етрополе.

Самият Емил Димитров беше депутатът, който внесе предложение в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), което предвижда цената от централите с биомаса  да се актуализира ежегодно на база на цената на биомасата, определяна от министерството на земеделието.

Негово беше и предложението в Закона за горите държавните горски предприятия да могат сами да добиват 25% от цялата си дървесина. От бизнес гледна точка от текста има смисъл - така фирмите, които имат нужда от постоянен поток от дървесина, могат да сключват дългосрочни договори за доставка с държавните предприятия. Проблемът е, че една от тези компании е "Фабрика Медикет", която от години извършва дърводобива в държавните гори в Етрополския балкан по силата на подписан договор с Регионалната дирекция по горите София.

От фирмата - инвеститор на проекта, обясниха при започването на работата на централата, че има пробен период на напасване на машините, при който се получава изпускането на тази миризма. Но бяха категорични, че обгазяване няма и когато централата започне работа, хората няма да усещат тази миризма. Отрекоха и съмненията за връзка с депутата Емил Димитров. От "Грийн форест проджект" заявиха, че са си купили земята, на която е построена електроцентралата.

Властта е наша

"Етрополе е частен град на Емил Димитров. През него минават всички кадрови назначения и нищо не става без неговото одобрение или съгласие", твърдят общински съветници от други политически сили. Казват и че по случая с обгазяването не могат да се обърнат към директора на РИОСВ - София, Стефан Борисов, защото назначението му е станало с протекциите на депутата от ГЕРБ. "Най-куриозното е, че от зам.-кмет на Етрополе той стана директор на регионалната инспекция по околната среда и беше освободен от министъра на екологията Нона Караджова. След проведен конкурс обаче отново беше назначен. Именно той даде становището, че електроцентралата не подлежи на ОВОС", казват общински съветници от Етрополе.

Шегуват се и че, освен че управлява горите, Димитров скоро ще управлява и водите на града. Причината за тази шега е одобреният проект за изграждането на интегриран инвестиционен проект във водния сектор на града по оперативна програма "Околна среда" на стойност малко над 22 млн. лв. Той предвижда ремонт на водопроводната мрежа и канализацията, както и изграждането на пречиствателна станция за отпадни води. Общински съветници недоумяват за какво ще се изразходват средствата, защото преди няколко години над 99% от канализацията на града и 35 км от водната мрежа били ремонтирани с пари по САПАРД. "Това е прекалено голяма сума за изграждането на пречиствателна станция и ремонт на 2-3 км от водната мрежа, които тогава не бяха ремонтирани", категорични са те. Допускат, че изпълнението на проекта ще бъде спечелено от две строителни фирми, които неизменно печелят поръчките на общината за ремонт на пътища, за които твърдят, че са близки до Емил Димитров.

Никой обаче от тях не смее да коментира официално действията на депутата от ГЕРБ от страх. В началото на март на излизане от сградата на общината в града беше нападнат и пребит общинският съветник от коалицията "Алтернатива за Етрополе" Милчо Цацов. Той е бивш кмет на Етрополе от НДСВ и многократно е критикувал както Емил Димитров, така решенията на кмета и мнозинството от ГЕРБ в града. В първоначалните си изявления за медиите тогава той обвини за нападението двама представители на фирмата "Вас Мит", която изпълнява почти всички поръчки на общината, свързани с ремонт на пътища.

Двоен стандарт

Когато преди три години ГЕРБ спечели парламентарните избори и направи свое правителство, премиерът Бойко Борисов много се гордееше с това, че може да отстранява хора от властта "само по съмнение" в злоупотреби. "Казах ви и съм казвал, че ще бъда абсолютно безкомпромисен към всеки" - беше фразата, с която той обоснова в началото на мандата първата оставка на министър от кабинета му – Божидар Нанев. Впоследствие обаче практиката постепенно започна да го опровергава.

В случая с депутата Емил Димитров досега няма никакви последствия за него, независимо че името му постоянно е забърквано в скандали с внасянето на лобистки поправки в парламента, които обслужват разностранния му бизнес – като се започне от дистрибуцията на цигари, премине се през интересите му в дърводобива и се стигне до ловния туризъм и футбола. Последният - миналата седмица покрай историята с ползването на правителствения самолет от футболните отбори на "Витоша" - Бистрица, където играе Борисов, и "Чавдар" - Етрополе, чийто собственик е братът на депутата.

Двоен стандарт има и в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Само месец и половина отне на членовете й да установят, че бившият министър на икономиката Трайчо Трайков е в конфликт на интереси. При условие че той лично сезира комисията и че възможният му материален интерес от решенията му по неговите собствени думи е около 20 лв.

Сигналът за проверка дали Емил Димитров е в конфликт на интереси при внесените от него предложения в Закона за горите беше внесен в комисията от бившия директор на природен парк "Витоша" Тома Белев още в края на март. В края на юли стана ясно, че срещу депутата от ГЕРБ в комисията има внесен втори сигнал от Гражданска инициатива "България без дим". Той е заради активното участие на Димитров при отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места през 2010 г., а комисията трябва да установи дали към този момент не е бил в конфликт на интереси заради дистрибуторската фирма на цигари, в която той участва, преди да прехвърли акциите на майка си.

В случая дори няма нужда от кой знае какво разследване, за да се установи, че 71-годишната жена, която наследи сина си в мащабния бизнес с дистрибуцията на цигари и още по-мащабния с дърводобива, едва ли може да се справи с работата. Както и че повечето предложения на депутата в Закона за горите, Закона за лова и в Закона за тютюна, някои от които бяха приети, други не, са точно в сферата на личните му бизнес интереси.

Депутатът от Етрополе явно се счита за недосегаем, след като в разгара на масовите протести на еколозите по повод част от промените в Закона за горите, които внесе той като зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие и в съавторство с председателя й Десислава Танева, обяви, че от ГЕРБ няма да се съобразят с недоволството, защото Орлов мост бил блокиран от цифром и словом шест човека. Малко преди това пък по време на среща между земеделския министър Мирослав Найденов и представители на Коалиция "Да спасим горското предприемачество в България", които протестираха срещу наредбата на земеделско министерство, която прехвърли търговията на дървесина на борсата и така облагодетелства две дружества за сметка на по-малките фирми, Емил

Димитров произнесе крилатата фраза: "Държавата е наша и гората е наша. И ще правим каквото си поискаме с вас и без вас." Думите му бяха цитирани от члена на управителния съвет на Сдружението на лесовъдите на частна практика и горските предприемачи Димитър Джоков. Тогава така и не стана ясно в качеството си на какъв депутатът от ГЕРБ присъства на срещата. Но по този повод Борисов все пак се изказа - ако е казал това, да се извини.

Гората е наша

Общинските съветници от опозицията в Етрополе се притесняват, че с поправките на Емил Димитров в Закона за горите, които дават възможност на държавните горски стопанства сами да добиват до 25% от дървесината от годишното ползване на съответното териториално поделение, както и възможността в производството на енергия от биомаса да се използва всякаква дървесина, ще започне поголовно изсичане на горите около Етрополе. 

Освен ловното стопанство "Елен" и частните гори, които депутатът е изкупил, от 2004 г. фирмата "Фабрика Медикет" има сключен договор с държавното горско лесничейство в Етрополе да извършва всички дейности по дърводобива на територията му. Според общински съветници това са около 22 000 хектара. Отделно фирмата на депутата има договор от 2002 г. с държавното горско стопанство в Етрополе, според който на "Фабрика Медикет" се предоставя целият контингент от плана за отстрел на ловния район "Ямна".

В договора има клауза, според която той може да се продължава автоматично всяка година и това за времето досега се прави чрез подписването на многобройни анекси. През 2008 г. проверка на Инспектората към държавната агенция по горите установява множество нарушения по двата договора. Например фирмата на Емил Димитров не е изпълнявала ежегодно договора си и не е усвоявала определения годишен обем добив на дървесина. Вместо това неусвоените количества са се прехвърляли за следващата година, но не са се заплащали по цените за същата година, а за предходната. Според служители на земеделското мин?H ;d;dистерство в периода 2005 - 2007 г. цената на дървесината се е покачвала с около 10%. По незнайни причини докладът от проверката не е подписан от тогавашния директор на агенцията по горите Стефан Юруков и въпреки констатираните нарушения двата договора не са прекратени.

Ще правим каквото си искаме

С приетия преди година нов Закон за горите депутатът от ГЕРБ получи и още един бонус. Според наредбата на министъра на земеделието Мирослав Найденов, която определя границите на шестте района на горските промишлени предприятия към югозападното, противно на всякаква логика преминава горското стопанство "Черни вит", което е на територията на община Тетевен. Със същата наредба пък ловното стопанство "Старо Оряхово" се слива с държавното ловно стопанство "Шерба", което Емил Димитров стопанисва заедно с държавата по договор за съвместно ползване.

В писмен отговор на питането на депутата от "Синята коалиция" Михаил Михайлов кое налага прекрояването на географските граници на шестте горски предприятия, които би трябвало да преповтарят шестте района за планиране, Мирослав Найденов оправдава решението си за "Черни вит" както с малката площ на държавните горски територии, така и с ниския добив на дървесина. А за сливането на "Старо Оряхово" с "Шерба" обяснението на министъра е следното: "Значителната част на местообитанията на благородния елен попадат в ловното стопанство "Старо Оряхово", чийто статут не позволява да се полагат компетентно грижи за опазването и развитието на популацията." По-големият въпрос със сливанията обаче е дали с промяната на границите се променя и концесионният договор с фирмата на Емил Димитров.

Покрай множеството спорни текстове в измененията на Закона за горите незабелязано Емил Димитров успя да прокара и още една поправка в полза на ловния си бизнес. В параграф  5 е създадена нова буква "ж" към чл. 54, която позволява на територията на ловното стопанство да се строят зооветеринарни и биотехнически съоръжения, като за тези съоръжения няма изискване в закона да са предвидени в съответните планове. Единственото легално определение за тези съоръжения е дадено в Наредба №6 за устройство на горите и земите от горския фонд и на ловностопанските райони в Република България. Според наредбата към биотехническите съоръжения се включват още  стопански сгради, ловни домове, хижи и заслони и т.н. Така се отваря възможност концесионерите да могат да строят сгради на територията на дадено ловно стопанство,  без да се променя предназначението на земята.

Депутати твърдят, че един от проблемите на закона за горите е, че прекалено много неща се решават с наредби, което дава изключителни правомощия на министъра на земеделието. И често предложенията, които депутатът Емил Димитров не успява да прокара в законодателството, впоследствие се решават с подписа на Мирослав Найденов. Някои дори са на мнение, че що се отнася до горите и лова, де факто министърът е Емил Димитров.

Причината пък депутатите от ГЕРБ да си затварят очите за откровено лобистките текстове, които се опитва да прокарва и прокарва колегата им, обясняват така: поради привилегиите, с които се ползва сред част от министрите от правителството на Борисов, много често народните представители не само от ГЕРБ, но и от други политически сили прибягват до него, ако трябва да се реши някой проблем в избирателния им район или да им се уреди среща с министър. След това обаче се чувстват задължени да да му се отблагодарят. Стократно.

От началото на август жителите на Етрополе се будят сутрин от остра миризма. Вечер е същото. Казват, че ежедневното обгазяване на града съвпаднало с пускането в експлоатация на електроцентралата, която работи с биомаса. Преди две седмици кметът Богомил Георгиев (ГЕРБ) и представител на фирмата - изпълнител на проекта за електроцентрала - "Грийн форест проджект", се срещнали с граждани на Етрополе и им обяснили, че централата за биомаса работи съвсем законно и всичко е изрядно, защото има издаден в средата на юли акт 16 за въвеждане в експлоатация.

Седмица по-късно общинският съвет се събира на извънредна сесия по проблема, като петима съветници от опозицията внасят предложение, с което настояват: кметът да издаде заповед за спиране на работата на електроцентралата до отстраняването на причините за обгазяването, Министерството на околната среда и водите да задължи инвеститора на обекта да проведе процедура по ОВОС и да бъде сезирана окръжната прокуратура в София да направи проверка за начина на въвеждането в експлоатация на обекта. Мнозинството от ГЕРБ отхвърля предложението. Все пак общинските съветници гласуват да се създаде комисия, която на място да провери работата на електроцентралата. Ден преди да отидат обаче, са уведомени от представители на "Грийн форест проджект", че електроцентралата спира работа. Но според жители на Етрополе обгазяванията продължават.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


66 коментара
 • 1
  leverkuzen avatar :-P
  Пламен

  Кой е този :?!
  :)

 • Нико


  НЯМА ДЪРЖАВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 3
  vjacho avatar :-(
  Вячеслав Атанасов

  Боже какъв град беше Етрополе преди много години!Жалко не за замърсяването а за дисконфорта,който причиняват на съгражданите си такива.Бил е и по-мръсен,кожарската фабрика "Тодор Доков" правеше река Малки Искър цветна.Но имаше дух.Дано това да не е изчезнало,че като гледам Славчо Христов,този от снимката по-горе...

 • 4
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Как кой е тоя? Тоя ще купува изборите на ББ. Единия от всичките, дето ще пазаруват избори. И оня другия, дето цакат сантасе, ритат топка и бият тенис, и той ще пазарува. Затова плащаме по 3лв литъра, ние идиотите, дето ще искаме демокрация и честни избори.

 • 5
  mila34 avatar :-|
  mila34

  Прекалено е обширен проблемът, за да може да се обобщи в три страници текст. За съжаление тук има конфликт на много интереси и няма как всички да се удовлетворяват. От една страна са хората, които имат нужда да живеят на чист въздух, от друга стои бизнесът ... Министър Найденов не е отказал да води диалог с никого, но невинаги там се оказва решението.

 • 6
  gendozz avatar :-|
  G.P.

  В нормална държава този човек ще е притиснат до стената и ще бъде съден,нямам нищо против развитието на бизнеса,но не с такива средства,ликвидира предприятие,генериращо 20 млн лева годишно.При Трайков има конликт на интереси, при Емил Димитров няма,това минава границите на нормалното и кои са тези които си въобразяват че тиквата не намазва от Златев,Димитров и някои вече покойници?

 • 7
  foster avatar :-|
  г-н Думанов

  Миризмата от дейността на централата се усеща дори по върховете над града. Това е допълнителен бонус към запрашаването от рудник "Елаците". Скоро в централата за биомаса ще се обработва и част от софийския боклук. Ако сега тази миризма може да се определи като нещо средно между изгоряла гума и бакелит, то не знам, на какво ще им замирише на етрополци тогава.
  Безобразията на Фаса не могат да бъдат схванати изцяло, ако не бъдат видени на място. В горското стопанство хората му секат наред, а авджиите му като дойдат да пострелят после по цяла седмица си търсят кучетата из Балкана. Камионите на дървосекачите разбиха горските пътища и въпреки че са длъжни да ги поддържат, това не се случва и по тях движението вече е повече от опасно.
  Всяка обществена поръчка в града става с негово благоволение от която получава тлъст пай. Едно от последните видни "усвоявания на средства" е изграждането на еко пътека до манастира "Св. Троица" за 1.5 млн. лв. А само преди две години дървените съоръжения в парка, изградени по проект "Красива България" са били изгорени.
  Но Етрополе не е изключение - не е единственият частен град. Просто апетитът на Фаса и неговите храненици е неутолим.

 • 8
  yotata avatar :-|
  йотата

  Пичалбата за депутатина в София; замърсения въздух за местното матриал.
  У нас така работи демокрацията в условията на пазарната икономика. Или обратното беше...

 • 9
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Добре де, аз, като чета, не разбирам какво искат етрополчани! Имат съгражданин, който разбира от всичко: бизнес, политика, Холандия, ВЕИ, биомаса, гори, дърводобив, лов и риболов, ГЕРБ, Бойко Борисов, кадри, Парламент, цигари и тяхното дистрибуторство, математика (преброил е лично шест човека на Орлов мост), ВиК, околна среда, заобиколна среда...
  Ние, българите, сме много нетолерантни към можещите и имащите! Пък после - защо оня имал собствен град, а аз съм нямал къде да живея! Ами нямам, защото... нямам!!

 • 10
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  И друг път съм се опитвал да акцентирам върху най.характерното за това управление: ФЕОДАЛИЗИРАНЕТО НА СТРАНАТА. Таво е смисълът и съдържанието на цялата им дейност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход