Михаил Андонов: Не искаме АЕЦ "Белене" 2
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

Михаил Андонов: Не искаме АЕЦ "Белене" 2

Михаил Андонов

Михаил Андонов: Не искаме АЕЦ "Белене" 2

Изпълнителеният директор на Българския енергиен холдинг пред "Капитал"

9254 прочитания

Михаил Андонов

© Надежда Чипева


Визитка 

Михаил Андонов пое ръководството на Българския енергиен холдинг в края на март. Преди това една година беше изпълнителен директор на НЕК, като замести на поста Красимир Първанов, уволнен заради преговорите с "Росатом" за АЕЦ "Белене". Преди това Андонов беше финансов директор на НЕК.

Той е започнала работа в Националната електрическа компания през 1998 г., преди това е работил в Завода за тежко машиностроене в гр. Радомир и ТЕЦ "Марица-изток 3".

Тази седмица бяха подписани три споразумения, които на практика обвързват България да вземе решение за строежа на проекта "Южен поток" до 15 ноември. Преди време министър Делян Добрев беше казал, че има още няколко отворени въпроса около "Южен поток". В тази връзка кои бяха те и бяха ли затворени?

Първо, с подписаните документи двете страни уточниха принципите и начините за работа в бъдеще. Това, което успяхме да договорим през април, при посещението на министър Добрев в Москва, беше отстъпка от цената на газа до края на годината от 11%. Тя вече е факт благодарение на това, че успяхме да защитим както националните интереси, така и интересите на БЕХ в проекта "Южен поток". Много лесно можеше да се подпише за тази отстъпка и преди пет месеца. Но това, което аз наследих като процес, не позволяваше БЕХ наравно с "Газпром" да защити своите позиции. Например не беше решен въпросът как ще бъде финансиран проектът. Принципно съотношението е 30% собствен капитал и 70% привлечен, практика, която работи във всички големи проекти. Но в този случай БЕХ трябваше да инвестира доста сериозни суми. И за да запазим съотношението 50:50 в това съвместно дружество, се разбрахме с руските партньори собственият капитал на акционерите да бъде по-нисък и двете страни да внесат минимална сума. Това би позволило на БЕХ да стои равностойно в общата компания.

Следващата стъпка беше да се договорим за вътрешната норма на възвращаемост на проекта, тъй като този процент е важен за това дали проектът ще е печеливш или губещ.

И третото, какъв да е срокът, в който ще бъдат възстановени привлечените средства.

Имаше подписани междуправителствени споразумения, имаше подписани акционерни споразумения, но подписаният тази седмица протокол дава яснота кои са мероприятията, които трябва да бъдат изпълнени, за да имаме окончателно инвестиционно споразумение на 15 ноември.

С опита, който имах с АЕЦ "Белене", аз казах при първата ми среща с руснаците, че няма да допусна да направим "Белене" номер 2. И мисля, че руската страна разбра нашата позиция. Има още няколко детайла, които засега трябва да останат конфиденциални, тъй като "Газпром" още преговаря с другите страни, през които ще минава проектът. Важното е, че държавата няма да дава никакви гаранции, ще инвестира минимално, но след това ще печели от корпоративния данък.

Ако има печалба...

Едва ли "Газпром" ще позволят да има проект, който да не е печеливш. Още повече при финансиране с повече от 70% привлечени средства, едва ли можете да си представите банка, която да отпусне такива кредити, ако финансовият модел не се получава. С тази норма на възвращаемост - 8% за целия 25-годишен срок на инвестицията и 15-годишния срок за изплащане на кредитите, проектът ще е печеливш за БЕХ и за държавата.

Но при ниско лично участие кредитирането ще бъде по-скъпо, а и печалбата се отлага във времето.

Това е въпрос пак на договора. В момента има много свободни пари, важното е как ще се привлекат и на каква цена. Ние имаме ангажимент оттук насетне да работим по подготовката на избор на финансираща институция. Имаме грижата до 15 ноември с "Газпром" да се договорим за това финансиране

Какво би се случило, ако проектът се построи за 63 млрд. куб. метра, но не се изпълни? Има ли гаранция, че "Газпром" ще заплаща пълната тарифа дори ако не може да транспортира предвижданите количества газ?

Проектът ще бъде построен за 63 млрд. куб. метра, но нормално е в първите години да няма тези количества и е нормално тогава тарифата да е по-ниска. Но графикът, който сме направили е достатъчно кратък, за да може в този период да се изплатят инвестиционните разходи, както и оперативните разходи.

"Газпром" твърдо дадоха съгласие и потвърждение, че тези 63 млрд. ще бъдат постигнати още в първите три години от експлоатацията на газопровода. Подписан е график на доставките, който е обвързващ. Не мога да влизам в подробности, защото все още преговорите не са приключили.

Нека все пак обясним в какво се състоя вече прословутата отстъпка, защото, както се оказа в крайна сметка, тя няма да се отрази на цените, а само ще подобри финансовото състояние на "Булгаргаз".

"Булгаргаз" има три договора за доставка на газ в страната и трите имат различен механизъм и формула за определянето на цената. Тези 11% са обща отстъпка, която е различна за всеки един от трите договора. Формулата включва цената на долара, цената на петрола, котировките на петрола и количествата. Тези 11% като факт ги има и зависи какви количества "Булгаргаз" ще купи, ще съхрани в Чирен или ще достави на неговите потребители. През лятото имаше доста голям спад, което доведе до по-малки количества и падането на сумата, която се получава от отстъпката. Важно е какви обеми ще договори "Булгаргаз" до края на годината.

На срещата в понеделник вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев каза, че благодарение на тези протоколи може да се развият енергийните проекти, които компанията има за България. За какво по-точно говорим?

Още при първото посещение на министър Добрев в Москва този въпрос беше коментиран, независимо от това какви договорености щяха да се постигнат по "Южен поток".

НЕК в момента разполага с няколко свободни терена близо до газопроводи, които разполагат с подстанции, както и с друга подходяща инфраструктура. Колкото до идеята да се използва площадката на "Белене", това засега няма как да стане, докато не се реши въпросът с взаимните претенции между НЕК и "Росатом".

Идеята е тези терени да бъдат прехвърлени на БЕХ и по този начин ще се намали дългът на НЕК към БЕХ, нещо като дълг срещу собственост. Тези терени може да бъдат предложени на "Газпром" за изграждане на съвместни централи.

До този момент няма искане от ЕСО за изграждане на такива централи?

Тук искам да бъда ясен. От това, че ще започнем съвместна дейност за изграждане на газови централи евентуално за студен резерв или за производство на електроенергия, не означава, че БЕХ, НЕК или ЕСО ще се ангажират с дългосрочни договори. В същото време, при либерализиран пазар, този, който е в небаланс ще трябва да купува балансираща енергия. Така че пазар има. Ще се купува при пазарни условия – руската страна ще има интерес да докара евтин газ, за да може това, което се произвежда, да е евтино и конкурентно. Ако руската страна се съгласи, уточняваме процентното съотношение с тях и строим. Моделът ще е като при "Южен поток", с малко собствен капитал и повече кредити. Разчитаме "Газпром" да дава евтин газ. А ако ние държим 50%, ще можем да получим добри приходи. Да не говорим, че тези енергийни проекти ще създадат работни места.

Когато шефът на "Газпром" Алексей Милер беше в София през февруари, от участниците в срещата изтече информацията, че руският интерес е достъпът до крайни клиенти, така че да се заобиколи "Булгаргаз". Продължава ли този интерес?

При либерализиране на газовия пазар, ако "Газпром" предостави конкурентни цени, мисля, че са добре дошли като търговци. Никой не говори те да станат монополисти. Отваряйки пазара, ще има възможност да има и други доставчици.

В момента интересното е, че има много мераклии да строят тръби, но газът е само руски. Да се надяваме, че в следващите години нещата ще се развиват и в други насоки, една от които е собственият добив. Това, което виждаме като предпроектни проучвания, показва, че България може да бъде независима чрез собствено производство за 25  - 30 години. Освен това поне аз мисля, че до 2014-2015 г. ще се появи и друг доставчик на газ.

Важното е, че, след като се активизирахме, дори и "Газпром" започва да става по-гъвкав.

Не се ли предопределя изборът на бъдещата технология за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", след като избраният да направи технико-икономическото проучване е доставчик на оборудване?

Преди да се стартират тези процедури, бяха изготвени вътрешни правила за провеждането им. Въпреки че АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности", няма изискване да спазва ЗОП, от БЕХ настояхме да бъдат създадени ясни правила. След това уведомихме всички големи в бранша и както виждате, те дойдоха и направиха своите предложения.

"Уестингхаус" ще извърши технико-икономическият анализ. Той ще бъде предпоставка,заедно с предпроектното проучване и извършения ОВОС, какво решение ще вземе МС като технология, мощност и на кои площадки да се изгражда евентуалният нов блок. Никой не казва и това не е задачата на "Уестингхаус" - да реши кой да е доставчикът, кой да е изпълнителят и коя да е финансиращата страна. Те казват финансовия модел, каква да е технологията – дали да е под налягане или тежка вода, каква да е мощността – 1000 или 1200, 1400 МВт, коя  от четирите площадки да се избере и срокът за изпълнение. И вече на тази база, когато Министерският съвет вземе решението за строителство на такава мощност, ще се тръгне по процедурата за  избор на финансираща институция и изпълнител, който да достави под ключ блока. Задачата на "Уестингхаус" е да каже, че този проект може да се изпълни примерно с руски реактор, френска турбина и немска. Или само чист руски проект, или само чист американски проект. И едва след това МС ще даде мандат на АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности", да започне избор на финансираща институция и контрактор.

Сега, както вървят нещата със създаване на проектна компания, с ясните за всички участници параметри, няма да се повтори предишната ситуация. Тогава освен руска фирма нямаше кой друг да участва.

Визитка 

Михаил Андонов пое ръководството на Българския енергиен холдинг в края на март. Преди това една година беше изпълнителен директор на НЕК, като замести на поста Красимир Първанов, уволнен заради преговорите с "Росатом" за АЕЦ "Белене". Преди това Андонов беше финансов директор на НЕК.

Той е започнала работа в Националната електрическа компания през 1998 г., преди това е работил в Завода за тежко машиностроене в гр. Радомир и ТЕЦ "Марица-изток 3".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  vesko_dechev avatar :-?
  Веселин Дечев

  Аз искам ,но не искам да плащам :)
  Сега сериозно-който смята, че би спечелил да си я строи за своя сметка.
  Или по-добре да направи акционерно дружество и да продава акции на тези, които искат да имаме АЕЦ

 • 2
  gendozz avatar :-|
  G.P.

  Сегашните управляващи просто обожават да си правят пиар, Белене било гьол,извинете, изобщо не е гьол а има изградена площадка,2 административни пет етажни сгради,няколко цеха,собствена ЖП връзка и разбира се ,колеги, активен клон на КТБ. И аз не считам че трябва да се строи,но нека поне сме обективни и не обиждаме вече направеното,типично по охранителски

 • 3
  convince avatar :-|
  convince

  Човека дава ример за ситуация, а АЕЦ-а вече е договорен за Козлодуй.

  Условия за съхраняване на радиоактивен отпадък така и ненамери място в решенията.

  Иначе статията си е само за газопровода и неговата полуизгода.

 • 4
  shumkar avatar :-|
  shumkar

  От статията става ясно, че разговори за енергийни проекти се водят само с Русия и руски фирми. И под диверсификация на енергийните доставки се разбира доставка по различни тръби, но винаги с руски произход.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Цитат от статията: "Идеята е тези терени (бившата площадка за "Белене") да бъдат прехвърлени на БЕХ и по този начин ще се намали дългът на НЕК към БЕХ, нещо като дълг срещу собственост."

  Егати и неграмотниците!!! Тия въобще не умеят да се възползват от централизацията на държавната собственост и да реализират икономии от мащаба! Ако им се даде да управляват гигантска, мултинационална корпорация - бързо-бързо ще я закопаят! Освен за дребни далаверки и за прибиране на данъци (последното също е под въпрос) - за друго не стават! Добре, че са руснаците, да измислят "Южния поток" и европейците, да дават пари за пътища, че иначе в тая държава нямаше да има нищо, камо ли пък по-мащабно!

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#4] от "shumkar":

  Еми - какво спят европейците (за изцяло български проекти няма да питам, че...)?! Ще участваме и в "Набуко" и сме им дали и на тях зелена светлина, а те само се мотаят!

 • 7
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  На всяка цена ли ще се строи в Козлодуй? А ако е неизгодно? Или ако цената на тока от Козлодуй ще трабва да се вдига съществено заради новата мощност?
  Нужна ли ни е нова ядрена мощност въобще? На кого и за какво? За вътрешно потребление или на частните търговци на ток за да го изнасят в Сърбия или Босна?
  Сърбия, Италия, и други са забранили със закон АЕЦ на тяхна теририя.
  Други като Япония, Германия намаляват до минимум с тенденция да спрат използването на АЕЦ! А ние "хитреците" ще строим АЕЦ мощности на своя територия, ще поемаме ядрен и икономически риск за да печелят търговците на ток и да има ток другаде? Гърция и Русия и други направиха своето за затваряне на 1-4 на Козлодуй! Защо да изнасяме евтин ядрен ток за Гърция? И защо да поемаме ядрения риск за тях? А зашо да строим руски реактор, след като Русия не защити 1-4 блок на Козлодуй? И единстевният отговор е- за да печелят частните търговци на ток, и за да се вземат някакви комисионни, защото като има договори за милиарди и % на рушветите е голям!

 • 8
  chyene avatar :-P
  chyene

  Изключително прости, некомпетентни и недалновидни хора заемат в момента, а и преди, високите етажи на властта. Живото доказателство е примера с идеята на Димитър Апостолов Ценов да се построи петролен склад и нефтена рафинерия край Бургас, но правителството тогава не одобрило проекта. Десетилетия по-късно там се издига Нефтохим- Бургас.

 • 9
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#7] от "~":

  ПРОЕКТЪТ ЗА ВТОРА АТОМНА ЦЕНТРАЛА, АЕЦ "Белене" само бе преместен в Козлодуй.

  Вторият реактор вече се работи, а първият е на склад.

  Westinghouse, спечели проучването. Руснаците са готови на всичко, защото енергетично България трябва да е тяхна, на Путин и неговата 5-та колона в България.

 • 10
  convince avatar :-|
  convince

  Обвързвайки страната с трудно конкурентен енргобизнес, крачката към диктатът на ценовите равнища лесно секонтролира чрез административни мерки и износа към руските пазари няма да има конкуренция, защото в един момент митата ще бъдат нулеви.

  Все едно, че сме си руснаци, не 16 република, а истински руснаци.
  Работещи само и единствено за руските пазари, защотодругите ще ни бъдат неизгодни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK